Review: Battlefield 1

Battlefield is een gerenommeerde franchise en hoewel de vorige delen niet zo sterk waren, maakt Battlefield 1 een ongelooflijke omslag die de serie weer zijn fundament terug kan geven. De keuze om een shooter te maken die weer eens naar het verleden grijpt kan ervoor zorgen dat concurrent Call of Duty een klap in het gezicht krijgt. Anderzijds krijgt de nieuwe installatie van DICE klachten dat het wel erg veel op Star Wars: Battlefront lijkt. Toegegeven, de gelijkenis is er, maar Battlefront is dan ook gewoon een heerlijke shooter. Battlefield 1 is echter dieper en geeft je Eerste Wereldoorlog-rillingen!

Vijfmaal verhaal

De Eerste Wereldoorlog. Honderd jaar geleden zaten we er middenin. Er zijn weinig ontwikkelaars die het wagen om over dit vier jaar durende tijdperk een game te creëren. Echter, vooral de shooterwereld is verzadigd met hedendaagse of in de toekomst afspelende titels, dat Battlefield 1 een enorme opluchting en openbaring is. En nee, natuurlijk is de game niet volledig historisch accuraat. De wapens en tanks zijn in gradatie gestegen die de oorlog in Battlefield 1 een stuk intenser, sneller en bruter maken. Is dat erg? Nee hoor, aangezien DICE ons een storyline en een online multiplayer geeft die beide verfrissend zullen aanvoelen. En met een verhaal bedoelen we er vijf, want het spel vertelt immers vijf korte individuele verhalen van soldaten die allen in een andere situatie zitten.

Deze verhaaltjes duren één á twee uur per stuk en brengen je door heel het Europa tussen 1914 en 1918. Met cinematische filmpjes sluist de game je door elk stuk en buiten wat emotionele momenten, maak je ook de ruwe kant van de Eerste Wereldoorlog mee. Alles is smerig, verwoest, kaal, nat of juist kurkdroog. DICE zet met een scheutje overdrijving actie neer hoe je als soldaat vocht in loopgraven, bunkers en in de lucht. Overdreven of niet, het is heftig en een ontzettend gave en sfeervolle beleving tegelijk. Je bestuurt een tank en schakelt andere rijdende bunkers uit, je gaat epische dogfights aan, je trekt een armored pak aan en bestormt bunkers, je neemt een burcht over en je berijdt de hete zandvlaktes.

Verhalend erg mooi en afwisselend opgezet, maar sommige missies zijn soms op een rare manier moeilijk. De ene keer schiet je iedereen overhoop en daarna word je overdonderd en mag je het grapje opnieuw doen. Ook is het one-man-army principe erg cliché en niet bepaald realistisch. Natuurlijk komt het in oorlogen voor dat een bataljon bijna volledig verslagen wordt en er een paar soldaten overblijven, maar bepaalde missies zijn bewust een eenmansactie. Opbouwend naar de multiplayer voelt het niet helemaal één game. Ik had graag met squads of legers – ofwel 32 vs. 32 – veldslagen uitgevochten, gebieden overnemen, oprukken naar de volgende vlag, werkend naar een climax. Battlefield 1 heeft alsnog een van de betere verhaallijnen in de franchise, maar echt passend binnen het geheel is het niet.

Overheers met alle vlaggen

De opzet van de singleplayer, spelend met tanks, vliegtuigen en diverse wapens, is echter wel een prima opbouw naar de multiplayer. Deze online variant is natuurlijk veel uitgebreider en dieper en dat uit zich direct al in alles wat je ziet, meemaakt en zelf kunt. De setting leent zich ten eerste al perfect voor een diversiteit aan maps, waar er negen van zijn. Er zijn nauwe dorpen, uitgestrekte woestijnen, een map in een bos die verdacht veel lijkt op die op Endor in Star Wars: Battlefront, enorme villa’s, burchten en mappen met veel reliëf. Elk speelt totaal anders en dat is een genot, want op sommige zijn tanks heel goed te gebruiken en op andere zijn ze minder gevaarlijk. Daarnaast speelt dynamisch weer ook een rol, waaronder regen, zandstormen of mist, die allemaal de gameplay honderdtachtig graden laten draaien. Hierdoor kan infanterie bijvoorbeeld beter tanks uitschakelen, zien vliegtuigen geen hand voor ogen en zijn sluipschutters eveneens kansloos.

Deze sfeer borduurt verder met de authentieke uitstraling van kledij, wapens en voertuigen. Geluiden van honderd jaar geleden zijn moeilijk te vinden, maar veel van het geschut heeft een oude klank. De wapens hebben echter wel een upgrade gekregen, waarbij je met machinegeweren, sniperrifles, shotguns en redelijk geavanceerde tanks aan de slag mag. Per klasse kun je wapens vrijspelen met War Bonds die je na elk potje verdient. Anderzijds unlock je ook items bij een X Classlevel en speel je bijvoorbeeld skins vrij via Battlepacks. Deze packs worden aan willekeurige spelers uitgedeeld na een match.

Kies wie je bent

Battlefield 1 behoudt de standaard klassen: Assault, Medic, Support en Scout. Maar met een eigen sausje zodat het aan de Eerste Wereldoorlog doet denken. Ieder zijn eigen wapens, specialiteiten en upgrades. Ook voegt de game nieuwe semi-klassen toe, die je toegewezen krijgt als je in een tank, vliegtuig of op een paard spawnt. Deze klassen, de Tanker, Pilot en Cavalry, hebben allemaal ook hun eigen wapens, die je echter gebruikt tot je dood gaat. Ik noem ze semi-klassen, want zonder voertuig of paard hebben ze niet heel sterke wapens. Wel kan elke speler een Elite Class worden door een speciaal wapen op te pakken dat bij een aantal vlaggen ligt. Zo kun je een vlammenwerper oprapen of een sentry gun. En tot slot zijn er de Behemoths, die beschikbaar worden gesteld voor het team dat aan de verliezende hand is. Zodoende kun je, en dat wisselt per map, in een Armored trein, een Airship (zeppelin) of een oorlogsschip genaamd de Dreadnought stappen en vechten om de match om te draaien.

Oprukken en verdedigen

Het belangrijkste is natuurlijk de modi en de balans daarbinnen. Battlefield 1 kenmerkt zich met zes modi: Conquest, Rush, Team Deathmatch, Domination en nieuwe nieuwe genaamd Operations en War Pigeons. Hierbij is Conquest de ultieme favoriet en het meest bekend. Op grote maps wordt er in een 32 vs. 32 match gestreden om wie de meeste objectives overneemt en vast kan houden. Hoe meer vlaggen jouw team in handen heeft, hoe sneller het puntenaantal stijgt en bij duizend punten win je. Nog altijd een intense strijd en matches waarin communicatie belangrijk is. In veel gevallen worden er squads gemaakt die gestructureerd punten gaan overnemen, maar helaas gebeurt het met deze grootte teams dat veel spelers op zichzelf zijn. Op zulke momenten kun je een match keihard verliezen. Werken squads wel samen, dan kun je geweldige potjes hebben.

War Pigeons echter draait om het bereiken van een duif, een veilig plekje zoeken om een bericht te schrijven en vervolgens de duif los te laten. Hij kan in de lucht nog neergeschoten worden, maar anders heeft jouw team een punt. Wie het eerst drie punten haalt wint de match, die zich afspeelt op kleinere maps. Dit zorgt voor omwentelingen, harde gevechten en het is dan ook een snelle modus. Erg tof om tussendoor te doen en het verveelt niet snel. Operations is weer iets heel anders. Het lijkt op Rush, maar je zult moeten vechten om de frontlinie op te schuiven. Verover meerdere objectives, hou ze vast en je verschuift het slagveld. Dit is geweldig om te doen aangezien de verschuivingen zorgen dat je iedere keer op een nieuw stuk map aan het vechten bent. En de uitslag van de ene verovering of verdediging zorgt voor ander begin aan de volgende ‘operation’.

De rest van de modi kennen we uit vorige games en in allemaal voelt de balans prima. Er zitten alltijd matches bij die je heel hard verliest, al ligt dat merendeels aan de teams. Ben je aan het verliezen, dan is een ommekeer met een Behemoth heel goed mogelijk. Ik heb meerdere keren hierdoor gewonnen of juist verloren als de tegenstander er goed mee omging. De balans in wapens is helaas niet altijd even goed. Gelukkig tellen kills nu mee voor de puntentelling en doen Medics dus beter hun werk. Echter, de snipers zijn overpowered. Hoe realistisch een one-hit-one-kill ook is, het maakt Battlefield 1 er niet beter op. Hoe vaak teamgenoten en ik al zijn neergehaald door één schot van een sniper, dat is niet fijn. Daarbij kunnen soldaten op paarden met een slag van het zwaard iemand doden, wat DICE ook wel mag nerfen. Verder voelt alles gestroomlijnd, zo zijn tanks goed te vernielen met bijvoorbeeld anti-tank granaten, zijn vliegtuigen neer te halen en zijn Elite Classes niet onsterfelijk. Ook de Behemoths zijn, met een beetje samenwerking, kapot te krijgen.

Tornado zeppelin

De gameplay van de shooter zit dus heel goed in elkaar. De modi zijn vet, zitten redelijk gebalanceerd in elkaar en het speelt glorieus weg. En dit geldt ook grotendeels op technisch vlak. DICE weet standaarden neer te zetten en we hebben het met Battlefront al gezien. Ook Battlefield 1 ziet er schitterend uit en de game pronkt graag met haar cutscenes. Heel filmisch prachtig weergegeven, maar soms ook ruw, hard en authentiek in bijvoorbeeld loopgraven. Daarbij komt dat de geluiden een genot zijn om te horen, al komt het soms voor dat het geluid even wegvalt in verschillende situaties. Hier en daar merkte ik in de singleplayer wat framedrops, maar de meeste glitches en bugs waren in de multiplayer te merken. Zo gebeurde het regelmatig wanneer ik een revive kreeg ik niet kon richten of schieten met mijn wapen. Van wapen wisselen was de oplossing al was je soms dan al dood. Best een gamebreaking bug. Ook kom je soms ergens vast te zitten en tot slot kennen we allemaal de vlammende tornado zeppelin, die er overigens eerder briljant uitzag dan vervelend is.

Conclusie

Battlefield 1 is oprecht een enorm goede en mooie shooter en voor mij misschien wel de beste van dit jaar. De cinematische opzet in singleplayer zorgt voor een schitterende en toffe – zowel story als online – ervaring die je aardig in de sfeer van de Eerste Wereldoorlog zet. Helaas soms raar moeilijk en de one-man-army opzet is wel erg cliché. Maar de online multiplayer maakt ontzettend veel goed met de bekende modi en twee nieuwe die uitstekend uit de verf komen. Conquest is het meest verslavend, maar ik denk dat de gehele game lang gespeeld gaat worden. Jammer genoeg is de balans van de sniper en het paard een beetje zoek en kent de multiplayer enkele vrij hevige bugs. Battlefield 1 draait, mede door de setting, de wereld van shooters helemaal om.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Verbluffende multiplayer op diverse maps
 • Eerste Wereldoorlog mooi neergezet
 • Nieuwe modi
 • Vijf filmische verhalen..
 • Audiovisueel als verwacht

Wat is NOT

 • Klassen niet geheel in balans
 • Bugs en glitches
 • ..die met one-man-army niet aansluiten op multiplayer

9

 1.   
  Dr_Oetlul's avatar

  Toffe review. Ga het misschien wel halen voor PC

 2.   
  stan_the_manNL's avatar

  Vette game hoor! Ben het eens met de review. Kan iemand mij trouwens vertellen hoe je per class levelt? Mijn general level is nu 8 maar ik kan maar geen nieuwe guns kopen omdat ik voor elke class level 0 ben en maar niet omhoog wil gaan for some reason

 3.   
  Jerry97's avatar

  Volgens mij als je naar customization gaat of in het hoofdmenu naar soldier gaat dan kan je daar het level van je class zien en hoeveel xp je nog moet verdienen voor die class.

 4.   
  Thijs.'s avatar

  Ik vind dat de classes best goed in balans zijn. Heb nu ongeveer 20 uur in de multiplayer zitten en ik heb niet het gevoel dat iemand sterker is dan een ander. Het gaat er bij bf om dat je samenwerkt in team verband. Als dit niet gebeurd dan heb je inderdaad kans dat er 20 snipers liggen te loeren en dan voelen ze heel sterk. Terwijl 1 goeie bomberplaner er over heen en ze zijn nergens meer te bekenen.

 5.   
  Weeman86's avatar

  Ik vond de beta al erg vermakelijk, dus ga deze ook zeker halen. Maar ik wacht nog even tot hij wat minder kost. De centen zijn eerst ergens anders nodig 😳

 6.   
  MaTriXX's avatar

  Kijk dat is nou een mooi cijfer, kan verder weinig toevoegen aan de review dan alleen dat ik de SP geweldig vind.

 7.   
  HenTactical's avatar

  gisteren kwam ik in de sinai woestijn een tank tegen met een hakenkruis op de romp😂

 8.   
  Neolite's avatar

  Geweldige game! Grafisch ziet het er werkelijk schitterend uit. Ik neem aan dat de game ook op de pc gespeeld is omdat de console versies grafisch niet te vergelijke zijn? Framedrops heb ik dan ook geen last van gehad.

  Sniper class overpowered? Dat One hit One kill is ook overdreven. Dat werkt alleen maar als je tussen twee afstanden iemand raakt. Anders doe je gewoon rond de 85 damage en leeft je tegenstander uiteraard nog. Daarnaast kun je met een medic ook iemand in drie gerichte schoten kapot schieten. Close range is een smg ook een zeer goede keuze.

 9.   
  Daniel Z's avatar

  stan_the_manNL schreef, "Vette game hoor! Ben het eens met de review. Kan iemand mij trouwens vertellen hoe je per class levelt? Mijn general level is nu 8 maar ik kan maar geen nieuwe guns kopen omdat ik voor elke class level 0 ben en maar niet omhoog wil gaan for some reason"

  Per potje krijg je War Bonds waarmee je wapens kunt kopen. Door zoveel mogelijk met een class te spelen, krijg je XP en level je. Dus als jij veel wisselt in classes, zul je ook niet snel levelen. Ik heb voor de review alles geprobeerd waardoor ik ook amper geleveld ben.

  Neolite schreef, "Geweldige game! Grafisch ziet het er werkelijk schitterend uit. Ik neem aan dat de game ook op de pc gespeeld is omdat de console versies grafisch niet te vergelijke zijn? Framedrops heb ik dan ook geen last van gehad."

  Neen, PlayStation 4.

 10.   
  mitchel1988's avatar

  Top game, ben er gek van. Al is de bug na revive wel om gek van te worden. En de paarden met hun klote zwaard ook. Zijn soms niet kapot te krijgen 🙂
  Levelen in een class werkt ook prima. Inmiddels zo goed als alle wapens vooral Medic is in het begin makkelijk te levelen.

 11.   
  Leon 2.0's avatar

  Wat een heerlijke game! Met name Operations is echt enorm vet. Het bijna nog geen normaal potje Conquest gedaan, omdat Operations zo goed bevalt. 🙂

  Ik heb overigens niet per se het idee dat snipers echt overpowered zijn, al is het soms wel buitengewoon frustrerend om er door neer geschoten te worden als je braaf naar een objective rent. Daarnaast is het ook irritant als je halve team besloot om liever ergens in de bosjes te gaan snipen, dan hun best te doen om een control point oid in te nemen.

  Overigens volledig eens met je aanmerkingen op de singleplayer. Die eerste missie was zo ontzettend vet, maar de twee (de rest moet ik nog doen) die daarna kwamen, konden daar echt niet aan tippen. In de eerste missie werd heel goed neergezet hoe vervangbaar een soldaat eigenlijk was in WW1 (uiteraard met het nodige spektakel), terwijl je daarna ineens in je eentje alles kunt klaren.

 12.   
  Neolite's avatar

  Daniel Z schreef, "

  ”Neolite” schreef, ".."

  Neen, PlayStation 4."

  Komt deze ook nog? Gezien de totaal andere ervaring op PC gelet op de graphics en gameplay?

 13.   
  Daniel Z's avatar

  Neolite schreef, "

  ”Daniel Z” schreef, "[quote=”Neolite”].."

  Neen, PlayStation 4."

  Komt deze ook nog? Gezien de totaal andere ervaring op PC gelet op de graphics en gameplay?[/quote]
  Die vraag mag je bij Peter of Leon 2.0 neerleggen, zij hebben de pc-versie.

 14.   
  HWSHHZ's avatar

  Wat @Neolite zeg, ik speel voornamelijk als sniper, en tot nog toe nooit een directe kill gehad als het geen headshot was, dus daar ben ik het niet mee eens. Ik zie erg uit naar de hardcore modus, enig idee wanneer die komt?

 15.   
  PaNNa's avatar

  Neolite schreef, "

  ”Daniel Z” schreef, "[quote=”Neolite”].."

  Neen, PlayStation 4."

  Komt deze ook nog? Gezien de totaal andere ervaring op PC gelet op de graphics en gameplay?[/quote]

  Ik zou deze wel binnenkort willen zien als er één komt 🙂

 16.   
  mheiden21's avatar

  Totaal eens met de review, de war stories zijn vet in elkaar gezet maar de eerste is vele malen beter zoals Leon2.0 ook aangeeft je was vervangbaar. En in de andere ga je opeens solo de strijd aan. Maar de omgevingen en verhaal maken dan toch weer een hoop goed. En operations in multiplayer. Ik ben er verslaafd aan 😉

 17.   
  Carcass's avatar

  Prima game. Je moet hem denk ik wel los zien van ww1.

 18.   
  mattioza's avatar

  Ik ben er met paar dagen vertraging ook aan begonnen. 😀

  Voelt weer heel leuk/vertrouwd aan, ligt zeker in de lijn van Battlefield 4.

  Wat mij nu al opvalt (na paar potjes domination):

  Melee is belangrijker. In BF4 was in de rug kniven zo goed als de enige optie, in BF1 is melee in short range een sterk wapen. En de spawns zijn soms echt vreselijk (kan ook aan de mode liggen, domination is best veel chaos). Maar hoeveel keer je niet in richtpunt of achter de tegenstander beland.

  Wat de review op pc betreft: goh dan moet je in elke game onderscheid maken tussen console-pc want de prestaties/besturing zijn altijd anders. Bij Batman: Arkham Knight zou de pc-versie voorbeeld een onvoldoende krijgen, terwijl hij op console bijna maximaal scoorde.

 19.   
  RockerRoy's avatar

  Of je snipers of cavalry OP vindt, lijkt me een mening en niet echt materiaal voor een review… Daarnaast is dit de eerste keer dat ik lees dat iemand klaagt over de cavalry (beetje matador uithangen en hem van z’n paard afknallen met een mp18 is niet zo lastig).

  Zoals hierboven al is gezegd, zijn de snipers verre van OP one hit kill wapens en zorgen alleen voor one hit kills op specifieke afstanden en dan nog steeds moet je de romp raken en niet bv. de armen, wat de snipers naar mijn mening niet OP maakt (en dan heb je nog eens de bullet travel time, bullet drop etc.).
  Ik vind de MP echt heerlijk spelen, je kan met alle classes immense schade aanrichten in de juiste omstandigheden en ik vind echt dat dice zichzelf een schouderklopje mag geven.

  Enige minpuntje aan de game naar mijn mening is dat de MP inderdaad nog steeds wat irritante bugs bevat. Niet echt een specifieke game-breaking bug, maar gewoon een aantal kleine irritante dingetjes, zoals loadouts die zich de hele tijd resetten terwijl je ze aanpast. Ook vind ik operations erg vet, alleen jammer dat er zo veel loading screens te pas komen bij deze mode en je een nieuwe server moet zoeken zodra de game is afgelopen.

  Edit: Ik snap ook niet welke gelijkenis met battlefront er over gesproken wordt?? Het lijkt mij dat battlefront juist een beetje inspiratie heeft opgedaan van de battlefield games, maar verder? Battlefront vond ik een immens saai spel, terwijl BF1 een knaller is naar mijn mening.

 20.   
  Neolite's avatar

  mattioza schreef, "Wat de review op pc betreft: goh dan moet je in elke game onderscheid maken tussen console-pc want de prestaties/besturing zijn altijd anders. Bij Batman: Arkham Knight zou de pc-versie voorbeeld een onvoldoende krijgen, terwijl hij op console bijna maximaal scoorde.
  "

  Neen dat hoeft dus helemaal niet. Er zijn genoeg games waar er geen wezenlijk verschil is tussen de pc en console variant. De aankomende Call of Duty is daar een goed voorbeeld van. Het blijft altijd een afweging natuurlijk maar bij games die de consoles echt op alle fronten voorbij streven zou je het in iedergeval kunnen overwegen.

  Zo kan ik je nu al vertellen dat de aankomende game Halo Wars 2 op de Xbox en PC twee compleet verschillende games gaat zijn. Battlefield met zijn focus op veel semi automatisch speelt daardoor wezenlijk anders op de pc. Daarnaast is het grafisch niet te vergelijken en dan is dus de hele ervaring anders. Minpunten die niet meer opgaan of juist nieuw, soms kun je het overwegen.