Yakuza: Dead Souls

Zombies. Ze zijn de afgelopen paar jaar bijna net zo vaak langsgekomen als shooters die moderne oorlogsvoering in beeld brengen. Left 4 Dead, Dead Rising en Plants vs. Zombies kennen een ondode cast en ook, op het eerste gezicht onwaarschijnlijke, games als Call of Duty, Borderlands en Red Dead Redemption moesten eraan geloven. Zombies waren hip, hot en happening. Nu heeft ook de Yakuza-reeks een spin-off gekregen waarin het draait om de ondode monsters. Slechts ingespeeld op de hype? Niet echt, want Yakuza: Dead Souls weet daadwerkelijk een verfrissende game op te leveren zonder diens smoel te verliezen.

Epidemie
Zombies in Tokyo. Ziedaar het plot van Yakuza: Dead Souls. Natuurlijk wordt er nog een en ander uitgediept, kom je te weten hoe de epidemie is losgebarsten en krijg je nog wat ander dramawerk, maar echt heel veel meer is er niet. Heel erg mooi, omdat hierdoor de instapdrempel erg laag ligt. Bij Yakuza 3 – en in mindere mate deel vier – was kennis van de eerste twee delen vereist. Personages en gangsterclans werden namelijk als bekend geacht en interessant is de game voor nieuwkomers dan niet. Natuurlijk is het leuker als je de vorige delen hebt gespeeld voor je aan deze spin-off begint, maar het is gelukkig geen vereiste.

Op afstand

De Yakuza-reeks kenmerkt zich door extreem arcade gameplay. Waar de eerdere delen echter een stokoude arcade-feel oproepen, is er in Dead Souls sprake van een wat modernere aanpak. Het hart van de reeks is gewoon intact, maar er zit meer vaart in en de game draait allerminst om het continu sparren met Yakuza-luitjes. Omdat je namelijk het liefste niet dichtbij rottende zombies wilt zijn, ligt ditmaal de focus op het vechten op afstand.

Bewapend met een aantal wapens schiet je je een weg door hordes aan zombies. Zonder überhaupt zelf te richten is het mogelijk kogels af te vuren, maar veel schade zul je niet doen. Beter is het om de camera achter je te positioneren en zo zelf te bepalen waar je de monsters raakt. Echter, je kunt, zoals we dat kennen van de Resident Evil-reeks, dan niet lopen. Gelukkig is het mogelijk om wel snel te reageren, waardoor je een op je afrennende zombie eenvoudigweg kunt trakteren op een schop in diens maag.

Gedurende de game leer je steeds meer vaardigheden en kun je bovendien met verschillende personages aan de slag. Ieder van hen kent eigen unieke aanvallen, zoals Akiyama die een schot met uiterste precisie kan afvuren. Zo kan bijvoorbeeld de benzinetank van een auto van een veilige afstand geraakt worden om een mooie explosie te veroorzaken. Daarnaast krijg je ook hier en daar de hulp van partners met wie je samen los kunt gaan.

Been there

Het speelt allemaal lekker weg, maar de camera werkt niet altijd even goed mee. Omdat je voor een goed overzicht de camera steeds achter je dient te positioneren, is het heel moeilijk om direct te reageren op zombies die om een hoekje staan. Je hebt dan namelijk net niet voldoende snelheid. Daarnaast voelt het geheel meer aan als een nieuwe campagne voor Yakuza 4 dan als een volledig nieuw spel. De stad en ook diens invulling is vrijwel identiek aan het vierde deel van de reeks. Nu moet wel gezegd worden dat er gewoon lekker veel te doen was in die game, maar nieuwigheden waren toch zeer welkom geweest. Fervente spelers van de reeks zullen daarom, op het zombieslachtgedeelte na, een groot been there, done that-gevoel hebben.

Conclusie

Yakuza: Dead Souls is een vermakelijk uitstapje geworden. Liefhebbers van de Yakuza-reeks kunnen genieten van een leuke spin-off van de serie, terwijl ook mensen die pas met dit deel beginnen zonder veel problemen van het spel kunnen genieten. Het is echter wel zo dat de fervente Yakuza-gamers dienen te beseffen dat een groot deel van Dead Souls is gehaald uit Yakuza 4 en de nieuwkomers moeten overwegen of ze wel gecharmeerd zijn van arcade-achtige games.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Moderne arcade-feel
  • Lage instapdrempel

Wat is NOT

  • Yakuza 4 met nieuwe campagne
  • Camera werkt niet altijd ideaal

6.9

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren