Oculus Rift loopt in op HTC Vive onder Steam-gebruikers

De Oculus Rift kende een ietwat valse start in de VR-industrie: DRM-maatregelen die piraterij alleen maar eenvoudiger maakten en controverse rondom de steun die de inmiddels vertrokken Oculus VR-oprichter Palmer Luckey gaf aan een anti-Clinton-organisatie zijn slechts een paar voorbeelden van factoren die de verkoopcijfers van de VR-headset meer kwaad dan goed deden. De grote Rift-concurrent, de HTC Vive, leek dan ook met de Virtual Reality-kroon aan de haal te gaan. Daar lijkt nu echter verandering in te komen.

Onder Steam-gebruikers heeft de Oculus Rift namelijk een flinke inhaalslag gemaakt ten opzichte van de Vive. Inmiddels heeft de Rift 43,8 procent van de VR-markt op pc in handen. In augustus alleen is de gebruikersbasis van de Oculus Rift met 8,1 procent gegroeid. Het marktaandeel van de HTC Vive is daarentegen gekrompen met 7,7 procent, waarmee deze headset nog ‘slechts’ door 52,3 procent van de VR-gamers wordt gebruikt.

De Rift heeft ongetwijfeld baat gehad bij de twee prijsverlagingen die de afgelopen maanden zijn ingevoerd. De laatste daarvan is overigens slechts tijdelijk: wanneer de Summer of Rift-actie eindigt, gaat de prijs van deze headset weer met 200 euro omhoog.

De toekomst van de HTC Vive ziet er minder rooskleurig uit: HTC heeft het afgelopen fiscale jaar 513 miljoen dollar verlies geleden. Hoewel dit verlies niet te wijten is aan Virtual Reality, overweegt het bedrijf wél om deze divisie af te stoten.

Hoe dan ook, de VR-markt is nog volop in beweging.

  1.   
    GrijzeVos's avatar

    Ik hoop dat het wat word met die dingen en dat de prijzen wat betaalbaarder worden. Vind het leuke tech maar voor diezelfde prijs koop ik een complete nieuwe console of 2.

  2.   
    NdeM's avatar

    Ik denk dat wanneer je een paar jaartjes wacht het allemaal wel wat betaalbaarder wordt.