Facebook koopt Oculus Rift voor 2 miljard dollar

Na het fenomenale bedrag dat Facebook voor Whatsapp heeft neergeteld en de gedachten om een bedrijf dat drones ontwikkelt te kopen is de portemonnee weer getrokken. Internet’s grote suikeroom Mark “Dagobert” Zuckerburg heeft zijn zinnen dit keer op de toekomst van virtual reality gezet. Facebook heeft namelijk voor 2 miljard dollar het ons welbekende bedrijf dat de Oculus Rift virtual reality-bril ontwikkelt gekocht.

Wij gamers hoeven niet direct bang te zijn dat de virtual reality bril nu louter FarmVille zal ondersteunen. De internetgigant geeft aan dat het de plannen van Ocolus in de game-industrie juist zal ondersteunen en hier verder op wil bouwen. Het is dan ook logisch om de technologie van virtual reality via een enthousiaste en vernieuwende industrie zoals de game-industrie te ontwikkelen, zodat daarna andere plannen gemaakt kunnen worden. Facebook ziet de toekomst van virtual reality namelijk erg rooskleurig in en verwacht dat het op het gebied van entertainment, communicatie en educatie erg belangrijk gaat worden. Een virtueel gesprek bij de dokter of virtueel op één van de beste plekken in het stadium een voetbalmatch meemaken, het moet allemaal mogelijk worden. Het bedrijf wil hierbij natuurlijk van het begin af aan een vinger in de pap hebben.

Mister Zuckerburg zei het volgende over de deal.

Mobile is the platform of today, and now we’re also getting ready for the platforms of tomorrow. Oculus has chance to create the most social platform ever, and change the way we work, play and communicate.

Brendan Iribe, mede-bedenker en het huidige hoofd van Ocoulus Rift, geeft ook aan erg blij te zijn met de deal en de toekomst van virtual reality.
We are excited to work with Mark and the Facebook team to deliver the very best virtual reality platform in the world. We believe virtual reality will be heavily defined by social experiences that connect people in magical, new ways, It is a transformative and disruptive technology, that enables the world to experience the impossible, and it’s only just the beginning.
In een open brief legt Mark uitgebreider uit wat het idee achter deze aankoop is. Wat denken jullie is Oculus Rift gebaad bij deze grote deal?

 1.   
  Koen's avatar

  Notch heeft al gezegd dat hij niet verder wil gaan met de O. Rift ondersteuning van Minecraft nu Facebook het bedrijf heeft overgenomen. Ik ben zelf bang dat de focus van de Rift geleidelijk verlegd zal worden van games naar mobiele shit. Aan de andere kant komt er nu denk ik wel meer geld vrij voor een snellere ontwikkeling.

 2.   
  Majo's avatar

  Wat een… aparte beslissing. Als je kijkt naar welke bedrijven Facebook nu heeft opgekocht, dan heb je genoeg voer om een dystopische Sci-Fi novel te schrijven.

 3.   
  DeAdSeYe's avatar

  Er gaan geruchten rond dat Facebook ook een “bekende” drone fabrikant wilt overnemen. Facebook koopt vele bedrijven over om meerdere doeleindes te bereiken.

  Van “social” netwerk/media bereiden ze uit naar een machtsbedrijf.

  Ik vrees voor onze toekomst op het gebied van internet, dit soort bedrijven moeten geboycot worden. Facebook heeft straks invloed op alles.

  Educatie of gesprek met een huisarts gaat Facebook helemaal niks aan. Ga maar ervan uit dat Oculus Rift verbonden moet zijn met Facebook. Op deze manier krijgt Facebook op alles invloed, en daar hou ik niet van!

 4.   
  fdennis's avatar

  Ik was zeer geïnteresseerd in de Rift. Maar nu haak ik gelijk af. Je kunt wel nagaan dat dit weer een Facebook gebonden ding gaat worden. Ik wacht wel op de virtuale bril van Sony.

 5.   
  ShadyXL's avatar

  Suckerberg moet het weer verkloten. Als OR ook maar 1 ding met Facebook te maken gaat hebben hoef ik dat ding niet.

 6.   
  Birdy's avatar

  niet slecht gedaan dat joch op je 21ste multi miljonair binnen 2 jaar

 7.   
  Goldcobra's avatar

  Dat zag ik niet echt aankomen. Waar blijven de conspiracy theorists?

 8.   
  ronineter's avatar

  Oke……. Ik hoop dat die gast Abel een grove fout maakt en zunne held verliest. Als hij zo door gaat verkloot hij een heleboel goede ontwikkelingen.

 9.   
  Ralph P Scene's avatar

  wat koopt Facebook niet?

 10.   
  Moodey's avatar

  facebook moet wel wat minder dingen gaan kopen…. nu wordt dit waarschijnlijk weer gericht op iets anders dan games…

 11.   
  3333/3333's avatar

  Op deze manier krijgt Facebook op alles invloed, en daar hou ik niet van!

  Kapitalisme lost dit op. Als consumenten het niet meer pikken zullen ze massaal afhaken bij de producten van Facebook en is de weg vrij voor een concurrent om hier op in te spelen. Kijk naar de sceptische reacties hier (wat erg goed is) de Oculus Rift is nu voor een hoop mensen een stuk minder aantrekkelijk geworden.

 12.   
  cookymonster's avatar

  wel daar gaat weer een goed idee de vuilbak in 🙁

 13.   
  ChielB's avatar

  Ik heb altijd al in 3D naar de zinloze statusupdates van anderen willen kijken. 😛

 14.   
  420blazeit's avatar

  Wat je nu krijgt is dat er een handjevol bedrijven zijn die alles van je weten en controleren. Google, Facebook, Microsoft etc.

 15.   
  WoKingNL's avatar

  Dan maar de hoop bij de VR van Sony/Microsoft/Valve leggen 🙁

 16.   
  Fabianb's avatar

  No. Just No.

 17.   
  djonnieboy97's avatar

  Ik wil wel zn bril maar dan wil ik er wel van alles mee kunnen ook gewoon overal en nergens een leuke film kijken of een serie kijken dat zou tof zijn

 18.   
  Flapjack's avatar

  oke stel dat je bij de docter kan komen met zon ding bijvoorbeeld. dan weet fb dat ook gelijk, en dat is volgens mij waar hij het op doet. privacy is dood. dit klinkt miss beetje complotachtig maar het is echt zo lees de voorwaarden maar.zo jammer dit.

 19.   
  lassieman's avatar

  NNNNNNNNNNNNNNEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 20.   
  Birdy's avatar

  hoe zou je een astronomisch bod van 2 miljard kunnen weigeren
  alleen een dwaas doet dat
  buiten alles om holographic Is de toekomst

 21.   
  Jarek's avatar

  Jammer, maar mijn intresse in dit product is zeker niet afgenomen.

  Hopelijk trekken ze dezelfde lijn door.

 22.   
  Kill Gamer 01's avatar

  Straks hebben ze echt de hele media wereld in hun macht…

  Straks komen ze nog met een eigen console, de Facebox. Je kan er een Oculus Rift bril op aansluiten en alle games voor je ogen zien met de bril, je kan net als de Xbox One TV, TV, TV kijken en je kan zelfs je Facephone erop aansluiten om te whatsbooken op je Facebox ipv op je Facephone, iPhone, Android of Windows Phone.

 23.   
  Leukste's avatar

  Maar, maar… Het is nog geen 1 april?!

 24.   
  Hitman047's avatar

  Ik kan niet zeggen dat ik er blij van wordt, maar schept wel enorme mogelijkheden voor Oculus, en VR in het algemeen.

  Voor Oculus zelf omdat ze nu een enorm budget hebben om het best mogelijke product af te leveren. Ze kunnen nu custom hardware gaan produceren in plaats van een stel bestaande onderdelen aan elkaar te plakken. Zoiets is onvoorstelbaar duur.

  VR in het algemeen profiteert hier ook van. Het is nu nog een enorm niche markt, maar een bedrijf als Facebook is, met hun ~ 1,5 Miljard gebruikers, als geen ander in staat om het enorm onder de aandacht te brengen.

  Ik ben wel erg benieuwd hoe dit op de lange termijn uit zal pakken.

  Overigens gingen er vorige week, tijdens de GDC, al geruchten dat er iemand geïnteresseerd was in een overname van Oculus, maar dat was niet Facebook. Dat belachelijk hoge bedrag is ook niet zomaar uit de lucht komen vallen; Ik vermoed dat er iemand op het laatste moment zwaar overboden is.