Alle games die we verwachten (en hopen) te zien op E3 2018

De E3 2018 is onvermijdelijk dichtbij, en dat betekent dat onze gamerhartjes al preventief harder beginnen te kloppen voor aanstormende hype-treinen. Ook dit jaar staan wederom grootse games onthuld te worden voor ons om over te mogen dromen, maar wát kunnen we nu precies verwachten van de gigantische beurs in Los Angeles?

Geruchtenmolens draaien, uitgevers (en Walmart) lichten tipjes van sluiers op en sommige franchises wachten hoopvol op een terugkeer. GamersNET blikt vooruit op de games die mogelijk schitteren op de E3 van 2018.

Per uitgevende partij sommen we op over wat we weten en wat we zoal vermoeden van hun aanwezigheid op de beursvloer en daaromheen…

De E3 van… Sony – Verdeelt en heerst met o.a. Spider-Man en The Last of Us Part 2

Sony heeft aangekondigd wederom een PlayStation E3 2018 Showcase te organiseren, waarin voornamelijk komende exclusieve titels voor PlayStation 4 in het zonnetje worden gezet. De met PlayStation-blauw doordrenkte persconferentie is live te volgen op dinsdag 12 juni, om 03:00 uur (Nederlandse tijd), onder meer op de officiële PlayStation E3-website.

Op Sony’s eigen showcase zijn onder meer het mysterieuze Death Stranding, Sucker Punch’ nieuwe en veelbelovende Ghost of Tsushima, Insomniac Games’ lang verwachte Spider-Man en uiteraard publieksfavoriet The Last of Us Part 2 gegarandeerd aanwezig. Regelrechte gameplay-beelden zullen er voor sommige van die exclusives wellicht niet inzitten, maar een uitgebreide demonstratie en releasedatum of twee liggen ongetwijfeld in het verschiet.

Mogelijk wordt tijdens de persconferentie ook nóg meer bekend over zombie-survival avontuur Days Gone, die kortgeleden al een releaseperiode begin 2019 opgelegd kreeg.

Naast de grote en beloofde klappers, verwachten we vanuit Sony uiteraard ook weer hapsnap ontwikkelupdates en een reeks onafhankelijke games die per montagevideo gepromoot zal worden. Daarnaast is een grote trailer voor het geallieerde Call of Duty: Black Ops 4 ook zeker niet onwaarschijnlijk tijdens de avond.

Voor Sony kenmerkt deze E3 ook een kans om PlayStation VR weer in de schijnwerpers te zetten. Gedurende anderhalf jaar verscheen op het virtuele platform het een en ander, maar met deze persconferentie en E3 kan Sony het aanbod wellicht verder aandikken. Zo zagen we vorig jaar Moss verschijnen, maar verwachten we dit jaar dan wel wat ‘groter’ VR-vertier, mocht PlayStation het VR-boekje nog niet (deels) dichtgedaan hebben.

De E3 van… Microsoft – Hoog tijd voor meer exclusiviteit…

Ook voor het Xbox-kamp ligt een uitgebreide persconferentie in het verschiet. Op zondag 10 juni, vanaf klokslag 22:00 uur (Nederlandse tijd), houdt Microsoft diens terugkerende Xbox E3 Media Briefing. De show te Los Angeles is onder meer in 4K-resolutie te volgen via Microsofts eigen stream-platform Mixer.

Volgens velen is deze E3 bij uitstek de kans voor Microsoft om weer wat momentum te krijgen voor diens console. De krachtige Xbox One X is nu gelanceerd en wel, maar waar zijn die echte exclusieve titels om mee te knallen in 4K? Van system sellers is al langer amper sprake. Het Xbox-kamp heeft dan toch wat animo in te halen ten opzichte van de concurrentie. En ja, daar heeft Microsoft potentieel nog zeker wat mogelijkheden toe.

Microsoft heeft tot dusver de lippen aardig stijf gehouden over wat we precies zullen zien voor de Xbox One en Windows 10 rondom de E3 van dit jaar. Daarentegen is het wél weer het jaar voor een nieuwe Forza Horizon, en lijkt ook het bijna twee jaar oude Gears of War 4 zo langzaam maar zeker aan een vervolg toe.

Rondom die andere grote klapper, 343 Industries en hun Halo-serie, is het de afgelopen tijd echter bijzonder stil gebleven. De studio werkt geduldig aan het oppoetsen van Halo 5: Guardians en Halo: The Master Chief Collection, maar ondertussen lijkt op zijn minst een subtiele hint naar het bestaan van een Halo 6 zekere niet misplaatst. De Xbox One heeft John-117 nodig…

Ook een mogelijke (zoveelste) terugkeer voor Crackdown 3 ligt in het verschiet. Vorig jaar werd de titel explosief uit het slop geschreeuwd door Terry Crews, om een paar maanden later wederom uitgesteld te worden. De demonstraties die tijdens vorige E3-periode gegeven werden, bleken niet bepaald denderend. Mogelijk geeft Microsoft de derde Crackdown nog een laatste kans op een fatsoenlijke omhaal.

Een titel die op E3 wellicht een goede doorstart toegeworpen kan krijgen, is Sea of Thieves. De game verscheen weliswaar twee maanden geleden op Xbox One en Windows 10, maar moet gedurende het jaar verder doorgroeien. Mogelijk sterkt Microsoft die promotie aan met een verschijning op E3, waar mogelijk meer nieuwe content onthuld kan worden.

Verder nemen we aan dat ook PlayerUnknown’s Battlegrounds op Xbox One een mogelijke tweede push zal krijgen vanuit Microsoft. Deze afgekochte samenwerking is inmiddels alweer een jaar oud, maar de omstreden port verkeert nog altijd in ‘Game Preview’-fase. De kans is echter groot dat Xbox de alliantie voortrekt, om dat beetje Battle Royale-exclusiviteit tegenover PlayStation te behouden en versterken.

Minder waarschijnlijk, maar absoluut niet onmogelijk, is de onthulling van een nieuw deel binnen de Fable-franchise. Met het sluiten van Lionhead leek de geliefde Britse RPG-serie ten onder te gaan, maar begin dit jaar ontstonden plots weer geruchten rondom een comeback voor Fable. Naar het schijnt heeft Microsoft een compleet nieuw team toegewezen aan Playground Games (bekend van Forza Horizon), specifiek voor het tackelen van een “karaktergebonden actie-RPG”. Alle pijlen leken daarbij te wijzen op een terugkeer voor Fable, waarvan we mogelijk deze E3 een eerste teaser van op zullen vangen.

Naast de gewenste grote onthullingen is Microsoft ook niet vies van wat liefde voor de kleinere games op de markt. Verwacht wederom een vlotte montage van aanstormende [email protected]-games (met bijvoorbeeld een releasedatum voor Below) en uiteraard een vast presentatieblokje over de stand van zaken met Minecraft, wat nog altijd een prominent paradepaardje vormt voor Microsoft.

Update: Microsoft heeft laten weten Crackdown 3 nog in ontwikkeling te hebben, maar ook geroezemoes rondom de terugkeer van Halo lijkt toe te nemen.

De E3 van… Nintendo – Switcht naar Smash Bros., Metroid Prime en misschien meer

Net als de afgelopen paar jaar houdt Nintendo op E3 2018 een zogenaamde Nintendo Treehouse: Live-uitzending. Evenals een eigenzinnige persconferentie, zij het dan volledig digitaal en niet fysiek vanuit Los Angeles. De vooraf opgenomen reeks aankondigingen en trailers wordt op dinsdag 12 juni, om 18:00 uur (Nederlandse tijd) het internet opgeslingerd. De livestream is onder meer op Nintendo’s E3-website te vinden, en wordt bijgestaan door een Super Smash. Bros-toernooi voor genodigden en de finale van het Splatoon 2-wereldkampioenschap.

Als altijd laat Nintendo zich hullen in mysterie over wat diens uitzending zoal kan bevatten, maar her en der zijn verschijningen zo goed als zeker. Inmiddels wordt het immers tijd om de Metroid Prime 4 teaser van vorig jaar eens verder te duiden, maar ook het recenter aangekondigde Super Smash Bros. verdient op korte termijn meer informatie.

Daarnaast ondersteunen geruchten over Retro Studios dat de ontwikkelaar gedurende langere tijd al werkt aan een Star Fox-game voor Nintendo Switch. Het zogenaamd razendsnelle Star Fox: Grand Prix zou deze E3 een waarschijnlijke onthulling kunnen zijn van de ontwikkelaar die ons voorheen de Metroid Prime-serie en Donkey Kong: Tropical Freeze gaf.

Ook zou het Nintendo sieren om dan eindelijk meer uit de doeken te doen over de Pokémon-RPG voor Nintendo Switch. Ontwikkelstudio GameFreak (immer verantwoordelijk voor de originele Pokémon-games op Nintendo’s handhelds) zou al langer aan een Switch-adaptatie van het spel werken, maar daarover werd gedurende het afgelopen jaar amper gesproken. En ja, met Super Mario en The Legend of Zelda even op de bank, zou ook dit een gigantische system seller voor de Nintendo Switch kunnen blijken.

Naast de Nintendo Switch ligt ook nog een laatste greep liefde voor de Nintendo 3DS in het verschiet. Wellicht is de handheld aan het eind van diens Latijn, maar Nintendo geeft de hoop mogelijk nog niet op. Momenteel staan namelijk nog 3DS-ports voor Luigi’s Mansion en WarioWare Gold op de kalender voor Nintendo 3DS, zij het al voor later dit jaar.

Potentiële andere verschijningen komen voor uit de onvermijdelijke, nieuwe Yoshi-game of Kirby-game (mogelijk ditmaal voor Nintendo 3DS), maar bijvoorbeeld ook de onthulling van een Animal Crossing op de Nintendo Switch, zij dat minder waarschijnlijk.

Update: Een kersverse lek rondom Nintendo Switch-games onthulde onder meer het bestaan van Fortnite, Overcooked 2 en vele andere games voor de Nintendo Switch. Neem het met een korrel zout, maar dit zouden de third-party verschijningen van Nintendo’s kant kunnen vormen.

De E3 van… Electronic Arts – Op zoek naar een comeback met Anthem en Battlefield

Als er één partij is die wat imagoschade heeft om op te poetsen, dan is het EA wel. Na het Star Wars: Battlefront 2 debacle, de teleurstellingen rondom Mass Effect: Andromeda, het annuleren van een geliefd singleplayer-project en het sluiten van Visceral Games, lijkt Electronic Arts niet bepaald on top of their game. Hoog tijd om publieke opinie ongelijk te bewijzen dus.

Ook EA keert dit jaar terug om indrukken te winnen met een EA Play evenement, dat ongetwijfeld weer afgeladen is met hippe content creators. Deze eerste pre-E3 showcase is live te volgen op zaterdag 9 juni, om 20:00 uur (Nederlandse tijd), onder meer vanaf de officiële EA Play website.

Tijdens de festiviteiten rondom Electronic Arts’ eigen E3-evenement EA Play staat sowieso de verschijning van een nieuwe Battlefield op de kalender. De nieuwe telg dient deze maand nog onthuld te worden, maar schijnt al speelbaar te zijn op EA Play 2018. Ontwikkelaar DICE schijnt al lang tekeer te gaan op een vervolgdeel, waarbij nu ook inspiratie wordt getrokken uit Battle Royale-succes. Geruchten over een mogelijke terugkeer van de Battlefield: Bad Company-reeks zweven daarnaast ook nog altijd rond.

Ook het vorig jaar onthulde Anthem van ontwikkelstudio BioWare Edmonton moet dit jaar hoge ogen gooien. De Destiny-achtige third-person shooter dient in maart 2019 al te verschijnen, maar bijzonder veel hebben we er nog niet van gezien. De kans is groot dat EA ons losmaakt meer een flinke portie gameplay van diens ambitieuze online concept.

Het eerder door Amazon gelekte Plants vs. Zombies: Garden Warfare 3 maakt mogelijk ook een verschijning op EA Play 2018. Het vorige deel in de kindvriendelijke reeks schietspellen stamt alweer uit begin 2016, en rondom de verantwoordelijke dochteronderneming PopCap is het alweer bijzonder lang stil…

In een potentiële poging een doelgroep aan gamers terug te winnen, horen we op EA Play 2018 mogelijk ook meer over Skate 4. Officieel is de game nog niet aangekondigd (en de voorgaande ontwikkelstudio Black Box opgedoekt), maar hardnekkige geruchten duiken tot op de dag van vandaag nog altijd op. Misschien is dit dan het jaar dat Electronic Arts weer teruggrijpt naar de troon van het extreme sportgenre?

Naast de mogelijkheid op extreme sport, zal Electronic Arts traditiegetrouw ook weer parten van de persconferentie schenken aan een EA Sports-segment, waaronder vaste verschijningen voor onder meer de jaarlijkse FIFA, NBA Live en Madden vallen.

Of Electronic Arts dit jaar nog triomfantelijk met nieuwe Star Wars-games op de proppen zal komen, is nog maar de vraag. Na alle commotie rondom Star Wars: Battlefront 2 en andere titels van Electronic Arts, ziet Disney mogelijk minder heil in de samenwerking met deze specifieke uitgever. Mocht Electronic Arts nog kansen krijgen (of gekregen hebben), dan moet daar wel een verdomd fijn stukje speelbaar Star Wars tegenover staan.

De E3 van… Ubisoft – Beyond Good & Evil 2, The Division 2 en actie-avontuur te over

Geen E3 is compleet zonder de aanwezigheid van de Franse spellengigant Ubisoft, en ook die staan anno 2018 garant voor een uitgezonden show vol nieuwe goedheid. Ubisofts E3-persconferentie vindt plaats op maandag 11 juni, vanaf 22:00 uur (Nederlandse tijd) en is te onder andere bij Ubisoft op Twitch te volgen.

Wat Ubisoft allemaal voor ons in petto heeft in het zonnige Los Angeles, is grotendeels overgelaten aan speculatie. Van slechts één game hebben we snoeiharde zekerheid, en dat is uiteraard Beyond Good & Evil 2. Na de uitgebreide livestream over de geschiedenis achter dit vervolgdeel, werd aangekondigd dat we op aanstaande E3 meer actie van het langverwachte ruimte-epos te zien krijgen.

The Division 2 is een tweede moetje voor Ubisoft. In maart werd de game terstond aangekondigd, met het bericht dat we slechts meer te weten zouden komen tijdens de E3 van dit jaar. Gaat deze game Ubi voorzien van een eigen en ijzersterke Battle Royale, of houdt het schietspel vast aan diens MMO-achtige principes van het eerste The Division? De E3 zal het ons leren.

De vorig jaar onthulde piratengame Skull & Bones is hoogstwaarschijnlijk ook van de partij. Naast een filmische trailer wist het multiplayer-concept met diens vroege persdemonstraties niet enorm veel los te maken in de media, maar daar zou deze E3 een nieuwe zwengel aan gegeven kunnen worden.

Ook is het alweer even stil rondom een andere, grote Tom Clancy-titel in Ubisofts portfolio. Terwijl Rainbow Six Siege op volle toeren blijft presteren, zagen we recentelijk in een Ghost Recon: Wildlands-update een andere interessante cameo: de stoïcijnse Sam Fisher. Combineer dat feit met legio Splinter Cell-rumoer en de gigantische E3-lek van Walmart, en wie weet horen we daar dan eindelijk een vervolg op Splinter Cell: Blacklist aansluipen…

En wordt dit het jaar van een nieuwe Assassin’s Creed, of toch eerder Watch Dogs 3? Aanvankelijk leek Ubisoft de twee franchises op te stellen om elkaar jaarlijks af te lossen, maar dit jaar zullen we zien hoeveel daarvan waarheid blijkt. Met het sterke ontvangst van Assassin’s Creed: Origins en de gematigde verkoop van Watch Dogs 2 krijgen de Assassin’s wellicht niet zo maar een jaartje rust.

Minder grote onthullingen, maar desalniettemin interessante titels voor Ubisoft komen voort uit aankondigingen van vorig jaar. Het toys-to-life concept van Starlink: Battle for Atlas is nog altijd in ontwikkeling en hetzelfde geldt voor de psychedelische VR-thriller Transference, waarin acteur Elijah Wood een grote rol zal spelen.

Daarnaast verwachten we van Ubisoft geheel volgens traditie minimaal één ongemakkelijk lange dansvertoning rondom de nieuwste Just Dance, en zal ook The Crew 2 moeten geloven aan wat vluchtige promotie voor diens verschijning later in juni.

Last but not least zou Ubisoft de banden met Nintendo verder kunnen versterken. Het vorig jaar onthulde Mario + Rabbids: Kingdom Battle bleek een aardige cross-over tussen beide partijen, die dit jaar mogelijk een vervolg kan krijgen. Wellicht wat voorbarig, maar desalniettemin een potentiële pijler voor Ubi.

De E3 van… Bethesda – Sequels en spin-offs, met een klein kansje op Elder Scrolls 6…

Voor een vierde jaar op rij zal Bethesda op de E3 evenals een eigen persconferentie organiseren. De zogenaamde #BE3 Showcase vindt jaar plaats op maandag 11 juni, rond 03:30 (Nederlandse tijd) en is te volgen via onder andere de officiële Bethesda-website.

Met de grote Walmart-gate leek het gros van Bethesda’s kruit al verschoten, maar nog lang niet alles staat vast. De enige echte zekerheid lijkt bij RAGE 2 te liggen, die Bethesda kort na het gerucht al voorzag van een onthullingsvideo. Op #BE3 zal Bethesda meer loslaten over de daadwerkelijke gameplay van de post-apocalyptische shooter.

Ook een nieuwe Elder Scrolls zou volgens Walmart onthuld moeten worden, een onvermijdelijk vervolg op het enigszins uitgemolken succes van The Elder Scrolls V: Skyrim. Hierover houdt Bethesda de lippen wél stijf, al doen verscheidene geruchten en uitspraken hierover al langer de ronde. Mocht een mogelijke The Elder Scrolls VI onthuld worden, dan is de kans wel groot dat deze vrij kort na aankondiging al beschikbaar zou zijn, net als Bethesda dat drie jaar geleden deed met Fallout 4.

Andere potentiële verschijning bestaan uit DOOM 2 en ‘iets’ rondom het vorig jaar verschenen Prey. Begin dit jaar leek naar DLC voor Prey gehint te worden, maar de kans bestaat dat het groter is dan alleen dat. Een stand-alone spin-off à la Wolfenstein: The Old Blood is niet geheel onwaarschijnlijk voor het psychedelische ruimteavontuur.

Mogelijk krijgt ook Wolfenstein 2: The New Colossus een staartje met aanstaande E3. Niet alleen verschijnt later in juni de Nintendo Switch-versie van het brute schietspel, ook hier zou een stevige uitbreiding niet misstaan. Niet voor niets werd het vervolg massaal door critici en spelers omarmd.

Over Switch-ports gesproken; mocht Bethesda die port-strategie (na Skyrim, DOOM en straks ook Wolfenstein 2) door willen zetten, dan zou een versie van Dishonored op Nintendo’s hybride console niet misstaan voor deze E3.

Voor Bethesda werden de vorige twee E3-persconferenties ook deels getekend door beloftes omtrent een stevig VR-aanbod. En ja, inmiddels zijn in het specifiek The Elder Scrolls V: Skyrim, DOOM en Fallout 4 omgezet tot virtuele realiteit, maar niet allemaal met overweldigend ontvangst. Dit jaar is de grote hamvraag of Bethesda heil blijft zien in VR-gamers als vaste doelgroep. Mogelijk krijgt eerdergenoemde Wolfenstein of Dishonored zo ook zijn eigen VR-port, mits Bethesda het virtuele vertrouwen blijft behouden.

Update: Na RAGE 2 werd ook Fallout 76 vroegtijdig uit de doeken gedaan door Bethesda. Tijdens de BE3-persconferentie zal van beide games meer informatie en beeldmateriaal getoond worden, zo werd verzekerd.

De E3 van… Square Enix – Tomb Raider, Kingdom Hearts en iets met Final Fantasy?

Absoluut geen nieuwkomer op de E3 als beurs, maar wél in zekere mate als het aankomt op het persconferentie-geweld. Net als in 2015 zal Square Enix ook dit jaar weer een eigen E3 Showcase organiseren, en wel op maandag 11 juni, vanaf 19:00 uur (Nederlandse tijd). De vooraf opgenomen Engels-Japanse uitzending zal dan bij onder meer Square Enix op Twitch te volgen zijn.

Voor Square Enix zijn er aardig wat (nieuwe) verschijningen die hoge ogen zouden kunnen gooien. Als absolute topper hebben we uiteraard het langverwachte Kingdom Hearts 3, die nog altijd zonder precieze releasedatum door het leven gaat, maar ook de game rondom Marvel’s Avengers maakt mogelijk diens debuut voor het grote publiek. Begin 2017 maakte Square Enix bekend met Marvel-materiaal aan de slag te gaan, en inmiddels zou een milde teaser (nota bene zo kort op de eerste Avengers: Infinity War film) geen verkeerde zet zijn.

Uiteraard kan ook de schone Lara Croft niet ontbreken, die met haar recent onthulde titel Shadow of the Tomb Raider hoogstwaarschijnlijk kan rekenen op wat fraaie gameplay-beelden. Het slotstuk van de reboot-trilogie dient immers ook alweer 19 september te verschijnen.

Minder zeker is de terugkeer van de keer op keer uitgestelde Final Fantasy 7 Remake. Grofweg een jaar geleden leek Square Enix banden te breken met het ontwikkelteam, wat de toekomst van de ambitieuze remake vermoedelijk niet al te goed heeft gedaan.

Wat betreft heeft Final Fantasy 15 meer kans om aan bod te komen tijdens de showcase van Square. Eerder dit jaar stippelde de Japanse ontwikkelaar een viertal digitale uitbreidingspakketten uit, waarvan enkele nochtans bijzonder mysterieus zijn gebleven. De vergroting van het verhaal en de wereld van de vijftiende Final Fantasy dient nog tot 2019 door te lopen.

Een mogelijke wildcard voor Square Enix ligt bij de Just Cause-franchise. Het laatste avontuur van Rico Rodriguez dateert ook alweer uit 2015, en de E3 is geen verkeerde plek om deel vier explosief de wereld in te slingeren.

De E3 van… Activision – Black Ops 4, remasters en een staartje voor Destiny 2

Ondanks het feit dat Activision als uitgever géén eigen persconferentie kent, is hun aanwezigheid op de E3 traditiegetrouw fors. Gameplay-onthullingen rondom Call of Duty: Black Ops 4 staan hoogstwaarschijnlijk te verschijnen op Sony’s PlayStation E3 2018 Showcase, maar ook op de daadwerkelijke beursvloer (of eigenlijk, daarboven) dient hun présence gevoeld te worden.

Activision heeft met alle waarschijnlijkheid speelbare versies van de Spyro Reignited Trilogy-remasters in petto, alsmede meer informatie over Black Ops 4, zoals een Zombie-modus of uitsluitsel over een mogelijk Battle Royale-element in de shooter.

Ook Destiny 2 ontvangt middels de E3 mogelijk nog een aardige push richting het grote publiek. De tweede Warmind DLC is inmiddels speelbaar en wel voor de liefhebbers, maar een derde uitbreidingspakket is hier niet ondenkbaar. Net als voorheen gebeurde met Destiny: Rise of Iron, tackelen Bungie en Activision de laatste DLC voor Destiny 2 wellicht met evenals dat kaliber grote(re) promotieplannen.

De E3 van… Take-Two Interactive – Red Dead, Borderlands 3 en wellicht wat strategie

Met 2K Games en Rockstar onder zich, kan ook Take-Two zich rekenen tot de heavy hitters van alle E3-chaos. Weliswaar zonder eigen persconferentie of présence op de beursvloer, maar immer met veelbelovend game-geweld om elders weg te zetten. Regelrechte toppers daarin zijn natuurlijk meer informatie en beeldmateriaal voor Red Dead Redemption 2 (mogelijk ingesloten bij Sony’s PlayStation E3 2018 Showcase), maar ook nieuwe onthullingen hebben kans om de show te stelen.

Als het aan Walmart ligt, is dit het jaar dat we dan (eindelijk) iets concreets zien van Borderlands 3. Gearbox’ vorige titel, Battleborn, bleek immers geen denderend succes, en zelfs met Tales from the Borderlands en de The Pre-Sequel meegerekend, is het al te lang stil rondom de populaire Borderlands-serie. Een stilte die deze E3 mogelijk weggeblazen wordt, bij bijvoorbeeld een persconferentie van Xbox.

Update: kort na publicatie van dit artikel verklaarde Gearbox-voorzitter Randy Pitchford dat Borderlands 3 volledig afwezig zal blijven op deze E3. Tegelijkertijd doen geruchten de ronde over een ‘grote 2K-titel’ die getroffen wordt door uitstel tot 2020, mogelijk een en dezelfde game.

Daarnaast dienen we ook Take-Two’s strategiesector niet te vergeten. Het onder 2K Games te vinden Firaxis leverde in het afgelopen jaar weliswaar de XCOM 2: War of the Chosen en Civilivization 6: Rise and Fall uitbreidingen af, maar is als ontwikkelaar nooit vies van een streng, haast jaarlijks releaseschema. Wie weet, spotten we tijdens de PC Gaming Show op maandag 11 juni, 23:00 uur (Nederlandse tijd) wederom een onverwachts onthulling rondom een van twee tactische toppers…

De E3 van… Capcom – Capituleert op (onaangekondigde) knallers

Met Monster Hunter World boekte Capcom dit jaar diens grootste succes ooit, nu is het tijd om daarop te capituleren. En dat zou zo maar eens met een breed rijtje games en series kunnen.

Capcom liet weten nog voor 31 maart 2019 op de proppen te komen met twee grote titels. Een prominente invulling van dat gegeven is volgens velen Devil May Cry 5, maar mogelijk ook het lang vergeten Deep Down. Daarbovenop komt het feit dat ook een volledig onaangekondigde Capcom-game voor pc, Xbox One en Nintendo Switch onthuld zou moeten worden.

Mogelijk tracht Capcom ook Monster Hunter World van een stevige duw in de rug te voorzien tijdens E3. De game wordt al even stevig aangedikt met gratis extra content, maar moet nog altijd verschijnen op pc. De aankondiging van een grote, mogelijk betaalde uitbreiding is niet ondenkbaar, juist nu de game zo gigantisch goed verkocht.

Vanuit het door ontslag getroffen Capcom Vancouver verwachten we dan weer minder voor aankomend jaar. Na milde teleurstelling rondom Dead Rising 4 is de ontwikkelstudio aardig uitgedund, waardoor de toekomst van de zombie-reeks wat onzeker is. Voor een vijfde Dead Rising lijkt deze E3 nog ietwat te pril.

Ook voor Resident Evil 7 lijkt uit de dood opstaan nog wat voorbarig, dat terwijl de game sinds begin vorig jaar wél mooi vijf miljoen keer over de toonbank kroop. Een snelle release zou voor Capcom niet bepaald in het verschiet liggen, maar enkel een teaser voor een Resident Evil 8 slaan we niet af.

De E3 van… THQ Nordic – Meer Metro: Exodus en Darksiders 3?

Tussen het chaotische E3-geweld van de allergrootste spelers, steekt het herboren THQ Nordic wellicht af als een ‘kleinere’ partij gedurende de beurs. Toch is de uitgeverij niet de minste, met aardig wat eigen franchises en sinds kort ook Koch Media (en daarmee Deep Silver) onder zich. De kans is aanwezig dat zij, zij het deels ondergestoken bij bijvoorbeeld Xbox- en PlayStation-persconferenties, flink kunnen knallen met aanstormende titels. Zelf blijven ze immers afwezig van de fysieke beurs, om zich meer te focussen op Gamescom later deze zomer.

Toppers voor THQ Nordic zijn met name het vorig jaar bij Xbox onthulde en zojuist uitgestelde Metro Exodus (waarvan we dit jaar sowieso meer gameplay zullen zien), maar ook Darksiders 3 is toe aan meer gameplay-gerichte onthulling. Bovendien staat ook het recent aangekondigde Red Faction: Guerrilla Re-Mars-tered zeer binnenkort te verschijnen, en is een releasedatum voor Biomutant evenals niet ondenkbaar.

Aan de Deep Silver-kant van het verhaal is het ook bijzonder lang al stil rondom Dead Island 2, die voor lange tijd keer op keer werd uitgesteld en zelfs nagenoeg geannuleerd. Vorig jaar liet Deep Silver echter weten dat Dead Island 2 nog altijd in ontwikkeling zou moeten zijn, nu mogelijk onder THQ Nordic. En welke plek is beter om je doorstart duidelijk te verkondigen, dan op E3? De kans is aanwezig.

THQ Nordic lijkt tot dusver ietwat terughoudend met E3. De waarschijnlijkheid dat veel van deze titels hun aandachtscurve uitstellen tot Gamescom 2018 (of later) resteert, afgezien van Metro: Exodus dan.

De E3 van… Epic Games – Beuken met Fortnite: Battle Royale

Enigszins onverwacht, maar ook de ontwikkelveteranen van Epic Games zullen E3 aandoen. Voor het eerst in jaren wordt de ontwikkelaar gerepresenteerd met een eigen stand op de E3 2018 beursvloer, waarop hoogstwaarschijnlijk het een en ander te doen zal zijn rondom succesformule Fortnite: Battle Royale.

Terwijl Epic Games’ eigen MOBA Paragon geannuleerd werd en Unreal Tournament 4 naar de achtergrond trad, is Fortnite’s succes rondom diens Battle Royale-modus de pan uit gestegen. Maar wat kan E3 betekenen voor de partij en een game die nauwelijks promotie nodig heeft?

Mogelijk slaat Epic voor E3 de handen ineen met Xbox of PlayStation omtrent een vorm van (ietwat late) exclusiviteit, iets waar beide console-boeren ongetwijfeld om zouden strijden. Een andere mogelijkheid is de onthulling van een grote uitbreiding of verandering voor Fortnite, waaronder bijvoorbeeld ook een port naar Nintendo Switch niet ondenkbaar is…

Update: De Switch-port voor Fortnite die we al vroeg voorspelde, lijkt meer en meer werkelijkheid te worden. Een Zuid-Koreaanse leeftijdsclassificering onderstreepte het bestaan van de nieuwe versie al, maar nu is het nog de vraag wáár en hoe de port onthuld zal worden.

De E3 van… WB Games – Verhoogde kans op vechters en vleermuizen?

Aanwezig op E3, maar momenteel nog gebrekkig aan aangekondigde games. Wat gaat Warner Bros. op E3 2018 uitspoken? Het kortgeleden onthulde LEGO: The Incredibles staat weliswaar al angstig snel te verschijnen, maar afgezien van die uitzondering is ietwat stil rondom de uitgever.

Na het Injustice 2 van vorig jaar zouden we voor 2018 een nieuwe telg van Mortal Kombat kunnen extrapoleren. De twee titels van NetherRealm Studios lijken elkaar jaarlijks af te wisselen, en de tijd lijkt nu rijp voor een nieuwe, bloederige fighter.

Ook Dying Light is dezer dagen wellicht aan een vervolg toe. Of, in ieder geval, de verantwoordelijke ontwikkelaar Techland. De drie jaar oude en geliefde zombie-survival wordt nog actief in leven gehouden door ontwikkelaar Techland, maar die zou inmiddels wel een nieuw project in ontwikkeling hebben. Het team is vergroot en aangesterkt om een nieuwe actie-RPG te produceren. Een game grofweg “gelijk aan Dying Light”, zij het dan met meer roleplaying-elementen.

Mogelijk heeft Warner Bros. nog een grote onthulling in petto voor een van de grote persconferenties. Een nieuwe, volwaardige superheldentitel van Rocksteady Studios lijkt twee jaar na Batman: Arkham VR wellicht op zijn plek, maar zou wellicht wél direct concurreren met Sony’s aanstormende Spider-Man om superlatieve aandacht. Gewaagd, maar niet onmogelijk.

Anderzijds staan Warner Bros. wellicht leuke verrassingen rondom Rocket League of Hitman paraat. Nota bene twee grote namen die in het afgelopen jaar voor het Warner Bros.-vaandel gewonnen werden, maar waar uitgever zelf tot dusver weinig invloedrijke aankondiging voor deed.

De E3 van… Bandai Namco – Dark Souls en meer Dragon Ball?

Voor het Japanse Bandai Namco zal deze E3 mogelijk niet de drukste ooit worden. De successen van Dragon Ball FighterZ en Ni No Kuni 2: Revenant Kingdom zijn nog jong, maar er is kans om voort te borduren op dat momentum. Een grote onthulling rondom een Dragon Ball-game (zoals een Switch-port van FighterZ) is niet ondenkbaar, al zou dat wellicht nog wat aan de voorbarige kant zijn.

Een van de weinige zekerheden bij Bandai Namco komt voort uit zwaardvechter Soul Caliber 6, die nog zonder releasedatum verkeert maar wél dit jaar nog moet verschijnen. Een stevige gameplay-trailer in combinatie met een precieze lanceringsdatum zit er dik in, mogelijk ondergestoken bij een van de twee console-giganten

Minder waarschijnlijk, maar evenals niet onmogelijk is een onthulling rondom Namco’s populaire Dark Souls-reeks. Met Dark Souls Remastered afgeleverd op Xbox One en PlayStation 4 (waarvan een Nintendo Switch-port snel onderweg), voelt de tijd rijp voor een regelrecht nieuw deel binnen de franchise. Mits From Software niet vastgebonden zit aan een Bloodborne 2 bij Sony, that is.

De E3 van… Focus Home Interactive – The Surge 2 en Farming Simulator

Mocht Focus Home niet plots overstag gaan met grootse, onverwachte onthulling, dan blijft de uitgever met een handvol pijlers zonder promotie zitten. Het recent aangekondigde The Surge 2 zou kunnen rekenen op meer informatie en gameplay, terwijl ook Farming Simulator 19 sinds diens aankondiging met voornamelijk radiostilte bleef zitten.

Al met al is dat weinig kruit voor de grote(re) persconferenties, maar desalniettemin zullen trailers en gameplay-demonstraties op de beursvloer niet misstaan. Niet voor niets heeft Focus Home een centraal gelegen stand in de westelijke beurshal van E3 2018.

De E3 van… Devolver Digital – Wederom een parodie op de E3?

De brutale indie-uitgever Devolver Digital spookt deze E3 ongetwijfeld wat uit. Vorig jaar choqueerde het bedrijf met een hilarische en ultiem ongemakkelijke E3-show, die duidelijk de gebruikelijke persconferenties als concept op de hak nam met meta-humor. De mogelijkheid om dat dit jaar dunnetjes over te doen, hebben woordvoerders van het bedrijf nog niet ontkracht. Dit jaar werd zelfs gesproken over een ‘langdradige persconferentie, vol met ongemakkelijke PowerPoint-slides’.

Qua games heeft Devolver momenteel echter weinig grote titels om de wereld in te stuwen. De relatief nieuwe en kleinschalige uitgever prefereert nog altijd om diens titels op een ongebruikelijk releaseschema te lanceren, al zouden we wat tongue in cheek spot met de E3 zeker niet de rug toe keren.

Update: Kort na het schrijven van bovenstaande verwachting, kondigde Devolver Digital inderdaad aan met een nieuwe Big Fancy E3 Press Conference op de proppen te komen. Op 11 juni, om 5 uur ’s ochtends (Nederlandse tijd) zal de show wederom losbreken, met ongetwijfeld genoeg ongemakkelijk meta-humor voor de liefhebber.

De E3 van… GamersNET – In Los Angeles (en thuis) voor jou!

Dan rest ons niks anders om vooruit te blikken op wat wij namens GamersNET allemaal op en rondom de E3 2018 uit zullen spoken. En jazeker, dat is nogal wat.

Niet alleen zijn onze Peter en Marcel aanwezig om vanuit Los Angeles volop verslag te doen van álles waar zij hun tengels aan kunnen klampen, we staan ook paraat voor je met alle uiteenlopende onthullingen die tijdens de E3-festiviteiten plaatsvinden.

Kijk gezamenlijk met de redactie en je mede-gamer vrijwel alle persconferenties via ons knusse Twitch-kanaal, maar houd GamersNET gedurende de E3-week ook in de gaten voor al het laatste game-nieuws, bakken met previews, talloze trailers en natuurlijk onze dagelijkse video-verschijning vanaf de beursvloer én natuurlijk ons hoofdkantoor.

Heb je vragen over getoonde games, de beurs of wat dan ook omtrent E3 2018, schroom vooral niet ze richting ons door te spelen. GamersNET verslaat de E3 voor jou!

 1.   
  tranceguy's avatar

  Dat wordt likkebaarden!

 2.   
  mattioza's avatar

  Amai dit is een flink artikel, heb wel zin in de E3! 😀

 3.   
  Jerry97's avatar

  Ik ben er helemaal klaar voor. Heb er zo veel zin in!

 4.   
  mmx's avatar

  Dat gaat weer geld kosten ,maar voor zulke dingen betaal ik graag 🙂

 5.   
  CHILLOZZ's avatar

  Heb zin in al het E3 nieuws.

  Ik zelf vind het altijd leuk om hardware goed in het licht te zetten. hoop dus ook dat er veel te zien is mbt headsets controllers. schermen toetsenborden enz enz enz..

  Met name dan de audio gerelateerde spullen vind ik altijd wel mooi om naar te kijken.

 6.   
  Tom's avatar

  Dat is wel jammer, want de E3 is minder en minder een plek aan het worden voor hardware, zo voelt het. Afgezien van wat VR, partijen als NVIDIA en de console-boeren, trekken peripheral-onthullingen vooral weg van E3.

  Misschien eerder Computex en CES in de gaten houden voor nieuwe headsets?

 7.   
  MisterMDW's avatar

  Mooie preview Tom zeer uitgebreid! Ben wel ook benieuwd of Ubisoft nog iets gaat laten zien van de Avatar game waar massive studios ook mee bezig is 🙂 Al kijk ik het meeste uit naar een nieuwe Splinter Cell!

  Gelukkig is het nog maar een paar weekjes wachten 🙂

 8.   
  Tom's avatar

  De Avatar-titel was me alweer helemaal ontschoten. Mochten ze die dit jaar ook nog eens verder uit de doeken willen doen, dan kunnen ze zo maar een bijzonder drukke E3 oplopen.

 9.   
  MisterMDW's avatar

  Tom schreef, "De Avatar-titel was me alweer helemaal ontschoten. Mochten ze die dit jaar ook nog eens verder uit de doeken willen doen, dan kunnen ze zo maar een bijzonder drukke E3 oplopen. "

  Jaa dat klopt, dan heeft Ubisoft aardig wat titels. Nu was het wel zo dat ze hem pas 2020 wilde uitbrengen dacht ik mij te herinneren, maar dan nog zou wat nieuw materiaal altijd welkom zijn 🙂

 10.   
  SushiBapau040's avatar

  iets over cuberpunk 2077 ? of lees ik erover heen

 11.   
  Tom's avatar

  Cyberpunk 2077 is lastig onder te steken bij een van de uitgevers, gezien CD Projekt RED vrij zelfstandig te werk gaat. Ze willen sowieso wel ‘een RPG’ laten zien, zoals het E3-statement vermeld, maar er is nog geen volledige zekerheid op de game, laat staan waar en hoe deze aanwezig zal zijn.

 12.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  verwachten en hopen hebben wij niks aan maak een concrete lijst

 13.   
  Tom's avatar

  Oh, helemaal vergeten inderdaad. Ik zal even alle uitgevers afbellen om te vragen wat hun verrassingsact is en welke onverwachte games ze nog gaan onthullen.

  Zonder grappen; alles wat gegarandeerd is voor de E3, staat al in dit artikel. Ik heb het echter aangesterkt met titels die met nagenoeg zekerheid ook kunnen verschijnen, plus wat long shots in het geval dat het er echt wild aan toe gaat.

  Punt van de E3 is vaak juist dat je nooit honderd procent zeker kan weten wat er allemaal getoond wordt. Dat is juist de charme ervan. Er is toch geen reet meer aan al die persconferenties als je al met honderd procent zekerheid weet wat er zoal gaat komen? Of ben ik dan heel ouderwets?

 14.   
  Dedsec's avatar

  Doe mij maar Watch Dogs 3 in Vice city 😛 maar niet teveel games want ik heb geen zin in stress, en dit jaar komt ook al Red dead redemption 2, en natuurlijk ga ik altijd voor de collectors edition 😛

  Ooja als XBOX ONE gamer verwacht ik nog steeds dat Sony tijdens de E3 het spel Agent van Rockstar games opnieuw gaat aankondigen, en niet alleen voor de PS4 gamers maar ook voor de PS3 gamers, want die hebben daar nog steeds recht op, en later zou het spel ook wel naar de XBOX ONE komen denk, en natuurlijk kunnen PS4 gamers straks ook hun Gamertag veranderen, maar de bal ligt natuurlijk bij de Sony fanboys want die moeten natuurlijk hun mond ook open durven doen tegen Sony, en niet alleen tegen anderen gamers.

 15.   
  mmx's avatar

  @ Tom .
  Heej Tom hebben jullie daar in LA geen oppas nodig of zo 😉 Ik bied mij vrijwillig aan om mee te gaan ik ben er al een paar keer in LA geweest en weet de weg daar naar de E3 en snachts naar de grootste feest tenten 😆 Dan zijn jullie veiliger en na de E3 kunnen we dan gaan feesten ,ik vraag niet veel ten eerste ik ga niet in een hotel kamertje ik wil een luxe suite en een auto met chauffeur 😀 Ik ben ietje ouder dan jullie en waarschijnlijk ook wijzer 😆 😆 😆 😆

 16.   
  Tom's avatar

  Haha, die vragen krijgen we elk jaar wel weer. Dit jaar zijn we toevallig weer terug geschaald naar twee afgezanten, en die zullen donders hard moeten werken. E3 klinkt natuurlijk ergens als een dikke game-vakantie, maar stiekem moeten wij gewoon een week lang hard aanpoten, slecht eten en weinig slapen. Maar vet dat het is.

 17.   
  Ik kom Harambe wreken's avatar

  Meer info over Ghost of Tsushima zou wel gewaardeerd worden

 18.   
  Leukste's avatar

  Ik heb er zin in! En zo te zien jullie ook. 8)