CrewGrounds: Skyrim is terecht Game of the Year geworden

Elke dag blijkt weer dat gamers het nooit allemaal met elkaar eens zijn. Wat de één een geweldig spel vindt, wordt verafschuwd door de ander en terwijl persoon A gek is op zijn Xbox 360, zweert persoon B bij de PlayStation 3. Ook in de crew verschillen de meningen meer dan eens en daarom krijgen de redacteuren van GamersNET in het tweewekelijkse item CrewGrounds de kans om hun ongezouten mening over de huidige poll te geven. Deze week vroegen we ze antwoord te geven op de volgende stelling:

Skyrim is terecht Game of the Year geworden.

Wester Wagenaar
Oneens
Mijns inziens doet Skyrim eigenlijk niet zoveel nieuwe dingen, dat het de topper van 2011 genoemd kan worden. Hiermee wil ik niet aangeven dat het spel niet goed is, allesbehalve dat, maar de beste game van het jaar moet niet simpelweg hetzelfde doen als diens voorganger. Een L.A. Noire of Portal 2 is dan een veel betere keuze. Sowieso vind ik het jammer dat alleen populaire titels kans maken op de Game of the Year award bij de VGA. Een panel van mensen werkzaam in de gamesindustrie zou interessant zijn. Stemmen op eigen games zou dan niet mogen. Kijken of de beste titel van het jaar dan ook Skyrim zou zijn, of dat er dan wel gekozen wordt voor innovativiteit?

Jonah Knulst
Eens
…maar eigenlijk kan ik niet besluiten of ik dat daadwerkelijk ben. Er zijn namelijk allerlei games verschenen dit jaar die de titel eveneens verdienen, dus het is enorm persoonlijk. Daarnaast moet ik toegeven dat ik Skyrim over heb geslagen en in de toekomst waarschijnlijk niet aan de slag zal gaan met de game. Dit zijn inderdaad woorden die afkomstig zijn van een enthousiaste PC-gamer, die tevens dol is op RPG’s, maar ik heb een keuze gemaakt en daar blijf ik bij. Ik heb me de afgelopen weken vermaakt met een ander avontuur, genaamd Skyward Sword.

Daniël de Zwart
Eens
Ook al zag ik op deze plek natuurlijk veel te graag Uncharted 3: Drake’s Deception, zelf vind ik het zeer terecht dat The Elder Scrolls V: Skyrim heeft gewonnen. Die game is zo groots, het wekt ontzettend veel op bij gamers en de memes eromheen zijn briljant. Het is misschien niet de meest vernieuwende game, omdat het toch gaat om een vervolg. Maar anderzijds pakt Skyrim een heel nieuwe wereld beet met een geheel nieuw verhaal, tal van mogelijkheden, draken en op vele vlakken veel verbeteringen. Ik denk dat zeker de helft van onze crew inmiddels wel Skyrim speelt, dus de invloed is er absoluut.

Richard Leurs
Eens
De veel gehoorde kritiek dat een Game of the Year iets totaal nieuws moet doen, vind ik totale bullshit. Een GOTY moet vooral speciaal zijn. Een game waar iedereen het over heeft en waar je niet omheen kunt. Skyrim is precies de game van 2011 die dit doet. Memes op het internet en je eigen collega’s die er over discussiëren, overal spreken mensen over Skyrim. Bethesda had in haar stoutste dromen het succes van Skyrim niet kunnen voorstellen en wij gamers wisten ook niet 100% wat we moesten verwachten. Gelukkig kregen we een game die de losbandige RPG-stijl en de kracht van immense omgevingen in games weer op de kaart heeft gezet. FUS RO DAH!

Leon Kempers
Eens
Net als Daniël had ik uiteraard graag gezien dat Uncharted 3 de befaamde titel van ‘GOTY 2011’ had veroverd, maar als we alle feiten op een rijtje zetten snap ik waarom Skyrim toch heeft gewonnen. De prachtige wereld, de fantasievolle personages en de zeer solide gameplay zorgen ervoor dat dit vijfde deel in de The Elder Scrolls-serie staat als een huis. Er waren genoeg titels die de titel ‘Game of the Year’ ook hadden verdiend, maar Skyrim is het naar mijn mening volledig terecht geworden.

 1.   
  FishHookz's avatar

  Ik had liever Gears of War 3 of Batman Arkham City 😉

 2.   
  Hillianii's avatar

  Ik had liever Assassins Creed Revelations 😛

 3.   
  JenteInDaHous's avatar

  Ik had dan toch nog Skyrim het liefst! 😛

 4.   
  ms13694's avatar

  helemaal eens met richard! alsof vernieuwing de maatstaf van kwaliteit is, Skyrim is gewoon de allerbeste dit jaar (vindt ik).

 5.   
  Rijstekorrel's avatar

  ExFichter schreef, "ja, ik download het en het spel start zowat niet.."

  Dan heb je toch een hele slechte versie gedownload zo moeilijk is het niet, Verder moet je het ook kopen als je het download en hij werkt niet mag je niet klagen eigen schuld.

  Verder is het goeie keuze al die games hier die mensen zijden vind ik niet waard game of the year, Of skyrim en anders was het voor mij Uncharted 3 😀

 6.   
  STRAIGHT FLUSH's avatar

  Wipeout elk jaar opnieuw

 7.   
  Dude…'s avatar

  Skyrim is een niet normaal groot spel. Je kan er zoooo veel doen en de quests houden maar niet op! Een game kan je eigenlijk ook wel meten door de verslavingsfactor. En bij Skyrim is dat op een schaal van 1 tot 10…. 27!!!

 8.   
  Slayer61's avatar

  Ik had toch liever iets anders GOTY gezien zoals: Arkham City of Battlefield 3.

 9.   
  gragon3's avatar

  Er zijn veel games die goed genoeg zijn voor een GOTY, maar een GOTY word gekozen vanwege de indruk die de game achter laat en hier heeft Skyrim het nu eenmaal beter gedaan dan de rest. Ja tuurlijk zijn ACR en Arkham City geweldige games maar je hoort er bijna niemand over… Dankzij Skyrim is er nu zelfs een hele meme bij!

 10.   
  Neolite's avatar

  Skyrim is zeer terecht GOTY. Modern Warfare 3 en Battlefield 3 waren eigenlijk direct al uitgesloten. Dit komt omdat je met het kiezen van een van deze twee een hele grote groep mensen tegen je in het harnas jaagt. Dan blijft er in mijn ogen maar 1 game over en dat is Skyrim. Geen game op de grote twee na heeft zo’n impact gemaakt op de gamecommunity.

 11.   
  tomson71's avatar

  Neolite schreef, "Skyrim is zeer terecht GOTY. Modern Warfare 3 en Battlefield 3 waren eigenlijk direct al uitgesloten. Dit komt omdat je met het kiezen van een van deze twee een hele grote groep mensen tegen je in het harnas jaagt. Dan blijft er in mijn ogen maar 1 game over en dat is Skyrim. Geen game op de grote twee na heeft zo’n impact gemaakt op de gamecommunity."

  Dus bf3 en mw3 hadden geen kans om GOTY te worden, omdat anders oftwel de bf community of de MW3 community het daar niet mee zouden zijn????
  Wat heeft dat er nu mee te maken of een van die twee GOTY zou kunnen worden?
  Het had heel goed 1 van die twee kunnen worden, en dan zal het mij een rotzorg zijn wat de tegenstanders ervan zeggen, punt is gewoon dat Skyrim meer indruk op mij heeft gemaakt dan BF3, MW3 speel ik niet dus kan er ook niks van zeggen, de grote van het spel, de prachtige open wereld, de shitload aan quests, en het prachtige verhaal maakt Skyrim voor mij de GOTY, niet omdat een game nu wel of niet een grote community heeft.
  Ben zelf ook ontzettend onder de indruk van BF3, maar meer van Skyrim……

 12.   
  Alfa Warrior's avatar

  Skyrim had geen tot amper concurrentie dit jaar, daarbij was (en is) Battlefield niet al te goed geoptimaliseerd en is Call of Duty gewoon verouderd ondanks de vernieuwde modi.

  Kijk voor de lol maar eens naar de Steam stats hoeveel mensen er Skyrim spelen, het spel is goed voor zo een 300 uur (?) aan gameplay en ben je klaar met je eerste character, dan kan je nog altijd opnieuw beginnen want tegen de tijd dat je alles gedaan heb ben je het begin alweer vergeten.

 13.   
  BABI-PANGPANG's avatar

  Is iedereen The Witcher 2 vergeten? Ik vond dat echt een geweldige game Deus Ex ook trouwens!

 14.   
  Hitman047's avatar

  [email protected] schreef, "Is iedereen The Witcher 2 vergeten? Ik vond dat echt een geweldige game Deus Ex ook trouwens!"

  Zeker niet! Beide waren briljant. The Witcher 2 zette een nieuwe grafische standaard voor pc-games neer en zal voorlopig nog wel even de mooiste pc game ooit blijven.

  Overigens was deel 1 nog beter… 😳

 15.   
  daan147's avatar

  Ik ben blij dat het Skyrim is geworden en niet BF3 of MW3. Een volledig terechte keuze! 🙂

 16.   
  blackname's avatar

  ”daan147″ schreef, "Ik ben blij dat het Skyrim is geworden en niet BF3 of MW3. Een volledig terechte keuze! 🙂 "

  Ik wil geen fanboy war starten ofzo maar ik denk niet dat MW3 ooit in de race is geweest voor een GOTY aangezien je er bijna niks positiefs over hoort. Het is een hele stabiele en goede game maar is eigenlijks gewoon een opgepoetste MW3, daar is echt niks verkeerds mee hoor want waarschijnlijk is ACR het om de zelfde reden ook niet geworden terwijl het toch 1 van de betere games is.

 17.   
  Coldkiller_NL's avatar

  Neolite schreef, "Skyrim is zeer terecht GOTY. Modern Warfare 3 en Battlefield 3 waren eigenlijk direct al uitgesloten. Dit komt omdat je met het kiezen van een van deze twee een hele grote groep mensen tegen je in het harnas jaagt. Dan blijft er in mijn ogen maar 1 game over en dat is Skyrim. Geen game op de grote twee na heeft zo’n impact gemaakt op de gamecommunity."

  Battlefield 3 is de shooter of the year!

 18.   
  huntedjohan's avatar

  Dude… schreef, "Skyrim is een niet normaal groot spel. Je kan er zoooo veel doen en de quests houden maar niet op! Een game kan je eigenlijk ook wel meten door de verslavingsfactor. En bij Skyrim is dat op een schaal van 1 tot 10…. 27!!!"

  is de verslavings factor voor een game niet afhankelijk van de persoon die het speelt? ik vind elke online mmo verslavend, maar ik speel weinig tot geen rift meer ondanks dat ik nog 3 maanden game play heb niet omdat ik het spel niet meer goed vind, maar juist omdat ik niet meer verslaafd wil zijn aan welk game dan ook. dus ik wissel meer en meer af. ik persoonlijk vind de verslavings factor van bijvoorbeeld rift veel groter als van skyrim en toch heb ik skyrim als GoTY gekozen.

 19.   
  huntedjohan's avatar

  Neolite schreef, "Skyrim is zeer terecht GOTY. Modern Warfare 3 en Battlefield 3 waren eigenlijk direct al uitgesloten. Dit komt omdat je met het kiezen van een van deze twee een hele grote groep mensen tegen je in het harnas jaagt. Dan blijft er in mijn ogen maar 1 game over en dat is Skyrim. Geen game op de grote twee na heeft zo’n impact gemaakt op de gamecommunity."

  als GOTY op basis van jou argument gekozen gaat worden heeft de hele titel geen bal zin natuurlijk. als ik nu lees dat iemand MW3 beter vind als BF3 verklaar ik m voor gek, maar GOTY titel is toch wel iets meer, en daar bepaald de game zelf wie de winnaar word ongeacht de gamers achter dat spel. als je game slecht in elkaar steekt, of gewoon niet genoeg waar voor het geld geeft kan het dus nooit GOTY worden lijkt mij. dan zou MW3 voor mij afvallen. BF3 hoort er voor mij ook niet thuis omdat de single play in al dit soort games dus ook BF3 te kort en niet krachtig genoeg is om als geheel GOTY te kunnen worden.

 20.   
  ms13694's avatar

  huntedjohan schreef, "

  ”Dude…” schreef, "Skyrim is een niet normaal groot spel. Je kan er zoooo veel doen en de quests houden maar niet op! Een game kan je eigenlijk ook wel meten door de verslavingsfactor. En bij Skyrim is dat op een schaal van 1 tot 10…. 27!!!"

  is de verslavings factor voor een game niet afhankelijk van de persoon die het speelt? ik vind elke online mmo verslavend, maar ik speel weinig tot geen rift meer ondanks dat ik nog 3 maanden game play heb niet omdat ik het spel niet meer goed vind, maar juist omdat ik niet meer verslaafd wil zijn aan welk game dan ook. dus ik wissel meer en meer af. ik persoonlijk vind de verslavings factor van bijvoorbeeld rift veel groter als van skyrim en toch heb ik skyrim als GoTY gekozen. "

  Ja idd, maar ik denk dat de verslavingsfactor van Skyrim heel veel mensen bereikt, het is al weken het meest gespeelde spel op Steam, en dat zegt wel wat

 21.   
  dicapo's avatar

  Heb m nog niet gespeeld, maar hoor er eigenlijk alleen maar goede dingen over

 22.   
  optimus's avatar

  uncharted 3 was beter in mijn ogen.

 23.   
  tomson71's avatar

  Skyrim heeft, voor my althans, een zelfde soort verslavingsfactor als wow, met dat verschil dat ik wow dus echt dagelijks speelde, 2-3 uur per dag haalde ik wel, om een of andere reden heeft Skyrim dat gelukkig niet, wilt niet zeggen dat Skyrim minder is, zekers niet, maarde verslavingsfactor die het voor mij toch wel heeft maakt Skyrim zekers GOTY, met BF3 als een goede 2e.
  Kan over Uncharted niks zeggen aangezien ik die nog niet gespeeld heb, maar als die maar een beetje in de buurt van 1 en 2 komt, kan ik goed begrijpen dat veel mensen voor Uncharted voor GOTy gaan

 24.   
  Neolite's avatar

  huntedjohan schreef, "als GOTY op basis van jou argument gekozen gaat worden heeft de hele titel geen bal zin natuurlijk. als ik nu lees dat iemand MW3 beter vind als BF3 verklaar ik m voor gek, maar GOTY titel is toch wel iets meer, en daar bepaald de game zelf wie de winnaar word ongeacht de gamers achter dat spel. als je game slecht in elkaar steekt, of gewoon niet genoeg waar voor het geld geeft kan het dus nooit GOTY worden lijkt mij. dan zou MW3 voor mij afvallen. BF3 hoort er voor mij ook niet thuis omdat de single play in al dit soort games dus ook BF3 te kort en niet krachtig genoeg is om als geheel GOTY te kunnen worden."

  Neolite schreef, "Skyrim is zeer terecht GOTY. Geen game op de grote twee na heeft zo’n impact gemaakt op de gamecommunity."

  Een game kan alleen maar een dergelijke impact maken als het spel ontzettend goed in elkaar steekt. Dat is bij Skyrim simpelweg het geval.

 25.   
  daan147's avatar

  dicapo schreef, "Heb m nog niet gespeeld, maar hoor er eigenlijk alleen maar goede dingen over"

  Skyrim is echt een aanrader, neem dat maar van mij aan. 😉

 26.   
  Fat Hobbit's avatar

  skyrim is zoo vet he XD

 27.   
  Nitrox88's avatar

  Hahaha told u so xD

 28.   
  ReinsNL's avatar

  Als je naar algemeen kijkt is Skyrim de juiste winnaar.
  LA Noire daarin tegen is een game dat veel nieuwe techniek brengt,
  En een compleet nieuwe game genre. We zullen ook meer van deze techniek volgend jaar zien in GTA V 😉

 29.   
  King of Heroes's avatar

  Ik heb hem en ik ga er 100000% mee akkoord!! 😆

 30.   
  zalazar's avatar

  Zekerste! weten wel SKYRIM wat een game ! 8)