De geschiedenis achter Assassin’s Creed Origins

Het heeft twee jaar mogen duren, maar we kunnen eindelijk weer de geschiedenis induiken met een nieuwe Assassin’s Creed. En wat voor geschiedenis, want het nieuwe deel in de legendarische gamesaga vertelt het verhaal van misschien wel het krachtigste bondgenootschap en de grootste familiestrijd die Egypte en Rome ooit gekend hebben. Ik neem jullie mee in een reis door dit fascinerende stukje geschiedenis en geef de historische context bij de game, zodat je goed voorbereid het verhaal in kunt duiken. Mijn verhaal stopt ongeveer waar het spel begint, dus je hoeft niet bang te zijn voor spoilers, tenzij je natuurlijk zonder ook maar íets te weten de game in wilt duiken.

Het Ptolemeïsche Rijk

Het land was in chaos. Alexander de Grote veroverde Egypte, introduceerde het land in zijn grote Hellenistische Rijk en stichtte de stad Alexandrië. Maar toen Ptolemaeus, na Alexander’s dood benoemd tot gouverneur van Egypte, de macht greep, borrelde de politieke instabiliteit langzaam op.

Een paar eeuwen later waren de Ptolemaeën nog steeds aan de macht. De inmiddels flink uitgebreide familie voerde een onderlinge strijd om de troon van Egypte. Toen Ptolemaeus XII, vader van Cleopatra, aan de macht kwam, was hij genoodzaakt Rome te vriend te houden, omdat zijn vader het Egyptische land aan de Europese grootmacht had beloofd. Hij stuurde veel geld en steekpenningen naar Julius Caesar, die op dat moment veel macht had in het Romeinse Rijk. Vanwege de daaropvolgende verhogingen van belasting, verloor hij de steun van het volk. Ptolemaeus XII ging in ballingschap, maar toen hij drie jaar later terugkeerde, zat zijn oudste dochter op de troon. Deze liet hij op brute wijze vermoorden.

De opkomst van een koningin

Hij stierf in 51 voor Christus. In al deze onrust moest zijn dochter Cleopatra het vertrouwen van het volk terugwinnen. Cleopatra was opgeleid tot koningin, die als functie had naast de farao te dienen. Omdat ze de laatste jaren van haar vaders leven al naast hem gediend had, was het logisch dat Cleopatra de macht zou krijgen. Echter werden vrouwen koningin en geen farao, dus moest ze regeren naast haar jongere broertje Ptolemaeus XIII, die farao werd. Geheel volgens de traditie moesten de broer en zus met elkaar in het huwelijk treden. Omdat haar jongere broertje slechts tien jaar was en Cleopatra achttien, en Cleopatra bovendien al meer ervaring had, duwde ze Ptolemaeus XIII langzaam naar de achtergrond. Zijn naam werd na een half jaar van staatsdocumenten verwijderd en ook munten met zijn beeltenis werden niet meer geproduceerd.

Onrust onder Cleopatra

Het Egyptische rijk was politiek instabiel: Cleopatra erfde de grote geldschulden van haar vader en doordat de Nijl de laatste jaren van zijn heerschappij een aantal keer was overstroomd, heerste er grote hongersnood. Terwijl het Romeinse Rijk alsmaar bleef uitbreiden en Cleopatra hen tevreden wilde houden, kreeg het ontevreden volk het idee dat ze het beleid van haar vader opvolgde door het belang van Rome boven dat van Egypte te plaatsen.

Broer versus zus

Daar was Ptolemaeus XIII, haar jongere broertje, weer. Geleid door de hofhouding van Alexandrië en voogden die de kleine jongen als een gemakkelijk te manipuleren pion zagen om hun eigen doelen door te laten bewerkstelligen, werd Cleopatra kapotgemaakt. De Alexandrijnse hofhouding had haar broertje omgesmolten tot een meedogenloze koning. Maar voordat hij of het boze volk vanwege alle commotie in het rijk Cleopatra’s paleis kon bestormen, vluchtte Cleopatra naar Syrië. Ptolemaeus XIII zat nu, geleid door zijn voogden, op de Egyptische troon. Het rijk heerste onder het totalitaire bewind van deze gestoorde tienerjongen. Hij bracht zichzelf dan ook in gevaarlijke situaties: wanneer hij een ongelofelijk grote fout maakt tegenover het Romeinse Rijk, komt de welbekende Romeinse legeraanvoerder, Gaius Julius Caesar, persoonlijk naar Alexandrië om te kijken wat er aan de hand is.

Order of the Ancients?

De groep van tempeliers uit Assassin’s Creed: Origins wordt aangeduid met de naam Order of the Ancients. Deze groep bestaat in de realiteit uit de voogden die Cleopatra’s broertje als marionet gebruiken om zelf het rijk te besturen. Als Bayek, persoonlijke beschermer van Cleopatra, moet jij ervoor zorgen dat deze bende van kwaadwillenden uitgeschakeld wordt en dat het conflict tussen Cleopatra en haar broertje alsook de situatie tussen Rome en Egypte, niet verder escaleert. Je belandt in de game op het moment dat Cleopatra de orde in haar rijk probeert te herstellen, in 49 voor Christus, terwijl zij langzaam haar grip verliest en er een burgeroorlog tegen de vorstin aan het ontstaan is. Dan is haar broertje nog niet eens teruggekeerd…

Assassin’s Creed Origins verschijnt 27 oktober voor PlayStation 4, Xbox One en pc. De game wordt het eerste nieuwe spel na de pauze van de franchise en belooft het merk met een haast ontelbare hoeveelheid aan innovatie nieuw leven in te blazen.

 1.   
  Neolite's avatar

  Leuk item! Het is nog even tot de release helaas, niet alles ziet er helemaal innoverend uit maar we zullen het zien.

 2.   
  XLGAMER's avatar

  mag dan wel niet uitzien zoals je had gewild volgens jou maatstaven maar ga maar eens zelf zo n game maken ik durf te wedden dat het jou van je lang zal ze leven nooit zal lukken ik zeg maar zo wees tevreden

 3.   
  BearsRidingTanks's avatar

  Want ik ga ook in een verneukt kraakpand van een huis wonen omdat ik niet weet hoe ik zelf een kan bouwen en dus geen recht heb op iets wat niet omwaait.

 4.   
  Ik kom Harambe wreken's avatar

  XLGAMER schreef, "mag dan wel niet uitzien zoals je had gewild volgens jou maatstaven maar ga maar eens zelf zo n game maken ik durf te wedden dat het jou van je lang zal ze leven nooit zal lukken ik zeg maar zo wees tevreden "

  Met die logica is Superman op de N64 ook een geweldig spel

 5.   
  Bacotje's avatar

  XLGAMER heb jij Big Rigs uitgespeeld?