Metroid Prime: Federation Force

Als er één Nintendo-serie is die de afgelopen jaren is doodgezwegen, dan is het Metroid wel. Waar we tien jaar geleden nog bijna elk jaar een titel kregen, stond de serie sinds Metroid: Other M volkomen stil. Nu zes jaar later krijgen we eindelijk een nieuw deel binnen de langlopende serie. Sterker nog, de game draagt zelfs de befaamde ‘Prime’-titel. Maar weet deze 3DS-game die kroon met eer te dragen?

Dat is een gevoelige vraag. Weinig games maakten namelijk zo’n slechte start als Metroid Prime Federation Force. Al sinds de eerste aankondigingstrailer kon de game rekenen op een oneindige regen van dislikes en startte een groep van echte diehard haters zelfs een petitie om de game te boycotten. De haatpetitie werd maar liefst bijna vijfentwintigduizend keer ingevuld en het einde leek even in zicht voor deze spin-off. Toch liet Nintendo zich niet kennen en vond het bedrijf dat Federation Force hoe dan ook een plekje in de 3DS-bibliotheek verdiende. Tijd om de game daarom een kans te geven om wat het wél is geworden.

Teamwork

Federation Force is een spin-off die zich afspeelt in het Metroid Prime-tijdperk. In plaats van dat je in de huid van Samus Aran kruipt, speel je ditmaal echter als een naamloze soldaat. Het doel is simpel: je dient het heelal te beschermen tegen gevaarlijke Space Pirates. Belangrijk om te weten hierbij is dat deze spin-off het allemaal anders doet dan de voorgangers! Niet word je in een onbekend gebied losgelaten, waarbij je uren moet exploreren zoals in de eerdere Prime-games. Nee, de hoofdmoot van Federation Force richt zich op de co-op multiplayer. Alle missies kun je namelijk uitvoeren in samenwerking met drie anderen, zowel offline als online. Mocht je toch liever als een eenzame avonturier de missies van Federation Force willen uitvoeren, dan kan dat natuurlijk ook. Al moet je er wel voor oppassen dat de game éigenlijk gebouwd is om samen te spelen.

Over het algemeen zijn de missies eenvoudig van opzet. Meestal moet je je weg door een level zien te banen, wat opdrachten voltooien en een eindbaas op een paar raketten trakteren. Voordat je echter aan een level begint, krijg eerst je de kans om je uitrusting bijeen te sprokkelen. Wil je vooral veel schade aanrichten? Dan kun je ervoor kiezen om puur raketten, een ijskanon en een vlammenwerper mee te nemen. Wil je juist de healer zijn? Dan kun je je volproppen met genezende voorwerpen. Het toffe strategische aspect hieraan is dat je echt met je teamgenoten kunt afspreken welke rol ieder heeft en je vervolgens je echt kunt specialiseren.

Naast dat je wapens kunt kiezen, kun je namelijk ook een aantal chips aan je soldaat toebedelen die hem voordelen geven. Hierdoor doet je wapen bijvoorbeeld ineens extra schade of genees je meer health, waardoor het ook handig is om juist één teamlid de meeste wapens te geven. Ideaal is dat je die chips altijd weer kunt vervangen, waardoor je niet verplicht elke keer dezelfde rol hoeft te spelen. Die chips speel je overigens vrij door punten te verdienen. Per tegenstander die je naar de verdoemenis knalt, krijg je namelijk punten en gezamenlijk leveren die per een totaalscore op. Nadat je een level hebt uitgespeeld, krijgt het teamlid met de meeste punten het recht om als eerste een chip te kiezen. Hierdoor kent de game – ondanks de focus op samenwerken – ook een licht competitief sfeertje.

Solo geen aanrader

Ondanks dat ik eerder zei dat Federation Force ook gespeeld kan worden door solospelers, valt die optie niet heel erg aan te raden. Al snel verderop in het verhaal merk je namelijk dat je soldaat en mech vaak éigenlijk niet sterk genoeg zijn. Ontwikkelaar Next Level Games heeft wel geprobeerd om de singleplayer-ervaring mogelijk te maken door de aanvallen van je tegenstanders te halveren en die van jou te verdubbelen, maar hierbij mis je toch dat je tegelijkertijd met meerderen aan kunt vallen. Vaak zal je daarom toch verplicht online moeten spelen om verder te komen.

Het probleem hieraan is dat je kompanen online vooral vuurkracht toevoegen. Wil je namelijk gezamenlijk een puzzel oplossen, dan zal je elkaar meer dan eens voor de voeten lopen. Ben jij bijvoorbeeld zwaar geconcentreerd een bal van de ene naar de andere kant van het leven verplaatsen? Dan wil het zomaar voorkomen dat je teamgenoot juist – per ongeluk – al jouw gedane werk tenietdoet door de bal van het platform af te schieten. Door dergelijke situaties merk je wel dat het spel vooral pas schijnt wanneer je echt met een paar vrienden tegenover elkaar zit te spelen. En gelukkig geeft de game dán wel echt een toffe ervaring!

Blast Ball

Heb je genoeg van het kapot knallen van Space Pirates? Ook daar heeft Next Level Games aan gedacht. Eén van de hoogtepunten van Federation Force is namelijk het extra spelletje Blast Ball. Hierbij speel je met twee teams van drie mechs tegen elkaar en is het de bedoeling dat je een bal in het net van je tegenstander doet belanden. Je kunt zowel solo, online als ook op de bank met vrienden een potje Blast Ball spelen. Hierbij kun je zelfs een paar nieuwe paintjobs (outfits) voor je mechs vrijspelen. Heerlijk aan deze modus is dat het voor een klein competitief spelletje vrij verslavend kan zijn en je – in tegenstelling tot de gewone verhaalmodus – slechts één gamecartridge nodig hebt om met je vrienden te spelen. Verwacht overigens niet de diepgang die Rocket League te bieden heeft, maar het valt aan te moedigen dat ook Nintendo-gamers nu eindelijk een dergelijke soort game hebben.

Conclusie

Wil je Metroid Prime: Federation Force een kans geven, laat dan het idee los dat je een nieuw episch Prime-deel onder de knoppen krijgt. Dat is het namelijk niet. Wat het wel is, is een solide titel die vooral als multiplayer-game met vrienden ontzettend veel vermaak weet te bieden! Vooral doordat je per missie echt allemaal een eigen rol aan kan nemen, kan het echt een kick geven om een goede samenwerking te ontwikkelen. Ondanks dat het voor de solospelers eigenlijk tekortschiet, is Federation Force daarom wel een titel die je niet bij voorbaat weg moet schuiven. Tel daarbij op dat Blast Ball heerlijk kan zijn voor de competitieve spelers en we kunnen stellen dat de Nintendo 3DS er weer een aardige titel bij heeft.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Controls werken goed
 • Strategische samenwerking
 • Diverse kleurrijke werelden
 • Blast Ball!

Wat is NOT

 • Niet gebouwd voor solospelers
 • Mist de échte Metroid-ervaring

6.5

 1.   
  Sixty's avatar

  ik wacht wel op een echte metroid game, ondertussen speel ik nog steeds metroid prime hunters. Dat is echt een aanrader en leuke mp