Terugblik: De aankondigingen van Sony, Ubisoft en Electronic Arts

Eindelijk was het daar weer! Een grote, vette en spectaculaire E3 inclusief boothbabes, megagrote stands en natuurlijk bergen gamenieuws. Om dat nieuws een beetje overzichtelijk te maken hebben wij besloten om een aantal samenvattingen te maken met daarin de grootste aankondigingen op een rij en natuurlijk een conclusie van de redacteur in kwestie. Gisteren hebben wij de aankondigingen van Microsoft en Nintendo besproken en vandaag volgen Sony, Ubisoft en Electronic Arts.

Sony was een stuk minder mysterieus over hun line-up dan Nintendo en Microsoft. Daarom waren de verwachtingen hoog gespannen om gameplay te zien van onder andere God of War III, Uncharted 2: Among Thieves en MAG.

PlayStation 3 Games:
De persconferentie begon met een demonstratie van Uncharted 2: Among Thieves waarbij al snel duidelijk werd dat de spectaculaire actie nog steeds intact gebleven is. Vooral het einde waar Drake vanuit en instortend gebouw naar een ander gebouw moest springen was zeer indrukwekkend en spectaculair. De toevoeging van een gevechtshelikopter is niet subtiel, maar wel extreem bruut en de game ziet er wederom fantastisch uit. Ook MAG werd getoond tijdens de persconferentie en voor veel mensen was het tot nu toe moeilijk om een beeld te krijgen van een game met 256 spelers in een online gevecht. Het resultaat is slim bedacht en spectaculair tegelijk. Om het spel overzichtelijk te houden zul je als speler deelnemen in een groep van 8 spelers. In totaal zullen dus 32 groepen spelers deelnemen in gevechten op gigantische mappen en dit is zeker een nieuwe manier van online gameplay. MAG zal in de herfst verschijnen.

Agent zal een exclusieve titel worden voor de PlayStation 3 en zal ontwikkeld worden door Rockstar North, de makers van GTA IV. Assassin’s Creed 2 werd ook getoond en de demonstratie was zeer indrukwekkend. Met 30 verschillende wapens en 6 extra wapens die vrij te spelen zijn via Assassin’s Creed: Bloodlines voor de PSP zullen de gevechten meer afwisseling bieden dan in het eerste deel.

Na de vroege aankondiging van Final Fantasy XIV online, die exclusief zal verschijnen op de PlayStation 3, was daar ModNation Racers. ModNation Racers is een nieuwe game in het verlengde van Little Big Planet en in de stijl van Mario Kart. Parcours kunnen zelf gemaakt worden op een zeer toegankelijke manier en de demonstratie liet zien dat dit zeer leuk moet zijn om te doen. Ook zijn karakters volledig aan te passen.

De drie games die de persconferentie mochten afsluiten waren The Last Guardian, Gran Turismo 5 en God of War III. De trailer van The Last Guardian liet hele mooie beelden zien van een jongetje met zijn vogel. Samen spelen ze, vliegen ze en veel meer. De jongen wordt belaagd door een aantal soldaten, maar de jongen jaagt deze snel weg en je ziet hem op het laatst slapen tussen de veren van zijn huisvogel. Hoewel er verder niets bekend is gemaakt zijn de stijl van de trailer en het feit dat Team ICO de ontwikkelaar is veelbelovend. Gran Turismo 5 liet wederom een trailer zien en van God of War III werd daadwerkelijk gameplay getoond. Meer informatie daarover is te lezen in deze preview.

PlayStation Portable Games:
Voor de PSP werden er ook een aantal nieuwe games aangekondigd. Eén van die games is Gran Turismo PSP. In Gran Turismo PSP kunnen spelers rijden in meer dan 800 auto’s en kunnen ze zich uitleven op 68 verschillende parcours. Ook kan Gran Turismo PSP communiceren met het aanstaande Gran Turismo 5 om onder andere auto’s uit te wisselen. Metal Gear Solid: Peace Walker speelt zich af in de jaren ’70 en is een officieel nieuw deel in de Metal Gear Solid-franchise. Grafisch doet dit nieuwe deel denken aan PSP-voorganger Metal Gear Solid: Portable Ops en dat kan alleen maar als positief worden ervaren. Ook Resident Evil zal een PSP-editie krijgen in de vorm van een volledig nieuwe game die we kunnen verwachten in 2010.

Hardware:
Het was eigenlijk al bekend, maar de PSP Go! is officieel aangekondigd tijdens de persconferentie van Sony. Hij is iets kleiner, de knoppen schuiven naar buiten en games zullen te downloaden zijn via het PlayStation Network. Media Go!, de PC- versie van het PlayStation Network zal volledig werken via de PSP Go! om al je muziek, films en andere media naar de handheld te laden. De PSP Go! zal verschijnen op 1 oktober voor € 249,-. Alle toekomstige games voor de PSP zullen zowel via het PlayStation Network worden aangeboden als via de oude vertrouwde UMD- discs in de winkels.

Wat de PlayStation 3 betreft zal ook Sony komen met een motion controller. De motion controller voor de PlayStation 3 zal volledig samenwerken met de PlayStation Eye camera. Op de controller zit een lampje en deze lamp zal continu geregistreerd worden door de PlayStation Eye. Vanwege deze herkenning zullen bewegingen van spelers één op één reageren op het beeldscherm. De precisie van een demo-level met twee controllers die een zwaard en een schild moesten voorstellen was indrukwekkend vanwege de manier waarop de karakters op het beeldscherm reageerden op de impact van het zwaard.


Ubisoft staat bekend om een aantal zeer succesvolle franchises. Assassin’s Creed, Splinter Cell en Raving Rabbits zijn daar goede voorbeelden van. Ook zitten veel mensen te wachten op een nieuwe Rainbow Six en een nieuwe Ghost Recon. Helaas waren laatstgenoemden afwezig, maar naast deze games was er genoeg te beleven in de wereld die Ubisoft heet.

Ubisoft trapte de persconferentie af met een nieuwe service. U-play is een online service die geïmplementeerd zal worden rond de games van Ubisoft. U-Share is het onderdeel waar spelers ervaringen met elkaar kunnen delen, U-win zal de plek zijn waar leaderboard te vinden zijn, U-help is een nieuwe manier om elkaar te helpen met games en U-shop is de plek om nieuwe downloadable content te verkrijgen. Assassin’s Creed 2, Splinter Cell: Conviction en Avatar zullen de eerste games zijn die gebruik zullen maken van U-play.

Een lange, lange… presentatie van James Cameron tijdens de persconferentie van Ubisoft heeft ons de eerste informatie over een game genaamd Avatar gegeven. Het gaat niet om een game over de Tv-serie Avatar, maar over de film waar James Cameron bij betrokken is. Volgens de ontwikkelaar zal de game “ground breaking” technologie gebruiken en het gebruik van 3D-technologieën zal hier mee te maken hebben. We kunnen Avatar op 18 december verwachten.

Een demonstratie van Red Steel 2 gaf ons eindelijk een beeld van de nieuwe Wii MotionPlus-besturing. Het werd duidelijk dat de bewegingen zeer nauwkeurig gekopieerd worden en je in de game een soort ninja-cowboy zal spelen. Daarnaast werd bekend dat Red Steel 2 zich in het rijtje mag plaatsen met games die gebundeld zullen worden met de Wii MotionPlus uitbreiding. Rond 2010 zullen we waarschijnlijk een stuk of acht Wii MotionPlus uitbreidingen in huis hebben.

Nog een grote naam verscheen in de vorm van voetballer Pelé. In zijn eigen game, Academy of Champions: Football kunnen spelers met de hele familie een voetbalteam starten en deze goed genoeg maken om verschillende toernooien en competities te winnen. Samenwerking staat centraal in Academie of Champions: Football. Na een schitterende trailer van R.U.S.E., waar twee mannen een slagveld dirigeerden, werd meer verteld over Your Shape, een fitnessprogramma dat het hele lichaam zal herkennen via een camera. Het doet denken aan een versimpelde versie van Project Natal van Microsoft en het biedt voordelen, aangezien je meer kunt springen en rennen zonder de kans om een fitnessplaat te breken.

Een extreem grappige trailer van Rabbits Go Home liet ons zien dat deze serie nog lang niet klaar is. In de nieuwe game is het de bedoeling dat de konijntjes een grote berg naar de Maan bouwen, om op die manier naar huis te komen. Er zullen dus spullen verzameld moeten worden in deze 3-D platformer waarbij je kunt rondrijden in een boodschappenwagentje. Teenage Mutant Ninja Turtles: Smash-up komt van de makers van Super Smash Bros. Brawl en biedt vergelijkbare gameplay. Veel knokken met verschillende personages uit de franchise, in verschillende arena’s die elk een thema hebben.

De beelden van Assassin’s Creed 2 waren natuurlijk het neusje van de zalm. Met nieuwe bewegingen waarbij meerdere tegenstanders in één keer kunnen worden verslagen en het feit dat er geschoten kan worden in deze game waren genoeg redenen om zeer enthousiast te worden over dit nieuwe deel. Daarnaast is bekend gemaakt dat Assassin’s Creed 2 op 17 november zal verschijnen.

De afgelopen periode heeft Electronic Arts veel nieuwe franchises gelanceerd en helaas is dit risico niet beloond met goede verkoopcijfers. Zal EA daarom terugvallen in het uitmelken van oude franchises, of zullen zij het risico blijven nemen om gave, nieuwe titels te ontwikkelen?

Electronic Arts begon met een spetterende trailer van Dante’s Inferno, waarbij duidelijk werd dat de schaal van de game zeer groot zal zijn, met torenhoge eindbazen en keiharde actie. Daarna werd stilgestaan bij de Sims 3 (review), die wederom enorm succesvol zal zijn. Need for Speed: Shift gaat opnieuw proberen om de serie te vernieuwen en vooral de cockpit-view wist ons te verbazen. In de demonstratie was een crash te zien vanuit de cockpit en de manier waarop de auto door elkaar schudde en onder andere de motorkap brak waren zeer indrukwekkend.

Van Dragon Age: Origins werd een epische trailer getoond en het geweld en de grootsheid van de game vielen op. Vanaf 20 oktober zullen wij zelf aan de gang kunnen gaan met deze game. Mass Effect 2 kreeg een verdieping met de eerste gameplay-trailer. In de trailer wordt duidelijk dat een personage verbaasd is dat hoofdrolspeler Sheppard niet dood is.

EA Sports blijft een belangrijk onderdeel van Electronic Arts en Fight Night Round 4 werd getoond op het podium. Vooral de snelheid is zeer belangrijk in deze game met 60 frames per seconde. Zoals meerdere boksgames zal strategie erg belangrijk zijn en grafisch ziet de game er schitterend uit. EA Active werd gedemonstreerd door een echte sportinstructrice en deze fitnessgame moet een antwoord zijn op de fitnessgames van Nintendo en Ubisoft. Meer dan 25 oefeningen moeten ervoor zorgen dat wij gamers meer gaan bewegen. Succes.

Pete Samprass kwam langs om Grand Slam Tennis te promoten en de bewegingen met de Wii MotionPlus zien er zeer realistisch uit. The Saboteur is een sandbox game die zich af zal spelen in Parijs tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als speler kun je alle gebouwen in Parijs beklimmen, inclusief de Eifeltoren en ook zul je alle auto’s in de game kunnen besturen. De bezette gebieden in de stad zijn zwart-wit en zullen kleur krijgen zodra de nazi’s verslagen zijn. Naast de vele wapens zullen tegenstanders ook in stilte uitgeschakeld kunnen worden en kan de hoofdrolspeler zich vermommen, om ongezien in vijandelijke gebieden te komen.

Dat Brutal Legend grappig is was al langer bekend en Jack Black mocht via een filmpje zijn rol bij het project verduidelijken. We hebben in ieder geval gelachen en ook de trailer was zeer lachwekkend vanwege de rare orcs en de alles vernietigende gitaren. Crysis 2 werd daarna aangekondigd en hij zal draaien op de CryEngine 3. All Points Bulletin (APB) is een MMO waar je als speler een gang moet vormen met andere spelers om machtig te worden. Ook is er de keuze om geen groep te vormen en om alleen te werk te gaan. De consequentie aan deze keuze is dat je gezien zult worden als crimineel. Gevolg is dat je opgejaagd zult worden door de andere spelers die online spelen. Het idee is fantastisch en de verwachtingen zijn hoog. Electronic Arts sloot af met een trailer van Star Wars: The Old Republic. En daarbij geldt: zien is geloven.

  1.   
    Maffia173's avatar

    Ik moet effe uitstippelen wanneer ik ga beginnen met sparen, als ik al die leuke games wil kopen 😛

  2.   
    Vinstaro's avatar

    Dat geweer van AC 2 dan voel je je toch geen assassins ik bedoel je hoort een keiharde knal zodat heel Venetie weet waar je zit wel een leuke toevoeging maar IK persoonlijk vind het niet echt realistisch, verder word dit 1 van de toppers van 2009!

  3.   
    GENERAL_DS's avatar

    nice,

  4.   
    Alias's avatar

    Vinstaro schreef, "Dat geweer van AC 2 dan voel je je toch geen assassins ik bedoel je hoort een keiharde knal zodat heel Venetie weet waar je zit wel een leuke toevoeging maar IK persoonlijk vind het niet echt realistisch, verder word dit 1 van de toppers van 2009!"

    Hoe denk je dat Assassin’s tegenwoordig te werk gaan dan? Nog steeds met een hidden blade? Je moet natuurlijk wel met de tijd meegaan. 😆

    Verder kan dat geweer net zoiets zijn als de kruisboog in Assassin’s Creed, dat je hem ziet in de trailer maar dat hij helaas niet speelbaar is in de game zelf. 😉

  5.   
    RuftBanaan's avatar

    Alias schreef, "

    ”Vinstaro” schreef, "Dat geweer van AC 2 dan voel je je toch geen assassins ik bedoel je hoort een keiharde knal zodat heel Venetie weet waar je zit wel een leuke toevoeging maar IK persoonlijk vind het niet echt realistisch, verder word dit 1 van de toppers van 2009!"

    Hoe denk je dat Assassin’s tegenwoordig te werk gaan dan? Nog steeds met een hidden blade? Je moet natuurlijk wel met de tijd meegaan. 😆

    Verder kan dat geweer net zoiets zijn als de kruisboog in Assassin’s Creed, dat je hem ziet in de trailer maar dat hij helaas niet speelbaar is in de game zelf. 😉 "

    Zat er een kruisboog in Assassin’s Creed? 😕

  6.   
    UnKnOwN's avatar

    Lezen.. 🙄

  7.   
    Mv-Highway's avatar

    Wat mij betreft heeft Sony het er echt goed vanaf gebracht op de E3 😀

    EDIT: Ook lijkt mij Need For Speed: SHIFT ook een topper te worden.
    met shift zouden ze de need for speed reeks weer helemaal kunnen redden.

  8.   
    SOOny's avatar

    A’C slaat alles! Top game! 🙄 🙂 😉

  9.   
    oke's avatar

    Crysis 2! 🙄

  10.   
    craz's avatar

    ja naar crysis 2 ben ik ook wel benieuwd naar 😆

  11.   
    Kilerden's avatar

    Assassin’s creed 2 is going to be epic!!! 😀

  12.   
    obi_wan383's avatar

    Vinstaro schreef, "Dat geweer van AC 2 dan voel je je toch geen assassins ik bedoel je hoort een keiharde knal zodat heel Venetie weet waar je zit"

    Och, als je iemand neersteekt en er loopt een heel plein gillende mensen rond je, denk ik dat ze je ook wel goed horen.

  13.   
    jungler's avatar

    gran turismo psp!!!
    cool 🙂

  14.   
    nfsgek's avatar

    jungler schreef, "gran turismo psp!!!
    cool 🙂 "

    yep heel cool 🙂
    misschien ga ik ook voor Shift

  15.   
    Alias's avatar

    RuftBanaan schreef, "

    ”Alias” schreef, "[quote=”Vinstaro”].."

    Hoe denk je dat Assassin’s tegenwoordig te werk gaan dan? Nog steeds met een hidden blade? Je moet natuurlijk wel met de tijd meegaan. 😆

    Verder kan dat geweer net zoiets zijn als de kruisboog in Assassin’s Creed, dat je hem ziet in de trailer maar dat hij helaas niet speelbaar is in de game zelf. 😉 "

    Zat er een kruisboog in Assassin’s Creed? 😕
    [/quote]

    Zoals ik al zei: Deze was te zien in de trailers van Assassin’s Creed maar helaas niet speelbaar in de game zelf. 😉

  16.   
    j_gamer's avatar

    een portable versie van resident evil zie ik helemaal zitten!!!! 😆 😆

    als ie net zo goed is als z’n grote broertjes zit ie helemaal goed op psp

  17.   
    Dr. D3nVil's avatar

    yeah AC2 en God of War III zoiezo vette games 😀 en die rabbids zitten er ook weer bij met rabbids go home 😆 😛