GamersNET PC-advies: Juni 2012

Door de zomervakantie is er een uitstekende reden om je eens even lekker te verdienen in een mooie computer, want dan heb je ruimschoots voor het mooiste gedeelte van het jaar al een heerlijke PC staan. Voor de PC-gamers herintroduceren wij daarom dan ook het GamersNET PC-advies. Elke maand zal hierin de computer worden samengesteld waar jullie om vragen! Wat willen jullie graag zien? In deze eerste editie behandelen we voor het gemak een mid-range computer, maar waarmee toch goed op gegamed kan worden.

De configuratie van deze maand
We beginnen deze keer dan ook met een mooie mid-range game PC van rond de 900 euro, waar je de nieuwste games prima op moet kunnen spelen. Qua processor loopt Intel nog steeds voorop en er is dan ook geen enkele reden om voor een AMD te kiezen. De nieuwe Ivy Bridge CPU’s van Intel is voor een mid-range PC dan ook een goede keuze. Op het grafisch vlak zal er een keuze gemaakt moeten worden tussen een videokaart van AMD of van Nvidia. Waar Nvidia momenteel de overhand heeft als het gaat om de top, heeft AMD de betere kaarten als het gaat om het middensegment. Het echte verschil? Op welke valt uiteindelijk de keuze?

Processor: Intel Core i5 3570K
Een uitstekende processor van de recent uitgebracht Ivy Bridge-reeks. Deze processor biedt veel ruimte om over te clocken en kan eenvoudig de nieuwste games aan. Uiteraard een Quad-Core processor, dit is tegenwoordig toch wel de standaard als men een game pc heeft. Veel games gebruiken al meerdere cores en daar sluit deze processor prima op aan.

Het is de opvolger van de zeer populaire I5 2500K, het verschil zit hem in de shrink van 32nm naar 22nm, die voor een betere prestatie en een lager energieverbruik zorgt. De keuze voor de 3570 is gemaakt omdat deze iets beter is en daarnaast ondertussen ook al wat goedkoper te vinden is.


Processorkoeler: Scythe Mugen 2 Rev. B
We kiezen hier voor een mooie betrouwbare koeler. De Scythe Mugen 2 Rev. B koelt goed en is zeer goed geschikt om lekker over te clocken. Hij heeft ondertussen al een opvolger, alleen er is geen enkele reden om voor deze te gaan. Houdt wel rekening met het aanschaffen van koelpasta om tussen de koeler en CPU te plaatsen. Artic Silver 5 is een aanrader indien je geen koelpasta hebt liggen.

Moederbord: ASRock Z77 Extreme4
ASRock is niet het eerste merk wat in de gemiddelde PC-bezitter opkomt als je het over moederborden hebt. Echter, het blijkt kwalitatief gezin een zeer goed product voor een zeer scherpe prijs. Ondersteuning van de nieuwste hardware is dan ook geen enkel probleem.

De Z77 beschikt over 4 Sata600- en 6 USB 3.0-aansluitingen. Daarnaast is er ondersteuning voor SLI en Crossfire. Er kunnen 4 reepjes geheugen (Dual Channel DDR3) ingeprikt worden en beschikt over 2 x PCIe 3.0 x16 aansluitingen. Voor dit geld vind je eigenlijk geen beter socket 1155-moederbord.

Geheugen: Corsair Vengeance CML8GX3M2A1600C9 8GB
Werkgeheugen kost tegenwoordig vrij weinig en je kunt daarom voor een heel mooi bedrag al gauw rond de 8GB op de kop tikken. Je komt tegenwoordig niet snel slechte modules meer tegen en deze Corsair Vengeance biedt een hele mooie snelheid van 1600MHz voor een acceptabel bedrag.

Indien je graag een ander model hebt, let dan op de snelheid; goedkopere reepjes zijn over het algemeen iets langzamer. Als je zelf nog even gaat kijken: Kingston en Corsair zijn twee aanraders.

Videokaart(en): Sapphire HD 7850 OC 2GB GDDDR5
AMD heeft op dit moment het middensegment compleet in handen, ze zijn goedkoper en beter dan de alternatieven die Nvidia op dit moment biedt. Deze 7850 biedt voor een heel erg mooi bedrag een zeer nette prestatie.

Hij is uitgerust met DX11.1 en 2GB aan geheugen met een snelheid van 5GHz. Tevens beschikt deze over de nieuwste 3.X 16x-interface die het eerder genoemde moederbord heel mooi ondersteunt. Deze Sapphire heeft als aansluitingen DVI en HDMI. Nvidia heeft op dit moment niet echt een alternatief, maar binnenkort komt er wel een kaart uit die deze AMD zou moeten verslaan: de GTX660. Het is echter nog de vraag of dit überhaupt wel gaat lukken.


Harddisk(s): Seagate Barracuda ST2000DM001 (2TB)
Harde schijven kosten helaas nog steeds een vermogen. De prijs is echter al wel behoorlijk gedaald en voor om en nabij de 100 euro heb je een heel mooie harde schijf met 2TB aan ruimte te pakken.

De Seagate heeft een Cache van 64MB en is daarom goed geschikt voor games, wil je echter het beste van het beste zul je voor een SSD moeten gaan. Deze zijn echter nog behoorlijk prijzig, want voor 1GB zul je ongeveer een euro moeten betalen. De Samsung 830 of de Crucial M4 zijn twee aanraders.

De harde schijven zullen volgend jaar pas weer op een normaal niveau komen, als dit al gebeurd. Van de vijf grote fabrikanten zijn er inmiddels nog maar 3drieover en dit zal zijn weerslag vinden in de prijzen van deze harde schijven.

Optische drive(s): Sony Optiarc AD-7280S Zwart
Elke fabrikant kan tegenwoordig wel een fatsoenlijke Optische drive fabriceren. Als we dan toch nog met een aanrader moeten komen die ook nog eens goed beschikbaar en daarnaast zeer mooi geprijsd is, raden we de Sony Optiarc aan. Voor nog geen 20 euro heb je een heel mooi brandertje.

Voeding: Corsair Enthusiast TX750M
We hebben het hier over een heel mooie voeding die genoeg kracht levert voor elke videokaart die op de markt is. Het lijkt wat veel voor een kaart, maar het zou zonde zijn om die 30 euro extra niet te betalen en later geen ruimte te hebben om een extra kaart er bij in te kunnen prikken.

Hij heeft een 80 Plus-certificering en is daarom betrouwbaar en hiermee zeer geschikt voor een duur systeem. Daarnaast is deze voeding modulair, wat inhoudt dat de kabeltjes ingepakt zijn en je kabeltjes dus niet willekeurig door je kast heen zullen vliegen.

Behuizing: Antec Three Hundred Two
Deze Antec heeft een neutraal en zwart uiterlijk en is daarnaast geschikt voor genoeg koelers om je PC heerlijk koel te houden. De kast is lekker groot en heeft daarmee genoeg ruimte voor alle mooie hardware die je in je kast wilt stoppen. Hij voelt daarnaast erg stevig aan en dat is toch wel fijn als je beseft wat er voor honderden euro’s in je kast hangt.

Een kast is toch iets waar je tegen aan kijkt en daarom valt het goed aan te raden goed te kijken wat bij je in de smaak valt. Cooler master, Antec, Corsair en Lian Li (zeer hoge kwaliteit, heel erg duur) zijn dan mooie merken, waarbij de kwaliteit op de eerste plaats staat. Natuurlijk kun je ook voor een iets goedkoper alternatief gaan, maar besef je hierbij wel dat deze vaak veelal van hard plastic zijn en hierdoor makkelijk onderdelen afbreken. Ook bepaalde functies kunnen niet aanwezig zijn.


Tevreden over bovenstaande computer of had je zelf toch echt andere keuzes gemaakt? Is er een bepaalde PC die jij graag wilt zien? Is er een budget waarbinnen jij graag een computer samengesteld ziet worden? Jij bepaald wat er wordt samengesteld! Laat daarom weten welke PC je volgende maand wilt zien en wellicht werpen we in juli wel een blik op jouw ideale computer.

GamersNET PC-advies is samengesteld door Marein Ahlers, op de site ook wel bekend als Neolite, een van de GN Pro’s.
  1.   
    ckerigon's avatar

    Prima systeem dit.
    Alleen jammer dat er geen prijs indicatie bij de hardware staan.

    En ik snap dat de prijzen hier en daar wat anders zijn maar misschien is de prijs van complete systeem of de richting die je opgaat iets voor de volgende keer?

  2.   
    7lotus94's avatar

    Is een SSD naast je HDD niet aanbevolen? Opzich kosten die tegenwoordig niet heel veel meer, en qua laadtijden en opstarten merk je het zeker

  3.   
    RenevdGijp's avatar

    Uhm, zou ik een suggestie mogen doen voor het volgende PC onderwerp/PC klasse: Budget game pc of een low mid range PC. Zelf namelijk opzoek naar een paar nieuwe onderdelen, maar wil niet teveel kwijt zijn, en niet alles vervangen! (en als je het wil weten: Processor: Intel 2 Duo core 3.ghz, gigabyte ultra durable 2 en videokaart Nvidia 9600GT, oud hè)

  4.   
    nanathan's avatar

    Volgende keer misschien een low budget systeem van rond de 500€

  5.   
    Hitman047's avatar

    Het GN PC-advies?! Terug van weggeweest! 8)

    Prima systeem. Goede prijs/kwaliteit verhouding en ook goed uit te breiden: SSD’tje erin, 2e videokaart ernaast en voor een meerprijs van €300 heb je een prima high-end systeem.

    Omdat niet iedereen er die €300 extra voor over zal hebben, had ik met dit budget toch wat andere keuzes gemaakt, maar opzich kan ik me hier wel aardig in vinden.

    Voor de volgende keer zouden prijzen per onderdeel idd. welkom zijn. Eventueel ook een topic openen in ‘De Garage’ waar mensen hun eigen advies en samenstelling kunnen opgeven?
    (mits hier natuurlijk genoeg animo voor is.)

  6.   
    Neolite's avatar

    @ckerigon,

    Prijs staat er bewust niet bij omdat deze heel veel fluctueert. Maar een indicatie is inderdaad een goed idee. Daarnaast staat de prijs van het complete systeem wel degelijk in het bovenstaande.

    @7lotus94,

    SSD kost nog steeds heel veel in verhouding tot een harde schijf. Ik zie het nog steeds als een optionele toevoeging. Maar zoals je ook kan lezen worden er wel degelijk een tweetal SSD’s aangeraden, indien je daar voor kiest.

    @ RenevdGijp, nanathan,

    Een low-budget pc is inderdaad een goed idee, we zullen vanzelf zien waar de meeste animo voor is.

    @ Hitman047,

    Het is inderdaad terug van weggeweest! En met andere keuzes lever je toch al snel in op de prestaties van de pc. Jammer genoeg zijn de HDD’s zo duur, 35 euro op 100 euro maakt toch wel wat verschil.

  7.   
    blackname's avatar

    Ik kom op dit bedrag uit €1.119,48 heb wel gekozen voor een 1tb HDD en houd er rekening mee dat er nog geen bestuuringsysteem op zit

  8.   
    Koen's avatar

    Het doet altijd pijn om mooie nieuwe onderdelen te zien als je ‘onlangs’ nog een pc hebt samengesteld. 🙁

  9.   
    Neolite's avatar

    @ blackname, dan heb je waarschijnlijk 1 onderdeel 2 maal gedaan, videokaart misschien?

  10.   
    sthij's avatar

    Antec one is ook een mooi kastje 😀 zeker voor de prijs niet al te beste cable management maar voor 50 euro…

  11.   
    blackname's avatar

    Neolite schreef, "@ blackname, dan heb je waarschijnlijk 1 onderdeel 2 maal gedaan, videokaart misschien?"

    ja sorry, €953,38 is de prijs op Alternate

  12.   
    Rolve's avatar

    Ff een vraagje tussendoor, hoeveel beter qua prestaties is zo’n systeem nou dan een xbox 360 en een playstation 3? En dan bedoel ik niet dat je op de ps en xbox andere spellen kan spelen of de emotionele waarde, maar puur de harde prestaties.