Ni No Kuni 2: Revenant Kingdom

Ni No Kuni 2: Revenant Kingdom heeft het geduld van fans getest. De game is meerdere keren uitgesteld, zodat ontwikkelaar Level-5 nog wat extra de tijd heeft gekregen om aan de hoge verwachten voldoen. Het eerste deel werd namelijk lyrisch ontvangen en om dat te evenaren is gewoon wat extra tijd nodig. In de week dat bekend is gemaakt dat Ni No Kuni 2 goud is gegaan, mochten wij een paar uurtjes verdrinken in de prachtige wereld die deze game biedt.

Gevoelige onderwerpen

Het grootste deel van de demo loop je met hoofdpersoon Evan en de rest van zijn crew rond in de stad Goldpaw, een stad die lijkt op een kruising tussen Las Vegas en Chinatown. Een bruisende stad met veel inwoners (uitsluitend honden), neonlichten en vooral heel veel mogelijkheden om te gokken. De stad leeft namelijk van kansspellen en hebben die zelfs verworven in de grondwet. Belangrijke zaken als een vonnis of de hoogte van de belasting wordt bepaald door een worp van een dobbelsteen. Klinkt als een goed en waterdicht idee, is het echter totaal niet.

In Ni No Kuni 2: Revenant Kingdom schuwen ze niet om wat gevoelige zaken uit de echte wereld te benoemen, zonder dat het een pretentieus project wordt. In deze bepaalde demo hangt vooral het thema corruptie en dat wordt op een originele manier beoefend door de machtsmanipulatoren. En natuurlijk ga jij daar een stokje voor steken, want de burgers van Goldpaw hebben op mysterieuze wijze al veel geld verloren aan de regering. Geluk heeft er weinig mee te maken gehad.

Een schone lei

De makers van Ni No Kuni 2: Revenant Kingdom hebben besloten dat het verhaal van deze game, volkomen losstaat van zijn voorganger. Er is een compleet nieuwe groep hoofdpersonen en Studio Ghibli werkt officieel niet mee aan Revenant Kingdom. Dit maakt echter niet veel uit, want een aantal veteranen uit die studio hebben alsnog veel geholpen, waardoor de magische sfeer behouden blijft. Ook de nieuwe hoofdpersoon, de verbannen koning Evan Pettiwhisker Tildrum, is een personage om van te houden. Je helpt hem dan ook met alle liefde van de wereld om zijn troon te heroveren.

Ook het vechtsysteem werkt anders, maar wel ontzettend vloeiend. Je vecht met drie personen in je party, al heb je vaak meer bondgenoten bij je en kan vrij schakelen tussen die drie. De controls werken ontzettend intuïtief en je hebt het zo onder de knie. Twee knoppen om te slaan, een knop om aanvallen te ontwijken en de rechtertrigger tegelijk met een knop voor speciale aanvallen. Dat wil niet zeggen dat het te makkelijk is, want het is wel zaak om je koppie erbij te houden. Blind button bashen resulteert in een Game Over, want de meeste vijanden doen flink wat schade en hebben je zo omgelegd.

Wat ook nieuw is, is een heel schattig volkje genaamd Higgledies. Dit zijn groepjes met kleine wezens, in verschillende kleuren, die verspreid over het strijdveld staan. Zodra je deze activeert, zullen ze je helpen met het verslaan van de vijand. Groene Higgledies genezen jou en je teamgenoten, terwijl de witte actief gaan meevechten. Het ziet er misschien een beetje uit als een gimmick, maar deze kleine helden hebben meerdere keren mijn leven gered in een lastig gevecht. Het is ook zaak om deze zo veel mogelijk te gebruiken, want ze maken echt een groot verschil.

Pracht en praal

Al het bovenstaande wordt in Ni No Kuni 2: Revenant Kingdom schitterend in beeld gebracht. Het is misschien een kwestie van smaak, maar persoonlijk vind ik het een magisch mooie game om te zien. De felle kleuren, de toffe en bizarre personages en de algemene Ghibli-stijl zijn zo mooi uitgewerkt. Ook de simpele soundtrack geeft precies de goede sfeer aan in elk gebied. Dit geeft net weer wat extra kracht aan de game.

Ook op technisch gebied waren er maar weinig foutjes te vinden in de demo en dat betekent dat het lange wachten niet voor niets is geweest. De pc-versie die ik gespeeld heb, draaide probleemloos op een hoge framerate en het is te hopen dat het op de PlayStation 4 net zo’n vlekkeloze ervaring is. En ten slotte zijn sommige creaties om van te smullen. De baas die ik aan het einde van de demonstratie mocht bevechten, was alleszins episch te noemen en ook een aantal midbosses zagen er origineel en tof uitgewerkt uit.

Voorlopige conclusie

Er lijkt maar weinig in de weg te staan voor Ni No Kuni 2: Revenant Kingdom, om het een doorslaand succes te maken, zodra het volgende maand uitkomt. Toegegeven, deze game is lang niet voor iedereen door de uitgesproken stijl en maffe Japanse ideeën, maar het is zeker geen slechte game in wording. Het stukje verhaal wat ik heb gespeeld, is diep, de gameplay is vloeiend en technisch is er weinig aan te merken. Dit is echter maar een stukje van de hele ervaring, want in het eindproduct zitten nog een aantal andere modi die ik niet heb kunnen spelen. Ik kan in ieder geval niet wachten om de volledige game te spelen, want alle tekens staan op groen.

Ni No Kuni 2: Revenant Kingdom verschijnt op 23 maart op PlayStation 4 en pc. Verwacht van GamersNET een tijdige review én meer unieke content rondom deze Japanse culthit in wording…

  1.   
    Tom's avatar

    Wel goed om te horen dat de pc-versie ook naar behoren draait. Gezien de drukte in de release-periode weet ik niet zeker of ik ‘m meteen op kan pakken, maar de ambitie is er om dat in ieder geval wel een keer te doen op Steam.