Onderzoek: elke dag een uur gamen verbetert je waarneming

Weer eens wat anders dan het zoveelste “gamen maakt agressief en moordlustig” onderzoek. Wetenschappers van de Nanyang Technological University in Singapore hebben namelijk onderzocht wat de invloed is van gamen op de “cognitieve perceptie” van mensen. Uit het onderzoek komt naar voren dat een uurtje gamen per dag al voor een veel betere waarneming kan zorgen. Zo zouden frequente gamers makkelijker meerdere objecten kunnen volgen, gefocust blijven en beter ruimtelijk geheugen hebben.

Voor het onderzoek gingen enkele niet-gamers gedurende een maand elke dag een uur gamen op hun smartphone. De games variëerden van puzzelgames tot simulaties en actie/avontuur-spellen. Deelnemers die puzzelgames speelden lieten een verbetering zien van hun waarneming, terwijl spelers van actievolle spellen vooral beter scoorden op het volgen van meerdere objecten tegelijk.

Gamen is dus goed voor een mens! Maar dat wisten wij natuurlijk al langer.

  1.   
    soldierarjan's avatar

    Gamen blijft een geheugentraining want je moet snel reageren in meeste games en veel dingen bij houden dus je geheugen blijft er alleen maar beter van.

  2.   
    ChielB's avatar

    Maar ook je hand-oog-coördinatie en gewoon je waarneming in het algemeen. Ik herken het meteen als ik in het centrum van de stad ergens een Locust zie lopen. 😉

  3.   
    3333/3333's avatar

    Ik merk bij mezelf soms wel dat het effect ook iets door kan slaan. Na een middagje Sniper Elite V2 in de multiplayer merk ik soms dat als ik vervolgens naar de supermarkt ga onbewust de daken afspoor naar sluipschutters.

  4.   
    FishHookz's avatar

    ChielB schreef, "Maar ook je hand-oog-coördinatie en gewoon je waarneming in het algemeen. Ik herken het meteen als ik in het centrum van de stad ergens een Locust zie lopen. 😉 "

    Dit is zonder twijfel de beste GN comment van 2013 voor mij 😉

  5.   
    OllieDenZotn's avatar

    ChielB schreef, "Maar ook je hand-oog-coördinatie en gewoon je waarneming in het algemeen. Ik herken het meteen als ik in het centrum van de stad ergens een Locust zie lopen. 😉 "

    Hahah 😆

  6.   
    Smannie's avatar

    Die wrijf ik even onder de neus van mijn vriendin.. 8)

  7.   
    Eichmann's avatar

    Smannie schreef, "Die wrijf ik even onder de neus van mijn vriendin.. 8) "

    Sla hier je voordeel uit :p

  8.   
    Free Roamer's avatar

    reden om wat te meer te gamen tijden examens 😛

  9.   
    D_Dog's avatar

    “Voor het onderzoek gingen enkele niet-gamers gedurende een maand elke dag een uur gamen op hun smartphone”

    Met andere woorden, ze hebben een onderzoek over spelletjes gedaan, niet games. (games schaar ik onder de categorie xbox,playstation en pc games)
    😛

  10.   
    DGonlag2's avatar

    D_Dog schreef, "”Voor het onderzoek gingen enkele niet-gamers gedurende een maand elke dag een uur gamen op hun smartphone”
    Met andere woorden, ze hebben een onderzoek over spelletjes gedaan, niet games. (games schaar ik onder de categorie xbox,playstation en pc games)
    😛 "

    Hoewel ik het met je eens bent dat games toch meer console en pc volwaardige spellen zijn, kunnen redelijke smartphones toch ook wel een actievol en snel spel neerzetten. Of het de ultieme ervaring is daargelaten.

    Overigens zal het voor alle dingen gelden met interactiviteit. Monopoly leert je miscchien goed op je concurenten te letten e.d. Ga zo maar door, dit geld echt niet alleen voor games in de zin van elektronische games.

  11.   
    ChielB's avatar

    Met games als Angry Birds, Ruzzle en Jewels Star bijvoorbeeld kan je genoeg leren hoor. Een mobiele game is een andere ervaring dan een Tomb Raider of Gears of War natuurlijk, maar het blijven allen games. 🙂

  12.   
    toqeer's avatar

    ik game meer dan een uurtje meestal 3 4 uurtjes achter elkaar
    en games zo als uncharted en de nieuwe tomb raider laten je een hele levenservaring
    zien en wat het personage precies meemaakte enz dat vind, ik meestal wel interessant
    games heeft mij kijk op de wereld in ieder geval wel een beetje verbetert.

  13.   
    Kill Gamer 01's avatar

    ” Uit het onderzoek komt naar voren dat een uurtje gamen per dag al voor een veel betere waarneming kan zorgen. Zo zouden frequente gamers makkelijker meerdere objecten kunnen volgen, gefocust blijven en beter ruimtelijk geheugen hebben. ”

    Dit klopt inderdaad ook! Ik herken het van mezelf.