MSI vernieuwt reeks gaming laptops met RTX-videokaarten

Het zat er aan te komen, maar op het elektronicagerichte CES-congres zagen de Taiwanezen hun juiste timing; een reeks bestaande (gaming)laptops van MSI wordt wederom voorzien van een nieuwe generatie. Grofweg dezelfde form factors als andere jaren, maar nu uiteraard met modernere componenten daarin verstopt.

De grootste veranderingen voor MSI’s laptops uit de Gaming-serie komt voort uit de implementatie van NVIDIA’s nieuwste chipset, die van de RTX-generatie. Afhankelijk van het specifieke model, worden de nieuwe GT-, GS-, GE- en GL-series optioneel geleverd met grafische chips van de 20-lijn van NVIDIA GeForce.

Afgezien van de nieuwe GL73 en GL63, zonder twijfel de laagste instap van MSI’s Gaming-lijn, kunnen de top-range notebooks voortaan voorzien worden van de GeForce RTX 2080-kaarten, elk met 8GB GDDR6 videogeheugen. De GL-lijn topt daarentegen af op GeForce RTX 2060, met 6 GB GDDR6-geheugen.

En, enigszins te verwachten, heeft MSI daarmee alweer een eerste primeur van het jaar mee binnengesleept. De door ons al reeds bejubelde MSI GS65 Stealth (15.6″) werd evenals vernieuwd én eventueel vergroot, met de GS75 Stealth (17.3″); beide uit te rusten met de RTX 2080-videokaart. Daarmee is de nieuwe MSI GS75 Stealth ’s werelds eerste lichtgewicht gaming laptop (à 2.2 kilogram) met precies die high-end grafische processor.

Saillant detail is ook dat de iets kleinere en dus nóg draagbaardere GS65 Stealth de CES Innovation Award wint. Iets dat wij van Gamersnet tot dusver kunnen beamen; de GS65 levert flinke prestaties, maar is zo om en nabij de meest slanke en compacte gaming-laptop die we tot dusver ooit mochten testen.

Mocht die strakke form factor niet je ding zijn en ga je liever all-out, dan is de lompe, nieuwe GT75 Titan meer je ding. Evenals uitgerust met de RTX 2080, maar daarbovenop ook nog eens 8th Gen Intel Core i9 processor, die volledig overclockbaar is.

Daartussenin zweven de GE75 Raider en GE63 Raider RGB, die dit jaar evenals terugkeren met RTX 2080-graphics. Aanzienlijker lomper en nét wat (vooral in verlichting) veelzijdiger dan de Stealth- of instapreeks van MSI, maar toch weer een flink stuk draagbaarder dan bijvoorbeeld de immer loeizware Titan-reeks.

Aan het andere eind van dat spectrum (en zelfs buiten de gaminglijn) zien we MSI’s nieuwgevonden focus op non-gaming laptops. De Prestige Series-lijn, die vorig jaar al geïntroduceerd werd, wordt zo dit jaar uitgebreid met de MSI PS63 Modern. Wederom neemt die de vorm van gamende voorvader GS65 over, maar vergroot deze de toespitsing op onder meer content creators en andere creatieve zakenlui.

In wezen houdt dat in dat de videokaart subtiel blijft middels een ingebouwde GeForce GTX 1050 (Max-Q) met 4GB GDDR5, het 144 Hz scherm komt te vervallen en ook het fysieke overkomen iets minder RGB schreeuwt. Buiten dat blijven componenten als werkgeheugen, centrale processor en opslagmogelijkheden grofweg gelijk. Wél prijkt op Prestige-laptops een vingerprintscanner, die tot dusver volledig uitblijft bij de gaming-lijnen.

Met CES 2019 zijn MSI’s grote onthullingen op het gebied van notebooks weer uit de doeken gedaan, maar jammer genoeg ontbreekt een indicatie van wat voor uitvoeringen zowel verkocht zullen worden in de Benelux, alsmede prijsindicatie van alle nieuwe laptops.

 1.   
  BozeBever's avatar

  MSI GT75 Titan – 4,56kg. Oude tijden herleven toen je nog een laptop met een handvat had. In hoeverre is dit nog handzaam?

 2.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @BozeBever: Dat ding is echt nul handzaam. In ieder geval, de laatste twee edities die ik in mijn handen heb mogen hebben.

  Steevast ben je dat vehikel mee aan het slepen, plus de twee (!) voedingen én bijbehorend tussenstuk, om dat ding maar op volle toeren te kunnen gebruiken.

  De Titan-lijn zijn echt notebooks voor een hele strakke niche, lijkt me zo.