Super Mario Run

Nintendo heeft de smartphone ontdekt! Het heeft even geduurd, maar de releases volgen elkaar steeds sneller op. Was er begin dit jaar nog de hype rond Miitomo, later werd deze hype meermaals overtroffen door de release van Pokémon GO. Laatstgenoemde is geen game van Nintendo zelf, maar als grootaandeelhouder van The Pokémon Company moet de potentie voor een Mario-game zeker gevoeld zijn. Super Mario Run is deze Mario-game geworden. Jij kruipt in de huid van de Italiaanse loodgieter en je moet stijlvol rennen voor je leven. Hoe verslavend dat kan zijn weten we al uit games als Rayman Jungle Run, maar weet Mario te overtuigen op de smartphone en is de game de gevraagde 10 euro waard?

Herkenbaar

Verslavend is Super Mario Run zeker. In bekende Mario-levels dien je niet veel meer te doen dan het scherm aan te tikken. Hoe langer je je vinger op het scherm houdt, hoe verder Mario springt. Dit voelt exact als je gewend bent van andere Mario-games. Lopen doet Mario helemaal zelf en je doorloopt zes werelden met ieder vier levels. De 24 levels zijn herkenbaar voor de fans. Je begint in groene levels, waarna je al snel de lucht ingaat, of onder de grond of in spookhuizen. Werelden worden afgesloten met een schip of een kasteel, waarna Bowser of een Boom Boom op je wachten. De 24 levels zijn behoorlijk snel te doorlopen, want de uitdaging zit hem (bijna) nooit in het doorlopen van het level. In elk level zijn vijf muntjes van een bepaalde kleur te vinden. De eerste vijf zijn roze, die soms al behoorlijk pittig zijn om te verzamelen. Daarna volgen nog vijf paarse en vijf groene munten. Deze zijn enorm uitdagend om te behalen en dit kan bij vlagen behoorlijk frustrerend zijn. Dat is ook inherent aan dit genre, want dat had ik met de Rayman-games ook zeker.

De moedigste keuze van Nintendo was om de game verticaal te maken. Je hoeft je telefoon dus niet in de breedte te draaien om de game te spelen. Dit is een erg sterke beslissing van Nintendo, want je kunt de game gemakkelijk overal spelen. Het maakt de game ook in gameplay verticaler, wat prima werkt.

Meer dan alleen rennen

Als je klaar bent met de spelwerelden, dan kun je nog aan de slag met je eigen dorpje. Door de reguliere levels te spelen krijg je muntjes en race tickets, die je kunt inzetten voor zogenaamde races. Hierin ga je het opnemen tegen andere spelers. Door zo stijlvol mogelijk te rennen (veel wall jumps, double jumps, verslaan van vijanden etc.) kun je in levels munten verdienen en wie de meeste munten verdient wint het level. Je wordt beloond met de munten van jezelf en je tegenstander (die je ook echt kwijtraakt als je verliest) en met verschillende kleuren Toads. Deze kun je beide gebruiken voor het uitbreiden van je dorp. Je kunt in een winkel verschillende gebouwen en decoraties kopen, helemaal in de stijl van Mario. Denk aan gekleurde bergen, paddenstoelen, hekjes, bomen en bloemen. Qua gebouwen kun je huisjes bouwen voor je verschillende kleuren Toads, buizen en momenteel zelfs tijdelijk een Kerstboom. Voor bepaalde gebouwen heb je een minimum aantal Toads nodig van een bepaalde kleur Toad en ook bevat deze game een levelsysteem. Hoe hoger je level, hoe groter het kasteel in je dorp wordt. Het is een leuk systeem dat niet heel diep is, maar wel variatie brengt in het geheel.

Conclusie

Dat Nintendo 10 euro vraagt voor Super Mario Run is niet gek, het Mario-merk staat voor kwaliteit en dat wordt zeker geboden. Toch is het aantal levels van 24 wel wat karig, zeker voor de mensen die niets willen unlocken, maar simpelweg de levels willen doorlopen. In dat geval ben je beter af met een reguliere Mario-game. Vind je het unlocken van verschillende dingen tof en houd je van de (soms frustrerende) gameplay van het verzamelen van gekleurde munten, dan is Super Mario Run een goede eerste Nintendo-platformer voor de mobiele apparaten.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Intuïtieve vertrouwde gameplay
 • Verticaal scherm
 • Multiplayer

Wat is NOT

 • Aantal levels is wat beperkt
 • Het bouwsysteem mag uitgebreider

7.8

 1.   
  Mattiees's avatar

  zou het graag eens proberen, alleen moet ik vermoedelijk nog wel even wachten voordat het kan op een windows phone… 😆 leuke review, was al benieuwd hoe mario jullie was bevallen!

 2.   
  Batman360x's avatar

  Ziet er goed uit,maar ga me er toch niet aan wagen. Heb dat smartding al genoeg in mijn handen voor andere dingen.