Digital Foundry: GPU PlayStation 4 50% krachtiger dan die van Xbox One

Tijdens de persconferentie van Microsoft waarin de Xbox One werd onthuld, ging het bedrijf uit Redmond niet diep in op de precieze hardwarespecificaties. Zo kregen we wel te horen dat de console een processor met acht kernen bezit, 8GB DDR3 RAM en een 500GB HDD bevat, maar dieper werd er niet ingegaan op deze onderdelen. Digital Foundry, de technologisch goed onderlegde tak van het Britse Eurogamer, heeft echter meer gegevens weten te bemachtigen van de Xbox One en heeft deze voor het gemak vergeleken met die van de PlayStation 4.

Op het gebied van de grafische hardware liet een medewerker van Microsoft per ongeluk weten dat de GPU van Microsofts console 768 operations per clock haalt. Hieruit kan volgens Digital Foundry, gegeven de architectuur van de One, gehaald worden dat de Xbox One 12 compute units bevat die ieder 64 operations per clock halen. Hiermee wordt duidelijk dat de PlayStation 4, welke 18 van deze compute units bevat, vijftig procent meer aan grafisch vermogen bevat.

Het andere verschil tussen de twee consoles zit in het RAM-geheugen. Waar de Xbox One 8GB DDR3 RAM-geheugen bevat, heeft de PlayStation 8GB GDDR5. Waar het DDR3-geheugen als voordeel heeft dat het wat energiezuiniger is en over een lagere latency beschikt, kan het GDDR5-geheugen data veel sneller werken, een element dat zeer belangrijk is voor de grafische performance. Daarnaast heeft het uitgebreide OS van de Xbox One, met drie besturingssystemen, ook zijn keerzijde: het verbruikt namelijk maar liefst 3GB RAM.

Dat de PlayStation 4 8GB aan GDDR5 RAM-geheugen bevat, blijkt echter ook het resultaat van een gedurfde gok van Sony. Ten tijde van de ontwikkeling van beide consoles leek het er op dat slechts 2GB GDDR5 aan RAM-geheugen in consumentenproducten gebruikt kon worden. Dit bleek echter niet bezwaarlijk voor het Japanse bedrijf en men zette zijn geld op gebruik van GDDR5 geheugen.

Nadat modules met een hogere dichtheid beschikbaar werden, bleek dat ook 4GB GDDR5 RAM een mogelijkheid was. Ten tijde van de onthulling van de PlayStation 4 bleek zelfs dat 8GB GDDR5 RAM ook een mogelijkheid bleek. Dit verklaard ook het feit dat veel ontwikkelaars niet wisten dat de PlayStation 4 8GB GDDR5 RAM bevatte en dat de demo van Killzone: Shadowfall maar 4GB RAM van de PlayStation 4 gebruikt.

Doordat Microsoft zijn focus had gelegd op het maken van een multimedia-apparaat, had het niet de luxe om een dergelijke gok te kunnen maken. Het bedrijf moest met zekerheid een grote hoeveelheid RAM in de Xbox One kunnen stoppen om onder andere uitgebreide webfunctionaliteiten van de nieuwe Xbox mogelijk te maken. Het gevolg hiervan was wel dat men moest kiezen voor het minder goed presterende DDR3 RAM.

Uiteindelijk draait het er bij iedere console echter niet om hoeveel brute kracht zij bezitten, maar om de games die van het apparaat uitkomen. Op dat gebied lijkt het voor beide consoles wel goed te komen. Waar PlayStation 4-fans uit kunnen kijken naar onder andere inFamous: Second Son, Driveclub en Killzone: Shadowfall, wachten Xbox One-fans vol verwachting op Forza Motorsport 5, Quantum Break en nog dertien andere exclusives.

 1.   
  Fabianb's avatar

  Wie weet past Microsoft dit nog aan voor de release. Geen idee of ze al begonnen zijn met het produceren van de One maar anders zou het nog kunnen. Je moet er tenslotte weer jaren mee verder kunnen.

 2.   
  SmikeCraft's avatar

  Als dit de waarheid is zou microsoft er goed aan doen de specificaties te herzien. Het zal kwa gameplay niet zo veel uitmaken maar het is en blijft een game console, dus het is voor de kwaliteit van de games wel belangrijk die extra 50% power.

 3.   
  FishHookz's avatar

  Al dat gezijk over van alles en nog wat… Ik koop mijn console gebaseerd op de games die ik leuk vind en waar ik de minste problemen mee heb ๐Ÿ˜‰

 4.   
  3333/3333's avatar

  Een videokaart is meer dan alleen geheugen, dus ik ben benieuwd in hoeverre die 50% die gewonnen wordt met het gddr5 zichtbaar zal zijn qua totale prestaties.

  Mocht er inderdaad een dergelijk verschil zijn dan is dat niet echt mooi nieuws voor Microsoft…

 5.   
  Supermario's avatar

  Fabianb schreef, "Wie weet past Microsoft dit nog aan voor de release. Geen idee of ze al begonnen zijn met het produceren van de One maar anders zou het nog kunnen. Je moet er tenslotte weer jaren mee verder kunnen."

  Als de xbox one dit jaar uitkomt en dan over de hele wereld zijn ze al druk bezig met de productie.

 6.   
  nuclearnemo's avatar

  Valar Morghulis schreef, "Al dat gezijk over van alles en nog wat… Ik koop mijn console gebaseerd op de games die ik leuk vind en waar ik de minste problemen mee heb ๐Ÿ˜‰ "

  Klopt ik ook..en wil er zo min mogelijk zut bij hebben…dus de Xbox valt dan dubbel af (PS heeft meer mijn smaak games en heb geen behoefte aan al dat gehannes van de Kinect..)

 7.   
  FishHookz's avatar

  nuclearnemo schreef, "

  ”Valar Morghulis” schreef, "Al dat gezijk over van alles en nog wat… Ik koop mijn console gebaseerd op de games die ik leuk vind en waar ik de minste problemen mee heb ๐Ÿ˜‰ "

  Klopt ik ook..en wil er zo min mogelijk zut bij hebben…dus de Xbox valt dan dubbel af (PS heeft meer mijn smaak games en heb geen behoefte aan al dat gehannes van de Kinect..)"

  Kinect is een extra, iets dat Playstation niet zal hebben. Ik ga ook persoonlijk voor de Xbox One aangezien ik nooit problemen heb gehad met mijn 360 en de 360 games bevallen mij meer
  ๐Ÿ˜‰

 8.   
  firehopper211's avatar

  Vergeleken met CoD die ze daar lieten zien, zag het er stuk minder grafisch uit dan wat de PS4 te bieden.
  Maar voor de rest zien we nog wel wat er uiteindelijk uit de console gehaald kan worden en natuurlijk, het gaat meer om hoe de game zelf is, niet om hoe grafisch die precies moet zijn.

 9.   
  FishHookz's avatar

  ”firehopper211″ schreef, "Vergeleken met CoD die ze daar lieten zien, zag het er stuk minder grafisch uit dan wat de PS4 te bieden.
  Maar voor de rest zien we nog wel wat er uiteindelijk uit de console gehaald kan worden en natuurlijk, het gaat meer om hoe de game zelf is, niet om hoe grafisch die precies moet zijn."

  Dat ligt aan Call of Duty en niet aan de Xbox One. Ondanks de nieuwe engine ziet Call of Duty er nogsteeds belabberd uit ๐Ÿ˜† En het werd niet getoond op een Full HD TV ๐Ÿ˜‰

 10.   
  fabiankok's avatar

  Valar Morghulis schreef, "

  ”nuclearnemo” schreef, "[quote=”Valar Morghulis”].."

  Klopt ik ook..en wil er zo min mogelijk zut bij hebben…dus de Xbox valt dan dubbel af (PS heeft meer mijn smaak games en heb geen behoefte aan al dat gehannes van de Kinect..)"

  Kinect is een extra, iets dat Playstation niet zal hebben. Ik ga ook persoonlijk voor de Xbox One aangezien ik nooit problemen heb gehad met mijn 360 en de 360 games bevallen mij meer
  ๐Ÿ˜‰ [/quote]

  Kinect is geen extra meer, de Xbox1 kan zelfs niet eens werken als je kinect2.0 er niet op aansluit.

  Ik was al pro-ps4 na de xbox-presentatie, maar nu nog meer. Dat scheelt me toch wel een aardige partij kracht zeg, nondeju, en al dat gezeik over de tv van ms komt ook mn strot uit ๐Ÿ˜†

 11.   
  Eichmann's avatar

  Nou het zal allemaal, Ik Koop sowieso de PS4.
  De Xbox one is optioneel als daar veel vette exclusives op uit komen.
  Het zal echter wel mn aller eerste xbox worden dan.
  Ben en blijf een trouwe Playstation gamer.

 12.   
  limsma's avatar

  Persoonlijk ga ik meer voor de PS4, de games die er op uitkomen spreken mij persoonlijk het meest aan. maar ik denk wel dat de Xbox one na een jaartje ook wel in huis komt.

 13.   
  Rijstekorrel's avatar

  Eichmann schreef, "Nou het zal allemaal, Ik Koop sowieso de PS4.
  De Xbox one is optioneel als daar veel vette exclusives op uit komen.
  Het zal echter wel mn aller eerste xbox worden dan.
  Ben en blijf een trouwe Playstation gamer."

  Ja ik blijf ook een trrouwe playstation gamer spreekt mij meer aan ook de games die erop uit komen, wellicht dat ik de xbox one nog ooit een keer haal als er iiets leuks op uit komt.
  Ik heb dit moet de 360 toen ook gedaan alleen later weer verkocht omdat die meer stof liep te happen dan dat ik hem gebruikte.

 14.   
  morkop006's avatar

  Vaag allemaal hebben ze het nou over ddr (werkgeheugen) of over gddr (geheugen op gpu)… Dus ik snap niet hoe jullie dat willen vergelijken. Allemaal erg onduidelijk, als er ddr3 gebruikt wordt op de xbox kan de xbox toch alsnog gddr5 op de gpu hebben net als de playstion (die het gddr5 nog eens deelt met het werkgeheugen)? Er wordt allemaal een beetje gerommeld met gddr en ddr, veel artikelen kloppen van geen kanten…. Duz we zullen uiteindelijk wel zien

 15.   
  killerking's avatar

  Wat er ook gezegd word over xbox one en ps4 maakt mij niet uit ik blijf trouw aan ps vanwege de naar mijn mening leukere exclusives die er op uitgebracht worden. ๐Ÿ™‚

 16.   
  DeAdSeYe's avatar

  Meestal kijk ik bij het geheugen naar de latency, want zo is hoogste latency in DDR3 bijna gelijk aan de laagste latency van DDR2.

  Hoe hoger de latency, des te langzamer het geheugen is.

  Nu zal DDR3 en GDDR5 een grote stap zijn, dit valt alleen te testen om ze beide de zelfde tech demo te laten draaien.

  Verder kan de Xbox One 50% CPU kracht bevatten, maar vergeet niet dat de Xbox One 3 verschillende systemen heeft gebouwd in 1 behuizing. Dit werd allemaal uitgelegd dat bijv. games en de applicaties op een aparte systeem werken. Dit heeft een aantal voordelen, stress wordt beter verdeelt en dat is een zรฉรฉr groot voordeel.

  Hoe zit dit bij de Playstation 4? Als daar het systeem + games + applicaties lopen op รฉรฉn krachtige CPU met diverse core’s, wordt ook de stress verdeelt maar niet zo goed als bij de Xbox One. Dan zullen die 50% minderen naar een lagere percentage.

 17.   
  kmjansen's avatar

  Fabianb schreef, "Wie weet past Microsoft dit nog aan voor de release. Geen idee of ze al begonnen zijn met het produceren van de One maar anders zou het nog kunnen. Je moet er tenslotte weer jaren mee verder kunnen."

  Dit zal niet gebeuren, alles in de xbox is gemaakt om samen te werken, je kan iets niet last minute veranderen en ik denk dat de productie al in volle gang is willen ze de release halen van dit jaar.

 18.   
  FishHookz's avatar

  fabiankok schreef, "

  ”Valar Morghulis” schreef, "[quote=”nuclearnemo”].."

  Kinect is een extra, iets dat Playstation niet zal hebben. Ik ga ook persoonlijk voor de Xbox One aangezien ik nooit problemen heb gehad met mijn 360 en de 360 games bevallen mij meer
  ๐Ÿ˜‰ "

  Kinect is geen extra meer, de Xbox1 kan zelfs niet eens werken als je kinect2.0 er niet op aansluit.
  Ik was al pro-ps4 na de xbox-presentatie, maar nu nog meer. Dat scheelt me toch wel een aardige partij kracht zeg, nondeju, en al dat gezeik over de tv van ms komt ook mn strot uit ๐Ÿ˜† [/quote]
  Ja je moet Kinect 2.0 hebben, daarom krijg je het er ook bij! Ook zijn al die TV opties ook alleen maar extra’s. De Xbox One aankondiging heeft veel meer laten zien dan de PS4 aankondiging en als je games wilt zien moet je naar de E3 gaan en niet de aankondiging ๐Ÿ˜‰

 19.   
  Leon 2.0's avatar

  ”morkop006″ schreef, "Vaag allemaal hebben ze het nou over ddr (werkgeheugen) of over gddr (geheugen op gpu)… Dus ik snap niet hoe jullie dat willen vergelijken. Allemaal erg onduidelijk, als er ddr3 gebruikt wordt op de xbox kan de xbox toch alsnog gddr5 op de gpu hebben net als de playstion (die het gddr5 nog eens deelt met het werkgeheugen)? Er wordt allemaal een beetje gerommeld met gddr en ddr, veel artikelen kloppen van geen kanten…. Duz we zullen uiteindelijk wel zien"

  De PlayStation 4 gebruikt alleen GDDR5-geheugen, ook als werkgeheugen dus. ๐Ÿ˜‰

 20.   
  SmikeCraft's avatar

  misschien zitten er wel twee GPU’s in ๐Ÿ˜‰

 21.   
  Leon 2.0's avatar

  SmikeCraft schreef, "misschien zitten er wel twee GPU’s in ๐Ÿ˜‰ "

  Als ze een grote technologische voorsprong hadden gehad, had Microsoft dat, denk ik, wel vol trots gemeld. Het doet het immers altijd goed om te kunnen claimen dat jouw console krachtiger is.

 22.   
  Talska's avatar

  Ik loop ook sneller als mijn buurman,

  Maar de Xbox blijf ik bij, en zal nooit overstappen. Dan maar wat minder krachtig.