Nederlandse charts 2012: welke game heeft het vaakst op nummer één gestaan

De afgelopen maanden hebben we jullie wekelijks getoond welke games er in Nederland het meest over de toonbank gingen. Tientallen games kwamen langs, maar wat waren nu eigenlijk de populairste in ons koude kikkerlandje? Wij zochten het uit en zijn op zoek gegaan naar de games die het vaakst op nummer één stonden in de wekelijkse Nederlandse charts. Uiteraard betekent dit niet dat die game dit jaar ook het meest verkocht is, een nummer één plek vlak voor Sinterklaas betekent immers heel wat meer verkochte exemplaren dan de eerste positie midden in de zomervakantie.

Als je de onderstaande lijst met games bekijkt, zie je dat er dit jaar geen absolute nummer één was. In de 52 weken die 2012 telde, waren er meerdere games die vijf weken lang als beste wisten te verkopen. Het gaat hier om FIFA Street, FIFA 13 en Call of Duty: Black Ops II voor de PlayStation 3 en Diablo III als PC-game. Andere games die we het afgelopen jaar meerdere keren bovenaan zagen zijn onder andere Call of Duty: Modern Warfare 3, Guild Wars 2, Super Mario 3D Land en Just Dance 3 en 4.

Waar Nederland 2011 afsloot met Just Dance 3 aan de top, zagen we ook dit jaar in de laatste week voor de jaarwisseling een Just Dance-game bovenaan: Just Dance 4. Zowel Just Dance 3 als deel 4 hebben dit jaar drie weken bovenaan gestaan, met deze franchise heeft Ubisoft dus goed geboerd. Op dat punt heeft EA het met FIFA echter nog beter gedaan, als je de posities van FIFA 12 (2), FIFA Street (5) en FIFA 13 (5) bij elkaar optelt, heeft de franchise maar liefst twaalf keer de bovenste plek in de charts bezet.

In dit overzicht wordt het ook nogmaals duidelijk dat Nederland een echt PlayStation-land is. Met Just Dance buiten beschouwing gelaten, wist slechts tweemaal de Xbox 360-versie van een multiplatformgame de eerste plek te halen. Het gaat hier om Borderlands 2 en Mass Effect 3. Mass Effect is echter altijd al meer een Xbox-franchise geweest. Zo is het eerste deel uit de serie pas sinds kort te verkrijgen op de PlayStation 3.

Kijk je puur naar de cijfers, dan wordt het nog duidelijker. In 2012 was in achtentwintig weken een PlayStation 3-game de best verkopende game, achtmaal was het een PC-game (Guild Wars 2 of Diablo III), zeven weken stond een 3DS-game bovenaan, zesmaal was het een Wii-game (Just Dance 3 en 4) en de Xbox 360 sluit de rijen: in slechts drie van de tweeënvijftig weken verkocht een game het beste voor de console van Microsoft. De nieuwe consoles van dit jaar, de PlayStation Vita en Wii U, zijn beiden afwezig in dit rijtje. Er is zelfs nog geen enkele Wii U-game in de top tien van de Nederlandse charts verschenen.

Hieronder zie je welke games in 2012 allemaal op de eerste plek in de Nederlandse charts hebben gestaan. Het getal tussen haakjes geeft aan hoeveel weken het spel de bovenste positie heeft weten te behouden.

1. (5) Call of Duty: Black Ops 2 (PS3)
(5) Diablo 3 (PC)
(5) FIFA 13 (PS3)
(5) FIFA Street (PS3)
5. (4) Call of Duty: Modern Warfare 3 (PS3)
6. (3) Guild Wars 2 (PC)
(3) Just Dance 3 (Wii)
(3) Just Dance 4 (Wii)
(3) Super Mario 3D Land (3DS)
10. (2) FIFA 12 (PS3)
(2) Max Payne 3 (PS3)
(2) New Super Mario Bros. 2 (3DS)
(2) Prototype 2 (PS3)
14. (1) Assassin’s Creed III (PS3)
(1) Borderlands 2 (Xbox 360)
(1) Final Fantasy XIII-2 (PS3)
(1) Kingdom Hearts: Dream Drop Distance (3DS)
(1) Mario Kart 7 (3DS)
(1) Mass Effect 3 (Xbox 360)
(1) Sniper Elite V2 (PS3)
(1) The Witcher 2: Assassins of Kings (Xbox 360)

Vinden jullie dit een terechte lijst? Hoeveel een game verkoopt zegt natuurlijk niks over je eigen mening. Deze kun je nog ruim een week doorgeven in de GamersNET Game Awards 2012. Want alleen de GN-bezoekers weten natuurlijk echt wat de beste games van 2012 waren.

 1.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Laat de haat maar weer beginnen. 😳

 2.   
  Rijstekorrel's avatar

  Van dat lijstje vind ik alleen maar Max Payne 3 vet en de 2 mario spellen grappig, Maar ja is ook mening van ander dus kan je zelf niet leuk vinden.

 3.   
  toqeer's avatar

  zo moeilijk is dat natuurlijk weer niet cod 🙄

 4.   
  HashtagMcSwag's avatar

  SUPRISE! Not 😉

 5.   
  M@tthijs's avatar

  Jammer om geen enkel nieuw IP te zien. Slechts sequels domineren de charts in binnen- en buitenland. Watch_Dogs zal in ieder geval dit jaar daar iets aan veranderen, en hopelijk weet de komende E3 ons te verrassen met andere, originele titels.

 6.   
  captain08's avatar

  Inderdaad weer geen verassing!

 7.   
  Goldcobra's avatar

  Er missen toch een paar AAA titles

 8.   
  LouisvanGaal's avatar

  altijd cod weer….