Alphenaar die bloedbad aanrichtte speelde Call of Duty

We hebben weer een geval van ‘geef games maar de schuld van geweld’. Het drama van afgelopen zaterdag in Alphen aan den Rijn, waarbij Tristan van der Vlis (24) zes mensen om het leven bracht en zeventien gewonden veroorzaakte, én zichzelf van het leven beroofde, wordt namelijk richting onze hobby geschoven.

De koele wijze waarop Tristan van der Vlis (24) zijn slachtoffers doodde in Alphen aan den Rijn, vertoont bizarre gelijkenis met de manier waarop hij zijn fictieve slachtoffers vermoordde in zijn favoriete computerspel: Modern Warfare 2.
Uit rechercheonderzoek blijkt dat Tristan games speelde, waaronder Call of Duty: Modern Warfare 2 en Call of Duty: Black Ops, waar hij tevens veelvuldig over sprak, aldus het Algemeen Dagblad. De krant meldt dat de ‘vliegveld scène’ uit Modern Warfare 2 verdacht veel lijkt op de situatie die Tristan veroorzaakte.
De beelden lijken welhaast een reconstructie van de getuigenissen van de Alphenaren die zich zaterdag rond het middaguur in het winkelcentrum begaven.
We kunnen natuurlijk de gelijkenis maken, omdat je in Modern Warfare 2 inderdaad op het vliegveld rondloopt en onschuldige, bange, wegrennende mensen neerschiet. Hoewel dit je eigen keus is, schieten is niet verplicht. Het AD noemt deze vergelijking zelfs een ‘reconstructie van getuigenissen’. Echter, eenzelfde gebeurtenis deed zich voor in een boek dat Jackie Lourens schreef, zijn oma. In Vier minuten voor half acht… is het verhaal dat een schutter in Castellum aan de Rijn willekeurig mensen doodschiet.

Zal de politiek hier een heisa van maken of vervliegt dit zoveelste verhaal over gewelddadige games? Want dan zou het boek ook schuldig bevonden moeten worden.

 1.   
  sthij's avatar

  Ik weet dat het heel erg is wat daar gebeurt is maar waarom altijd games 🙁

 2.   
  Phil's avatar

  Juist meer dan 50% van de jongens tussen de 14 en de 25 heeft welleens Call of duty gespeelt dus dit zegt echt helemaal niks.

 3.   
  RoHoutje's avatar

  En nu gaan ze zeker weer shooter kleineren ofzo…

 4.   
  Hitman047's avatar

  Phil schreef, "Juist meer dan 50% van de jongens tussen de 14 en de 25 heeft welleens Call of duty gespeelt dus dit zegt echt helemaal niks."

  Jawel, die gaan binnenkort namelijk allemaal mensen afschieten… 😕

  Maar je hebt idd. gelijk. Dit zegt echt helemaal niets, er zijn zoveel mensen die dit spelen. Wat een gelul weer zeg, laten we vooral op zoek gaan naar iets om de schuld aan toe te schuiven, in plaats van echt onderzoek te doen…

 5.   
  Leon's avatar

  Toen ik van de ramp hoorde zaterdag dacht ik meteen: “het is nu een kwestie van wachten totdat naar buiten komt dat de jongen videogames speelde in zijn vrije tijd”. 80% van de jongens speelt immers games en een groot deel daarvan heeft ongetwijfeld wel eens Modern Warfare 2 gespeeld. En ja hoor, ook deze zieke geest. Geeft de media weer een makkelijke zondebok.

 6.   
  zbuiserd1970's avatar

  waar blijft het verschil tussen een game,en de werkelijkheid??????

 7.   
  Daniel Z's avatar

  L30N schreef, "Toen ik van de ramp hoorde zaterdag dacht ik meteen: “het is nu een kwestie van wachten totdat naar buiten komt dat de jongen videogames speelde in zijn vrije tijd”."

  Ik denk dat ook 80% van de jongens dit dacht :’).

 8.   
  lanccce's avatar

  en ja hoor het is weer eens zo ver, de games krijgen weer de schuld.
  er is iets vreselijks gebeurt maar waarom is het dan altijd nodig om iets de schuld te geven? die man was gewoon psychisch gestoord en had daarbij een ernstige depressie.

  mischien is het een beter idee om die schietvergunningen beter te controleren????

 9.   
  theis's avatar

  toen ik de vliegtuigscéne speelde dacht ik al dat er zo’n vergelijking zou worden gemaakt bij de volgende schietpartij.

  je moet ook gewoon css spelen. 😆 😆

 10.   
  DutchFreeze's avatar

  Stel dat ze er een probleem van gaan maken (in de zin van dat bijvoorbeeld zulke scenes als uit mw2 uit games worden geschrapt) ga ik persoonlijk een brief schrijven naar Rutte, dat ze dan ook maar gewelddadige films en boeken af moeten schaffen of aan moeten laten passen. En dat meen ik serieus. Of het ook zou helpen weet ik niet, maar dan heb ik iig gedaan wat ik kan.

 11.   
  DGonlag2's avatar

  Ja hoor, geef de games maar weer de schuld.

  Ik heb juist gelezen in Wetenschap in Beeld (of Kijk ofzo) dat het juist goed is voor je.
  Soldaten kregen minder kans op PST en konden beter presteren als ze een uurtje per dag gameden. Natuurlijk was teveel gamen niet goed. Een uur was optimaal volgens mij.

 12.   
  Dark_Phoenix's avatar

  Hij zat in een schiet vereniging daar heeft hij leren schieten. Hij was al in band van wapens en schieten voor Call of Duty. Dus de conclusie slaat nergens op. Zulke ziek geest had nooit wapens vergunningen moeten krijgen. Ik geef hierin de politie de schuld omdat hij eerder wel eens werd aangehouden door de politie wegens wapens in het bezit. Hij werd niet vervolgd of onderzocht of hij wel helemaal wel in orde was. Omdat hij toen 16 jaar was toen ze hem hebben aangehouden. Dus ze moeten eerst goed kijken naar hun zelf voordat ze games de schuld geven of andere dingen. Films zijn ook gewelddadig worden ook wel eens onschuldige mensen dood gemaakt.

 13.   
  ps3 gek's avatar

  Ja man, ik had gisteren plotseling om ook iemand te vermoorden en een origami figuur achter te laten (Heavy Rain) en ik droom ook altijd al van een buitenaardse reis met mijn robotje clank (Ratchet and Clank) en volgende week vlieg ik naar Libië om FarCry 2 na te spelen in mijn uppie… Ik snap ook echt niet waarom die mensen steeds maar weer op games uitkomen.. Als ie GTA in zijn kast had liggen lag het daaraan en kreeg Rockstar de schuld en als ie LittleBigPlanet er naast had liggen was hij wel echt ziek in zijn hoofd? 😕

 14.   
  tebannet's avatar

  Iemand die een psychisch in behandeling is of was een wapen vergunning geven? 😕
  Gisteren was bij De Wereld draait Door dat uit een onderzoek bleek dat het niet aan gewelddadige games lag.

 15.   
  Nitrix31's avatar

  Dramaqueens!!

 16.   
  maxmeyer's avatar

  Om eerlijk te zijn, deed het me daar ook gelijk aan denken 😛

 17.   
  Leon's avatar

  Er was zojuist een uitgebreide special over in RTL Boulevard… Niet dat dat programma veel voorstelt, maar alsnog.

 18.   
  Potasnik's avatar

  Was idd een kwestie van tijd voordat er zoiets naar buiten zou komen. Maar zonder dollen… dat spel is door hoeveel mensen gekocht/gespeeld? Meer dan 20 miljoen? Hoe kan je het dan afschuiven op cod?

 19.   
  gouanoz's avatar

  ik denk niet dat we ons zorgen hoeven te maken dat er een verbod komt op games met scenes zoals mw2, omdat we in Nederland absoluut tegen censuur zijn. het wordt namelijk beschouwd als een vorm van beperking van vrijheid van meningsuiting.

 20.   
  cool ice's avatar

  … *zucht* … dit is toch niet te geloven. altijd maar weer games de schuld geven. 😥 zo komt het nou dat alle niet-gamers gaan denken dat gamen slecht voor je is en dat je er moordlustig van word. en zoals velen hier al zeggen, hoeveel mensen spelen er COD? die gaan toch ook niet spontaan mensen vermoorden.

 21.   
  toeter83's avatar

  Ook boeken krijgen de schuld in dit geval . In het AD stond dat ze Oma in 1991 en boek heeft geschreven waarin onschuldige mensen willekeurig worden neergeschoten op een trein station.

  Maar verder gewoon bullshit. Zou het niet eerder aan ze schizovrene stoornis hebben gelegen of aan ze 5 wapenvergunning die zijn verstrekt door justitie. Of aan het feit dat ze vader een kelder vol wapens had. Nee daar ligt het niet aan het lig aan Cod. Yeah right.

 22.   
  lonestar's avatar

  ik zei het vandaag nog op school dat er dan weer nieuws naarbuiten zou worden gebracht dat die man gamede, triest om dit soort dinggen altijd weer op games af te schuiven

 23.   
  twoakrm's avatar

  ik zat er laast nog aan te denken zou die jongen black ops spellen 😳

 24.   
  See4urSelf's avatar

  Spijtig dat dit weer deze kant op gestuurd wordt. Waarom is zijn geestelijke aandoening niet het belangrijkst? Ik snap er totaal niks van.. OF dat zijn Oma (schrijver) boeken schreef die ook dit soort onschuldige massamoorden in ‘beeld’ bracht. Ook hield de jongen al sinds zijn 16de van wapens. Gozer was 24, dus toen was MW2 er nog helemaal niet.

 25.   
  killing_'s avatar

  Ik vind het niet kunnen dat iemand die psychisch niet helemaal in orde is een wapenvergunning kan krijgen laat staan 5.

 26.   
  DanielBos's avatar

  Op zulke momenten zou ik toch heel graag een columnist willen zijn van een grote krant en mensen er op wijzen hoe dom ze wel niet bezig zijn. Dit is toch van de zotte. In plaats van echt onderzoek doen even kijken of hij ook een gewelddadige game heeft liggen. ‘Ja? Mooi, geven we dat de schuld en brengen we dat naar buiten via de media.’

  En zo is heel Nederland weer in rep en roer over games in plaats van de schuld bij diegene te leggen die deze zieke geest een wapenvergunning hebben gegeven.

 27.   
  lassieman's avatar

  Castellum aan de Rijn? Moet dat niet Het Castellum in Aplhen aan de Rijn zijn? Verder, ik moest er ook meteen aan denken, ik denk bijna iedere ”gamer” wel. Het is wel weer erg typisch.

 28.   
  ducky50's avatar

  OMG waar gaat het om die kerel was gewoon niet goed in zijn hoofd begrijpt het AD dat dan niet 😡

 29.   
  Verluci's avatar

  Oke, er zijn altijd zieke geesten bij.
  Misschien is het in dit geval wel de schuld van COD, maar dat zegt veeeel meer over de persoon die het speelde dan over de game. En Daniël, waarom noem je dat boek? Ik denk dat de kans klein is dat hij het gelezen had, en het heeft volgen mij verder ook niets met deze zaak te maken.
  Ik vind dit niet de schuld van games, al heeft COD hem miss wel op het idee gebracht, het had net zo goed iets anders kunnen zijn. En de mensen die in China basisscholen over hoop schieten, speelden toch ook geen games? Volgens mij is het gewoon de trigger, en meer niet.

 30.   
  FT0rres090's avatar

  Als hij voordat hij begon zei: ´Remember no russian´, heeft het AD gelijk!

 31.   
  toeter83's avatar

  ”coen254″ schreef, "Oke, er zijn altijd zieke geesten bij.
  Misschien is het in dit geval wel de schuld van COD, maar dat zegt veeeel meer over de persoon die het speelde dan over de game. En Daniël, waarom noem je dat boek? Ik denk dat de kans klein is dat hij het gelezen had, en het heeft volgen mij verder ook niets met deze zaak te maken.
  Ik vind dit niet de schuld van games, al heeft COD hem miss wel op het idee gebracht, het had net zo goed iets anders kunnen zijn. En de mensen die in China basisscholen over hoop schieten, speelden toch ook geen games? Volgens mij is het gewoon de trigger, en meer niet."

  Het AD trekt die link met dat boek.

 32.   
  poetje10's avatar

  Omg >>>>>>….<<<<<<<<<

 33.   
  ikkiewikkie's avatar

  Juist ja, hier kon je gewoon op wachten. Het verbaast me dat dat zo lang geduurd heeft. Het is ongeveer hetzelfde om brood de schuld te geven van dit soort dingen. 95% van alle daders van misdrijven hebben namelijk brood gegeten voordat ze de fout ingingen. Het gaat gewoon helemaal nergens over.

  Van dit spel zijn er meer dan 14 miljoen kopieën verkocht. Statistisch gezien is de kans dan gewoon vrij groot dat er een mafkees tussenzit die zomaar mensen neer gaat schieten.

  Bovendien mocht hij die wapens hebben van de overheid, dus zou het wel netjes zijn als die dan ook gelijk even op de vingers getikt worden.

 34.   
  Kpyne's avatar

  en nu gaan we natuurlijk weer aaaallemaal cod de schuld geven, want ja, het heeft ook geweren erin en bloed, dus waarom niet… ga toch weg man.

 35.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Wat voorspelbaar is dit toch,
  want hier zat ik leterlijk op te wachten. 8)

 36.   
  Tha Destiny's avatar

  Ik ben er eindelijk van overtuigd dat de totaal overbodige vliegtuigscene in MW2 een prikkel is geweest voor deze daad. Dat kan je niet ontkennen.

 37.   
  Steen's avatar

  ik woon er heel dichtbij en speel ook call of duty maar nog zo’n 50 miljoen andere mensen ook dus een beetje onzin

 38.   
  martijn901's avatar

  Vind dat ze zich niet zo op de games moeten richting. Dit was helaas ook gebeurt als hij geen COD speelde. Maar als hij geen wapens in zijn bezit had gehad was het waarschijnlijk niet gebeurt.

 39.   
  STRAIGHT FLUSH's avatar

  kijk het is verschrikkelijk wat daar is gebeurt, en geen enkel normaal mens haalt het in zijn hoofd om zoiets te doen, maargoed deze man was al eerder behandelt(volgens de kranten) dus waarom mensen deze scheve vergelijking trekken. ik vind het heel erg als anderen zulke dingen gaan zeggen maar dat is wss omdat ze bang zijn om te gamen ofzo of dat ze het niet kunnen, maar tis echt erg dit

 40.   
  DonutsRocks's avatar

  Ik kan nu meer dan tien boeken films of tv series opnoemen die ook dit soort geweld bevatten.

 41.   
  ms13694's avatar

  Hij zal vast ook wel eens geweldadige films gekeken hebben 🙄 😕

 42.   
  RivetingFish's avatar

  wat een bullshit weer wel makkelijk om alles op een game te schuiven 😕

 43.   
  huntedjohan's avatar

  zolang gamen niet geaccepteerd word als hobby zul je dit soort dingen houden. jammer maar zo werkt het nu eenmaal. als een kind een geweldadige film kijkt is er niks aan het handje, spelen we MW2 zijn we gelijk schietgraage maniaken met een aantal steekjes los in onze bovenkamer.

  en de overheid maar wapen vergunningen geven aan psychopaten met zelfmoord neigingen

 44.   
  rubenat's avatar

  nu kunnen ze het gewoon op iets afschuiven

 45.   
  nanathan's avatar

  Games krijgen zo vaak de schuld maar dat slaat natuurlijk op niets
  Je moet jezelf in de hand hebben en films en reconstucties over de jodenvervolging maken mag wel enzo

  Waar gaat de wereld naartoe als men zo een flauwe vergelijkenissen maakt
  Oorlogfilms kunnen wel, oorlog om olie kan ook, geweldadige films, het kan niet op
  Beheers jezelf en steek het niet op games

  Rotte appels vind je overal

 46.   
  FishHookz's avatar

  Kijk natuurlijk is het erg wat er is gebeurd maar ze willen games tegen houden en dit is de ultieme mannier natuurlijk -.-‘ Anders gezegd: Mensen kunnen geen andere reden verzinnen want die vliegtuig scene is gewoon rondlopen met een wapen dus als ik rondren en op mensen schiet dan zeggen ze ook dat het dezelfde scene is want later in dat level ga je rennensnel lopen -.-‘ 😉

 47.   
  LuukiV's avatar

  Laat ik beginnen met sorry. Sorry voor mij grove taal gebruik in dit bericht. Wat een gekanker om weer een computerspel! Wat is dat voor een gezeik??? Gaan ze bij een aanrijding ook GTA de schuld geven? “Ja, hij reed wat hard. Maar hij speelde dan ook veel GTA op de cpu” Rot toch op!!! Games geven geen aanzet tot dit soort daden. Dan zit er misschien 1 f*cking steekje vast in zijn hoofd. Ik kan hier echt pissig om worden! Lekker makkelijk… We geven iets de schuld… Niet de opvoeding, of dat ie al gestoord was, nee meneertje speelde een schiet spelletje. Ik doe ze ook, en ik gebruik me kruisboog of andere wapens toch ook niet op die kut bejaarde uit me flat? Tering hej… 👿