Surgeon Simulator

Bibber, Snuggles, Bernard, Tinus, Deen, McDreamy, Ross, Sherman Cottle, Sheldon Cooper, Who, Drake Ramore, House, Jack Shephard, Bob Kelso, Oekter (lees: utker) … we hebben allemaal onze favoriete ‘dokter’. Nu is het tijd om zelf de scalpel ter hande te nemen voor een stevig potje opereren. Surgeon Simulator is als speciale editie voor de PlayStation 4 verschenen en laat je op een nogal bijzondere wijze kennismaken met de wereld van het opereren.

Cynisch falen

Anders dan de naam doet vermoeden, is Surgeon Simulator alles behalve een simulator. Realisme is ver te zoeken, zowel grafisch als qua gameplay. Visueel lijkt het een game van vele jaren geleden, maar ontwikkelaar Bossa Studios heeft bewust voor de cartooneske uitstraling gekozen. Surgeon Simulator neemt zichzelf namelijk totaal niet serieus. Hoewel je natuurlijk graag een operatie tot een goed einde brengt, zal je regelmatig keihard falen met een dode patiënt als gevolg. Heerlijk cynisch verschijnt dan in beeld dat een brute moord heeft plaatsgevonden. En vervolgens mag je weer opnieuw proberen om iemand succesvol te opereren.

Lompe gebreken

Dat operaties zo snel mislukken heeft twee grote oorzaken: de besturing en een gebrek aan uitleg. De besturing is zacht uitgedrukt een verschrikking. De gameplay bestaat uit het besturen van één arm en hand boven de patiënt, waarbij je met L2 de arm kunt laten zakken en met R1 en R2 de vingers samen kunt laten knijpen. Om de hand iets onder een hoek te krijgen, dien je de PlayStation 4-controller te draaien; zowel van links naar rechts als van voor naar achter zorgt ervoor dat de hand en arm een gedraaide positie aan kunnen nemen. Met die mogelijkheden moet je jezelf zien te redden en dat is een behoorlijke klus…

Het pakken van scalpels, botzagen, injectiespuiten, hamers, scharen enzovoort is een hels karwei. Meestal zal het je niet lukken om zo’n instrument netjes rechtop vast te pakken, waardoor het bijna onmogelijk wordt om nog enigszins fatsoenlijk aan de operatie te beginnen. Het openbeuken van een ribbenkast, oppakken van een orgaan of het doorboren van een schedel is op deze manier meer frustrerend dan uitdagend. Natuurlijk is het allemaal met een knipoog en heeft het ook wel wat komisch als allerlei apparatuur en zelfs je horloge in het gapende gat van de patiënt vallen. Het is alleen zo vervelend dat precisie gewoon niet mogelijk is, ook al zou je het willen. En hoe lomper je te werk gaat, hoe sneller de patiënt bloed zal verliezen en uiteindelijk dood zal gaan.

Daarnaast worden spelers volledig in het diepe gegooid. Naam patiënt: Bob. Type operatie: harttransplantatie. Hoe gaan we dat doen: geen idee, zoek het lekker zelf uit. Zonder enige uitleg mag je gaan proberen om de operatie uit te voeren. Nogmaals, dit is geen simulator, dus een succesvolle operatie betekent in dit geval gewoon de hele borstkast eruit zagen, longen weggooien, oude hart eruit snijden, nieuwe hart erin gooien. Et voilà, Surgeon Simulator vindt het een succesvolle operatie. Het is dus vooral een kwestie van zoek en vervang, waarbij je patiënt annex slachtoffer nog een beetje bloed in z’n lichaam dient te hebben om de operatie af te ronden. I’m sure he will live…

Conclusie

Ontwikkelaar Bossa Studios heeft Surgeon Simulator opgezet als een ietwat sadistische trial-and-error game, met een flinke knipoog. Het fijne snij- en zaagwerk is er zeker niet bij, want regelmatig zal je operatie volledig mislukken met alle bloederige en dodelijke gevolgen van dien. Je moet deze vorm van humor goed kunnen waarderen, anders zal je je vooral groen en geel ergeren aan de vreselijke besturing. Het is duidelijk dat dit een game is die oorspronkelijk voor de smartphones is bedoeld.

Voor de meeste gamers is Surgeon Simulator duidelijk een negatief operatieadvies. Mocht je toch de operatiezaal in durven gaan, zorg dan dat je controller met een touwtje aan je pols vastzit. Je zult al snel die DualShock dwars door je beeldscherm willen gooien van frustratie. Patiënt gestorven, tv gestorven.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Lekker flauw en chaotisch

Wat is NOT

 • Vreselijke besturing
 • Geen uitleg
 • Het concept gaat snel vervelen
 • Duidelijk een smartphone game

4

 1.   
  Dannytjuh's avatar

  Is Surgeon Simulator oorspronkelijk niet uitgekomen voor de PC? Ik herinner me dat al die Youtubers het spel speelde maanden terug 😮

 2.   
  3333/3333's avatar

  Dannytjuh schreef, "Is Surgeon Simulator oorspronkelijk niet uitgekomen voor de PC? Ik herinner me dat al die Youtubers het spel speelde maanden terug :o"

  Het is inderdaad oorspronkelijk een pc game. Ik vind het dan ook erg vreemd dat de PlayStation 4 versie gebaseerd zou zijn op de mobiele versie.

 3.   
  Dynastickiller's avatar

  Ik heb m een tijdje terug gedownload, ik vind het echt een geinig spel 😆

 4.   
  Dannytjuh's avatar

  Surgeon Simulator is volgens mij idd uitgekomen op iOS en Android. Beetje raar dat de mobiele versie is geport (volgens deze review) naar de PS4 ipv PC naar PS4.

 5.   
  Thijs.'s avatar

  de auteur van dit artikel heeft ook geen gevoel voor humor

 6.   
  svenysven's avatar

  Het lijkt mij wel een geinig spelletje

 7.   
  triggermike's avatar

  nu ook met oculus rift :p

 8.   
  DeAdSeYe's avatar

  Thijs. schreef, "de auteur van dit artikel heeft ook geen gevoel voor humor"

  Inderdaad, de slechte besturing is juist de bedoeling. De vergelijking met een mobiele game snap ik ook niet, dan kan ik onderhand bijna alle games met mobiele games vergelijken.

  Oorspronkelijk was dit een PC game, die gewoon geport is. Niks raars aan, dat doen tegenwoordig meerdere “indie” developers.

  Dat er geen uitleg is behoort ook tot het spel. Mensen moeten zelf uitpuzzelen hoe en wat, anders wordt het spel nog sneller saai. 😛

 9.   
  Andrevantoever's avatar

  En toch durven ze 10,99 voor deze game in de playstation store te vragen..

 10.   
  max5060's avatar

  Nou sorry Michiel, maar je snapt totaal niet waar je het over hebt. Het spel is vooral als een grap bedoelt, inclusief de besturing. De patiënten gaan bij de eerste paar keer proberen dood, wat dacht je. Je krijgt expres niet een uitgebreide uitleg over hoe je zorgvuldig en professioneel een operatie moet uitvoeren, want daar gaat deze game gewoon niet over. Ook super realistische graphics verwachten met dit spel is in veel manieren belachelijk. Sorry, maar ik merk een gebrek aan voorkennis en humor waarmee je dit spel gespeelt hebt. Jammer.

 11.   
  ChielB's avatar

  Ieder zijn ding, maar de humor in het spel kan ik zeker waarderen en is daarom ook voor mij een duidelijk pluspunt. Overigens heb ik nergens gezegd dat ik de game bekritiseer vanwege de ‘gedateerde’ graphics, dat cartoneeske past juist bij een flauwe game als deze.

  Ik heb deze game overigens bewust getest met diverse vrienden en vriendinnen, aangezien het een duidelijke casual game is. En iedereen vond het gewoon vreselijk dat de besturing zo waardeloos werkt. Tuurlijk, het is grappig als van alles mis gaat, dat is de bedoeling ook. Maar na diverse pogingen wil je ook wel eens iets op eigen kracht tot een succes brengen en dan gaat het tegenstaan dat de game niet te controleren is.

  Dat ik de game met een smartphone-spel vergelijk ligt puur aan het feit dat dit voor een PSN-game weinig waar biedt voor je geld. 5,50 voor het mobiele spel is al aan de hoge kant, het dubbele voor deze PSN-versie biedt dan al helemaal weinig op de langere termijn. Die vergelijking is dus niet gebaseerd op het gebied van graphics.

  Wellicht dat iemand anders het constant hilarisch vindt en dit spel veel toffer vindt. Een review blijft een mening. Smaken verschillen, gelukkig maar. 8)

 12.   
  assassinkarsten's avatar

  is toch vet leuk man!