Oordeel zelf over het verschil tussen 30 en 60 frames per seconde

Het is geen geheim dat er de laatste tijd ontzettend veel is te doen wanneer het gaat om zaken als de framerate van een game. Terwijl de ene gamer trouw zweert bij minimaal 60 beelden per seconde, heeft een ander geen enkel probleem wanneer een game de helft van die framerate ondersteunt.

Onlangs zagen we al een video van Uncharted 3 in 60 fps waarin je zelf kon zien of je een verschil zag met het origineel. Voor de mensen die het nog steeds lastig vinden om een oordeel te vellen en een betere vergelijking willen, is er nu een site die van verschillende games de 30 fps beelden direct afspeelt naast de 60 fps variant. Benieuwd op jij het verschilt ziet? Neem dan snel een kijkje op 30vs60.

 1.   
  Metalhead95's avatar

  FIGHT!!!!

 2.   
  Deadstriker's avatar

  Als je het zelf een keer wilt ervaren dan is Call Of Duty 4 ook wel een goede benchmark. Stel je console in op com_maxfps 30 en game vervolgens een half uurtje en daarna switch je met de zelfde command naar 60. Echt een wereld van verschil.

 3.   
  GENERAL_DS's avatar

  is heel anders op een filmpje dan zelf gamen, nutteloos dus.

 4.   
  3333/3333's avatar

  @Deadstriker, dubbele framerate is inderdaad dubbel zoveel feedback en de helft minder input lag.

  Daarom is de stelling die je vaak ziet, dat gameplay belangrijker is dan framerate ook enigszins onzinnig. Framerate is een belangrijk onderdeel van de gameplay. (resolutie daarentegen stukken minder)

 5.   
  Thijs.'s avatar

  het verschilt heel erg per games, een game zoals Command and Conquer maakt het niet uit of je 30 of 60 fps hebt, maar zodra je een fast based shooter ga spele zoals CoD dan is 60 fps zeker een must.

 6.   
  Leukste's avatar

  Fe4rZ schreef, "FIGHT!!!!"

  It’s ON!

  En nu vragen wij ons natuurlijk allemaal af. Waar blijft die column van Tom van de T&P’s Hot Koffie Show?! Sinds het erop lijkt dat het overgrote gedeelte het niet eens was met de stelling ofzo.

  @Topic: Naast elkaar is er zichtbaar verschil. Als je op één scherm gamed (zoals ik) op een console ga je het niet snel merken. Framedrops zul je je denk ik meer aan ergeren.

 7.   
  Fabianb's avatar

  GENERAL_DS schreef, "is heel anders op een filmpje dan zelf gamen, nutteloos dus."

  Nee vind ik niet. Ook al heb je alleen een scherm van 30 fps, dan zie ik dat vrijwel meteen. Het voelt gewoon langzaam.

 8.   
  Connorkill's avatar

  Jajajaja mijn spijt dat ik ipv een pc een ps4 heb gekocht stijgt met de dag 😥

 9.   
  stinkiwinkie's avatar

  Hoe hoger de fps, hoe een realistischere weergave je krijgt van je spel. Als je je bruusk omdraait en rondkijkt bijvoorbeeld en de pc weinig rekenkracht nodig heeft om de omgeving achter u te scheppen. Lage fps zorgen bij het omdraaien een kleine laattijdig om de omgeving te laten zien. Fps maken zeer veel uit van het spel.
  ik speel crysis 2: 70fps, tomb raider 90fps, rosé son of Rome 60fps,bioshock infinite 120fps met een snufje op mijn gamepc.

 10.   
  Noice!'s avatar

  stinkiwinkie schreef, "Hoe hoger de fps, hoe een realistischere weergave je krijgt van je spel. Als je je bruusk omdraait en rondkijkt bijvoorbeeld en de pc weinig rekenkracht nodig heeft om de omgeving achter u te scheppen. Lage fps zorgen bij het omdraaien een kleine laattijdig om de omgeving te laten zien. Fps maken zeer veel uit van het spel.
  ik speel crysis 2: 70fps, tomb raider 90fps, rosé son of Rome 60fps,bioshock infinite 120fps met een snufje op mijn gamepc."

  Je kwam hier enkel om op te scheppen over je PC he? 😀
  Geen probleem, door het gebruik van het woord ‘bruusk’ heb ik er toch van genoten.

 11.   
  Daniel Z's avatar

  Hmm, vind het absoluut niet even mooi bij elke game. Far Cry 3 en Battlefield 4 zijn toffer met 60fps, omdat de actie van een shooter snel is. Echter, bij DiRT 3, Mirror’s Edge en Formula 1 worden de games heel nep met hogere fps en dat haalt mij direct uit de ervaring. Misschien hou ik bij games gewoon teveel van de filmische ervaring..

 12.   
  3333/3333's avatar

  Rozaantjie schreef, "

  ”stinkiwinkie” schreef, "Hoe hoger de fps, hoe een realistischere weergave je krijgt van je spel. Als je je bruusk omdraait en rondkijkt bijvoorbeeld en de pc weinig rekenkracht nodig heeft om de omgeving achter u te scheppen. Lage fps zorgen bij het omdraaien een kleine laattijdig om de omgeving te laten zien. Fps maken zeer veel uit van het spel.
  ik speel crysis 2: 70fps, tomb raider 90fps, rosé son of Rome 60fps,bioshock infinite 120fps met een snufje op mijn gamepc."

  Je kwam hier enkel om op te scheppen over je PC he? 😀
  Geen probleem, door het gebruik van het woord ‘bruusk’ heb ik er toch van genoten."

  Framerate is voor veel pc gamers de nummer 1 reden om op de pc te spelen. Het is dan ook datgene waar alle benchemarks zich op focussen. Bij consoles ligt ironisch genoeg de nadruk meer op graphics, zelden wordt een console-game flink grafisch gedowngrade om 60 ipv 30 fps te behalen.

  Op de pc doen gamers juist meestal precies het tegenovergestelde met de settings. Grafische settings omlaag, framerate omhoog.

 13.   
  Tom 2.0's avatar

  Website bestaat al maanden, dus waarom het nu gepost word is mij een raadsel. Bij racegames en snelle shooters snap ik het 60 fps gedoe heel goed. Echter heb ik dat niet. Ik krijg al snel koppijn van de verdubbeling van informatie die je ogen krijgen. Ik heb liever een stabiele 30 dan 60. En dat is mijn persoonlijke mening waar ik geen discussie in wil hebben. Stelletje keyboard warriors. 😡

 14.   
  YuiNyan's avatar

  zolang de framerate stabiel is vind ik het niet erg als een game op 30 fps loopt. waar ik echter niet tegen kan is als de fps onder de 30 valt dat verpest voor mij echt de spel ervaring.