CrewGrounds: De nieuwe PlayStation en Xbox hadden eerder moeten komen

Elke dag blijkt weer dat gamers het nooit allemaal met elkaar eens zijn. Wat de één een geweldig spel vindt, wordt verafschuwd door de ander en terwijl persoon A gek is op zijn Xbox 360, zweert persoon B bij de PlayStation 3. Ook in de crew verschillen de meningen meer dan eens en daarom krijgen de redacteuren van GamersNET in het tweewekelijkse item CrewGrounds de kans om hun ongezouten mening over de huidige poll te geven. Deze week vroegen we ze hun mening te geven over de volgende stelling:

De nieuwe PlayStation en Xbox hadden eerder moeten komen

Valentijn van der Lende
Oneens
Het is een verademing om niet elke drie à vier jaar een nieuw apparaat te hoeven kopen. Ontwikkelaars kunnen met een kwalitatief goede spelcomputer een aardige tijd vooruit, waardoor een opvolger pas nodig is wanneer deze ook echt vernieuwing biedt. Zowel de Xbox 360 als de PlayStation 3 was bijvoorbeeld qua grafische kwaliteit en spelervaring op een erg stabiel niveau. Ik hoop dat de nieuwe generatie weer echt een nieuwe stap neemt en dat de game-industrie op deze wijze blijft evolueren.

Erik van der Heijden
Eens
Jarenlang ben ik een PlayStation gamer geweest, maar met de PlayStation 3 kwam daar een eind aan. De matige software van het besturingssysteem, de vele slechte ports en het feit dat zowat alle games naar 30 fps werden teruggeschroefd, waren voor mij de redenen om de overstap naar de pc te maken. De huidige consoles lopen al jaren op hun laatste krachten en de multiplatform games op de consoles zijn vandaag de dag dan ook ronduit lelijk te noemen. Of ik met de nieuwe consoles de overstap van pc terug naar PlayStation zal maken betwijfel ik, maar zolang de PlayStation 4 ook maar iets stabieler is dan zijn voorganger, wil ik het best weer eens proberen.

Eefje Schietgat
Oneens
Als ik echt eerlijk moet zijn, dan vermaak ik me eigenlijk nog steeds opperbest met de huidige generatie systemen. Ik heb nog steeds warme herinneringen aan het spelen op de NES bij mijn vader op de schoot en heb de industrie enorme sprongen zien maken sinds toen. Elke generatie was steeds een sprong voorwaarts, van de verademing van 3D-gaming met Mario 64 op Nintendo 64 tot het belangrijk worden van online gaming bij de Xbox 360 en PlayStation 3. Bij de volgende generatie zie ik voorlopig niet die revolutionaire meerwaarde. Toegegeven: de games komen er visueel enorm vet uit te zien en er zullen sowieso weer prachtige ervaringen op ons afkomen, maar met games als Tomb Raider, BioShock Infinte en The Last of Us hebben we tegenwoordig ook niet bepaald te klagen.

Michiel Brunsveld
Oneens
We willen allemaal wel wat nieuws, maar ontwikkelaars hebben ook tijd nodig om alles uit een platform te halen. Er zijn volop games die er op de huidige generatie nog top uitzien. Wie denkt dat de consoles al tijden aan hun maximum zitten heeft of een ernstige oogafwijking of een ongezonde dosis rancune. Natuurlijk is de pc niet bij te houden als je kijkt naar wat maximaal haalbaar is, maar niet iedereen heeft het budget om zo’n pc aan te schaffen en qua hardware bij te houden. Ik had het niet gek of erg gevonden als vorig jaar al een nieuwe generatie consoles onthuld zou worden, maar met een release eind dit jaar zijn ze wat mij betreft zeker niet te laat. Hopelijk weten Microsoft en Sony voor wat mooie vernieuwing te zorgen met de next-gens. Grafisch kan er weer een grote stap gemaakt worden, maar er zijn meer gebieden om te innoveren. Sneller een console uitbrengen zou alleen maar het risico op haastwerk en ‘uitmelken’ bevorderen. Een Slim-/Lite-/Elite-versie als tussentijdse upgrade is prima, maar voor een écht nieuwe console mag best de tijd worden genomen.

Leon Kempers
Oneens
Waarom lijkt het in deze discussies altijd alsof de kwaliteit van games puur afhangt van de graphics? Ik weet dat spellen er momenteel vele malen mooier uitzien op de pc en daarom verwelkom in de consoles ook met open armen, maar sommigen doen alsof consolegamers de afgelopen jaren opgescheept zaten met inferieure prutspellen die je gratis nog niet zou willen. Het feit dat de current-gen consoles enkel in de afgelopen maand verrijkt zijn met titels als BioShock: Infinite, Tomb Raider, Gears of War: Judgment en God of War: Ascension, bewijst dat de huidige consoles nog lang niet ten dode opgeschreven zijn en dat ze nog steeds pure kwaliteitsgames bieden. Wat niet wegneemt dat ik blij ben dat we later dit jaar aan de slag kunnen met de PlayStation 4 en Xbox 720, want het is zo langzamerhand ook wel tijd voor de game-industrie om een trede omhoog te klimmen op de grafische ladder.

 1.   
  Goregash's avatar

  Ben het zelf ook oneens met de stelling, Sony had altijd een 10 jaren plan voor hun consoles. Dat vond ik een prima doelstelling gezien ik nog steeds het gevoel niet heb dat de ps3 op maximum draait. God of War laat erg goed zijn wat de capaciteiten zijn van de grafische kaart. Toch had ik nog meer verwacht te zien in de toekomst van de ps3.

  Nu, na beelden gezien te hebben van “Next-Gen”, moet ik eerlijk zeggen dat ik mijn twijfels heb of het wel echt next-gen is. Tuurlijk het is wat mooier en opgepoetst. Maar mijn pc trekt dit ook makkelijk. BF4 hoef ik geen nieuwe hardware voor aan te schaffen. Mijn hardware gaat dat makkelijk draaien op hoge kwaliteit, zal niet zeggen Ultra, maar zeker wel hoog.

  Is next gen dan echt een nieuw filtertje over de graphics? Of gaan we straks echt iets Monsterlijks mee maken wat mij eerder de Next-Gen titel waard is?

 2.   
  soldierarjan's avatar

  Van mij hadden de nieuwe playstation en xbox al wel een jaar eerder mogen uitkomen en dat zit niet zozeer in grafische voor mij maar meer in gameplay want AI is tot nu toe nog steeds niet zo erg goed soms heb je uitschieters zoals bioshock infinte war de AI van elizabeth erg goed is gedaan maar bij meeste games is nog steeds erg slecht hopelijk kunnen ze daar nu een grote stap in maken dat het lijkt of je tegen mensen speelt die zelf beslissingen kunnen maken en niet steeds zelfde doen.

 3.   
  Rijstekorrel's avatar

  Ik ben het ook oneens met de stelling de ps3 en xbox 360 hebben goed kunnen laten zien wat ze konden, uiteraard zal er af en toe nog wel iets moois nog uit kunnen komen maar ze zitten nu wel beetje richting hun limiet.
  Ik ben zelf nog erg blij met me ps3 en kan er zeker nog wel even mee vooruit, aangezien ik toch geen ps4 koop als er echt spellen op uit komen die ik wil spelen(Voor 1 spel ga ik geen console van paar 100 euro aanschaffen).

  Al met al mag er van mij eind dit jaar of begin volgend jaar zeker een nieuwe generatie console uit komen, kijk het is next gen zo zijden we dit ook van ps2 naar ps3 maar ja toen was er hd bij gekomen die hebben we nu nog steeds.
  Ik denk dat er door de verbeterde hardware er nu op onze full hd tv’s nog mooiere beelden kunnen komen, aangezien hardware nu beter is voor deze tv’s weer.

  Dus nu snel hopen op wat goeie spellen voor de nieuwe playstation en xbox 🙂