BioShock: The Collection

In 2007 werden gamers door de diepte opgeslokt door te vertrekken naar Rapture, BioShock maakte zijn intrede en wist uit te groeien tot een gewaardeerde reeks. Veel mensen houden nog steeds van de serie en hoewel BioShock: Infinite, inmiddels alweer drie jaar oud, minder werd ontvangen, heeft de reeks een vaste plek gekregen in de harten van veel gamers. Om nieuwelingen kennis te laten maken met BioShock of fans de games opnieuw te laten beleven, brengt 2K nu BioShock The Collection uit. Drie opgepoetste titels voor een hereniging naar Rapture en cloudcity Columbia.

Make-up voor BioShock

Zelf ben ik nooit een enorme fan geweest van BioShock, maar ik zal de intro van de eerste BioShock nooit vergeten. De woeste zee, de hete vlammen en een vuurtoren waar de charme van Rapture zijn opwachting maakte. Vandaar dat ik ook tijdens mijn speelsessie op Gamescom de introductie opnieuw wilde beleven, om zo de verschillen tussen de BioShock uit 2007 en die van nu zo goed mogelijk te kunnen vergelijken. Natuurlijk, een game van ruim negen jaar oud zal nooit volledig de grafische pracht van hedendaagse titels kunnen bemachtigen, al doet oppoetsen wonderen. Ik heb letterlijk mijn ogen uitgekeken op de sterke verbetering die BioShock doormaakt. De sfeer zal nimmer doodbloeden, maar de game is met BioShock The Collection toch herrezen en brengt de goede hoeveelheid extra’s om weer met de tijd mee te kunnen.

En dat doet het niet alleen grafisch, want ook de frames per seconde is verdubbeld. Hierdoor is BioShock op consoles speelbaar in 60fps, wat misschien wel de belangrijkste verbetering is voor deze collectie. Als je de originele versie nu speelt, zal deze vrij traag aanvoelen. Met de keuze om BioShock op te pompen naar 60fps, overleeft de shooter het nu helemaal. De traagheid is verdwenen, de game oogt heerlijk soepel en kan anno 2016 weer mee met de rest.

Sleutelen aan BioShock 2

Drie jaar na BioShock verscheen BioShock 2 en logischerwijs zag deze sequel er al stukken beter uit. Vandaar dat ik al direct kan zeggen dat het verschil tussen het origineel en de versie in BioShock The Collection kleiner is dan de versies van het eerste deel. In BioShock 2 heb ik wel een savefile opgepakt om wat meer actie te forceren. En ook deze titel voelt – met 60fps – een stuk smoother aan waardoor het spel weer bij de tijd is. Grafisch een kleinere stap, maar alsnog een betere sfeer, meer kleur, gedetailleerder en een gevoel van, ja, BioShock 2 kan weer even mee. Helaas was bij deze build wel pop-up merkbaar, waarbij textures nog moesten inladen en voorwerpen plots verschenen. Het kwam sporadisch voor en de game is nog niet af, dus met de afronding van de ontwikkeling wordt dit hopelijk verholpen.

Infinite graphics

En dan heb je BioShock Infinite, die er bij release al fantastisch uitzag en nu dus weinig verbetering biedt. De andere setting, naar skycity Columbia, geeft vanzelfsprekend een heel ander perspectief weer. Zeker met de overgang van last-gen naar de huidige consoles is, ook al ziet Infinite er nu nog steeds niet verdord uit, geeft het de game de charme die het lang en breed verdiende. Het diep verzonken Rapture is dan wel iconisch, maar een stad in de wolken als Columbia gaf het de serie destijds verfrissing en dat is met deze game in BioShock The Collection niet anders. Een generatie consoles is altijd wel te merken, zo zijn ook hier de textures scherper, de belichting van een huidig niveau en is ook hier de 60fps de verfijnde openbaring.

Voorlopige conclusie

Ja, ik ben sceptisch omtrent remasters en ook hier keek ik even scheef naar. Echter, BioShock The Collection lijkt zich te gaan onderscheiden van de rest, want de input, de energie, al het werk, het lijkt een waardige collectie te worden voor de huidige generatie consoles. De verbeteringen die BioShock en BioShock 2 doormaken zijn van een behoorlijk hoog niveau. Bijna alsof de games vanaf scratch weer zijn opgebouwd. Strakkere textures, verfijnde belichting, betere animaties, een verhoogde sfeer en de games opschroeven naar 60fps maken ze weer modern. Alleen bij BioShock 2 was hier en daar pop-up merkbaar, maar dat zal nog wel gefikst worden. En natuurlijk is het kleinste verschil bij BioShock Infinite te zien, al is een bundel met drie games en alle DLC voor een adviesprijs van rond de 45 euro het overwegen absoluut waard.

  1.   
    mmx's avatar

    als je deze games nooit gespeeld heb zeg ik KOPEN !heb je ze net als ik allemaal gespeeld vind ik het ondanks de verbeteringen zonde van je geld .

  2.   
    mheiden21's avatar

    Heerlijke games, twijfel enorm om de collectie te halen.