Battlefield op jaarlijkse basis? EA overweegt

Battlefield versus Call of Duty, een krachtmeting die de gemoederen blijft bezighouden. In navolging van het jaarlijkse succes dat de Call of Duty-franchise ten deel valt, zal het voor EA verleidelijk zijn om eenzelfde trend met Battlefield te gaan volgen. Maar leent de Battlefield-franchise zich wel voor een jaarlijkse release? EA denkt hardop na.

Volgens Blake Jorgensen, hoofd financiën bij EA, zou het wellicht mogelijk zijn om van Battlefield een jaarlijks fenomeen te maken. Een absolute voorwaarde zou dan echter wel zijn dat de ontwikkeling door twee verschillende studio’s wordt afgewisseld, aangezien een Battlefield-game naar eigen zeggen twee jaar aan ontwikkeltijd in beslag neemt. Van deze procedure afwijken zou de kwaliteit en uiteindelijk de franchise om zeep kunnen helpen:

Battlefield takes us about two years to develop and so you want to make sure that you’re sharing talent across studios, so you keep the core talent of the product and the experience for the consumer there. You also want to be really careful that you don’t destroy the franchise along the way. You got to make it exciting and different, but at the same time you want to make sure you maintain a great franchise.
Daarnaast herinnert Jorgenson ons fijntjes aan het gegeven dat een Battlefield-titel niet eenmalig, maar over een periode van 24 maanden bij de consument aan de man wordt gebracht. Hij doelt hiermee op de downloadable content die over een tweejarige periode wordt uitgesmeerd en die de game fris moet houden (en daarnaast uiteraard geld in de lade moet brengen).
Hoewel er voor 2014 dus voorlopig nog geen nieuwe Battlefield in de planning staat, gaat EA ervan uit dat het met titels als Dragon Age III: Inquisition en Titanfall ook zonder hun FPS-vlaggenschip goed moet kunnen boeren.

Wat denken jullie; zou EA er goed aan doen door te zwichten voor de door Infinity Ward en Treyarch beproefde succesformule en ieder jaar een Battlefield-titel te releasen? Laat het weten in de reacties hieronder.

  1.   
    GamerJaime's avatar

    *Zucht* Laat ik het zo zeggen dat COD ieder jaar met een nieuw deel op de proppen komt vind ik absoluut geen pluspunt. En dat terwijl ik wel moet toegeven dat COD mij meer ligt dan Battlefield, dus nee ik zeg dit niet als Battlefield Fanboy.

    Dus het zou EA sieren als ze hun eigen weg volgen ipv COD na te gaan apen. Wat ze doen is goed. Dus waarom daar verandering in gaan aanbrengen? Oh wacht ik weet het al. $$$$$

  2.   
    Xironrules's avatar

    hmmm liever niet elk jaar een niewe bf.

  3.   
    GsA_Dragonheart's avatar

    euhm neen ea. battlefield 4 zat al vol met fouten en was de eerste week bijna onspeelbaar. geef dice maar de tijd die ze nodig hebben om een spel te ontwikkelen, in plaats van zo een gerushed product te leveren. 👿

  4.   
    Flapjack's avatar

    niet doen.. niet doen… niet doen…niet doen.. niet doen… niet doen…niet doen.. niet doen… niet doen…niet doen.. niet doen… niet doen…niet doen.. niet doen… niet doen…niet doen.. niet doen… niet doen…niet doen.. niet doen… niet doen… gewoon NEE..

  5.   
    DutchGamer-W-'s avatar

    @GamerJaime helemaal mee eens!

  6.   
    Jesitim's avatar

    Zoals hierboven geschreven: NEE! Bf is goed zoals het is! EA gaat alles nog om zeep helpen… Tegenwoordig doen ze niets anders. Het is een bedrijf van hebzucht en kijjt nier naar de klanten nog naar hun personeel (denk ik)

  7.   
    PS4owner's avatar

    alstjeblieft niet ik heb veel liever kwaliteit dan kwantiteit. je ziet nu dat call of duty ghost zelfs hun eigen record niet kan verbreken en dit ligt ook gedeeltelijk dat we nu een beetje zijn uitgekeken aan telkens de zelfde spellen voorgeschoteld te krijgen.

    en zeker voor battlefield heb ik gewoon veel liever eens in de 2 jaar een game dan elk jaar een gewoon omdat het ook gewoon in kosten scheelt je hebt zeker meer dan 2 jaar game plezier aan een spel zoals battlefield.

  8.   
    D_Dog's avatar

    NOOIT! Gvd wat is dat kolere EA nou aan het doen man, je hebt een heerlijke Battlefield game waar je vervolgens een tijd naar uitkijkt en dan kan je naar 1 jaar weer een nieuwe aanschaffen? Battlefield is NIET Call of Duty en die troep moeten we ook NIET willen zijn! Battlefield is Battlefield now live by that goddamn code EA. Ze denken weer eens niet ga met die dollar(euro?)tekens in hun ogen. 👿 😡 👿

  9.   
    assassin_MKA's avatar

    Ik koop geen spelserie die jaarlijks uitkomt. Dat is ook de reden waarom ik gestopt ben met Assassin’s Creed en Call of Duty. Elk jaar een nieuw Battlefield? Goed, dan koop ik het gewoon niet meer.
    Battlefield 4 zit al nu vol met fouten. Onstabiele servers, lange laadtijden, om de half uur een crash, etc.

  10.   
    nunen007's avatar

    Doe het niet EA… 🙁

  11.   
    Jarek's avatar

    Financieel zou het erg aantrekkelijk zijn voor EA.
    De ‘CoD’ strategie werkt erg goed is wel gebleken.
    Jaarlijks worden er miljoenen exemplaren van verkocht.

    Voor de kwaliteit zou het natuurlijk niet goed zijn, maar ach.. er zijn nog maar weinig ontwikkelaars die het voor de kwaliteit doen in plaats van alleen voor het geld, dus zo verrassend vind ik het niet. Maar het blijft jammer.

  12.   
    Goldcobra's avatar

    Alsjeblieft niet 🙁

  13.   
    soldierarjan's avatar

    Doe het niet nu koop ik battlefield en kan ik er gewoon 2 jaar van genieten en dan koop de nieuwe wel.

  14.   
    Carcass's avatar

    Daarvoor was het verschil tussen battlefield 3 en 4 al te klein denk ik. COD is meer in staat vernieuwing aan te brengen en bovendien beter in de sp. Niet dat ik de laatste 2 delen van COD heb gekocht.

    Beter richten ze zich op sappige DLC’s

  15.   
    fabiankok's avatar

    Aub niet, liefst doen ze er zelfs een jaartje langer over. De overgang tussen BF3 en BF4 vond ik al veels te.. karig overkomen. Sure, het is een stuk beter en alles is wat vooruitgegaan, maar ik had niet echt het gevoel dat de potentie er helemaal uit was gehaald.

  16.   
    Andrevantoever's avatar

    Nee ik zou niet willen van EA dat ze elk jaar een nieuwe battlefield uitbrengen. Tenzij ze er een extra groot team opzetten die het zelfde werk van 2 jaar in 1 jaar kunnen presteren. Dan zou het van mij wel mogen. Alleen Battlefield is gewoon niet te vergelijken met COD die wel elk jaar een nieuw deel uitbrengen. Battlefield is UNIEK 🙂

  17.   
    Leukste's avatar

    Het zou de Battlefield reeks naar mijn mening dan niet veel goed doen als ze ieder jaar een “nieuw” deel uit gaan brengen. Veel mensen vergelijken dat al met de COD reeks. En wees nou eerlijk. Wil je meer op COD gaan lijken? Of wil je uniek zijn tegenover de concurrentie?

    Nou ik zou gewoon mezelf blijven. Maarja wie ben ik? 🙄

  18.   
    noah81's avatar

    Ik vind het een goed idee, als ze maar niet elk jaar bf5 bf6 enz doorgaan, mij lijkt ww2 settting wel weer gaaf namelijk

  19.   
    lassieman's avatar

    Tja, dit is natuurlijk niet zo vreemde stap. BF4 verkoopt goed terwijl er weinig vernieuwing is, en de game nog vol met bugs zit. Op deze manier stimuleren consumenten eigenlijk de uitgevers om juist vaker de games uit te geven.

    Zelf hoop ik absoluut niet dat EA dit gaat doen. Zeker omdat er ook nog premium is dat je eigenlijk wel moet kopen. Ik zou zeggen dat elke game het met zoveel DLC wel 2 jaar vol moet kunnen houden.

    En, EA, als jullie het dan toch doen, wil ik graag een WWII deel 😉

  20.   
    RockerRoy's avatar

    nope.avi

  21.   
    camoflage4ever's avatar

    Fanta$y schreef, "Financieel zou het erg aantrekkelijk zijn voor EA.
    De ‘CoD’ strategie werkt erg goed is wel gebleken.
    Jaarlijks worden er miljoenen exemplaren van verkocht.
    Voor de kwaliteit zou het natuurlijk niet goed zijn, maar ach.. er zijn nog maar weinig ontwikkelaars die het voor de kwaliteit doen in plaats van alleen voor het geld, dus zo verrassend vind ik het niet. Maar het blijft jammer."

    Hoezo gaat de kwaliteit er dan achteruit…
    2 verschillende developers en beide krijgen gewoon nog 2 jaar,
    Infeiten zei dit geen verschil moeten maken

  22.   
    catwheel18's avatar

    Nee EA Gewoon nee!

  23.   
    Jarek's avatar

    camoflage4ever schreef, "

    ”Fanta$y” schreef, "Financieel zou het erg aantrekkelijk zijn voor EA.
    De ‘CoD’ strategie werkt erg goed is wel gebleken.
    Jaarlijks worden er miljoenen exemplaren van verkocht.
    Voor de kwaliteit zou het natuurlijk niet goed zijn, maar ach.. er zijn nog maar weinig ontwikkelaars die het voor de kwaliteit doen in plaats van alleen voor het geld, dus zo verrassend vind ik het niet. Maar het blijft jammer."

    Hoezo gaat de kwaliteit er dan achteruit…
    2 verschillende developers en beide krijgen gewoon nog 2 jaar,
    Infeiten zei dit geen verschil moeten maken"

    Ik denk dat er te weinig vernieuwing in gaat komen als er jaarlijks een nieuw spel in deze serie uitkomt waardoor de kwaliteit hetzelfde blijft en zeker niet omhoog gaat.

    In mijn ogen moet er in het shooter genre niet elk jaar een game van dezelfde serie uitkomen. Want als er elke 2-3 jaar een nieuw spel uitkomt heb je ook de kans een trouwe community op te bouwen voor een specifiek deel uit de serie, zoals Call of duty 2 en 4 nog altijd een zeer trouwe community hebben en beiden nog in de top10 staan van xfire (meest gespeeld) op de pc. Met elk jaar een nieuw deel stapt de helft gelijk over naar het volgende deel.

    Twee developers zie ik ook niet echt zitten, ik heb liever dat één developer zich volledig concentreert op de serie.

  24.   
    PSPfreaky's avatar

    Flapjack schreef, "niet doen.. niet doen… niet doen…niet doen.. niet doen… niet doen…niet doen.. niet doen… niet doen…niet doen.. niet doen… niet doen…niet doen.. niet doen… niet doen…niet doen.. niet doen… niet doen…niet doen.. niet doen… niet doen… gewoon NEE.."

  25.   
    Quickscoper's avatar

    EA moet doorgaan met wat ze goed kunnen. in plaats van op andere letten. als je het mij vraagt hou het het maar op 1x in de twee jaar

  26.   
    Moon-Hero's avatar

    lol wut

  27.   
    Goregash's avatar

    AC komt 1x in het jaar uit en dat is prima. Tis immers een SP game en om 100% te halen ben ik geen jaar bezig. BF however is hele andere koek. Das een MP game met zoveel unlocks en komende DLC dat ze daar makkelijk mensen 2 jaar zoet mee kunnen houden en waardoor we dus kwalitatief goede bf5, of iets dergelijks, kunnen ontvangen.

    Mensen klagen nu al dat er weinig verschil is tussen bf3 en bf4 (Ik zie het compleet anders,maar ok) dus laat staan als in 2014 alweer bf5 komt. Zoals vele reacties boven. Blijf van die fucking game af EA, bemoei je er niet mee en laat DICE gewoon zijn werk doen en hun eigen hersenen gebruiken.

  28.   
    Caroldus_Maximus's avatar

    Ik kan het enkel met bovenstaande respons eens zijn. Gewoon één Battlefield-game in twee jaar tijd releasen. Door middel van goed getimede DLC kan EA deze game over twee jaar tijd vakkundig uitmelken. Men probeerde op jaarlijkse basis een shooter te releasen en dat bracht ons de mislukte Medal of Honor-reboot.

    Ik zou om eerlijk te zijn graag een shooter zien die echt wat nieuws doet, het genre is over de afgelopen paar jaar behoorlijk gestagneerd en vraagt om een hernieuwde creatieve injectie.

  29.   
    I_Eat_Noobsz's avatar

    Caroldus_Maximus schreef, "Ik kan het enkel met bovenstaande respons eens zijn. Gewoon één Battlefield-game in twee jaar tijd releasen. Door middel van goed getimede DLC kan EA deze game over twee jaar tijd vakkundig uitmelken. Men probeerde op jaarlijkse basis een shooter te releasen en dat bracht ons de mislukte Medal of Honor-reboot.
    Ik zou om eerlijk te zijn graag een shooter zien die echt wat nieuws doet, het genre is over de afgelopen paar jaar behoorlijk gestagneerd en vraagt om een hernieuwde creatieve injectie."

    Gaat niet man, het geld moest liever gister dan vandaag komen. Het liefst doen ze om het half jaar niet BF/MOH en dan elke maand nieuwe dlc pack. toch weer 120 euro in 1 half jaar per gamer.

  30.   
    I_Eat_Noobsz's avatar

    Fanta$y schreef, "Financieel zou het erg aantrekkelijk zijn voor EA.
    De ‘CoD’ strategie werkt erg goed is wel gebleken.
    Jaarlijks worden er miljoenen exemplaren van verkocht.
    Voor de kwaliteit zou het natuurlijk niet goed zijn, maar ach.. er zijn nog maar weinig ontwikkelaars die het voor de kwaliteit doen in plaats van alleen voor het geld, dus zo verrassend vind ik het niet. Maar het blijft jammer."

    Onze nederlandse top ontwikkelaars! Bekend van mijn favoriete shooter game Killzone! Die hoor je gelukkig nooit over dit soort dingen, maar hun zijn dan wel sony exclusive dus misschien dat het daar aan ligt.

  31.   
    nanathan's avatar

    EA = Uitmelken

    Ze zullen wel iedere jaar een nieuwe battlefield maken, daar ben ik nu al zeker van.

  32.   
    superdedupe's avatar

    Ik hou van battlefield. Ik kan niet wachten op mijn exemplaar van bf4 op de ps4 over een paar maandjes. Ik heb een onmogelijk aantal uren in deeltje 3 gepompt (600 :O). Ik denk niet dat bf elk jaar een nieuwe editie nodig heeft, als ik naar de levensduur van bf3 kijk, die ik nog steeds bijna dagelijks speel.

    Ik ben bang dat de kwaliteit minder zal worden. De stap van bf3 naar bf4 is voor mij alleen interessant omdat ik van ps3 naar ps4 ga waardoor ik een grote stap in graphics en een gigantische stap in het aantal spelers in een server ga meemaken. Als ik bf4 op de ps3 zou kopen zal het waarschijnlijk aanvoelen als een grote map/weapon/vehicle pack. En dat is met 2 jaar tijd ertussen.

    Maargoed het zou goed kunnen dat ik toch bf5 volgend jaar zal kopen gewoon omdat ik van de serie hou en er ondanks misschien weinig vernieuwing er toch wel weer een uurtje of 100 in kan.

  33.   
    Overload14's avatar

    Omfg.. Menen ze dit nu serieus? Ik ben een gigantische fan van de Battlefield reeks en van al het werk van Dice alleen vind ik het jammer dat EA dit allemaal moet verkloten. Zoals de meeste mensen hierboven al zeggen maken ze dezelfde fout als Call of Duty en zouden deze games idd veel slechter zijn.. Dat ze Dice gewoon de tijd geven in plaats van te Rushen. Het liefst zou ik nog vijf jaar wachten voor er terug een nieuwe battlefield game uitkomt. Schandalig vind ik het eigenlijk dat hun huidige games nog niet eens 100 procent klaar zijn en dat ze nu al denken aan een vervolg..