De vrijdag box office in de V.S. van week 35

Deze week gingen er twee nieuwe films in première in de V.S.: The November Man en As Above/So Below. Kunnen ze zich meten met kaskrakers als Guardians of the Galaxy en Teenage Mutant Ninja Turtles dit Labor Day Weekend? Lukt het tienerdrama If I Stay om voor het tweede weekend achter elkaar boven verwachting te presteren? Zullen de cijfers van dit weekend van Sin City: A Dame to Kill For de geldschieters iets minder wanhopig stemmen? Lees snel verder voor de antwoorden!

De film die vrijdagavond het meeste geld opbracht was Guardians of the Galaxy, met 3,8 miljoen dollar. Over drie dagen gezien zal deze zo’n 16,5 miljoen dollar ophalen en is daarmee op weg naar zo’n 280 miljoen dollar aan totale inkomsten in de V.S. alleen, waarmee het Captain America: The Winter Soldier* aldaar voorbijstreeft, de film die hiervoor het record aan inkomsten over 2014 in de V.S. had. Geschat wordt dat de film zo’n 320 miljoen dollar op zal leveren voordat deze weer uit de bioscopen verdwijnt, vergelijkbaar met de eerste Iron Man, maar “slechts” net iets meer dan de helft van wat de Avengers in 2012 opbracht. Wereldwijd staat de teller ondertussen op ruim 500 miljoen dollar, maar Transformers: Age of Extinction zulen ze hier niet kunnen passeren, aangezien die al op meer dan 1 miljard dollar opbracht.

De tweede plek van vrijdagavond werd bezet door de low-budget horror As Above/So Below, waarin een groepje jonge ontdekkingsreizigers in de kilometerslange catacomben onder Parijs achtervolgd wordt door donkere schimmen uit hun eigen verleden. Klik hier voor een trailer. De opbrengst van vrijdagavond was 3,2 miljoen dollar en zal voor het hele weekend op rond de 8,5 miljoen dollar uitkomen, waardoor het weer naar de vierde plek zal zakken. Er zullen dit weekend waarschijnlijk veel gezinnen en jongeren naar de bioscoop gaan en daardoor doet een horror als deze het over het hele weekend gezien wat minder goed. Maar aangezien het budget op ergens tussen de 5 en 10 miljoen dollar wordt geschat is dit helemaal zo slecht nog niet.

Op plek drie vinden we Teenage Mutant Ninja Turtles terug. De film bracht vrijdagavond 2,65 miljoen dollar op en zal in zijn vierde weekend zo’n 11,5 miljoen dollar opleveren, goed voor een tweede plek over het hele weekend, om de totale inkomsten in Amerika op circa 165 miljoen dollar te brengen. Wereldwijd zijn de heldhaftige schildpadden ondertussen ruim de 250 miljoen dollar gepasseerd.

If I Stay vinden we terug op de vierde plek, met een opbrengst van 2,58 miljoen dollar op vrijdagavond en zal naar schatting dit weekend zo’n 10,1 miljoen dollar opleveren, waarmee het weer een plaatsje zal stijgen. In totaal zullen ze deze week ruim de 30 miljoen passeren, waarmee ze de verwachtingen dik hebben overtroffen. Hoewel er na het overweldigende succes van het eerder dit jaar verschenen The Fault in Our Stars, een enigszins vergelijkbare film qua doelgroep, misschien stiekem wel op nog meer was gehoopt…

The November Man, Pierce Brosnans nieuwe actiefilm waarin hij wederom in de huid van een geheim agent kruipt, bracht vrijdagavond 2,2 miljoen dollar op en is daarmee goed voor de vijfde plek. Over het hele weekend gezien zal de film waarschijnlijk echter zo’n 7,75 miljoen dollar ophalen, waarmee het dan weer naar plek 6 zou zakken. Het budget van deze film is onbekend, alleen dat het een mid-budget actiefilm is die is gefinancierd door Brosnans eigen DreamTime. Gisteren hebben we nog een trailer toegevoegd voor deze film, die vanaf 11 september ook in Nederland te zien zal zijn. Er staat al een tweede deel in de planning, dus we hopen dat deze resultaten geen roet in het eten zullen gooien wat betreft die plannen.

Let’s Be Cops viel op vrijdagavond met 2 miljoen dollar net buiten de top 5, maar zal over het hele weekend gezien zo’n 8 miljoen dollar ophalen, waardoor de nepagenten dus weer met Pierce Brosnan van plek zullen wisselen. Ze zijn ondertussen hard op weg naar de 60 miljoen aan inkomsten in de V.S. alleen.

Sin City: A Dame to Kill For deed het dit weekend zelfs nog abominabeler dan vorige week. De film bracht vrijdagavond slechts 610,000 dollar op en zal over het hele weekend nog geen 2,2 miljoen dollar opleveren, waarmee het rond de 14e plek zal bungelen in zijn tweede week. Zelden kunnen we met grotere zekerheid beweren dat een vervolg er niet in zal zitten. Gelukkig voor Frank Miller heeft hij de 300-franchise nog.

* Meldde vorige week dat Transformers: Age of Extinction de film was die dit jaar het meeste had opgeleverd in de V.S., maar dit was helaas onjuist. Captain America: The Winter Soldier had met 259,8 miljoen dollar tot nog toe het meeste opgebracht. Wereldwijd gezien is de Transformers film echter wel het meest succesvol, voornamelijk dankzij de hoge inkomsten in China. Maar omdat de makers veel minder terugzien van overzeese inkomsten dan van inkomsten in de V.S. zelf, zijn die van ondergeschikt belang.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren