SteelSeries Rival 100

Nog meer dan met games is het recenseren van hardware zoals een gaming muis een kwestie van smaak en voorkeur. Natuurlijk, er is sprake van bepaalde specificaties, maar het verschil in een paar DPI is op papier leuk, het gaat erom hoe prettig het voelt. Afgelopen vrijdag hebben we “mijn” lievelingsmuis, de nieuwe SteelSeries Rival 100, mogen weggeven aan een zeer blije bezoeker morkop006. Ik mag hopen dat deze muis hem bevalt, want het afscheid valt me zwaar. De afgelopen maanden was één groot leerproces, sinds we GamersNET Gear niet meer zonder externe hulp doen. Na het testen van verschillende muizen weet ik in ieder geval wat voor mij het beste is.

Kekke muis

De SteelSeries Rival 100 is een kekke optische muis van nog net geen 40 euro, die de basis levert voor iedere gamer. De muis wordt geclassificeerd als gaming muis, maar als je een gamer bent die twintig programmeerbare knoppen nodig heeft voor het spelen van een shooter of MMO, dan is deze muis niet geschikt. De Rival 100 heeft slechts zes programmeerbare knoppen. In mijn geval het handigst bij een potje Battlefront, waar de twee knoppen bij de duim fungeerde als jetpack en granaat. Daarnaast is hij verkrijgbaar in zeven verschillende varianten, van klassiek matzwart tot knalrode hoogglans.

Waarom ze de Rival 100 bestempelen als gaming muis heeft allereerst te maken met de optische sensor, die zijn werk fantastisch doet. Het is net alsof de muis aan je bureau gekleefd zit. Via de SteelSeries Engine 3 kun je de muis tot 4.000 DPI instellen, wat voor mij persoonlijk al veel te veel is. Voor 4K-schermen of hogere resoluties is het hoger instellen van de DPI wellicht prettig, maar ik gebruikte de SteelSeries Engine vooral voor het instellen van de kleuren op de muis. Je kunt kiezen uit 16.8 miljoen kleuren, wat natuurlijk onzin is, want met kleurcode #185b90 heb je met GamersNET-blauw en dat is alles wat je ooit nodig zult hebben.

Mooi afgewerkt

De Rival 100 is daarnaast volledig symmetrisch, wat voor linkshandige gamers handig is, al zijn de twee extra duimknoppen alleen aan de linkerkant aanwezig, wat ze voor linkshandige gamers praktisch onbruikbaar maken. Ook is de muis enorm licht, wat voor sommige spelers ook een nadeel kan vormen. Licht betekent overigens niet breekbaar, want als ik de Rival 100 vergelijk met veel duurdere muizen, dan heb ik zelden zo’n stevige en solide muis in mijn handen gehad. Alles is mooi afgewerkt, symmetrisch en stevig.

Conclusie

Al met al biedt de SteelSeries Rival 100 heel veel voor een betaalbaar bedrag. Gamers die meer knoppen en een hogere DPI nodig hebben, moeten sowieso in een hoger prijssegment zoeken. Toch zou je qua design en afwerking niet zeggen dat dit een muis is van pak ‘m beet 40 euro. Zoek je een stevige en lichte muis, die zes aanpasbare knoppen heeft en qua kleur volledig instelbaar is, dan is de Rival 100 één de beste opties binnen zijn prijsklasse.

 1.   
  Leukste's avatar

  Mooie muis voor dat geld, daar zijn er niet veel van in die prijsklasse. Zelf ben ik nog wat gevoeliger gewend, maar dan stijgt de prijs ook snel.
  Dat een Gamingmuis licht moet (kunnen) geven in alle kleuren van de regenboog is kennelijk echt een ding geworden.

 2.   
  morkop006's avatar

  Ben heel benieuwd, ik hoor veel goede verhalen over de sensor (op lage dpi/cpi)

 3.   
  Kayduineveld's avatar

  Door Peter ga ik deze muis kopen xD

 4.   
  gk_douwe's avatar

  ik doe mee met de xbox giveaway

 5.   
  Ferdi29's avatar

  ik twijfel na deze Review tussen deze of de corsair sabre.