MSI GT75VR 7RE Titan SLI

Wie op zoek is naar een oprecht high-end en draagbaar werkstation, heeft het steeds breder voor het uitzoeken. Steeds duurder, bovenal. Heuse gaming laptops zijn al lang niet meer de ondergeschikte broertjes van onze dure bureausystemen, maar vooral compacte krachtpatsers vol technisch vernuft. Het Taiwanese MSI heeft zich op die markt al keer op keer mogen bewijzen, maar blijft bovendien nimmer stilliggen. Het kersverse paradepaardje is gearriveerd en wederom mag MSI uitrollen om de troon van hoogwaardige gaming laptops te verdedigen. Kan de bizar prijzige GT75VR 7RE Titan SLI de grandeur van diens voorgangers overtreffen?

Paradepaardjes en dooddoeners

Een dooddoener pur sang, maar toch: we moeten met de deur in huis vallen. Nee, de nieuwe titanenlaptop van MSI is absoluut niet geschikt voor iedereen. En ja, van datzelfde geld kun je inderdaad de ultieme desktopfantasie bouwen. Een heilige graal der pc gaming met drie videokaarten, custom waterkoeling die loopt op champagne en een kast die volautomatisch openvouwt met een druk op de knop. Tenminste, ik neem aan dat iedere weldenkende gamer dat zou doen, mocht deze plots 4.399 euro op straat vinden.

Maar nee, dat is niet waar de MSI GT75VR 7RE Titan SLI op uit is. Dit nieuwe paradepaard van de Taiwanese hardware-fabrikant is eropuit om ultieme kracht nog (enigszins) draagbaar te maken. Het stelt power users in staat om onderweg op kristalheldere 4K-resoluties te gamen, of om gigantische video-producties en livestreams op draagbare wijze te kunnen leveren. Die richtprijs van viereneenhalve kop resulteert in een bijzonder compacte krachtpatser, die zich oprecht kan meten met de meest high-end desktops.

We zeggen ‘compact’, maar laten we wel wezen: dat is puur in verhouding tot de hardware-specificaties. In totaal is de nieuwe GT75VR 7RE nog altijd een zeker vijf centimeter dik bakbeest, met een netgewicht van bijna vijf kilogram. Om nog maar niet te spreken van de twee (!) 230 Watt voedingen die benodigd zijn om het beest op te laden en op volle toeren te laten presteren. Draagbaar, dat zeker. Goed voor je rug? Dat is een ander verhaal…

  • Besturingsprogramma: Windows 10 Home (64 bit)
  • Chipset: Intel CM238
  • Processor: Intel i7-7820HK op 2.90 GHz
  • Videokaart: 2 x NVIDIA GeForce GTX 1070 (8 GB GDDR) in SLI
  • Werkgeheugen: 32 GB DDR4-2400
  • SSD: 500 GB M.2 Combo (NVMe PCIe Gen3 in RAID 0)
  • HDD: 1000 GB SATA
  • Beeldscherm: Non-glare 17,3″ UHD (3840×2160) IPS-paneel (optioneel 1080p/120)
  • Webcam: 1080p/30
  • Toetsenbord: Kailh mechanische switches, SteelSeries per-key RGB-backlit
  • Ingebouwde audio: 2 x 3 Watt speaker + 1 x 5 Watt woofer (Dynaudio)
  • Audio jacks: Mic-in, Headphone-out (HiFi / SPDIF), Line-in, Line-out
  • Netwerkinterfaces: Killer MultiGig LAN, Killer ac Wi-Fi + Bluetooth v4.2
  • USB-poorten: 5 x Type-A USB 3.0, 1 x Type-C (USB3.1 Gen2 / DP / Thunderbolt 3)
  • Overige interfaces: Mini-DisplayPort, SD-kaartlezer (XC/HC), 4K/60 HDMI
  • Optische drive: niet aanwezig
  • Accu: 8-Cell, 75 Whr
  • Voeding: 2 x 230 Watt adapter
  • Afmeting: 428 x 314 x 31~58 millimeter (breedte x diepte x hoogte)
  • Gewicht: 4,56 kilogram (zonder voedingsblokken en kabels)

Prestige pur sang

En toch, ondanks dat forse gewicht en het bijtijdse gehannes van stroomblokken en -kabels, blijft de nieuwe Titan een regelrecht stukje hardware-vernuft. Aan alle kanten oogt en voelt het gewoon als een technische koploper. We laten de inbegrepen componenten en hun prestaties graag ter eigen interpretatie over — spoiler alert: dit bakbeest blaast je huidige systeem waarschijnlijk met gemak omver — en begeven ons vlot richting het gevoel dat dit specifieke model over weet te dragen. Een aura van royaliteit voor de gamer, bijna. Maar laten we niet té poëtisch worden.

Te beginnen bij het ronduit prachtige 17,3 inch IPS-beeldscherm dat aaneengesloten zit aan de GT75VR. Dun, niet overdreven groot. Aardig qua prestaties bovenal. Afhankelijk van model en regio betreft het hier ofwel een UHD-resolutie met 60 Hertz beeldverversing (zoals in ons geval), of een Full HD-monitor op 120 Hertz en 3 milliseconden responstijd. En dan begrijp je; ongeacht de verschillen is dat geen kattenpis.

Op GamersNET bejubelen wij MSI wel vaker voor hun uitstekende schermtechnologie in laptops. Niet alleen zagen we zo al eerder (in een lager prijssegment bovenal) al een erg strakke 4K gaming laptop passeren, maar zijn we in het algemeen te spreken over de ingebouwde monitoren van MSI. Immer evenredig verlicht, maar vooral een helder en kleurrijk vertoeven. Dat credo blijkt nog altijd even hoog in het vaandel te staan bij de Taiwanezen.

Of het nu de volle honderd procent aan sRGB-bereik betreft, of je nét die specifieke afstelling voor een shooter in het donker zoekt; MSI laat het je allemaal tot in de puntjes afstellen. Met alle oogstrelende resultaten van dien. Een mogelijkheid tot high dynamic range ontbreekt nog wellicht, maar wie is dan ook op zoek naar HDR als je al mobiel kunt genieten van dit kaliber harde contrasten en kleuren? Ik kan het niet in me vinden erover te klagen. Vooral niet wanneer je op 4K-resolutie geniet van bijzonder felle gameplay-beelden als die van Rocket League of Sea of Thieves.

Mild mechanisch

Naast de hardware-technische tour van alle interne componenten en de heldere monitor, weet de GT75VR ook uitpandig betoverend te zijn. Met name door het rigoureus vernieuwde toetsenbord, wat wederom beschreven kan worden als een unique selling point op het vlak van prestige voor de gamer. Het betreft hier zowaar een volledig mechanisch toetsenbord met per-key volledige RGB-verlichting, zij het dan wellicht niet zoals je je doorsnee zou voorstellen…

In tegenstelling tot een eerder Titan-model dat trots paradeerde met een mechanisch toetsenbord — de al aardig bizarre MSI GT80 Titan — weet de GT75VR het allemaal een tikje subtieler aan te pakken. Misschien niet als het aankomt op de door SteelSeries aangevoerde disco-lichtshow, maar wel wanneer men kijkt naar het formaat en het bijbehorende gevoel. Aan de hand van unieke schakelaars van fabrikant Kailh is het voor het eerst mogelijk geworden om het gevoel en die mechanische precisie van de iconische schakelaars te vertolken naar een platter model, eentje niet ongelijk aan het overkomen van scissor switches die we vaker in laptops aantreffen.

Plat, maar nog altijd betrouwbaar en duurzaam, dus. Naast een aardig unicum, levert dat je ook een ongekend fijne typ- en speelervaring op. De schakelaars van Kailh doen niet onder aan een gemiddelde letterplank voor de gamer, waardoor je met de GT75VR in ieder geval niet snel een los toetsenbord hoeft mee te zeulen om alsnog lekker te kunnen knallen. Dat spaart weer een kilootje. Ruimte bovendien. Je moet toch iets thuislaten om die voedingsblokken in je tas te kunnen stouwen.

Van alle gemakken voorzien

Je zou het haast niet zeggen met die bankroofrichtprijs van MSI’s nieuwe prestigeproduct, maar in de GT75VR vind je simpelweg álles wat het gemiddelde high-end notebook van dit fabrikaat zo intrigerend maakt. Van de bijzonder heldere Dynaudio-speakers, tot aan een nieuwe generatie Killer-netwerkoplossingen, en weer terug naar PCIe SSD-opslag in RAID 0; heb je het ooit in een hoogwaardige laptop gespot, dan zie je het hierin geheid terug. Bijtijds verbeterd bovendien.

Ik zou haast willen dat het anders was, maar nee: MSI maakt het voor de tech-criticus ontzettend moeilijk om in een zuurpruimmodus te treden. Ergens smacht je naar één misstand om aan te kunnen wijzen, maar die blijken nauwelijks noemenswaardig wanneer je het totaalplaatje in acht neemt. Toegegeven, de CPU en GPU’s kunnen onder druk bijvoorbeeld aardig heet worden, maar goed; daar komt dan weer de iconische, Taiwanese ‘ik blaas je huis omver’ ventilatiekracht om de hitte weg te sluizen.

Tegelijkertijd zou je willen klagen over een applicatie of acht aan regelrechte bloatware op het systeem, ware het niet dat meegeleverde programma’s als Nahimic 2+ en MSI’s eigen Dragon Center enorm handige toerijkingen zijn. Het is een kwestie van Ying en Yang. Of, beter gezegd: MSI toont hiermee aardige balans tot The Force te brengen. Datzelfde kan niet gezegd worden over je bankrekening, maar toch.

Conclusie

In tijden is het mij niet zo lastig gemaakt om daadwerkelijk kritisch te zijn. Begrijp me niet verkeerd; ijzersterke producten zijn altijd welkom, maar het overkomt niet vaak dat er simpelweg weinig te klagen valt over technologie. De MSI GT75VR 7RE Titan SLI is precies een product uit die categorie. Als liefhebber van hoogwaardige tech is het moeilijk niet te houden van een beest als deze. Hardware-technisch overrompelt het vrijwel elk ander (desktop)systeem met gemak, terwijl je tegelijkertijd mobiel kan genieten van een prachtig scherm, heldere audio en tal van andere gemakken voor de gamer of power-user. Om nog maar niet te spreken over dat vernuftige nieuwe toetsenbord. Er zijn weinig draagbare systemen die eenzelfde gevoel op kunnen doen borrelen onder de fanaten.

Tegelijkertijd is en blijft dit natuurlijk een prestigeproduct voor MSI, niet ongelijk die eerdere GT80 Titan. Iets wat de doorsnee sterveling niet bijzonder snel zal kopen, iets wat vooral op een kleine niche inspringt. Met een richtprijs à 4.399 euro kon je daar natuurlijk ook al lang en breed van uit gaan. Maar zelfs dan kun je MSI weinig kwalijk nemen betreffende dit product. De bouwkwaliteit is van hoog niveau en het geheel is van vrijwel alle gemakken voorzien. Zelfs de meest uiteenlopende (potentiële) gebruikers zullen weinig missen op een model als deze.

Toegegeven; de prijs is natuurlijk torenhoog en het continu moeten meezeulen van nota bene twee voedingsblokken (plus bijbehorende kabelkluts) is weinig charmant. Maar goed, dan draai je dus wel mooi high-end games als Gears of War 4 of Ghost Recon: Wildlands op 4K/60 met prachtige visuele effecten. Geen idee waarom je dat onderweg zou willen doen, maar het levert MSI in ieder geval een dikke pluim op.

  1.   
    Pakz's avatar

    Stroomkosten zijn nogal wat als je hem veel gebruikt lijkt me. Ik herinner me nog van toen ik een desktop had ik best wat per maand aan stroom kwijt was(tijdens de vierkante monitor tijden) 1000 watt per uur is nu 10 cent dacht ik.

    Van wat ik van de garantie van msi weet is dat ze pick up and return garantie hebben(volgens de alternate site) Ik vraag me echter af hoe lang je een machine kwijt bent. Ik herinner me van vroeger dat ik wel +/- 2 maanden kon wachten tot ik een computer terug had.

    Hoe zit het eigenlijk met de dode pixels situatie? Ik las dit jaar nog ergens dat dit veel minder voor komt dan jaren daarvoor door betere productie processen. Ik heb het met 15+ laptops nog nooit gehad maar de hele poespas als je die hebt daar zie ik tegen op. Koop je een 4000 euro laptop en dan heb je een paar dode pixels 👿

  2.   
    Tom's avatar

    Zelf heb ik nooit last gehad van brakke laptops of dode pixels, dus ik heb ook nooit hoeven te communiceren met de helpdesk van MSI.

    Wél weet ik van een boel bezoekers dat ze wel te spreken waren over de service. In tegenstelling tot veel andere fabrikanten, handelt MSI Benelux het gros van hun defecten lokaal af. De tijd dat je een product kwijt bent, zal mogelijk variëren. Maar veel van de mankementen worden gewoon in Son en Breugel verholpen, voor zover mij verteld is.

    Wij gebruiken nu overigens alweer bijna drie jaar een ouder MSI GT-model, waarvan het scherm nog altijd prima functioneert. Dode pixels zijn natuurlijk nog niet uitgeroeid, maar ik heb ze nooit aangetroffen op een van onze testmodellen.