Eagle Flight

Het begon allemaal als een project om te kijken hoe Ubisoft iets zou kunnen doen met Virtual Reality. Indertijd kwam daar ook nieuws van naar buiten, bijvoorbeeld hoe de snavel van een vogel mensen minder duizelig maakt binnen VR. Inmiddels is het geen “grapje” meer en komt Eagle Flight richting alle VR-systemen en is het een launchgame voor PlayStation VR. Heb je altijd al een vogel willen zijn? Eagle Flight geeft je die kans. Er is zelfs een heuse singleplayer story-modus onderweg. Wij mochten echter aan de slag met de multiplayer. Twee teams strijden tegen elkaar met als doel zoveel mogelijk konijnen te vangen.

Arend de arend

Mijn vogel, een arend met de naam Arend, is eigenlijk geen vogel meer zodra de VR-headset van Ocolus op mijn hoofd wordt gezet. Je bent namelijk zelf de vogel. In een vervallen Parijs, dat inmiddels helemaal is overgenomen door de natuur, baan je je een weg door de lucht en waan je je daadwerkelijk een vogel. De rustieke straatjes van Parijs staan vol met planten, bomen en andere begroeiing en omdat je daadwerkelijk vliegt naar waar je kijkt, is het navigeren extreem gemakkelijk en zeer intuïtief. De tutorial was daarom een verademing, zonder druk van buiten en lekker op jezelf, genietend van de omgeving.

In de persconferentie van Ubisoft werd dezelfde multiplayer getoond die ik mocht beleven. In de zaal vroeg ik me daadwerkelijk af hoe zij zo goed konden navigeren. Neemt de game de besturing over als je door een holle boom of vervallen bus vliegt? Niets is minder waar, want de besturing is zo intuïtief dat je bijna direct door de kleinste gaatjes kunt sturen. Heel soms gaat het mis waarna een zwart scherm verschijnt met de melding dat je gestorven bent (geen graphics van gebroken en bebloede vogels), maar meestal gaat het verdomd goed. In de multiplayer is het de bedoeling om een konijn te pakken en deze naar een nest te brengen. Twee teams hebben dit doel en gelukkig ga je niet ongewapend de strijd in.

Let the bird flow through you

Eagle Flight bestuur je namelijk niet alleen met je ogen. Er komt ook een controller aan te pas voor het bepalen van je snelheid, het activeren van een schild en het afvuren van een soort supersonische wind. Hiermee kun je het leven van je tegenstanders moeilijk maken. Als je het eerste konijn hebt gepakt, dan is het ook het verstandigst om laag te blijven en zoveel mogelijk moeilijk begaanbare paadjes te kiezen. Helemaal zonder kleerscheuren ga je er waarschijnlijk nooit vanaf komen, maar gelukkig heb je teamgenoten die het konijn kunnen overpakken als je sterft. Het is bijna zonde dat de gameplay je dwingt om laag te vliegen, want de game komt toch echt het best tot zijn recht als je hoog in de lucht zit.

Niet dat Eagle Flight grafisch fantastisch is. VR-systemen toveren geen beelden op het scherm die je gewend bent van huidige beeldschermen, maar omdat je helemaal in het spel zit vergeet je dit sneller dan je verwacht. Ook de grafische stijl van de game draagt daar aan bij, want het is kleurrijk, een beetje cartoony en zeer sfeervol. Terug naar de game, die hoge ogen zou kunnen gooien als het gaat om pure fun. Het is simpel, snel, fun en retespannend. Het is een beetje zoals Rocket League, qua plezier en toegankelijkheid. Nu zal Eagle Flight nooit zo groot worden, simpelweg omdat het aantal VR-systemen in het begin nog relatief klein zal zijn. Met het gevaar als een echte Hollander te klinken, vraag ik me echter wel oprecht af wat de game gaat kosten. Hoe leuk het ook is, een volwaardige game is het niet. Het is een heel leuk spel, maar full priced zou wat te gek zijn. Wanneer we dit te horen krijgen is nog niet bekend.

Voorlopige conclusie

Eagle Flight is misschien wel de leukste game die ik op de E3 heb gespeeld. Zodra je de VR-bril op hebt ben je écht een vogel, waarbij de besturing bijna net zo intuïtief is als kijken. De multiplayer gaat voor veel mensen erg verslavend zijn, vanwege de simpliciteit en de pure fun. De game is sfeervol en het is geweldig om een vogel te zijn. Dat er een singleplayer story modus gaat verschijnen is leuk, al vraag ik me wel oprecht af wat je qua verhaal kunt brengen met een arend in de hoofdrol. En hoe zit het met de prijs van de game? Er zijn nog een aantal vragen waar we een antwoord op zoeken, maar één ding is zeker: Eagle Flight is echt dikke fun.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren