Veiligheidsdienst V.S. houdt verschillende gameservers in de gaten

Lekker een rondje Xbox LIVE, of even die nieuwe dungeon in World of Warcraft checken? De kans bestaat dat jij nietsvermoedend in de gaten wordt gehouden door de NSA, de nationale veiligheidsdienst van de Verenigde Staten. Een gezamenlijk onderzoek van The Guardian, de New York Times en ProPublica brengt op basis van gelekte documenten van klokkenluider Eric Snowden naar buiten dat de NSA verschillende gamenetwerken onder toezicht houdt.

Onlangs kwam al naar buiten dat de onethische arm van de Amerikaanse veiligheidsdienst ver reikt. Zelfs tot aan de telefoonlijn van de Duitse bondskanselier. Nu blijkt de NSA het ook te hebben voorzien op verschillende online gameservers waar terroristen naar hun mening carte blanche hebben. De NSA zou onder meer de servers van Xbox LIVE, World of Warcraft en Second Life nauwlettend in de gaten houden. De documenten maken zelfs melding van de inzet van speciale agenten die onder een eigen account de wereld van World of Warcraft intrekken om verdachte spelers in de gaten te houden. Daarnaast zouden deze agenten in sommige gevallen zelfs pogen om nieuwe hulptroepen binnen deze online omgeving te rekruteren. Bovendien is de NSA voornemens om vrachtladingen aan data van de bijna 50 miljoen mensen tellende Xbox LIVE-community binnen te halen.

De documentenreeks, genaamd ‘Exploiting Terrorist Use of Games & Virtual Environments’ suggereert ook dat online games goed dienst kunnen doen als trainingsprogramma voor bepaalde wapens. Er wordt onder meer gerefereerd aan de piloten die op 11 september 2001 het WTC in New York invlogen:

These games offer realistic weapons training (what weapon to use against what target, what ranges can be achieved, even aiming and firing, military operations and tactics, photorealistic land navigation and terrain familiarization, and leadership skills. While complete military training is best achieved in person, perfection is not always required to accomlish the missions. Some of the 9-11 pilots had never flown a real plane, they had only trained using Microsoft’s Flight Simulator. When the mission is expensive, risky or dangerous, it is often a wiser idea to exercise virtually, rather than really blow an operative up assembling a bomb or exposing a sleeper agent to law enforcement scrutiny. Militaries around the world use virtual simulators with great success and the Hizballah even hooked up a PlayStation controller to a laptop in order to guide some of its real missiles.
Volgens de NSA zouden aanhangers van Al Qaida, Hezbollah, Hamas maar ook Chinese hackers en Iraanse nucleaire onderzoekers gebruik maken van de eerder genoemde online diensten. Men is echter niet in staat om vast te stellen of deze online omgevingen ook daadwerkelijk voor “werkdoeleinden” of voor ontspanning worden bezocht.

Blizzard laat weten dat het op geen enkele manier op de hoogte was van de activiteiten van de NSA. Microsoft en Second Life-ontwikkelaar Linden Lab hebben nog geen commentaar gegeven. George Orwell voorspelde het al lang geleden: “Big Brother is watching you”. Ineens beginnen deze woorden steeds meer te stroken met de huidige realiteit. Wat vinden jullie van deze ontwikkelingen? Doet de NSA goed aan deze surveillance of gaat deze oorlog tegen terrorisme nu echt te ver?

 1.   
  G-6's avatar

  Volgens mij zitten ze er voor beide doeleinden, kan niet zo zijn dat ze er enkel voor werk of ontspanning zitten.

  Tis jammer dat je tegenwoordig op steeds minder plaatsen ongecontroleerd je ding kan doen, dat is dan weer de schaduwkant van het internet. Privacy stelt steeds minder voor.

 2.   
  smokey1971's avatar

  tja wat moet je dan

 3.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Eerst de wereld en nu de gaming wereld. 😳

  Ik weet dat ze VS probeert problemen te voorkomen door zulke maatregelen maar soms moeten ze even dimmen, of tenminste andere landen informeren wat hun doen als het om dit soort praktijken gaat.

 4.   
  D_Dog's avatar

  Dat de NSA maar eens flink aan word gevallen door Anonymous. Dat verdienen die eikels wel. Dat je verdachte bespioneerd, maar de rest van de bevolking? Payback!

 5.   
  DeAdSeYe's avatar

  D_Dog schreef, "Dat de NSA maar eens flink aan word gevallen door Anonymous. Dat verdienen die eikels wel. Dat je verdachte bespioneerd, maar de rest van de bevolking? Payback!"

  Kijk even wat je zelf zegt, NSA is erg geavanceerd… Anonymous zijn amateur script kiddies die een website “tijdelijk”‘ plat kunnen leggen.

 6.   
  fabiankok's avatar

  Halleluja, begin onderhand het gevoel te krijgen dat de helft van de banen binnen de VS in de NSA zitten, zoveel controleren ze o.-”

 7.   
  DeAdSeYe's avatar

  fabiankok schreef, "Halleluja, begin onderhand het gevoel te krijgen dat de helft van de banen binnen de VS in de NSA zitten, zoveel controleren ze o.-”"

  Nee, dat gaat automatisch. Ken je de App Shazam? Weet je de naam niet van het liedje, start de app op en die verteld meteen welke liedje dat is.

  NSA bevat geavanceerde software die nog veel verder gaat, en alles wat overbodig is wordt eruit gefilterd of opgeslagen in een archief. Alles wat belangrijker is wordt nog verder bestudeerd.

  Duitse overheid gaat nu ook aan de slag met software die racisten muziek weet te filteren uit radio kanalen.

  Zo zal de NSA ook te werk gaan, om software te laten draaien die alles sorteert en uitzoekt.

 8.   
  Petor's avatar

  Hilarisch! Wat een sneue gasten zijn het toch eigenlijk he. Naar hobbyisten luisteren en dan serieus tegen vriendengroep zeggen “ik werk voor de NSA”. Nou tof hoor, losers 🙂

 9.   
  D_Dog's avatar

  DeAdSeYe schreef, "

  ”D_Dog” schreef, "Dat de NSA maar eens flink aan word gevallen door Anonymous. Dat verdienen die eikels wel. Dat je verdachte bespioneerd, maar de rest van de bevolking? Payback!"

  Kijk even wat je zelf zegt, NSA is erg geavanceerd… Anonymous zijn amateur script kiddies die een website “tijdelijk”‘ plat kunnen leggen.
  "

  Er is van de miljarden mensen wel ergens iemand of een groep die ze kapot kan maken. Al zijn het die Chinezen of Russen (waar ik ontiegenlijk veel hekel aan heb). De NSA was/is onrechtmatig bezig, en behoort gestraft te worden voor hun acties.

 10.   
  Hillianii's avatar

  Dit wisten we toch al kom op mensen!

  Heb een groot hekel aan NSA alsof de wereld van hun is houden ze alles onder hun knieën.
  Veel respect voor Edward Snowden die zijn leven riskeert voor ons (Stelletje schapen die nog steeds niks doen) tegen de NSA of andere dergelijke groepen die hetzelfde werk doen als de NSA.

 11.   
  3333/3333's avatar

  Blijft een ingewikkelde zaak.

  Toch heb ik liever iets minder privacy dan dat Al Quida vrolijk haar gang kan gaan. Hangt er natuurlijk wel van af in welke mate dit alles gebeurd.

 12.   
  irapi's avatar

  Tja, WoW is natuurlijk hét trainingsprogramma voor terroristische wapens… 🙄

 13.   
  OllieDenZotn's avatar

  Heb ik op zich geen problemen mee. Zelf heb ik niets te verbergen en mogen ze met alle plezier meekijken hoe ik game!

 14.   
  JV0472's avatar

  De laatste tijd waait het weer overal spionage ala NSA nieuws. Dat ze gamenetwerken controleren was dan ook wel te verwachten. Het is van alle tijden, maar nu komt het gwn allemaal uit en zijn we niet dom meer ..

 15.   
  nanathan's avatar

  Als ze zo een dingen doen kunnen ze toch wel even zo beleefd zijn om het te vragen of toch zeker te melden.
  Als ze wat willen weten dan kunnen ze gewoon om openheid vragen en zelf open zijn in hun communicatie.

  De VS denk zomaar alles te mogen en te kunnen. Maar o wee als het tegen hun gebruikt word.
  Wel is het fijn om gerecruteerd te worden in WOW. Als ze je gaan betalen om te spelen en info te verzamelen natuurlijk. Anders gewoon aanvallen die lui 😛

 16.   
  nanathan's avatar

  DeAdSeYe schreef, "

  ”fabiankok” schreef, "Halleluja, begin onderhand het gevoel te krijgen dat de helft van de banen binnen de VS in de NSA zitten, zoveel controleren ze o.-”"

  Nee, dat gaat automatisch. Ken je de App Shazam? Weet je de naam niet van het liedje, start de app op en die verteld meteen welke liedje dat is.
  NSA bevat geavanceerde software die nog veel verder gaat, en alles wat overbodig is wordt eruit gefilterd of opgeslagen in een archief. Alles wat belangrijker is wordt nog verder bestudeerd.
  Duitse overheid gaat nu ook aan de slag met software die racisten muziek weet te filteren uit radio kanalen.
  Zo zal de NSA ook te werk gaan, om software te laten draaien die alles sorteert en uitzoekt. "

  en moest je nu een virus of trojans in je communicatie bijvoegen.
  Worden deze dan verder bestudeerd of gewoon weggefilterd ? 😆