Nieuwe Column: Star Wars, de nieuwe generatie

Na dertien jaar keren we weer terug naar dat melkwegstelsel hier ver vandaan. In 1999 bracht George Lucas ons de eerste prequel op zijn Star Wars Saga. Fans over de hele wereld waren aan het aftellen tot deze nieuwe film in de bioscopen zou gaan verschijnen. Nu draait de film weer, geheel in 3D. Het verschil met toen? Geen hype en een geheel nieuwe generatie fans.

De verwachtingen waren torenhoog op het moment dat we allen de bios betraden. Met de oude trilogie vers in ons achterhoofd wisten we wat we konden verwachten; epische ruimtegevechten, veel gezwaai met een lichtzwaard en een grote groep Jedi die vocht tegen het kwaad. In plaats daarvan kregen we een film die de politieke kant van een opkomende oorlog belicht, een film die af en toe iets te veel uitleg wist te geven en het komisch bedoelde personage Jar Jar. Bij veel fans schoot de film in het verkeerde keelgat. Wat had George Lucas met hun favoriete film gedaan? Op internet kwamen snel de berichten dat Lucas de jeugd van velen had verpest. Een beetje extreem.

The Phantom Menace had het probleem dat de hype enorm was. Zestien jaar duurde het voor de nieuwe Star Wars film de bioscopen invloog. Het was onmogelijk om aan alle verwachtingen te voldoen. Nu is dit anders. De film is redelijk stil opnieuw in de bioscopen gaan draaien. Geen hype en geen torenhoge verwachtingen. Daarnaast is er inmiddels een nieuwe generatie mensen die voor het eerst in aanraking komt met Star Wars door middel van deze re-release. Ik sprak met Suzanne de Jong, 18 jaar oud en met Lennart van Alem, 16 jaar oud. Beide hadden nooit eerder een Star Wars film gezien en gingen zonder de gigantische voorkennis de film in. Zou de film bij deze nieuwe generatie anders vallen?

.

Lennart kende alleen enkele namen uit de serie en wist dat er in een Star Wars film veel actie zat. “Ik wist dat de films en games bestonden, en kende een paar karakters bij naam maar daar hield het wel bij op. Oh, en natuurlijk The Saga Begins van Weird AI Yankovic, het liedje dat deze film precies beschrijft.” Met deze informatie liep hij de zaal binnen en ontdekte hij die galaxy, far far away. Suzanne herinnert de tijd dat haar vader de films op VHS keek en haar steeds aan probeerde te sporen om mee te kijken. Ze was een jaartje of vijf en binnen enkele minuten was haar interesse weer verdwenen. Nu ze ouder is ligt dat compleet anders. Met flink wat zin betrok ook zij de bioscoopzaal om nu toch eens aan die serie te gaan beginnen. Wat meteen op te merken is, is dat beide personen vooral Jar Jar benoemen nadat de film is afgelopen. “Het leukste karakter vond ik Jar Jar. Zijn goede bedoelingen maar enorm klunzigheid vond ik geweldig en het spraakgebrek maakt zijn karakter gewoon helemaal af”, aldus Suzanne. Lennart voegt wat toe. “Ik denk dat vooral Jar Jar Binks en Anakin Skywalker onvergetelijk zijn. Jar Jar om zijn klunzige karakter en z´n grappige Engels en Anakin omdat hij het stereotype klein jongetje is. Hij stelt veel vragen en weet best veel.” De grootste Star Wars fans spreken allemaal hun haat uit jegens het digitale karakter Jar Jar. De nieuwe generatie heeft de Gungan direct in het hart gesloten.

Darth Vader, het is een naam die iedereen vast eens langs heeft horen komen. Ook de mensen die nooit eerder een Star Wars film hebben gezien, kennen deze ultieme slechterik. Wanneer ik Lennart en Suzanne vraag hoe het Star Wars verhaal verder zal gaan volgens hen, lopen de antwoorden uiteen. “Ik denk dat de rust in de Galaxy nog lang niet terug is aangezien er nog een Sithlord leeft”, aldus Lennart. “Rondom Anakin heb ik een eigen theorie; zijn naam is Anakin Skywalker en mag in eerste instantie niet worden getraind omdat hij teveel angst in zich heeft en daarom naar de Dark Side kan overlopen. Een van de bekendste personages uit Star Wars is Luke Skywalker. Eén van de Bekendste citaten is ‘Luke, I am your father’. Dus ik denk dat Anakin Luke’s vader is, en dus Darth Vader.” Suzanne voegt toe dat ze in grote lijnen de connectie tussen de naam Skywalker en Darth Vader wel weet. “Hoe het zal lopen en het waarom, daar zal ik nog achter gaan komen.” Nieuwsgierig is ze sowieso. “Ik ga gelijk bij thuiskomst de allereerste versie uit 1977 in de oude video recorder stoppen. Dit worden slapeloze nachten. De andere films ga ik zeker ook nog in de bioscoop kijken wanneer daar de 3D versies van gaan draaien. Dat Star Wars wereldje bevalt mij wel.” Ook Lennart kijkt uit naar de andere films. “Ik denk dat ik de oude films nog wel een keer ga kijken om te kijken hoe het verhaal verder gaat. Mocht er een nieuwe verfilming komen in 3D, dan ben ik zeker weer van de partij!”

Dertien jaar en een generatie verder lukt het Star Wars weer om nieuwe fans naar zich toe te trekken. De perikelen rondom de Galactische Senaat, de Jedi’s en de dreiging van de Sith weten jong en oud al vele jaren in hun ban te houden. Zonder problemen met de digitale Yoda, midichlorians en de politieke kwesties wist The Phantom Menace indruk te maken op Suzanne en Lennart. Star Wars is puur vermaak!

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren