Nieuwe details Rock Band steken de kop op

Nieuwe details van EA’s aankomende game Rock Band zijn vandaag onthuld en verschaffen vooral duidelijkheid rondom de instrumenten. De informatie is verschenen in de recentste editie van Game Informer en zijn dus aannemelijk, maar niet compleet officieel.

Er zijn vier afzonderlijke campaigns die elk een instrument (gitaar, bas, drums en zang) vertegenwoordigen. Deze kun je zowel met vrienden als in je eentje doorspelen. Uiteraard is er de optie om met de gehele band online te spelen en waarschijnlijk kan elk individuele bandlid zijn eigen moeilijkheidsgraad bepalen. Het vormen van een band zal vergemakkelijkt worden door de community features die de game zal bevatten, waardoor het geen vereiste is om je nabije buurt af te struinen om muziektalenten van de straat te plukken. Opnames zou je via dezelfde features ook kunnen verspreiden, maar veel details hierover zijn nog niet losgelaten.

De layout moet voor alle vier muzikanten natuurlijk overzichtelijk zijn en hier zijn dan ook de eerste details van binnengedruppeld: de gitaar zal links in beeld verschijnen, de basgitaar rechts en de drums onder in het midden. De zang zal bovenaan het scherm te zien zijn en de fretboards zijn doorzichtig over het hele scherm verspreid, waardoor de achtergrond nog steeds zichtbaar blijft. Beide gitaren krijgen tien knoppen; vijf voor het standaard gitaarspel en de overige vijf voor de speciale gedeeltes. Bovendien zijn er vier verschillende geluidseffecten (Flange, Wah, Chorus en Echo) en een whammy bar waarmee je de ‘star power’ kan activeren.

Het zangsysteem schijnt zeer geavanceerd te zijn en bevat de optie om klinkers en medeklinkers te scheiden. Wanneer je een bepaalde status bereikt kan je volledig vrij zingen in de free-form modus. Wanneer je de sterren van de hemel zingt in deze modus wordt de vocale variant van ‘star power’ beschikbaar. Deze speciale feature kan als leuke toevoeging ervoor zorgen dat je in een band iemand terug kan halen in het spel. Je wordt namelijk gedwongen in een grijze sectie machteloos toe te kijken als je het niveau niet kan bijbenen. Wanneer je echter als een ervaren band het einde foutloos nadert heb je de mogelijkheid om met alle muzikanten vrijuit te spelen.

Drummers krijgen de gebruikelijke sticks in de handen gedrukt om op vier verschillende pads lustig in de maat te rammen en krijgen een kick-pendaal om de bas te bedienen. Wederom kunnen ook drummers hun ‘star power’ unlocken doorgaans het spelen van de songs.

Je kan een virtuele kloon van jezelf maken met het character-creation systeem en verschillende kopieën namaken voor verschillende instrumenten. Tevens kan je de personages aankleden in verschillende kledingzaken in de game. Er zal zelfs de mogelijkheid komen om nieuwe guitaren, pendalen en andere rockelementen met licentie aan te schaffen – aangezien grote muziekmerken als Fender, BOSS en Roland voor Rock Band hebben getekend. Je personage kan tevens een speciale bewegingenstijl aannemen die geïnspireerd is op die van beroemde sterren als Axel Rose en Eric Clapton. Er zullen zo’n veertig verschillen stijlen in de game zitten.

Hoewel de prijzen nog niet vermeld zijn voor de instrumenten is al wel duidelijk dat de Xplorer 360 gitaar gebruikt kan worden. De gitaar zal wel enkele toegevingen moeten doen voor de speciale gedeeltes, aangezien bepaalde knoppen niet geactiveerd kunnen worden. Je hebt een unieke set van instrumenten voor elk afzonderlijk platform nodig, dus helaas is het niet mogelijk om een drumkit voor de Xbox 360 te gebruiken op de PlayStation 3. USB microfoons zullen ondersteund worden, in tegenstelling tot headsets die waarschijnlijk vanwege de lage opneemkwaliteit geen ondersteuning krijgen.

Momenteel zijn de volgende vier originele songs alvast verzekerd van een eerbetoon in Rock Band:

  • Weezer – Say It Ain’t So
  • Black Sabbath – Paranoid
  • The Who – Won’t Get Fooled Again
  • Nirvana – In Bloom

Rock Band verschijnt in het vierde kwartaal dit jaar voor de Xbox 360 en PlayStation 3.

  1.   
    The Illusionist's avatar

    Klink toch wel erg vet! Zeker de ideale partygame om met z’n vieren op de bank te spelen.

  2.   
    TheDude's avatar

    Dit gaat best leuk worden, zolang de prijs een beetje binnen de perken blijft.