Metroid Prime: Federation Force hands-on

Dat de meeste Nintendo-fans niet bepaald overtuigd waren van de eerste trailer van Metroid Prime: Federation Force is ontzettend zwak uitgedrukt. De aankondigingstrailer kreeg bijna negen keer zoveel dislikes als likes op YouTube en een aantal fanatiekelingen zette zelfs een heuse petitie(!) op om de ontwikkeling van de game stop te zetten. Nu een dik jaar na die aankondiging nodigde Nintendo ons op haar kantoor uit om eindelijk in de vernieuwde wereld van Samus Aran te duiken om zo zelf te ontdekken wat deze game te bieden heeft! Verdient Federation Force het om de naam Metroid Prime te dragen? Wij delen onze eerste ervaringen met je.

Het is alweer een tijd geleden sinds gamers hun handen mochten leggen op een Metroid-titel. De laatste titel, Other M, stamt alweer uit 2010 en nu is het aan Federation Force om die radiostilte te verbreken. De 3DS-titel vormt een spin-off van de oorspronkelijke Metroid Prime-delen, die ons opnieuw laat exploreren in het buitenaardse. Dankzij Metroid Prime Hunters, dat in 2006 voor de Nintendo DS verscheen, wisten we al hoe we op elkaar konden jagen in dit universum. Federation Force gaat echter nog een stap verder door zich op iets compleet nieuws te richten: samenwerken!

Ruimtepolitie

Samenwerken? Ja, dat hoor je goed. Federation Force vervolgt het pad dat eerdere 3DS-titels, zoals Tri Force Heroes, al insloegen. Alleen dan vanuit het first person-perspectief en in de wereld van Metroid. Je kruipt in de huid van één van de Galactic Federation Marines die deel uitmaken van de Galactic Federation, een intergalactische organisatie die de wet handhaaft. Samen met je kompanen ga je op planetaire missies binnen het Bermuda System, een gebied dat uit drie geheel verschillende planeten bestaat: Excelcion, Talvania en Bion. Bij de echte Metroid-fans zullen deze namen ongetwijfeld een belletje doen rinkelen.

Het feit dat de makers de petitie niet heel serieus hebben genomen, maar gewoon hun game hebben afgemaakt, zegt genoeg over hoeveel zij in hun project geloven. En dat is meer dan terecht. Na de korte hands-on speelsessie die ik met de game had (waarbij ik drie missies mocht spelen), kan ik niet anders concluderen dan dat er heel wat kwaliteit in deze nieuwe titel te vinden is. Net als in eerdere Metroid-games bestaat de gameplay uit een mix van ontdekken en schieten. Alleen hierbij moet je dan ook nog eens vaak erg tactisch samenwerken. Wanneer je de game overigens speelt, dan zal je opvallen dat de game stiekem toch meer op Metroid lijkt dan je zou verwachten: van de goed verstopte geheimen tot aan de besturing! Zo kun je in Federation Force, net als in eerdere delen, je vizier vastzetten op een vijand. Hierdoor hoef je je niet continu bezig te houden met richten.

Intergalactisch rollenspel

Ontwikkelaar Next Level Games (die we onder meer al kenden van Luigi’s Mansion 2) heeft slim gebruik gemaakt van de focus op coöperatie. Voordat dat je op een missie gaat, heeft ieder teamlid namelijk de mogelijkheid om een aantal speciale wapens en upgrades te kiezen. Daarnaast kun je ook drietal badges opdoen die je krachten versterken. Hierdoor kun je kiezen of je juist een hele aanvallende rol wilt vervullen of juist je team wil ondersteunen door als je genezingsvaardigheden te maximaliseren. Het fijne hiervan is, is dat je per missie je set-up weer kunt compleet veranderen en dus niet verplicht het hele spel met één rol moet leven. Door die flexibiliteit kan de game elke missie weer ontzettend fris voelen.

Toch betekent die focus op samenwerking niet, dat je per se met anderen hoeft te spelen. Federation Force is namelijk lokaal, online en in je eentje spelen. Alhoewel het geen verrassing zal zijn, dat de game minder goed uit de verf komt in je uppie. Want ondanks dat de missies zo zijn opgezet dat je ze ook prima alleen kunt spelen (er is zelfs een modificatie voor je personage die het spel daarvoor extra balanceert), is het natuurlijk toch een stuk beter allemaal wanneer je gebroederlijk het heelal probeert te redden. Wil je overigens wel samenspelen met de vrienden om je heen, dan moet je wel met één ding rekening houden. Iedere speler heeft in dat geval namelijk een eigen versie van Federation Force nodig.

Blast Ball

Gelukkig heeft Next Level Games ook een modus erin gestopt die gewoon te spelen is via Download Play: Blast Ball. Deze multiplayer-modus is een soort variatie op voetbal, waarbij je met twee teams van robots tegen een bal moet schieten. Het doel daarbij is, logischerwijs, om de bal in het doel van je tegenstanders te schieten. Dat klinkt simpel, maar allerlei upgrades en power-ups geven de voetbalgame genoeg diepgang om je even zoet mee te houden. Want hoewel deze subgame misschien iets teveel wegheeft van Rocket League, kan Blast Ball nog wel eens het meest verslavende onderdeel van Federation Force worden. Mocht je overigens benieuwd zijn naar deze voetbalgame met robots, dan kun je hem nu gratis proberen in de Nintendo eShop.

Voorlopige Conclusie

Toegegeven, Metroid Prime: Federation Force is niet de game waar Metroid-fans nu al belachelijk lang op wachten. Toch is dat geen enkele reden om de game zomaar aan de kant te schuiven of zelfs zonder enige reden te haten. Federation Force gaat namelijk ongetwijfeld een ontzettend vermakelijk game worden. Enerzijds door de toffe coöperatieve missies die je samen met je vrienden kunt spelen en anderzijds door de toevoeging van het nu verslavende bonusspelletje Blast Ball. Betekent dit dat Federation Force echt de naam Metroid hoog gaat houden? Dat weten we pas over een maand..

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren