Gwent Thronebreaker

Het was voor menig The Witcher 3-speler een uiterst aangename verrassing: Gwent. De minigame wist zo’n schare fans op de been te brengen dat ontwikkelaar CD Projekt Red besloot om Gwent als een standalone online cardgame uit te brengen. Nadat de game in eerste instantie enkel voor een beperkt aantal gelukkigen beschikbaar was, is de public beta van Gwent sinds mei van dit jaar voor eenieder beschikbaar. Dat er nog heel wat moois gloort aan de horizon voor Gwent, dat maakte CD Projekt Red tijdens de Gamescom wel duidelijk.

Een rooskleurige toekomst

De Poolse studio heeft natuurlijk tal van contentupdates in de maak, zo worden er in de nabije toekomst een dertigtal nieuwe kaarten toegevoegd en wordt er nog flink aan de balans gewerkt. Daarnaast speelt CD Projekt Red vanzelfsprekend in op de eSports-trend en staan er tal van toernooien, met het nodige prijzengeld, op de planning voor de crème de la crème van de Gwent-spelers. Ook voor mindere goden biedt de toekomst van Gwent echter voldoende interessants, want voor deze informatie had CD Projekt Red ons natuurlijk niet uitgenodigd. Waar dan wel voor? De onthulling van Gwent Thronebreaker.

A Tale of Meve

Een heuse singleplayeruitbreiding, waarin je je nog eens onder kan dompelen in het The Witcher-universum. Thronebreaker is dan ook veel meer dan wat dialogen die als slap excuus dienen om je een aaneenschakeling van gevechten tegen de CPU voor te schotelen. Gwent Thronebreaker speelt zich vele jaren voor de The Witcher-games af en vertelt het je verhaal van Meve, de koningin van Lyria en Rivia.

Dit avontuur beleef je verspreid over een vijftal verschillende maps die ieder over hun quests beschikken. Het verhaal wordt daarbij verteld middels uitgebreide dialogen met leden van jouw leger, voorbijgangers en tegenstanders, maar ook door monologen van een alwetende verhaalverteller. Ook cutscenes worden niet geschuwd, al wordt het verhaal hierin op een vrij simpele comic-achtige wijze verteld. Hoewel dit wat simplistisch aanvoelt, sluit het wel goed aan op de cartoony grafische stijl die de open wereld van Gwent Thronebreaker biedt.

Zoals we gewend zijn uit de The Witcher-games zal ook Gwent Thronebreaker ons een vrij donker verhaal voorschotelen, waarin het ook aan de speler is om keuzes te maken en de hier bijbehorende consequenties te dragen. Een simpel voorbeeld hierbij is je opstelling tegenover simpele burgers die je om een gunst vragen. Door al te afstandelijk te reageren, jaag je de arme boer tegen je in het harnas en loop je misschien wel een leuke beloning mis. Ben je echter wat al te toeschietelijk tegenover het plebs, dan kan men je zien als een zwak leider met alle gevolgen van dien.

Politieke arena

Naast een beetje politiek draait het in Gwent Thronebreaker uiteindelijk natuurlijk allemaal om de gevechten, het is en blijft immers een cardgame. Thronebreaker biedt je daarbij niet alleen de reguliere gevechten uit de multiplayer, maar stelt je tijdens gevechten soms ook bepaalde doelen. Zo moet je niet altijd simpelweg het potje winnen, maar een bepaalde tegenstander ombrengen of juist een eigen karakter in leven houden. De speelkaarten acteren daarnaast niet per definitie hetzelfde als in de multiplayer, maar zijn soms juist krachtiger. Ook kan de omgeving waarin je vecht, bijvoorbeeld een brandend dorp, invloed hebben op je spel.

Voorlopige conclusie

Er lijkt geen enkele reden te zijn om de toekomst van Gwent niet rooskleurig in te zien. De toevoeging van een nieuwe gamemodus, speelkaarten, een factie en seasonal events zijn allen slechts een kwestie van tijd. Nog wel interessanter is echter de onthulling van Gwent Thronebreaker, een lijvige singleplayeruitbreiding op het online kaartspel. De gameplay van Gwent heeft zich inmiddels wel bewezen, maar ook op andere fronten lijkt Thronebreaker een schot in de roos. Zeker voor een kaartspel is er in deze Gwent-uitbreiding namelijk verrassend veel aandacht voor het verhaal. Wel laat CD Projekt Red nog twee voorname vragen onbeantwoord. Informatie over de releasedatum van Gwent Thronebreaker komt niet verder dan ergens dit jaar en ook over het onvermijdelijke prijskaartje van deze lijvige uitbreiding hult CD Projekt Red zich nog in stilzwijgen.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren