Sony investeert 1.6 miljard in de Cell chip

Sony gaat 1.6 miljard Dollar investeren om hun Cell chip, die wellicht in de Playstation 3 terecht zal komen, te laten ontwikkelen. Deze chip moet wel duizend keer (!) sneller zijn dan de processor van de Playstation 2. Ook opmerkelijk is dat de Cell chip 65 nanometer breed zal zijn, terwijl de meest geavanceerde chips van vandaag zo’n 90 nanometer breed zijn. Het doel van deze nog kleinere chip is om alle kracht in de kern te houden.

De chip zal niet alleen voor de console gebruikt worden. Toshiba, een partner in de ontwikkeling van de Cell chip, wil deze namelijk gaan gebruiken voor onder andere televisies en mobiele telefoons. “We expect to apply Cell to a wide range of applications related to broadband networks, including digital consumer electronics and mobile terminals,” zegt Takeshi Nakagawa, senior vice president bij Toshiba. Ook Ken Kutaragi van Sony geeft aan dat ze de Cell chip naar buiten willen brengen en om deze toe te passen op verscheidene applicaties.

Het ontwikkelen van deze chip en hem ook nog eens in grote aantallen produceren, heeft zijn tijd nodig. Voor de Playstation 3 betekent dit dat deze eind 2005 op zijn minst, maar meer aannemelijk in 2006 op de markt zal veschijnen.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren