State of Decay 2 – Fast Forward 2017

De eerste State of Decay verscheen in 2013 voor de Xbox 360, en in april 2015 voor de Xbox One en pc als Year-One Survival Edition. Hoewel het spel niet bepaald wist te imponeren, bleek het voor velen een vernieuwende zombie-surival. Het concept van het spel was simpel: je bouwt een groep overlevers te midden van een zombie-apocalyps op, en een dood (hoofd)personage is ook echt dood.

Het primaire doel van de game was dan ook om de maatschappij die je met je mede-overlevenden opbouwt zo stabiel mogelijk te houden. Uitslaande ziektes, zombie-aanvallen op je basis en vermiste of gewonde overlevenden vormden zo’n beetje de kern van het spel, en je was dan ook naast het verkennen van de wereld vooral bezig met het micro-management van je eigen samenleving. Juist dat hele managementsysteem maakte State of Decay een van de innovatiefste zombiegames van de laatste jaren. Als spelers balanceer je continu tussen de keuze om de wereld in te trekken, of je basis en overlevenden te verbeteren, want op het moment dat je de pijp uitgaat zal je een andere rol op je moeten nemen.

Toch wist het spel vooral op dat eerste punt weinig hoge ogen te gooien: het verhaal was karig, zelfs met alle DLC die bij de Year-One Survival Edition zat. Cutscenes die schitteren van afwezigheid en animaties die allesbehalve vloeiend lopen: nee, van de campaign moest State of Decay het niet hebben.

Eendracht maakt macht

Een ander minputje van het origineel was het ontbreken van enige vorm van multiplayer of co-op. Laat dat nu juist hetgene zijn waarvan we zeker weten dat State of Decay 2 het wél bevat! Op de E3 liet Jeff Strain, grote man van ontwikkelaar Undead Labs, al weten dat de game aanvankelijk een MMO zou worden, waarbij alle spelers in één grote wereld zouden moeten overleven. Van dat idee werd afgestapt, en het uiteindelijke resultaat is een singleplayer met co-op. Spelers kunnen ten alle tijden sessies van andere spelers instappen of verlaten.

Het is mogelijk om tijdens de sessies je matties te verlaten en alleen op avontuur te gaan, al wordt dat door Strain sterk afgeraden. De kans dat je een grote groep ondoden tegenkomt en voer wordt is simpelweg te groot. Wat in plaats daarvan wel kan volgens de CEO van Undead Labs, is opsplitten in teams van twee. Het ene duo zoekt naar voedsel of medicijnen, terwijl het andere een wagen zoekt met genoeg ruimte in de kofferbak.

Moordmaatjes

Ook zal State of Decay 2 geen directe player-versus-player bevat. Dat betekent overigens niet dat je het je medespelers niet lastig kan maken om te overleven. Trek een grote groep zombies in de richting van een nietsvermoedende medespelers, en grote kans dat degene het onderspit delft. Genoeg ruimte om te ontsnappen gelukkig, want het speelvlak van dit deel zal substantieel groter zijn dan van zijn voorganger.

Daarnaast lijkt het erop dat een aantal speciale zombies, freaks, wederom hun opwachten zullen maken. In de E3-trailer van State of Decay 2 was overduidelijk een Screamer te onderscheiden dankzij de ontbrekende armen en, tja, zijn ijzige gegil. Wat eventueel kan wijzen op een nieuwe freak, is een zombie die eerder in de trailer verschijnt. Omstreekt dertig seconden verschijnt er een zombie langs de weg die op handen en voeten loopt, een verschijning die het origineel niet voorkwam.

Conclusie

Als we de (karige) informatie die tot nu toe bekend is mogen geloven, heeft Undead Labs duidelijk gewerkt aan het verbeteren van de minpuntjes van het eerste deel. De game bevat eindelijk een soort van multiplayer in de vorm van co-op, en we kunnen aan de slag in een aanzienlijk grotere wereld dan het eerste deel. Het belangrijkste aspect uit het origineel lijkt intact gebleven: het micro-managen van je eigen samenleving.

Dit is wat er tot zover van State of Decay 2 bekend is, na een trailer en twee nieuwtjes op de E3 2016. Verwacht wordt dat we op de E3 van 2017 meer informatie omtrent de game krijgen, alsmede een releasedatum. Wel lijkt het erop dat het spel nog in 2017 zal verschijnen. Omdat het lastig is om met zo weinig feiten een definitief oordeel te vellen, wachten we nog even op meer informatie. Op de aankomende E3, wellicht?


Meer weten over State of Decay 2? Lees al het nieuws, bekijk de trailers of de screenshots!

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren