Ubisoft: Lage reviewscores next-gen games te wijten aan cross-gen ontwikkeling

De eerste Xbox One-reviews zijn online gegaan en net als bij de PlayStation 4 ontbreken de echte topscores vooralsnog. Dead Rising 3 komt er met een gemiddelde 8 goed vanaf, maar Killer Instinct blijft op een 7 steken. Grote namen als Forza Motorsport 5 en Ryse: Son of Rome worden binnenkort door de media beoordeeld, dus de strijd rondom de launch is nog niet gestreden. Toch ziet Ubisoft-baas Tony Key wel een trend met deze gemengde reviewscores.

Volgens Key is het vrij logisch dat er op dit moment nog geen absolute klappers zijn uitgebracht voor de next-gen consoles. Als reden hiervoor wijst hij op de cross-gen ontwikkeling van veel games, waaronder Assassin’s Creed: Black Flag. Ontwikkelteams moesten al hun mogelijkheden spreiden over veel platformen. Key vertelde dat het nu even lastig is, maar dat er nog genoeg mogelijkheden voor de toekomst liggen:

Right now, all publishers are transitioning their development resources. For a game like Assassin’s Creed 4: Black Flag, most of the sales are still going to be on current generation platforms. We can’t make a version for PlayStation 4 or Xbox One that’s so wildly different that we can’t market them together.

So, for now, developers and designers are focused on making a game that works really well on all of the systems – but as we transition resources to the next gen, it’s going to be more difficult to do that because the power of these machines is going to allow so much more creativity. Our feeling is the installed base of these machines will be much faster to take hold than previous generations. In the first couple of years, we expect double the installed based of previous generations.

 1.   
  Koen's avatar

  Het zijn toch juist de exclusives, die niet cross-gen zijn, die een beetje tegen lijken te vallen?

 2.   
  ChielB's avatar

  De exclusives staan nu bij de launch inderdaad vooral in de spotlight, maar naast die ontwikkelaars hebben ook Sony en Microsoft als uitgever (financiële) keuzes te maken. En daarbij hebben ze nu nog steeds te maken met een grote groep gamers die de current-gen belangrijk vindt.

 3.   
  soldierarjan's avatar

  Lijkt wel of de gene die de reviews doen van die games of veel teveel verwachten zodat de game tegen valt of de game keer bij sony op kantoor hebben gespeeld en daar review op doen, en dat is zeker niet de goede ervaring als thuis.

 4.   
  lassieman's avatar

  soldierarjan schreef, "Lijkt wel of de gene die de reviews doen van die games of veel teveel verwachten zodat de game tegen valt (…)."

  Dat denk ik ook. Deze nieuwe consoles zijn dat wel heel wat sterker dan de huidige, maar dan heb je niet in een keer 100x betere games. De graphics en de AI zijn hoogstens wat beter, maar dat had de PC ook al jaren (al werd die wel tegengehouden door de consoles). Reviewers moeten simpelweg niet verwachten dat deze games beter zouden zijn dat op de huidige consoles, dat zal namelijk erg tegenvallen.

 5.   
  fdennis's avatar

  lassieman schreef, "

  ”soldierarjan” schreef, "Lijkt wel of de gene die de reviews doen van die games of veel teveel verwachten zodat de game tegen valt (…)."

  Dat denk ik ook. Deze nieuwe consoles zijn dat wel heel wat sterker dan de huidige, maar dan heb je niet in een keer 100x betere games. De graphics en de AI zijn hoogstens wat beter, maar dat had de PC ook al jaren (al werd die wel tegengehouden door de consoles). Reviewers moeten simpelweg niet verwachten dat deze games beter zouden zijn dat op de huidige consoles, dat zal namelijk erg tegenvallen. "

  De exclusives zijn nou ook niet wereld titels hoor. Killzone kreeg een 8.5 wat netjes is en ik verwacht dat Forza 5 ook zeer hoog gaat scoren. Maar een Dead Rising , Ryse , Knack en noem ze maar op zijn simpelweg geen triple A titels. Als ze nou launch games als Uncharted en Halo erbij hadden en die scoorden ook laag dan was het anders geweest.