Metal Gear Survive – Fast Forward 2017

Weinig games veroorzaakten in 2016 zoveel controverse als Metal Gear Surive. Konami onthulde het spel tijdens Gamescom en kreeg direct een shitstorm aan kritiek over zich heen. De YouTube-trailer heeft inmiddels bijna 120.000 dislikes (versus 22.000 likes) en het internet staat vol met klachten van fans. Is dit hoe Konami de Metal Gear-franchise in ere wil houden?

De woede van fans is goed te begrijpen. Kojima’s oneervolle ontslag staat nog vers in ons geheugen gegrift en de verhalen die vervolgens naar buiten kwamen, waren niet mals. Er gaan zelfs geruchten dat de man gedurende de laatste zes maanden van de ontwikkeling van The Phantom Pain in zijn eentje opgesloten zat in een kamer, en niet direct met zijn team mocht communiceren. Tel daar nog eens het cancellen van Silent Hills bij op en je begrijpt waarom veel gamers een appeltje te schillen hebben met Konami.

Scepsis op deze eerste Metal Gear-game zonder Kojima was dus onvermijdelijk. Toch had deze zaak een stuk beter kunnen aflopen. Wanneer Konami op de proppen was gekomen met een volwaardige Metal Gear-game die eer aandoet aan het nalatenschap van Kojima, had de uitgever duidelijk uitgedragen dat het zijn best doet om kwaliteit te blijven leveren in een post-Kojima-tijdperk. Wat we echter krijgen is een gemakzuchtig ogende spin-off, die weinig te maken heeft met de Metal Gear-franchise en assets uit The Phantom Pain klakkeloos kopieert. Het is bijna vragen om kritiek.


Kojima zelf heeft ook al aangegeven niet onder de indruk te zijn van Metal Gear Survive. De man snapt, net als veel gamers, niet waarom de game draait om zombies. “De Metal Gear-games gaan over politieke actie en spionage”, merkte de man op. Het is een terecht kritiekpunt. Toch is het te vroeg om Metal Gear Survive al volledig af te schrijven.

Coöperatieve stealth

De eerste gameplay-beelden bewijzen namelijk dat het spel wel degelijk potentie heeft. Inderdaad: de omgevingen lijken te zijn gekopieerd uit The Phantom Pain en ook de gameplay-concepten zijn weinig origineel, maar het spel oogt absoluut degelijk. Juist doordat Konami de engine en assets zo gemakzuchtig heeft gekopieerd, begint de uitgever met een technisch sterke basis.

Metal Gear Surive moet dan ook niet zozeer gezien worden als een compleet nieuwe game, maar meer als een uitbreiding op The Phantom Pain. Wat we in feite krijgen is een gigantisch DLC-pakket voor Metal Gear Online, dat diepgaande coöperatieve gameplay toevoegt. Wanneer je net doet alsof dit geen Metal Gear-game is, heb je in potentie een interessante coöperatieve multiplayer met zombies.


De game gaat namelijk best diep. Je kunt jouw personage tot in de details aanpassen en hebt de beschikking over een groot arsenaal. Bovendien zorgen de verschillende gadgets er, in combinatie met de weidse omgevingen, voor dat je veel mogelijkheden hebt om situaties tactisch aan te pakken. Ook legt Metal Gear Survive een zware nadruk op stealth, iets wat we in zombiegames minder vaak zien. Er zijn dus zeker positieve elementen.

Voorlopige conclusie

Het is lastig om nu al een oordeel te vellen over Metal Gear Survive. Fans hebben gelijk wanneer ze zeggen dat dit een schaamteloze rip-off is van The Phantom Pain die weinig te maken heeft met de Metal Gear-franchise, maar in essentie heeft de game potentie. Coöperatieve stealthgames komen niet vaak voorbij en juist door Konami’s gemakzuchtige kopieerbeleid, heeft Metal Gear Survive een ontzettend sterke technische basis. Waarschijnlijk zullen de echte Metal Gear-fans deze titel uit principe vermijden, maar voor de rest is dit een game om op z’n minst in de gaten te houden.

Meer weten over Metal Gear Survive? Lees al het nieuws, of bekijk de screenshots en trailers!
 1.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Metal Gear Survive is PRECIES het zelfde als Capcoms grootste fout en blunder, Resident Evil Umbrella Corps!

  Een dikke cashgrab, de naam/legacy niet waardig is, het compleet afstand doet van wat het ooit was, en niemand had hier om gevraagd noch dat het nodig was geweest dat dit… Dit ding bestaat!

  Ik kijk hier echt niet naar uit. Want net als (again) RE UC word dit de zwarte schaap buiten de serie. Want ja ik weiger dit een game te noemen binnen de series franchise.

 2.   
  JaslanNL's avatar

  ’t Is jammer dat de naam van een ander soort serie er aan word verbonden, zo krijg je al snel een verkeerde link. En hoe het allemaal in het verleden is verlopen is ook zuur. Toch zullen een boel gamers daar niks van af weten omdat ze het niet hebben gevolgd en halen de game gewoon, misschien met een verkeerde verwachting vanwege de naam, terecht als ze dan vervolgens niet zo blij worden.

  Maar als het een goed spel blijkt te zijn zal ik hem graag eens uit proberen met een paar vrienden, toen ik las dat er diepgaande co-op in zit was ik getriggered. Eerst maar eens de eerste gameplays en reviews afwachten.