EA draait opnieuw verlies

De game-industrie verkeert – net als de rest van de wereld – in een financiële crisis. Deze kostte THQ onlangs de kop, maar ook andere uitgevers verkeren in zwaar weer. EA is hier één van. Hun omzetcijfers vallen flink tegen, maar gelukkig zijn de verliezen minder erg dan verwacht.

Waar EA in het laatste kwartaal van 2011 nog een verlies van 205 miljoen dollar boekte, wist zij dit in het laatste kwartaal van 2012 terug te schroeven tot 45 miljoen. Dat betekent wel dat het bedrijf nog steeds structureel verlies maakt en dat legt natuurlijk geen gezonde financiële basis. EA stelt ons gerust door aan te geven dat enkele winstgevende onderdelen nog niet in hun economische balans zijn opgenomen.

Een mooi voorbeeld van zo’n “winstgevend onderdeel” is de premium-abonnementsdienst voor Battlefield 3, die EA tijdens het laatste kwartaal van 2012 ruim 108 miljoen dollar opleverde.

Afgelopen woensdag presenteerde EA bovenstaande cijfers aan haar investeerders. Het bedrijf legde opnieuw de nadruk op digitale distributie. EA gaf aan dat haar sportgames dit jaar 100 miljoen dollar winstgevender waren en dat was, volgens hen, te danken aan de verkoop van digitale content. Ook de iOS-game The Simpsons: Tapped Out heeft het niet slecht gedaan met een omzet van 23 miljoen dollar.

Ondanks deze mooie cijfers zijn de inkomsten van EA met 13 procent gedaald. Dit is vooral te wijten aan de teleurstellende verkoopcijfers van Medal of Honor. Om die reden heeft EA dan ook de stekker uit deze franchise getrokken.

Na de financiële presentatie daalde de waarde van EA’s aandelen met 1,4 procent. De schade is dus nog te overzien, maar wanneer de financiële crisis zich nog jaren doorzet, zou het bedrijf best weleens in de problemen kunnen komen…

 1.   
  Goldcobra's avatar

  Alweer??

 2.   
  Remco_MUFC's avatar

  Ze zullen dit wel aan zien komen en daarom die premium edition ingeschakeld om schadebeperking te houden. 8)

 3.   
  NightWolf's avatar

  EA, jouw spellen zijn heel leuk maar sorry jongen, jij verdient wel een klap!!

 4.   
  Moon-Hero's avatar

  Begin nou maar eerst met een goed werkende concurrent tegen Steam… 🙄

 5.   
  soldierarjan's avatar

  Ze blijven maar verlies maken terwijl ze best winst kunnen maken.
  Ea heeft ook tegenwoordig zoveel studio en richten zich ook weer allemaal op iets anders als ze paar slechte weg doen hebben ze zo winst.

 6.   
  Neolite's avatar

  Het probleem is dat van alle games die ze maken er maar een paar echt heel lucratief zijn. Met de nieuwe consoles verwacht ik echter dat het weer een paar jaar financieel uitstekend zal gaan en dat ook met name omdat er dan ineens weer ruimte is om nieuwe IP’s te introduceren en daarmee kan men een flinke winst pakken.

 7.   
  PaNNa's avatar

  Nog eens verlies , ze zullen met iets spectaculair mogen afkomen.