CrewGrounds: Wie is de winnaar van de E3 2013?

Elke dag blijkt weer dat gamers het nooit allemaal met elkaar eens zijn. Wat de één een geweldig spel vindt, wordt verafschuwd door de ander en terwijl persoon A gek is op zijn Xbox 360, zweert persoon B bij de PlayStation 3. Ook in de crew verschillen de meningen meer dan eens en daarom krijgen de redacteuren van GamersNET in het tweewekelijkse item CrewGrounds de kans om hun ongezouten mening over de huidige poll te geven. Deze week vroegen we ze hun mening te geven over de volgende stelling:

Wat wordt jouw favoriete speelstijl in Splinter Cell: Blacklist?

Michiel Brunsveld
Iedere gamer
Politiek correct, I know, maar het is gewoon zo. Elke uitgever heeft op zijn manier gevlamd. Natuurlijk heeft Sony een enorme ass whoop richting Microsoft uitgedeeld omtrent gebruikte games en ook zeker het prijsverschil van 100 euro, dat is een forse tik aan de vooravond van de next-gen consoles. Toch had ook Microsoft toffe features en exclusives waar mijn gamend hart sneller van gaat kloppen. En ook EA en Ubisoft hebben een heel, heel, heel vette line-up voor de komende tijd. Misschien is eerder Nintendo qua aandacht en PR de verliezer van de E3, ze werden behoorlijk ondergesneeuwd. Maar al met al zijn het vooral gamers die dit jaar de winnaar zijn, want elke uitgever gaat nòg harder zijn best doen om te schitteren bij de launch van de nieuwe generatie.

Valentijn van der Lende
Sony
Hoewel ik in hart en nieren meer een Xbox- en Nintendo-fan ben, moet ik toch echt Sony de eer geven. Tijdens het laatste kwartier van hun presentatie wisten ze op gebied van zowel beleid als prijs Microsoft compleet met de grond gelijk te maken. Qua games heeft Sony echter nog wel veel te bewijzen, zeker aangezien een groot deel van de toppers toch wel op beide consoles lijkt te verschijnen.

Erik van der Heijden
Niemand
We hebben veel toffe games voorbij zien komen op de E3. Maar wat opviel, was hoe weinig verschillende soorten games we in feite gezien hebben. Sandbox games, arcade racers en first person shooters. Deze genres waren oververtegenwoordigd. Het was dan ook een grote teleurstelling om niks te zien van titels als Project CARS. Sony liet dan wel mooie beelden van Gran Turismo 6 zien, maar dat wordt natuurlijk gewoon weer een PlayStation 3-game. Het realistische racegenre kan dood verklaard worden op de consoles, alles wordt arcade. Zodoende is er voor gamers in dit genre niks gewonnen en blijft de pc het enige platform dat aan hun wensen tegemoetkomt.

Leon Stougie
Sony
De persconferentie van Sony heeft er uiteindelijk toe geleid (of is er minstens medeverantwoordelijk voor geweest) dat Microsoft heeft besloten om zijn DRM-beleid voor de Xbox One terug te draaien. Reden genoeg om Sony tot winnaar van de E3 uit te roepen. Dat de PlayStation 4 daarnaast “slechts” 400 euro blijkt en dat Sony nog enkele toffe, maar weinig nieuwe, exclusives liet zien, zijn uiteraard fijne bijzaken.

Richard Leurs
Ubisoft
Als ik aan de E3 van 2013 terugdenk is, het natuurlijk de E3 van de next-gen consoles geweest. Sony had zijn zaakjes beter voor elkaar en wist zelfs mij als Xbox liefhebber redelijk aan het twijfelen te brengen, maar ik weet nog steeds niet welke console ik als eerst ga halen. Laten we eerlijk zijn: de systemen zijn natuurlijk belangrijk, maar de next-gen games dat is waar we met zijn allen echt naar uitkijken. Op het gebied van games is het voor mij Ubisoft die uitblinkt. Ik heb ontzettend veel zin in de next-gen-versie van Watch_Dogs en ook The Crew heeft mijn interesse gewekt. Vergeet natuurlijk niet de geweldige gameplay van The Division! Kortom, Ubisoft is voor mij de duidelijke winnaar.

Leon Kempers
Sony
Natuurlijk hebben alle vijf de partijen geweldige persconferenties neergezet, maar zeggen dat “iedereen de winnaar is”, is voor pussies. Tijdens een sportwedstrijd ga je toch ook niet akkoord met zo’n uitslag? Er moet bloed vloeien, bloed zeg ik je! Daarom wil ik Sony graag als terechte winnaar van de E3 bestempelen. De reden is door mijn collega’s hierboven al uitvoerig behandeld, maar laat ik het samenvatten in drie woorden: goedkoper, consumentvriendelijker, krachtiger.

 1.   
  morkop006's avatar

  Die consoles boeide me eigenlijk vrij weinig, de games van ubisoft daarintegen hadden wel mijn aandacht (lees: the division :))

 2.   
  Rudizo18's avatar

  De games zijn de winnaars van de E3 ^-^
  want microsoft heeft een klote hoop aangepast en sony ook wat dingen allemaal winst voor ons 🙂

 3.   
  Goldcobra's avatar

  Haha, Leon 😛 Natuurlijk heeft Sony het goed gedaan deze E3, maar ik weet niet of je Sony en Microsoft kunt vergelijken met EA en Ubisoft, want ja, die laatste twee maken alleen games, geen consoles, en hebben ook niet echt ”rivaliteit” met de eerste twee. Daarom: Qua consoles heeft Sony gewonnen, qua games Ubisoft. En laten we Nintendo niet vergeten… Wacht, jawel, vergeet die maar.

 4.   
  Rijstekorrel's avatar

  Een echte winnaar is er niet aangezien iedereen voor een andere console gaat, iedereen is de winnaar aangezien ze allemaal mooie dingen hebben voor ons gamers.
  Je gaat voor de console waar voor jou de meeste exclusieve spellen op komen, dit is voor mij zoals altijd Sony weer aangezien ik bij Microsoft nog geen spel ben tegen gekomen die ik moet spelen.

 5.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Als het puur om games gaat, en natuurlijk doen we het daar allemaal voor ga ik voor Ubisoft.
  Hun hebben altijd de grote top titels in huis en ook deze keer net als vorig E3 hebben ze de show beëindig met een verassing die we niet hebben zien aankomen.

  Wat een show, want van begin tot eind was ik echt aan mijn stoel geklauterd van interesse.
  Alleen jammer dat de Ps4 was gecrasht toen de Assassin’s Creed Black Flag Demo aan het draaien was. 😳

 6.   
  Wurmo 2000's avatar

  Sony heft gewonnen,maar dat betekent niet dat Microsoft slecht is.Zo vind ik dat xbox mooiere en betere exclusife games heft.Maar sony is gewoon slim geweest. 🙂

 7.   
  Mr.Happy's avatar

  Gamers hebben gewonnen maar zeker niet Sony. Sony krijgt enkel de prijs van grootste opportunist maar qua games was het een middelmatig beestje op 1 game na.

  Sony had uiteindelijk een vrij zwakke show tot ze de aanval op MS begonnen en plots bij iedereen populair werden. MS en UBI hadden qua games daarentegen een veel betere/interessantere/uitgebreidere show als Sony. Voor indies haal ‘k m’n PS4 niet en de enige nieuwe PS4-titel die ze via een trailer toonden was The Order (ik vergeet het jaartal).
  Killzone trekt me totaal niet (sorry Nederland), Knack ziet er ronduit flauw uit en Driveclub krijgt middelmatige reacties. Voor Infamous koop ik uiteindelijk m’n PS4 en alleen voor Infamous momenteel … volgend jaar dus.

  Dit eindejaar speel ‘k Forza 5, Dead Rising 3, Watch Dogs en MGS 5. Slechts 1 console geeft me die alle vier dit eindejaar. Watch Dogs en MGS 5 kan ‘k ook op current gen spelen, maar als je de console dan toch staan hebt …

 8.   
  DeAdSeYe's avatar

  Ik was een echte fan van Tom Clancy serie’s, maar Raven Shield was de laatste echte goede spel binnen deze reeks. Alles erna was gewoon bagger en werd erg sceptisch over Ubisoft. Te weinig tactiek en te arcade achtig!

  Ik had weinig hoop voor Ubisoft, maar toen The Division in beeld kwam, werd ik compleet weggeblazen. Dit is de game waar ik op heb gewacht! Alle andere games konden mij op dat moment niks meer boeien (op Arma 3 na).

  Dat is voor mij toch echt de winnaar hoor! Maar wat wilde ik graag op beurs vloer bij Bohemia Interactive zijn zeg. 😀