Noorse terrorist trainde met Modern Warfare 2

De Noorse terrorist, die afgelopen weekend voor een drama zorgde in Noorwegen, geeft in een vijftienhonderd tellend manifest aan dat hij Call of Duty: Modern Warfare 2 speelde ter voorbereiding op de aanslagen. Anders Breivik liet dit weekend een bom afgaan in Oslo, de hoofstad van Noorwegen, en schoot op het Noorse eiland Utoya ruim negentig mensen dood.

I just bought Modern Warfare 2, the game. It is probably the best military simulator out there and it’s one of the hottest games this year. … I see MW2 more as a part of my training-simulation than anything else. I’ve still learned to love it though and especially the multiplayer part is amazing. You can more or less completely simulate actual operations.
Hij zei eerder in het manifest dat hij Modern Warfare 2 had gekocht en het naar zijn weten de beste militaire simulator en de populairste game van het moment is. Breivik ziet de shooter niet per se als plezier, maar meer als trainingssimulatie. Toch is hij van de game gaan houden en dan met name de online multiplayer vindt hij fantastisch. Bepaalde operaties kun je min of meer simuleren; toch – buiten dat Modern Warfare 2 een goed alternatief is – raadt hij aan ook met een echt wapen te leren schieten.
Simulation by playing Call of Duty, Modern Warfare is a good alternative as well but you should try to get some practise with a real assault rifle (with red point optic) if possible.
Om de shooter niet teveel op te laten vallen, had Breivik als dekmantel World of Warcraft. Mensen vertellen dat je deze MMORPG speelt en er de komende maanden veel tijd in wil stoppen, speelt een rol om je echte plan onder de radar te houden. Mensen zouden hierdoor niet raar opkijken als je zo geïsoleerd leeft. Breivik schijnt dus ongezien bepaalde plekken te hebben bezocht, aangezien hij aan kon geven een World of Warcraft ‘vriend/vriendin’ te ontmoeten in een andere plaats. De dader speelde tevens Fallout 3, BioShock 2 en Dragon Age: Origins, maar hier zaten volgens hem geen trainingen in verwerkt of ideologieën.
You will be amazed on how much you can do undetected while blaming this game. If your planning requires you to travel, say that you are visiting one of your WoW friends, or better yet, a girl from your ‘guild’ (who lives in another country). No further questions will be raised if you present these arguments.
Het is nog niet geheel zeker of dit manifest daadwerkelijk van Anders Breivik is, maar al deze verwijzingen, ook de term ‘Conservativism’ en in de server waar hij World of Warcraft speelde komen gelijkenissen met deze 32-jarige man overeen. De dader wordt gezien als een wapenliefhebber, rechtse, religieuze fundamentalist die de Moslim-immigratie in zijn land als een bedreiging ziet. Het boek ‘2083: A European Declaration of Independence’ laat zien dat niet alleen de Moslims doelwit zijn, maar ook de aanhangers van multiculturalisme en cultureel Marxisme (politieke correctheid) en hij ziet dit als een overname van de Moslims in Europa.

De aanslag op de mensen in Noorwegen waren van politieke aard, wellicht in Nederland vergelijkbaar met de PvdA. Toch een partij die de multiculturele samenleving niet uit de weg gaat en zelfs omarmt. Breivik is gearresteerd en zit de komende acht weken in hechtenis. Daarmee volgt naar alle waarschijnlijkheid het proces; hem hangt een straf boven het hoofd van 21 jaar, het maximale in Noorwegen, met twee maal een mogelijke verlenging van vijf jaar. In totaal kan de dader dus 31 jaar zitten.

Het is natuurlijk een verschrikkelijke gebeurtenis, maar moeten wij gamers bang zijn op een verbod? Zal de Noorse regering, en wellicht Europa, veel aandacht besteden over het feit dat hij Modern Warfare 2 gebruikte als training?

 1.   
  Boxer's avatar

  Games worden al als slecht gezien, dus dit kan er ook nog wel bij… Maar ff serieus. Ik denk wel dat partijen dit gaan gebruiken om games te verbieden of in ieder geval zware reglementen op te leggen.

 2.   
  mastertje's avatar

  Wat is dat voor achterlijke land?
  Hij heeft 93 mensen vermoord en kan maar 21 jaar krijgen (31 oke). Dat is toch belachelijk??

 3.   
  fabiankok's avatar

  Ik snap het niet hoor, waarom een arcade-shooter gebruiken ter training?
  Lijkt me dan eerder dat je een simulatie-shooter doet, aangezien het echte leven geen dingen heeft als perks e.d.

  … en waarom zit die gozer nog niet in een isoleercel voor de rest van zn leven waarin hij nooit meer het daglicht ziet? 😡

  Edit: wat mastertje zegt, max 31 jaar? wth, voor zo’n gestoorde gek zou ik speciaal Capital Punishment terugbrengen >.<

 4.   
  MaxDamage_NL's avatar

  Met alle respect voor de mensen die door hem zijn overleden hoor, maar CoD laat je echt niet zien hoe je moet schieten.
  Meneer was gewoon überhaupt al gestoord en dit is ‘m niet aangeleerd door shooters.
  Wedden dat dit weer zogenaamde veiligheidsmaatregelen omhoog laat komen.
  Dit zal weer een hoop veranderen, net als bij de WTC 🙁
  Eerlijk gezegd geloof ik niet in terroristen, maar ik geloof meer dat de regering het doet om meer macht te krijgen.
  Net zoals bij WTC, genoeg bewijs dat dat geen terroristen waren.

 5.   
  See4urSelf's avatar

  Met ongelofelijk veel respect voor de mensen die zijn overleden, moet ik toch helaas zeggen dat we op het punt zijn gekomen dat we meoten toegeven dat games slechte invloeden zouden kunnen hebben. Ik zeg niet dat ze ze veroorzaken, want deze persoon was hier voor al neit helemaal 100. Maar stel: Jij bent ongelofelijk gek en wilt dit echt doen, waarmee oefen je dan? Met echte wapens en echte targets is en veels te duur, en het valt veels te veel op. Deze jongen is niet dom. Die dacht natuurlijk dat hij dit kon gebruiken als trainingsmateriaal en ja, het is niet perfecte, maar ja, het is wellicht effectief.

 6.   
  ChielB's avatar

  Uiteraard spreken we hier zonder ervaring, maar naar mijn weten kan je met gescripte scenario’s en een controller in je handen nooit maar dan ook echt nooit ‘trainen’ voor een dergelijke actie. Je leert nog niet eens de veiligheidspal te checken op je wapen, laat staan wat nog meer nodig is.

  Anders zou ik nu in staat moeten zijn om een nucleaire raket te saboteren, iemand op honderden meters te sniperen, onderzeeërs te laten ontploffen, helikopters te besturen, etc. Kleine kans dat ik die dingen ooit succesvol in de praktijk zou kunnen brengen.

  Al wil ik nog wel eens proberen om alle poorten naar Oblivion hier in de wijk eindelijk eens te sluiten…

 7.   
  gerowniko's avatar

  Ten eerste zet ik grote vraagtekens of hij dit echt geschreven heeft en dit niet afkomstig is van een of andere groep mensen die al jaren op een game-verbod zitten te wachten. Dat hij games speelde betwijfel ik niet, maar hoe hij hier doet alsof Call of Duty een realistische simulator-shooter is waarmee je kunt oefenen klinkt wel heel erg dom en geforceerd.

  Ten tweede, hoeveel mensen hebben Modern Warfare 2 gespeeld of spelen (gewelddadige) games in het algemeen? Hoeveel daarvan veroorzaken dit soort verschrikkelijke gebeurtenissen? Precies, geen reden voor een ban dus. Al vrees ik dat de meerderheid deze logica niet inziet! 🙁

  Ik hoop oprecht dat er geen discussie met betrekking tot een mogelijke ban op games gaat volgen en als deze er wel komt dat de mensen die hier over beslissen hun gezond verstand gebruiken en niet zich enkel op vooroordelen en niet-bewezen-verbanden baseren.

 8.   
  Th3 Click3r's avatar

  mastertje schreef, "Wat is dat voor achterlijke land?
  Hij heeft 93 mensen vermoord en kan maar 21 jaar krijgen (31 oke). Dat is toch belachelijk??"

  Inderdaad! komop zeg of je nou de doodstraf hebt of niet, zulke mensen kun je weg laten rotten in de cel maar dat kost een hoop geld… Maak hem af en gooi hem gewoon weg:) Ik zeg het op deze manier, aangezien hij zomaar even bijna 100 mensen vermoord heeft… Zulke mensen moet je niet langer op deze aardbol laten lopen,zitten,ademen of wat dan ook! Gelijk weg ermee;)

 9.   
  gragon3's avatar

  Heb maar 1 ding hierop te zeggen. [rage]GO F*CK YOURSELF! [/rage]

  Het is onzin.. Games zijn niet altijd de schuldige van zo iets… en trainen.. hoe realistisch kun je trainen met een toetsenbord of controller… err NOT

 10.   
  RauserLuLz's avatar

  Ziek ventje maar ook dit argument vindt ik een beetje ziek.. Denk even waarover het gaat

 11.   
  ms13694's avatar

  Vresleijk, toch denk ik neit dat een game je aanzet tot zoiets. Ik denk dat iemand die gevoelig voor agresiviteit is wel games als een laatste duwtje kunnen hebben

 12.   
  Alfa Warrior's avatar

  Bannen! hele Call of Duty serie, allemaal omdat er een paar gekken rond lopen die het verschil tussen een videogame en het echte leven niet snappen.

 13.   
  MildBobbySauce's avatar

  ik ben dan wel geen fan van cod, maar het zou wel belachelijk zijn om het te verbieden alleen omdat die gek een aanslag heeft gepleegt. het had ook met battlefield of operation flashpoint kunnen gebeuren.

 14.   
  DutchFreeze's avatar

  Ik dacht echt, NOOOOOOOOOOOOOOOOOO fuck him.
  MAar goed.
  OT: Het anti moslim zijn is “daar” Niet echt heel raar. Ook in Zweden is het best wel veel. Maarja om dan gelijk maar even tegen de 100 man neer te maaien lijkt mee een beetje ziek.

  en @ MaxDamage, maar er was ook genoeg bewijs dat het wel terroristen waren…
  Er zijn overal zo veel complottheorieen over te vinden dat het gewoon niet meer duidelijk is en niks meer geloofwaardig is.

 15.   
  Leon's avatar

  Drie keer raden wat ik morgenochtend in het ontbijtnieuws ga zien…

 16.   
  nickykolkie's avatar

  mastertje schreef, "Wat is dat voor achterlijke land?
  Hij heeft 93 mensen vermoord en kan maar 21 jaar krijgen (31 oke). Dat is toch belachelijk??"

  Hij krijgt 21 jaar voor het onrust brengen in het land maar hij gaat zeker wel voor zijn hele leven de cel in.

 17.   
  LennardF1989's avatar

  Hij krijgt daarna voor onbepaalde tijd TBS. Gezien zijn misdaad zal hij nooit “klaar voor de maatschappij” verklaard worden. Daarnaast, als ie ooit op vrije voeten komt kan je er de donder op zeggen dat ie 2 dagen later dood terug gevonden wordt.

 18.   
  King of Heroes's avatar

  Pfff een vriend van die eerst wow speelde en toen is gestopt zei de dag voor de aanslag da die miss tydes kerstmis trug zou kome… de volgende dag zei hij dat hij het spel hartgrondig haatte, en dat wow de motivatie was geweest vr die moorde of iets in die aard zei hij… blijkbaar dus niet…. 😕

 19.   
  King of Heroes's avatar

  Alfa Warrior schreef, "Bannen! hele Call of Duty serie, allemaal omdat er een paar gekken rond lopen die het verschil tussen een videogame en het echte leven niet snappen."

  Jongske als ze het met met CoD doen en da drna word gebanned dan doen ze het met Battlefield of iets dergelijks…
  Games zette kunne aanzette tot geweld maar volges mij zou er dan zowieszo een schroefje loszitten bij u….

 20.   
  cool ice's avatar

  ChielB schreef, "Uiteraard spreken we hier zonder ervaring, maar naar mijn weten kan je met gescripte scenario’s en een controller in je handen nooit maar dan ook echt nooit ‘trainen’ voor een dergelijke actie. Je leert nog niet eens de veiligheidspal te checken op je wapen, laat staan wat nog meer nodig is.
  Anders zou ik nu in staat moeten zijn om een nucleaire raket te saboteren, iemand op honderden meters te sniperen, onderzeeërs te laten ontploffen, helikopters te besturen, etc. Kleine kans dat ik die dingen ooit succesvol in de praktijk zou kunnen brengen.
  Al wil ik nog wel eens proberen om alle poorten naar Oblivion hier in de wijk eindelijk eens te sluiten…"

  volledig mee eens. nu maar hopen dat die lui in de politiek ook zo verstandig zijn en begrijpen dat een verbod op gewelddadige games niet de oplossing is.

 21.   
  Superwasbeer's avatar

  Sith Lord Exterminatore schreef, "

  ”Alfa Warrior” schreef, "Bannen! hele Call of Duty serie, allemaal omdat er een paar gekken rond lopen die het verschil tussen een videogame en het echte leven niet snappen."

  Jongske als ze het met met CoD doen en da drna word gebanned dan doen ze het met Battlefield of iets dergelijks…
  Games zette kunne aanzette tot geweld maar volges mij zou er dan zowieszo een schroefje loszitten bij u…."

  Ooit gehoord van sarcasme? Ook: “Nederlandse militairen trainden met Modern Warfare 2” met verder in het artikel. “Het is een goed trainingsprogramma” Het is dus maar waar je games voor interpreteert

 22.   
  DGonlag2's avatar

  MaxDamage_NL schreef, "Met alle respect voor de mensen die door hem zijn overleden hoor, maar CoD laat je echt niet zien hoe je moet schieten.
  Meneer was gewoon überhaupt al gestoord en dit is ‘m niet aangeleerd door shooters.
  Wedden dat dit weer zogenaamde veiligheidsmaatregelen omhoog laat komen.
  Dit zal weer een hoop veranderen, net als bij de WTC 🙁
  Eerlijk gezegd geloof ik niet in terroristen, maar ik geloof meer dat de regering het doet om meer macht te krijgen.
  Net zoals bij WTC, genoeg bewijs dat dat geen terroristen waren."

  Wat was het dan bij WTC? Gewoon amerikaanse piloten? Sorry hoor, maar ik vind dit gewoon belachelijk. Hoe kun je niet in terroristen geloven? Na al die filmpjes en dergelijke. Nouja, je moet geloven wat je wilt, maar kijk wel uit met wat je zegt. Kan voor sommige mensen nogal kwetsend zijn.

  Je hebt trouwens wel gelijk over dat hij sowieso niet 100% was. En met zo’n shooter leer je ook niks (of zeer,zeer weinig). Toch zal dit weer een argument tegen oorlogsgames worden. Spijtig.

  (BTW; voor zulke mensen zou ik idd wel een uitzondering maken om Capital Punishment te geven. Dit is echt gestoord)

 23.   
  NoSkiLL's avatar

  MaxDamage_NL schreef, "Met alle respect voor de mensen die door hem zijn overleden hoor, maar CoD laat je echt niet zien hoe je moet schieten.
  Meneer was gewoon überhaupt al gestoord en dit is ‘m niet aangeleerd door shooters.
  Wedden dat dit weer zogenaamde veiligheidsmaatregelen omhoog laat komen.
  Dit zal weer een hoop veranderen, net als bij de WTC 🙁
  Eerlijk gezegd geloof ik niet in terroristen, maar ik geloof meer dat de regering het doet om meer macht te krijgen.
  Net zoals bij WTC, genoeg bewijs dat dat geen terroristen waren."

  Inderdaad en ik geloof dat america/israel achter de meeste aanslagen zit..
  Terrorist ben je niet 1 2 3, lijkt me de moeilijkste persoonlijkheid..

 24.   
  desxeon's avatar

  Deze kerel is gewoon ziek in z’n hoofd en dat is een feit, en kom op zeg.. MW2 als “simulatie: gebruiken, gebruik dan Arma of Operation Flashpoint.

 25.   
  MelvinK's avatar

  wtf 31 jaar maar voor fucking 90 dooden :S:S ik steel een bank kluis levenslang hahaha , waarom altijd games in dit soort dingen als er dooden vallen 🙁

 26.   
  Burrows's avatar

  Ze krijgen vast veel slechte reacties op, ik denk over zoveel jaar dat schiet spellen nog meer verboden worden.

 27.   
  Carcass's avatar

  Als we realistisch kijken dan kan ik me voorstellen dat zulke games wel wat bijdragen aan de manier van uitvoeren van zulke daden.

  Doorslaan zullen zulke mensen altijd wel een keer doen maar de manier waarop word denk ik wel gedeeltelijk beinvloed door games.

 28.   
  xHouse's avatar

  Wel zo te zien was die training dan toch wel goed bekomen. Verwachte hij misschien ook een tactical nuke?:”D

 29.   
  Extremegamer's avatar

  ik speelde altijd tegen hem in search en destroy, hij knalde mn hele team neer en ging altijd voor me liggen :p

 30.   
  zalazar's avatar

  mastertje schreef, "Wat is dat voor achterlijke land?
  Hij heeft 93 mensen vermoord en kan maar 21 jaar krijgen (31 oke). Dat is toch belachelijk??"

  In nederland kun je niet eens 31 jaar zitten mits je tbs krijgt!

 31.   
  King of Heroes's avatar

  Superwasbeer schreef, "

  ”Sith Lord Exterminatore” schreef, "[quote=”Alfa Warrior”].."

  Jongske als ze het met met CoD doen en da drna word gebanned dan doen ze het met Battlefield of iets dergelijks…
  Games zette kunne aanzette tot geweld maar volges mij zou er dan zowieszo een schroefje loszitten bij u…."

  Ooit gehoord van sarcasme? Ook: “Nederlandse militairen trainden met Modern Warfare 2” met verder in het artikel. “Het is een goed trainingsprogramma” Het is dus maar waar je games voor interpreteert[/quote]
  Ja kheb al gehoord van sarcasme… -.- en das hier duidelijk niet het geval…
  😉

 32.   
  Carcass's avatar

  zalazar schreef, "

  ”mastertje” schreef, "Wat is dat voor achterlijke land?
  Hij heeft 93 mensen vermoord en kan maar 21 jaar krijgen (31 oke). Dat is toch belachelijk??"

  In nederland kun je niet eens 31 jaar zitten mits je tbs krijgt!"

  In NL kun je wel levenslang krijgen. 1 van de weinige landen in Europa

 33.   
  marklin989's avatar

  mastertje schreef, "Wat is dat voor achterlijke land?
  Hij heeft 93 mensen vermoord en kan maar 21 jaar krijgen (31 oke). Dat is toch belachelijk??"

  hier gaat het ten eerste niet om en maak je geen zorgen stel da ze hem vrijlaten na 21 jaar (wat toch niet gaat gebeuren) dan zal hij die zelfde dag nog ergens doogeslagen worden 🙂 en als ik het eerste in zen buurt zou zijn zou dat feit door mij gepleegd worden 😉

 34.   
  Potasnik's avatar

  DGonlag2″][quote=”MaxDamage_NL schreef, "Met alle respect voor de mensen die door hem zijn overleden hoor, maar CoD laat je echt niet zien hoe je moet schieten.
  Meneer was gewoon überhaupt al gestoord en dit is ‘m niet aangeleerd door shooters.
  Wedden dat dit weer zogenaamde veiligheidsmaatregelen omhoog laat komen.
  Dit zal weer een hoop veranderen, net als bij de WTC 🙁
  Eerlijk gezegd geloof ik niet in terroristen, maar ik geloof meer dat de regering het doet om meer macht te krijgen.
  Net zoals bij WTC, genoeg bewijs dat dat geen terroristen waren."

  Wat was het dan bij WTC? Gewoon amerikaanse piloten? Sorry hoor, maar ik vind dit gewoon belachelijk. Hoe kun je niet in terroristen geloven? Na al die filmpjes en dergelijke. Nouja, je moet geloven wat je wilt, maar kijk wel uit met wat je zegt. Kan voor sommige mensen nogal kwetsend zijn.
  Je hebt trouwens wel gelijk over dat hij sowieso niet 100% was. En met zo’n shooter leer je ook niks (of zeer,zeer weinig). Toch zal dit weer een argument tegen oorlogsgames worden. Spijtig.
  (BTW; voor zulke mensen zou ik idd wel een uitzondering maken om Capital Punishment te geven. Dit is echt gestoord)[/quote]
  KAPING

 35.   
  zalazar's avatar

  Carcass schreef, "

  ”zalazar” schreef, "[quote=”mastertje”].."

  In nederland kun je niet eens 31 jaar zitten mits je tbs krijgt!"

  In NL kun je wel levenslang krijgen. 1 van de weinige landen in Europa[/quote]

  Levenslang is 21 jaar in nederland! waarvan 1/3 weg gaat bij goed gedrag ! dus