Company of Heroes 2 geweerd uit Rusland na klachten over historische fouten

Company of Heroes 2 wordt voorlopig niet meer verkocht in Rusland, nadat distributeur 1C-SoftKlab diverse klachten ontving over de militaire geschiedenis van de Sovjet-Unie in de game. De distributeur meldt op de eigen website dat men de situatie gaat onderzoeken:

In connection with appeals of people who consider unacceptable number of episodes of the game, the company ‘1C-SoftKlab’ chose 26 July 2013 to stop selling PC game Company of Heroes 2(developer – Relic Entertainment, publisher – SEGA) in the territory of the Russian Federation and CIS

At the moment we are analysing the situation and inform the developer and publisher of Company of Heroes 2.

De laatste dagen is er al meer kritiek gekomen op Company of Heroes 2. Op YouTube verscheen zelfs een video Why Russians Hate Company of Heroes 2. De historische fouten worden ontwikkelaar Relic stevig aangerekend. Uitgever SEGA heeft in een reactie laten weten dat men de klachten zeer serieus neemt en dat er nader onderzoek wordt uitgevoerd:
SEGA and Relic are aware of the press stories circulating concerning Company of Heroes 2 and the historical context of the game from a Russian perspective. At this time we cannot offer any further comment, however we are taking this issue very seriously and are investigating these concerns thoroughly with all relevant partners.

 1.   
  ronineter's avatar

  De Russen zijn kompleet butt hurt en willen hun eigen geschiedenis niet zien. Dat de Russen zo handelden heb ik al jaren geleden over gelezen land voordat CoH 2 gereleased werdt.

  Het viel in het spel nog wel mee in de game. Zo moorden de russen de door de Duitsers gevangen soldaten niet uit nadat ze die ”bevrijd” hebben.

 2.   
  buzzertnl's avatar

  Nu moet ik als historicus toch even reageren. Het viel me op dat het niet echt klopt nee, maar juist in tegenovergestelde manier. In het echt was het allemaal veel erger wat de russen deden en in COH2 worden ze als helden neer gezet..

  De Duitsers worden altijd als evil afgeschilderd terwijl de russen velen malen gruwelijker waren..

 3.   
  SN0WIE's avatar

  ronineter schreef, "De Russen zijn kompleet butt hurt en willen hun eigen geschiedenis niet zien. Dat de Russen zo handelden heb ik al jaren geleden over gelezen land voordat CoH 2 gereleased werdt.
  Het viel in het spel nog wel mee in de game. Zo moorden de russen de door de Duitsers gevangen soldaten niet uit nadat ze die ”bevrijd” hebben."

  Daarbij moet ik wel zeggen dat het filmpje alleen maar feitelijk dingen neerzet. Dat het oostfront verschrikkelijk was dat weet iedereen, maar er zitten wel dingen in CoH 2 die echt niet gebeurd zijn en dan kan ik wel begrijpen dat de russen daar boos over zijn.

  Ze willen echt wel hun eigen geschiedenis zien, alleen deze game laat dat niet zien.

 4.   
  3333/3333's avatar

  Die russen moeten heel snel hun mond gaan houden. Hele dorpen zijn uitgemoord door het rode leger en vervolgens werd na de oorlog de schuld naar de wehrmacht en de ss geschoven.

 5.   
  THE-DUTCH-GUY's avatar

  Ik kan mij helemaal vinden in de mening van @buzzertnl. De militaire verschrikking van Stalin is niet te ontkennen.

 6.   
  SN0WIE's avatar

  Erik Rommel schreef, "Die russen moeten heel snel hun mond gaan houden. Hele dorpen zijn uitgemoord door het rode leger en vervolgens werd na de oorlog de schuld naar de wehrmacht en de ss geschoven."

  Ze hebben de dorpen geëvacueerd voordat ze de dorpen verbranden. Denk eens na over wat je zegt. Rusland wordt binnegevallen door de Duitsers, Ruslands reactie? Eigen dorpen verbranden? Ik zou niet zomaar zulke beschuldigingen geven.

  Vietnam ging er nog harder aan toe. Daar hadden de Amerikanen echt dorpen uitgemoord, die verdacht werden van samenwerken met de Vietcong. Daarnaast vielen de Amerikanen vaak elkaar nog eens aan in hun eigen camp. Weinig mensen wisten hiervan, maar dit is wat in oorlog gebeurd. Het probleem is hoe slecht alles wordt neergezet in dit spel.

  Stalin was natuurlijk een slecht persoon, maar dat betekent niet dat alle soldaten zo moeten worden neergezet.

 7.   
  Hitman047's avatar

  Wacht even… Company of Heroes is dus niet historisch correct? Dat meen je niet?! 😮

  What’s next? Gaat iemand me nu vertellen dat Wolvenstein ook niet op de waarheid berust?

  Het is een game, mensen. Een game. Geen geschiedenisboek. 😳

  Overigens heb ik geen grove fouten kunnen ontdekken. Prima dat die Russen vinden dat het allemaal te negatief verteld wordt, maar de Russische geschiedenis is ook geen mooi verhaal. Maar waarschijnlijk staat er in de Russische geschiedenis boeken ook dat Stalin de Duitsers eigenhandig heeft verdreven. Overigens hoor je de Duitsers toch ook niet klagen over het feit dat ze al jarenlang massaal afgeschoten worden in films en games?

  Even het verschil tussen Feit en Fictie inzien. Dat hoeft niet zo moeilijk te zijn.

 8.   
  3333/3333's avatar

  SN0WIE schreef, "

  ”Erik Rommel” schreef, "Die russen moeten heel snel hun mond gaan houden. Hele dorpen zijn uitgemoord door het rode leger en vervolgens werd na de oorlog de schuld naar de wehrmacht en de ss geschoven."

  Ze hebben de dorpen geëvacueerd voordat ze de dorpen verbranden. Denk eens na over wat je zegt. Rusland wordt binnegevallen door de Duitsers, Ruslands reactie? Eigen dorpen verbranden? Ik zou niet zomaar zulke beschuldigingen geven.
  "

  Weet je zelf wel waar je het over hebt? De Duitsers kwamen soms dorpen binnen waarin bergen met lijken opgestapeld lagen. De russen begonnen pas met het verbranden van dorpen toen ze de oorlog leken te verliezen (google ‘tactiek van de verschroeide aarde’) dat staat volledig los van de moorden die er door de russen gepleegd zijn. Vaak ook op joden en zigeuners, want dat kon perfect als propaganda gebruikt worden tegen de Duitsers.

  Ga boeken lezen, verdiep je eens in het Duitse verhaal. Het is niet zo dat de Duitsers per definitie de slechte waren en de Russen de goede, het ligt veel ingewikkelder dan dat.

 9.   
  Codename_black's avatar

  Ik geef Erik hierin gelijk, de russen hebben zeker eigen burgers afgeslacht, op die manier hoe of wat maakt het niet uit.
  Ik heb even de tijd genomen om het filmpje te bekijken hij is er van overtuigd dat de Duitsers allemaal nazi’s waren volgens mij mag hij zich verdiepen, ook schoten russen duitse gevangenen neer zonder pardon. terwijl de duitsers in de begin jaren ze gevangen namen en gebruiken in de werk kampen (keur ik overigens niet goed)

  Het probleem is dat de russen zichzelf als helden zien terwijl er nooit een goede of slechte kant in een oorlog is.
  Oorlog is hel niet meer niet minder beide partijen hebben oorlogsmisdaden gepleegd.
  Of dat deze eigenwijze knuppel van een rus het nu wilt zien of niet.

  Ik ben dan geen militair historicus, maar heb meer dan genoeg boeken, documentaires en nabestaanden gesproken om er een plaatje bij te schetsen.

  Overigens Snowie, worden niet alle soldaten zo afgeschilderd alleen de bevelhebber van de protagonist. 😉
  Het was heel simpel toen, of je voerde je orders uit zonder te twijfel en je mening te geven of een kogel door je kop voor land verraad .

 10.   
  SN0WIE's avatar

  Ik had Erik een PM gestuurd, omdat ik dit een beetje off topic begon te vinden. Maar dan ziet iedereen misschien wat naar mijn gevoel het probleem was (dus dit is een directe reactie op wat Erik schreef):

  Ik weet waar ik het over hebt. Meerdere boeken over Operatie Barbarossa bewijzen je tegendeel (bijvoorbeeld: “Stalingrad” door Antony Beevor, het gaat misschien niet geheel over Operatie Barbarossa, maar hij leid het wel in het eerste hoofdstuk) . De tactiek van de verschroeide aarde was een algemene tactiek die niet bedoeld was als een laatste redding. Als het namelijk een laatste reddingsmiddel was dan had het nooit gewerkt.

  Je moet je vijand (de duitsers in dit geval, of Napoleon vroeger) een zo lang mogelijk aanvoeringslijnen geven zonder dat ze onderweg dingen kunnen vinden zoals eten etc. Dus als je de tactiek van de verschroeide aarde wil gebruiken moet dat vanaf het begin zijn, anders werkt het niet.

  Over het neerschieten van eigen burgers/dorpen. Dit gebeurde niet. Simpel. Tenminste niet voor de oorlog, Stalin doodde zelf wel mensen, maar dit was geen oorlogstactiek zoals jij het overbrengt in je bericht. Wat er wel gebeurde tijdens de oorlog, wat inderdaad wel een tactiek was en waar dit dorpen uitmoorden naar verwijst. Wolga-Duitsers, Stalin vertrouwde deze mensen niet, ze woonden in Rusland, maar waren van Duitse afkomst. Uit vrees dat deze de duitse troepen zouden gaan helpen werden ze inderdaad vermoord. Maar geen Russische dorpen zijn uitgemoord.

  Ik moest hier even op reageren. Want ik hou van geschiedenis, ik lees er behoorlijk wat boeken over. Zoals als ik eerder heb gezegd Stalingrad. Op het moment lees ik Bushido door Inazo Nitobé, die legt de japanse geest van de samoerai uit in de 19de en begin 20ste eeuw . Dus hopelijk kan je begrijpen dat voor iemand als ik, die veel van geschiedenis houd, het pijn doet om van iemand te horen dat ik me zogenaamd niet heb ingelezen op het onderwerp of dat ik boeken moet gaan lezen zoals je in de eerste zin van de 2de alinea zegt.

  Mijn vader is historicus aan de UvA, elk geschiedenis boek dat ik lees bespreek ik met hem. Daarnaast volg ik ook in zijn voetstappen, omdat ik dus ook een interesse heb in geschiedenis.

  Hopelijk verlicht dit voor jou een beetje de ophef rond de zogenaamde historische correctheid van
  CoH 2.

 11.   
  3333/3333's avatar

  Ik zeg ook niet dat er niks van weet, je weet er behoorlijk wat van zie ik. Maar ik heb me zelf meer verdiept in de Duitse kant van het verhaal, dus niet enkel de bekende geschiedenisboeken die we hier allemaal lezen. De tactiek van de verschroeide aarde werd tijdens de opmars van de Duitsers toegepast, niet direct vanaf het begin, maar wel later in het gevecht toen de Duitsers steeds verder optrokken.

  De russen zijn als beesten tekeer gegaan, niet alleen tegen de wolga-duitsers, ook tegen andere bevolkingsgroepen. Anti-semetisme was ook in het rode leger aanwezig. Daarnaast werden, in tegenstelling tot het Duitse leger, zaken als verkrachting en dergelijke vaak gedoogd door de leidinggevenden. Terwijl in het Duitse leger op verkrachting de doodstraf stond. De gruweldaden van de SS zijn bekend, en natuurlijk afschuwelijk, maar er zijn ook veel moordpartijen door de russen gepleegd waarvan de Duitsers later onterecht de schuld hebben gekregen.

  Communisme heeft in totaal veel meer dood en verderf gezaaid in de wereld dan het facisme. Dus waren de Duitsers slechteriken? Ja dat waren ze zeker, maar de russen waren nog veel erger.

 12.   
  SN0WIE's avatar

  Dat anti-semetisme aanwezig was onder Stalin, dat was duidelijk, maar dat staat los van de oorlog zelf. Het ging natuurlijk niet zo ver als bij Hitler, maar alsnog.

  Daarnaast waren de officieren in het Rode Leger fysieker veel strenger naar hun soldaten. Waarom zou verkrachting dan “gedoogd” worden zul je dan afvragen? Simpelweg omdat het Rode Leger zo groot was en lang niet zo georganiseerd als het Duitse leger. Het was te moeilijk en te veel werk om iemand die een verkrachting had gepleegd weer op te pakken.

  Maar deze punten staan compleet los van de discussie. Die gaat namelijk over het zogenaamde “historische correctheid” van de game. Zoals een dorp afbranden waar mensen nog inzitten niet bijhoort (wat wel in de game gebeurd).

  Je moet het nooit van een kan bekijken, ik heb me ook meer ingelezen op de Duitsers, maar dat betekent niet dat je de Russische kant niet moet bekijken. Beiden kanten hebben dingen op elkaar afgeschoven. Beiden deden dingen in de oorlog die ze niet wilden toegeven.

  Kleine edit: Je hebt het over de moordpartijen die onterecht op de Duitsers zijn afgedaan. Maar we hebben dagboeken van de mensen die dat werk deden allemaal Duitsers die beschrijven hoe ze dat werk deden en wat ze er aan overhielden (getraumatiseerd etc). Dit soort dingen zijn aan de Duitse kant bekent. Zoals dat ze zoveel mogelijk mensen probeerden neer te schieten met een kogel, omdat ze munitie te kort hadden.

  De Duitser waren veel erger, daar kan je me niet anders van overtuigen. Natuurlijk waren de russen ook vol in het oorlogsmisdaden bezig, maar lang niet zo erg als de Duitsers.

 13.   
  3333/3333's avatar

  Zoals jezelf al zegt was het rode leger een zooitje ongeregeld, het deed waar ze zin in hadden , moorden/verkrachten enzovoort. In tegenstelling tot de Duitsers, die “netjes” bijhielden hoeveel mensen zij vermoord hadden. Zij schreven inderdaad over hun misdaden, vaak zelfs trots, omdat ze in hun ogen hun superieure ras beschermende op die manier.

  Zodoende zijn de moordpartijen van de Duitsers goed gedocumenteerd, in tegenstelling tot de vele misdaden van de russen. Er zijn ook genoeg verhalen van Duitsers bekend dat ze in dorpen kwamen waar het rode leger de bevolking op de meeste gruwelijke wijze verminkt en vermoord hadden. Maar aangezien de russen de oorlog wonnen is dat later netjes weggewerkt, maar vele jaren later komen steeds meer van deze feiten aan het licht.

  Om het in nummers uit te drukken, Stalin heeft veel meer moorden op zijn geweten dan Hitler. Echter, bij Hitler hebben we natuurlijk de beelden van de concentratiekampen (waarvan sommige na de oorlog direct door Stalin gebruikt werden) en zijn z’n misdaden algemeen bekend. In tegenstelling tot de daden van Stalin.

 14.   
  SN0WIE's avatar

  Dat Stalin meer moorden op zijn geweten heeft ligt ook buiten de oorlog. Alles wat hier nu gezegd wordt heeft eigenlijk niks meer met de discussie te maken over of de game nu wel of niet historische fouten heeft gemaakt.

  Het Rode Leger mag dan wel ongeorganiseerd zijn, maar ze waren nationalistisch als wat, anders waren ze nooit zo naar de duitsers gelopen als een kip zonder kop, om vervolgens afgeschoten te worden. Veel deden ze niet tegen hun eigen bevolking, op een paar uitzonderingen en bevelen van officieren na (wat vervolgens weer met Stalin en niet oorlogstactieken te maken heeft).

  Dus het Rode Leger heeft natuurlijk wel dingen op zijn geweten, maar ze deden niet alles wat ze wilden. Vergis je niet in de on-georganiseerdheid van het Rode Leger.

  Maar nogmaals dit heeft al niet meer met de discussie over de historische correctheid van de game te maken.

 15.   
  Jesitim's avatar

  Ik ben iemand die me interesseert in het Oostfront gebeuren en het Rode Leger (en de USSR). Ik denk dat iedereen wel weet dat Stalin (de dictator die NIET communistisch was) er voor gezorgd heeft dat er heel veel mensen vermoord zijn, je zou hem kunnen vergelijken met zijn Duitse tegenstander. Vermoorden wie niet hoort te leven in het land.

  Rusland, ook wel bekend als een zeer patriottistisch land, heeft oorlogsmisdaden begaan, maar ook de andere geallieerden deden dat. Dat er nooit over de Amerikanen wordt gesproken verbaast mij altijd!

  Ik kan mij er ook wel in vinden waarom Rusland een afkeer heeft gekregen voor het spel. De eenheden mogen dan zo goed als correct zijn, de missies zijn verre van historisch correct. Zo zou Stalingrad een heel lange missie kunnen worden.
  Maar toch blijft het een spel, maat toch is het altijd leuker als je de realiteit kan ervaren.

  Ik hoop dat Rusland of de ontwikkelaars de beslissing of het spel wat aanpassen. Het zou jammer gaan dat het Rode Leger nogmaals sterft (en schiet mij hier alstublieft niet voor dood)!

 16.   
  ReinsNL's avatar

  buzzertnl schreef, "Nu moet ik als historicus toch even reageren. Het viel me op dat het niet echt klopt nee, maar juist in tegenovergestelde manier. In het echt was het allemaal veel erger wat de russen deden en in COH2 worden ze als helden neer gezet..
  De Duitsers worden altijd als evil afgeschilderd terwijl de russen velen malen gruwelijker waren.."

  Agree !

 17.   
  3333/3333's avatar

  SN0WIE schreef, "Dat Stalin meer moorden op zijn geweten heeft ligt ook buiten de oorlog. Alles wat hier nu gezegd wordt heeft eigenlijk niks meer met de discussie te maken over of de game nu wel of niet historische fouten heeft gemaakt.
  Het Rode Leger mag dan wel ongeorganiseerd zijn, maar ze waren nationalistisch als wat, anders waren ze nooit zo naar de duitsers gelopen als een kip zonder kop, om vervolgens afgeschoten te worden. Veel deden ze niet tegen hun eigen bevolking, op een paar uitzonderingen en bevelen van officieren na (wat vervolgens weer met Stalin en niet oorlogstactieken te maken heeft).
  Dus het Rode Leger heeft natuurlijk wel dingen op zijn geweten, maar ze deden niet alles wat ze wilden. Vergis je niet in de on-georganiseerdheid van het Rode Leger.
  Maar nogmaals dit heeft al niet meer met de discussie over de historische correctheid van de game te maken."

  Feit is dat de russen klootzakken waren die miljoenen moorden en verkrachtingen op hun geweten hebben, dan ze moeten niet zeuren over een game waarin ze als boeven neergezet worden, zoals ik al in mijn eerste post zei. Stel je voor de Duitsers gingen klagen over alle historische fouten in games, die weten donders goed dat ze maar beter hun mond kunnen houden.

  Natuurlijk hebben die moorden niks met oorlogstactieken te maken, dat beweer ik ook nergens. Maar feit is wel dat moorden als propaganda middel gebruikt werden, door zowel de asmogendheden en de geallieerden. Waardoor er vooral na de oorlog een onjuist beeld is geschets van de mate waarin partijen zich schuldig hebben gemaakt aan misdaden.

  En Stalin was gewoon een uiterst zieke geest die van niemand hield, ook niet van zijn eigen volk.

 18.   
  SN0WIE's avatar

  Dat begrijp ik allemaal. Mijn punt is alleen nog maar dat dit niet meer over de discussie gaat (weet je nog, we hadden het over de historische correctheid van de game). Dan kan ik ook hele punten gaan opnoemen en ik weet ook donders goed dat Stalin geen gezonde man was. Maar daar ging dit niet over.

  Als er een publiekelijk wordt opgenoemd wat Amerika wel eens niet heeft gedaan in oorlogen, dan schrikt iedereen zich lam. Ik kan wel begrijpen dat Rusland klaagt over de historische fouten. Je hoort de Russen toch ook niet klagen over dat ze vaak als de vijand worden neergezet in games, terwijl er eigenlijk geen reden voor is.

  Een ding kan je de Russen wel meegeven, ze vochten aan onze kant en ze hielpen ons Duitsland te verslaan. Dat is misschien niet goed genoeg om oorlogsmisdaden goed te praten, maar hetzelfde geldt voor alle andere landen in Europa en ook voor Amerika.

 19.   
  3333/3333's avatar

  Ik had het niet over de correctheid van de game, ik zei enkel dat die lui niet zo moeten zeuren.

  Ligt er aan hoe je het ziet natuurlijk, in mijn ogen vochten de russen absoluut niet aan onze kant. Sterker nog, ik ben eerder de Duitsers dankbaar dat zij Rusland aanvielen. (en zo lang stand hebben kunnen houden). Een Russische invasie, of het scenario waarin Duitsland niet lang genoeg stand kon houden en de Russen Europa in hun eentje konden gaan ‘bevrijden’ was rampzalig geweest voor de toekomst van westelijke Europa.

  Veel Duitse soldaten vochten ook niet voor de nazi ideologie, maar om hun land te beschermen tegen een communistische dreiging.