Star Wars: Battlefront – Outer Rim DLC

Eind vorig jaar stonden Star Wars-fans startklaar om voor het eerst los te gaan in Star Wars: Battlefront. Maandenlang hype opbouwen en een gloednieuwe film in optocht beloofden destijds veel goeds voor de liefhebber, maar het resultaat viel sommige toch tegen. De beleving voelde één-op-één en de gameplay was vermakelijk en gebalanceerd, maar het gebrek aan meer content was voor sommige fanatici toch even slikken. Met de Outer Rim DLC zet ontwikkelaar DICE de eerste stap om de voorraad afwisseling aan te dikken, in de vorm van een betaald pakket. Of de Outer Rim genoeg vernieuwing biedt voor zijn prijs, gaan we ontdekken in deze recensie.

“Raza’nabadoua goula’wookie-nipple pinchy”

Bovenop alle content van het originele Star Wars: Battlefront en de gratis Battle of Jakku DLC voegt Outer Rim een aantal nieuwigheden toe. Voor de prijs van 14,99 Europese Credits krijg je twee nieuwe helden, vier spelwerelden, twee verse wapens, één nieuwe spelmodus en drie unieke Star Cards. Gepaard met de betaalde update zijn ook de zogenaamde Hutt Contracts toegevoegd, alsmede een aantal nieuwe maps die speelbaar zullen zijn voor Battlefront-spelers.

De unieke wapens en Star Cards van de Outer Rim DLC kunnen vrijgespeeld worden middels de nieuwe Hutt Contracts, die verder dus ook beschikbaar zijn voor iedereen. Deze nieuwe feature verdient naar mijn idee wel enige lof, omdat het een nieuwe manier van progressie boeken introduceert. Net zoals de al inbegrepen Challenges kun je hierbij bepaalde doelstellingen voor jezelf aangaan, maar met de Hutt Contracts staan er mooiere beloningen voor tegenover. In plaats van wat saaie Credits, scoor je hiermee langzaamaan exclusieve Blasters en Star Cards. Plus, je kunt doen alsof je stiekem zaakjes doet met Jabba the Hutt, waar natuurlijk iedere Star Wars-fan over fantaseert.

Trapdoor to the Rancor

Eenmaal bepaalde Hutt Contracts voltooid te hebben, kun je je rechtmatig en louche verkregen wapens en kaarten inzetten in het slagveld. Qua primair schietgerei maken we nu kennis met de semi-automatische Relby-v10 Targeting Rife en de aardig krachtige DH-12 Blaster Pistol. Niks revolutionair nieuws, maar in stijl en gevoel verschillen ze uiteraard significant van de bekende wapens. De Star Cards bieden wellicht meer vernieuwing. Adrenaline Stim geeft een korte boost aan je health regeneration en de Scatter Gun en Dioxis Grenade zijn meer game-changes voor de schietpartijen. De Scatter Gun biedt de mogelijkheid om altijd een dodelijk wapen voor korte afstanden bij je te hebben, terwijl de Dioxis Grenade vijanden op afstand kan vergassen. Dat laatste kan vooral cruciaal uitpakken bij gevechten rondom belangrijke objectives, aangezien de Dioxis-nevel ervoor zorgt dat bijvoorbeeld niemand een Droid kan veroveren of de Uplink kan bedienen. Het gas kan bijvoorbeeld ook door die snoei-irritante Personal Shields heen, wat voor velen een opluchting zal zijn.

Ook de nieuwe multiplayer-maps zijn een welkome toevoeging. Wederom belanden we op het industriële Sullust voor een hevige schietpartij, maar reizen we ook terug naar Tatooine om Jabba’s eigen paleis onveilig te maken. Hoewel de terugkeer naar Sullust mij niet wist te deren, is Jabba’s Palace zonder twijfel een waar vertoeven voor de liefhebber. Van een enorm schild over Jabba’s waterpijp heen plompen tot aan jezelf uit de Rancor Pit lanceren, om vijanden te belagen via het valluik; het voelt goed om stennis te schoppen op een locatie die zo prominent in de originele trilogie zat.

Extraction is de nieuwe spelmodus die toegevoegd wordt met de Outer Rim. Hierin moet de ene partij goederen naar een ophaalpunt zien te slepen, terwijl de tegenstanders dit met man en macht proberen te voorkomen. De hover carrier kan aan en uit gezet worden door beide partijen, maar is qua tempo niet vooruit te branden. Dat zorgt ervoor dat de dragende partij ten alle tijden defensief rondom de objective moet blijven, terwijl de tegenpartij hindernissen uit kan stippelen op cruciale punten in de route. Al met al vormt dat een heerlijke infantry only modus waar de actie en chaos zich geleidelijk aan door het level vecht. Soms ontzettend pittig en frustrerend, maar des te vermakelijker als je het tij last-minute doet keren, pal voor de Extraction.

Je weet wel, Greedo. En die andere…

Qua nieuwe helden hebben DICE en Electronic Arts een wel erg aparte keuze gemaakt. Naast de aanwezige hoofdpersonages, voegen nu Greedo en Nien Nunb zich tot respectievelijk de Empire en Rebels. De Rodian Greedo kennen we als de huurmoordenaar die razendsnel het onderspit delfde tegen Han Solo en de Sullustan genaamd Nien Nunb zagen we natuurlijk terug als – wacht… Was hij niet die ene kerel die stierf in een X-Wing? Maar nee, Nien Nunb zal voor de echte kenner ongetwijfeld een welkome toevoeging zijn, maar we hopen uiteraard allemaal op een wat grotere verschijning. Noem een Lando Calrissian of Chewbacca.

Hoe dan ook, Greedo en Nien Nunb voegen als Heroes wel degelijk iets toe. Waar de nieuwe toevoeging aan de Empire een continu roulerende kracht van verschillende soorten bommen tot zijn beschikking heeft, kan de lokale Sullustan unieke turrets en mijnen plaatsen. Voor de ervaren spelers biedt dat de broodnodige afwisseling in het zijn van een Hero, al is het aan de andere hand wel weer jammer om te zien dat ze niet beschikken over hun eigen animaties. Beide unieke Heroes staan, schieten en bewegen precies als Han Solo, wat vooral bij Greedo een zekere vorm van ironie met zich meebrengt.

Conclusie

Met de Outer Rim weet DICE de formule van Star Wars: Battlefront zeker aan te dikken. Een aantal van de nieuwe features weet daadwerkelijk impact op de gameplay en de broodnodige afwisseling te bieden, zoals bijvoorbeeld de Star Cards en een modus als Extraction. De gratis toegevoegde Hutt Contracts staan daarnaast garant voor een nieuwe lijn van progressie, maar dat doet misschien ook weer waarde af van de Outer Rim. Uiteindelijk kost het pakket aan feitelijke nieuwigheidjes je toch 14,99 euro (of 49,99 euro voor de Season Pass) en voor velen zal dat toch nog een moeilijke afweging zijn. Wil je echter koste wat kost méér Star Wars en méér Battlefront, dan voldoet de Outer Rim DLC prima als uitbreiding. Weinig revolutionaire waar voor je geld, maar zeker een tiental nieuwe en unieke uren aan Battlefront-waardige schietpartijen.

 1.   
  WauWsy's avatar

  Ik vermaak me goed met dit spel. Als alle uitbreidingen zijn gereleasd lijkt het me echt een super spel. Zit te wachten tot season pass in de aanbieding gaat.

 2.   
  Mjolnir's avatar

  Om tegen even te nerden… Nien Numb zat naast eerder genoemde Calrissian in de Falcon. Daarnaast wil ik gelijk melden dat Lando de betere keuze was geweest…

 3.   
  Tom's avatar

  Dat van Nien Nunb wist ik uiteindelijk wel, maar ik wilde ermee zeggen dat veel ‘oppervlakkige’ kijkers waarschijnlijk allang niet meer weten wie of wat hij was. Dan zijn er tal van de personages die wellicht een betere keuze waren geweest. Zelfs C-3PO had nog meer gevoelens op kunnen roepen voor de gemiddelde liefhebber.

 4.   
  kissabombissa's avatar

  Moet eerlijk zeggen dat de Game er fijn was tijdens de StarWars periode, maar heb hem toch al weer een tijd niet aangeraakt. Ah, er komt weer een SW film dit jaar, start ik hem dan (eventueel met deze DLC) weer op 😛