SteelSeries Siberia X300 / Siberia V3 headset

Een beetje gaming headset dient niet alleen goede geluidskwaliteit te leveren, maar ook een zekere vorm van draaggemak te bieden. Weggeblazen worden door zware bastonen is allemaal leuk en aardig, maar wil je geen log en zwaar apparaat urenlang deadliften met je hoofd. De Deense gaming wetenschappers van SteelSeries beweren de oplossing gevonden te hebben: het Siberia-model. Deze reeks headset is inmiddels alweer bij een derde, herziene versie aangekomen, die ook nog eens uitgerold wordt voor PlayStation 4 en en Xbox One (respectievelijke de P300- en X300-uitvoeringen). Heeft SteelSeries dan toch echt gelijk, en is de Siberia-koptelefoon daadwerkelijk de meest comfortabele headset ter wereld?

Generatiekloof?

De derde generatie van de Siberia-headsets is, niet geheel verrassend, een regelrechte voortzetting van wat de eerste twee versies zo succesvol maakte. Prima geluidskwaliteit voor een zacht prijsje, pak ‘m beet 79,99 euro, gehuld in een simplistisch maar uitermate comfortabel jasje. Geen overdreven gestileerde vormgeving, maar juist de ultieme besparing op materiaal en gewicht. Wat krijg je daar concreet voor terug? Een kleine 250 gram die vedertje-licht rondom je hoofd plaatsneemt. Het geheel oogt dus niet alleen heel strak, het bespaart je ook op nekklachten en hoofdpijn. Kun je weer een uurtje langer nachtbraken met Fallout 4.

De Siberia V3 (en de P300- en X300-uitvoeringen) breken ook een cliché waar een aardig part van de gaming headsets onder lijdt. Veelal willen die apparaten namelijk iets te graag op je hoofd blijven zitten. Ze klemmen zichzelf rondom je schedel door zo hard mogelijk tegen je oren te drukken, wat uiteindelijk aanvoelt alsof de headset je gezicht bijeen wil persen. Of juist door al het gewicht op één punt bovenop je hoofd samen te laten komen. Zo voelt een uurtje gamen al snel alsof iemand je hoofd continu veel te ferm knuffelt, wat het draaggemak eigenlijk nooit ten goede komt. Het ontwerp van de Siberia voorkomt dat op sublieme wijze; door het gewicht op een andere manier te verspreiden en zo alsnog grip te krijgen. Aan de hand van een flexibele en automatisch verstellende hoofdband, in combinatie met de ruime oorschelpen, sluit dit model zich subtiel om je hoofd. Hierdoor blijft de Siberia V3 nog relatief stevig op zijn plek hangen, zonder een continue druk op je kop uit te oefenen. Een bijzonder praktische oplossing, waar SteelSeries met recht alle lof voor verdient.

Auditieve allrounder

Naast het bewezen comfort van de Siberia-reeks, levert de Siberia V3 ook absoluut geen verkeerde geluidskwaliteit. Met drivers van 50mm en een breed frequentierespons (10 tot 28.000 Hz) slaagt de koptelefoon erin om heldere tonen tegen je trommelvliezen te pompen. Qua geluidsprofiel blijft de Siberia V3 wel relatief ‘neutraal’ en zijn er standaard niet een aantal tonen waar de headset zich op lijkt te focussen. Waar veel (vooral duurdere) headsets ervoor kiezen om de luisterervaring enigszins te willen sturen, laat SteelSeries het in dit geval liever aan de speler over. Met wat tweaken in je equaliser-instellingen kunnen je alsnog gaan voor die overstuurde bas- of juist hoge tonen, maar het blijft her en der toch nog wat ‘vlak’ voor het oor. Verwacht geen uitgesproken eigen geluidsprofiel, maar juist een allrounder luisterervaring, die van zichzelf ook zeker niet verkeerd is.


Prettig is ook om te horen dat de Siberia V3 wederom een aardige passieve noise-cancellation kent. Het imitatieleer rondom de drivers verschaffen namelijk niet enkel het draaggemak, maar slagen er ook nog eens in flinke porties van het geluid van buitenaf te weren. Uiteraard is het niet te vergelijken met de kracht van actieve geluidsfiltering, maar voor veel gamers zal dit ongetwijfeld toch even wennen zijn. Het levert nét iets meer stilte en je zult tijdens je potentiële privé-bezigheden met de headset ook nét iets meer op het geluid van de deur moeten focussen. Don’t ask, don’t tell.

Mic check, one-two…

Een gaming headset is natuurlijk geen gaming headset zonder de implementatie van een fraai microfoontje. Je moet toch op een manier auditief kunnen maken dat je teammaten het belabberd doen. Ook daarin voorziet SteelSeries en wederom met ingenieus gemak. De microfoon van de Siberia V3 kan namelijk in en uit de behuizing van de oorschelp gerold worden met een simpele beweging. Geen gedoe met losse modules vastklikken en ook geen oerlelijke appendix die steevast aan het apparaat bungelt. Wederom een doordachte oplossing van de Denen. Aan de hand van het flexibele kabeltje kan de microfoon ook nog enigszins versteld worden, al is het minimaal.

De microfoon an sich functioneert verder ook prima. De geluidskwaliteit is een flinke stap voor op andere gaming headsets in dit prijssegment en er wordt bovendien ook aardig wat omgevingsgeluid weggefilterd. Uiteraard is het niet de perfecte apparatuur om bijvoorbeeld ellenlange podcasts mee te presenteren, maar het klinkt anderzijds ook allesbehalve ‘blikkerig’, een syndroom waar nog menig headsetmicrofoon last van heeft. Voor een voorproefje, luister zelf ook naar onze Siberia V3 microfoontest, onderdeel van de bijbehorende aflevering van GamersNET Gear.

Waarom Siberia P300 of X300?

Maar wat onderscheidt de verschillende nieuwe Siberia modellen van elkaar? Niet bijzonder veel, eigenlijk. Zowel de Siberia P300 als de Siberia X300 zijn uiteindelijk qua design en kwaliteit identiek aan de op pc-gerichte Siberia V3. Als uitzondering is daar alleen het Xbox One-model, wat ook nog eens geleverd wordt met SteelSeries’ eigen headset-adapter voor de Xbox One-controller. Uiteraard levert het een aantal extra functionaliteiten (volume, dempen en meer), maar in veel gevallen is het enigszins overbodig. Tegenwoordig beschikken de Xbox One-controllers immers ook over een eigen 3.5mm jack, waardoor de headset per direct aangesloten kan worden. Kom je dus ook rond zonder extra middenconsole, dan kun je altijd kiezen voor de toch al vrij universele Siberia V3, mogelijk een kleine prijsbesparing. Door het semi-modulair kabelsysteem sluit je het apparaat toch gemakkelijk aan op pc’s, consoles, laptops en smartphones. Geen overbodige luxe in dit brede, digitale era.

Conclusie

Ja, SteelSeries heeft met de Siberia V3 haar titel wederom krachtig verdedigd. De bravoure van ‘de meest comfortabele headset ter wereld’ lijkt toch echt bij de Denen te liggen. De nieuwe reeks Siberia-headsets is niet alleen goed betaalbaar, maar dus ook nog bijzonder gebruiksvriendelijk en duurzaam. Het simpel ogende design werkt nog steeds naar behoren en ‘under the hood’ blijft alles evenals in orde. Deze koptelefoon is universeel, beschikt over een prima en functionele microfoon én is qua geluidskwaliteit een heuse allrounder. Jammerlijk is alleen dat de Siberia V3 niet een eigen, uitgesproken geluidsprofiel kent, al is dat uiteraard al een vrij ambitieuze gedachte als je kijkt naar het prijssegment waarin SteelSeries zich begeeft. De verschillende Siberia V3-uitvoeringen gaan immers op de kop voor een kleine 79,99 euro en dat is al een prima deal als je alle voordelen bij elkaar optelt.

  1.   
    Thomsnov's avatar

    klinkt als DE headset voor onder de €100. Maar toch blijft turtle beach het merk voor mij.

  2.   
    mheiden21's avatar

    Ze hadden de sound van de x100 moeten nemen en de mic van de x300 voor een goed product dus.

  3.   
    Tom's avatar

    Begrijp me niet verkeerd: de geluidskwaliteit is allesbehalve ondermaats. Voor dit prijssegment mag je zeker spreken van goede ‘bang for your buck’, ik wilde enkel benadrukken dat je niet hoeft te rekenen op taferelen die je bijvoorbeeld bij Beats of ROCCAT wel vindt. Het geluid klinkt goed, maar speelt niet specifiek in op een bepaalde luisterervaring. Dat hoeft absoluut geen schande te zijn, maar voor potentiële kopers is het goed om te weten dat er misschien nog wat getweaked moet worden om in alle situaties het optimale geluid te krijgen.

  4.   
    supergido's avatar

    Toch ben ik voor de HyperX cloud II gegaan

  5.   
    Tom's avatar

    Die heeft dan wel weer virtueel 7.1-geluid, maar gezien ik daar sowieso geen groot voorstanderd van ben, is dit toch meer mijn ding. Overigens heb ik ook het idee dat de microfoon van SteelSeries beter is, al scoort de Cloud II op veel fronten ook boven verwachting.

  6.   
    Sjouke Hoogland's avatar

    Goeie review!

  7.   
    supergido's avatar

    Tom schreef, "Die heeft dan wel weer virtueel 7.1-geluid, maar gezien ik daar sowieso geen groot voorstanderd van ben, is dit toch meer mijn ding. Overigens heb ik ook het idee dat de microfoon van SteelSeries beter is, al scoort de Cloud II op veel fronten ook boven verwachting."

    Virtueel 7-1 had ik nodig voor arma en voor mijn microfoon gebruik ik de Behringer C1-U op een Microfoon-arm. Als ik geen 7.1 nodig had gehad was ik waarschijnlijk na deze review voor deze headset gegaan. Kekke review dus!

  8.   
    Tom's avatar

    Mooie condensatormicrofoon is natuurlijk altijd beter dan die priegelige apparaatjes die in headsets verwerkt zitten. Maar ik als Xbox-speler moet soms wel gaan voor die ingebouwde units, zonde van die mooie condensatormicrofoon die ik hier heb hangen. 😛