Review: Tekken 7

De meest gezellige familie aller games is eindelijk weer terug met een nieuw deel die het legendarische familiedrama voortzet. Dat wordt mensen van een klif of vulkaan gooien en combo’s leren. Alleen met bloed, zweet en zoute tranen kun je werkelijk goed worden in een vechtgame. Welcome to The King of Iron Fist Tournament Seven dus, of in de volksmond gewoon Tekken 7!

Tekken Rek Tournament

Ondanks de naam is Tekken 7 niet de zevende game in de serie. Wie kent Tekken Tag Tournament bijvoorbeeld nog? Tekken 7 zet wel de doorlopende verhaallijn van de Tekken-serie door. De familie Mishima heeft bonje op een schaal die ze bij de EO met het Familiediner niet aan zouden durven. Nooit eerder was een familiedrama zo intens en leuk om te volgen. Natuurlijk blijft het niet enkel bij de fittie van de Mishima’s want daarnaast is er ook nog een breed assortiment aan vechters te kiezen om de strijd mee aan te gaan.

Tekken 7 heeft een aantal verschillende modi om spelers mee te vermaken. De meest interessante om mee te beginnen is de verhaalmodus. Verhaal is tegenwoordig een vereiste in vechtgames en Tekken 7 weet in ieder geval goed door te gaan op het verhaal dat in de eerdere delen al neergezet is. Het verhaal van Tekken 7 is in een aantal uur door te lopen en biedt op de normale moeilijkheidsgraad zo nu en dan nog een behoorlijke uitdaging. Je kunt niet kiezen als wie je vecht waardoor sommige baasgevechten een kwestie van geduld worden. Door middel van korte cutscenes met quicktime events kun je zo nu en dan een kleine voorsprong winnen. Deze zijn echter niet altijd duidelijk omdat ze af en toe de diepere kennis van het vechtsysteem van een speler vergen. Wanneer het verhaal uitgespeeld is, komen er verhaalsegmenten voor specifieke personages vrij en kunnen spelers het opnemen tegen een enorm sterke vijand in de Special Battle.

Hoewel het verhaal enorm sterk begint met een introductie waarin je als een jonge Kazuya tegen Heihachi vecht is het narratief niet altijd even sterk. Er vinden zich belangrijke gebeurtenissen plaats in Tekken 7 die op zowel het verhaal als de serie veel impact hebben. Helaas wordt die ervaring afgedaan door slechte pacing, onlogische ontwikkelingen en hier en daar bar slecht stemacteerwerk. Ook is het verhaal enkel gericht op een aantal personages van de gehele cast die aanwezig is in Tekken 7. Zelfs een aantal nieuwe personages hebben geen rol in het verhaal van de game. De verhaalsegmenten van losse personages is niets meer dan één gevecht, een stukje tekst en een cutscene voor samenhang. Het stelt niet veel voor.

In de mode

Voor een vechtgame is het belangrijk dat spelers hun vaardigheden kunnen peilen tegen anderen, want dat is waar voor veel mensen de lol vandaan komt. Gelukkig doet Tekken 7 dit voor het grootste gedeelte goed, al is het niet zonder gebreken. Offline kunnen spelers aan de slag met een Arcade-modus die niet veel voor stelt. Een hele ronde Arcade duurt misschien zo’n vijf gevechten en levert je niets op dan wat geld dat gebruikt kan worden om cosmetische voorwerpen of filmpjes in de galerij te kopen. Een gemiste kans, gezien hier in het verleden meer meegedaan werd. Verder zijn er nog Treasure Battle, Versus en Practice voor offline spelers. Deze modi werken naar behoren, al is het wel wat wrang dat spelers in Versus niet tegen de CPU kunnen spelen. Street Fighter 5 deed dit ook en heeft daar vorig jaar tijdens release nog veel kritiek op gekregen. Omdat Tekken 7 juist was uitgesteld om te leren van de fouten van Street Fighter 5 snap ik persoonlijk niet waarom dit zo is. In Treasure Battle kunnen spelers met personages tegen de CPU strijden en hun rang verbeteren terwijl ze geld verdienen en cosmetische voorwerpen vrijspelen. Het is een leuke toevoeging waarmee je ook nog eens unieke voorwerpen voor je personages vrij speelt.

Practice spreekt voor zich en is voor de oplettende speler aardig uitgebreid. Spelers kunnen bijvoorbeeld op eigen wijze combo’s leren, maar ook de vijand programmeren om bepaalde acties te herhalen. Dit is bijvoorbeeld extreem handig om te leren verdedigen tegen aanvallen waar je moeite mee hebt. Nieuwe spelers die echt goed willen worden gaan deze modus waarderen. Tekken 7 is desalniettemin minder vriendelijk voor nieuwkomers omdat een volledige tutorial ontbreekt, dus is een sterke trainingsmodus ook van belang. Gelukkig is er altijd nog het internet om je te helpen met handige tips.

Online

Bij de release van Tekken 7 bleken de servers van Bandai Namco voor de PlayStation 4 niet helemaal mee te willen werken gezien online spelen bijna niet mogelijk was. Inmiddels is er een patch uitgekomen die de meeste problemen met online-stabiliteit succesvol verhelpen. Online kunnen spelers kiezen voor Ranked Matches, Player Matches en Tournament. Ranked– en Player-matches spreken voor zich; in deze modi speel je online tegen andere spelers voor de lol of voor een rang.

Tournament is niet anders, maar in deze modus speel je met anderen een toernooitje waarbij verschillende regels in werking kunnen zijn. De toernooien hebben geen invloed op je rang, maar wel kunnen spelers tot zekere hoogte zien hoe goed je hebt gescoord op voorgaande toernooien. Hoe beter iemand het doet in een toernooi, des te meer geld en cosmetische voorwerpen diegene binnensleept. Daar moet je wel het toernooi voor uitzitten, want bij een ragequit krijg je helemaal niks. Doorgaans is het geen probleem als zoutige spelers in frustratie weggaan, maar als de host vertrekt is het toernooi ook voorbij. Jammer, maar helaas heeft dit mij in ieder geval wel een aantal overwinningen gekost. Het is geen dramatisch verlies maar het levert wel frustratie op. If you can’t take the heat, stay out of the desert zal ik maar zeggen.

Salty sweep

Het echte vlees van de game komt van de gameplay. Het vechtsysteem is in Tekken 7 iets anders ten opzichte van zijn voorgangers met de introductie van de rage art. Mocht een speler in het nauw gedreven worden en niet veel leven meer op zijn meter hebben staan dan krijgt hij rage. Dit is een mechaniek voor de comeback kings, want tijdens rage gloei je rood en doen je aanvallen meer schade. Bij een goede opening kunnen spelers tijdens rage gebruikmaken van hun rage art om een superaanval uit te voeren. Ook is er de rage drive, die ingezet kan worden om brute combo’s uit te voeren. Bij het gebruik van een rage art of rage drive raakt de gebruiker wel zijn rage kwijt.

Verder zijn de meeste dingen nog hetzelfde ten opzichte van Tekken 6. Elke aanvalsknop is nog steeds verbonden met een ledemaat en elke strijder heeft nog steeds een aantal unieke aanvallen. De meeste veteranen zullen bij hun favoriete personages waarschijnlijk wel wat verschillen merken. Voor bijvoorbeeld Lili-mains, zoals ik, werken sommige aanvallen net iets anders. Al met al is Tekken 7 vrij goed gebalanceerd met de speelbare personages die het heeft. Voor beginners zullen sommige tegenstanders enorm goedkoop aanvoelen, zoals de beruchte Eddy Gordo of de nieuwkomer Lucky Chloe, maar met oefening is dit te overbruggen. Neem de tijd in Practice als je moeite met bepaalde personages hebt.

Conclusie

Tekken 7 is een enorm sterk vechtspel, waar zeker een toekomst in zit. Het spel is momenteel echter niet voor iedereen weggelegd. De singleplayer-content is enorm karig en ook al komen er nog nieuwe modi aan in de vorm van downloadbare content, voor nu is dit nogal een probleem. Ook is Tekken 7 geen vriendelijk spel voor nieuwkomers omdat veel gameplay-elementen niet degelijk worden uitgelegd in het spel zelf. Je leert bijvoorbeeld nergens dat je geen worp kunt breken als je gepakt wordt tijdens een armor-move. Dat gezegd hebbende, is Tekken 7 een enorm goede aanwinst voor gamers die graag aan de slag gaan met vechtgames en ook een waardig deel om bij in te stappen. Het vechtsysteem is zeer goed uitgewerkt en Tekken 7 is beter gebalanceerd ten opzichte van een vechtgame als Injustice 2. Elk personage kan het goed doen op hoog niveau. Tekken 7 maakt een goede kans om de komende jaren veel gespeeld te gaan worden op toernooien en daar kijk ik persoonlijk zeker naar uit.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Vechtsysteem is top
 • Tekken Jukebox
 • Character Customization...
 • Online werkt sinds de patch goed
 • Downloadbare content gaat nieuwe modi en personages toevoegen

Wat is NOT

 • Karig voor singleplayer
 • Stemacteerwerk op sommige plekken
 • ...minder opties om personages aan te kleden dan voorgangers
 • Weinig uitleg voor beginners
 • Grafische oneffenheden op normale PlayStation 4

8.2

 1.   
  RiiLaKuma's avatar

  Waar zijn al mijn fighting junkies at dan? Voeg me toe op PS4: Schapenwol