MSI GS60 6QE Ghost Pro gaming laptop

Game-laptops: ze werken wel, maar zijn vaak onpraktisch en log. Al helemaal als je uitzondelijke monsterbakken als de MSI GT80 Titan meetelt. Geen wonder ook dat MSI het eens probeert over een andere boeg te gooien. Dat je flinke kracht kan leveren in een laptop is inmiddels wel bewezen. De vraag is, kun je het geheel ook strak en subtiel verpakken? Het antwoord van MSI op die vraag is de GS60 6QE Ghost Pro, die GamersNET ter test onder handen mocht nemen…

Extern? Subtiel. Intern? Tetris voor volwassenen.

Wat zonder meer meteen opvalt aan de nieuwe GS60 is hoe ontzettend dun en sleek het hele apparaat oogt en aanvoelt. Het zwarte, geborstelde metaal en het wat meer simplistische design geven de laptop een ander uiterlijk dan menig ander gaming laptop. Meestal kondigen ze zichzelf visueel aan met veel bombarie en een uitstraling die niet zo zeer ‘gaming’ schreeuwt, maar eerder ‘oneindige razernij van een helledraak op oorlogspad’. Om duidelijk te maken dat het hier om een game-systeem gaat, moeten er immers toch wat vlammen en bliksemschichten opstaan, nietwaar? Wat dat betreft levert deze GS60 grofweg dezelfde prestaties, maar simpelweg in een subtieler en gestroomlijndere wijze. Niet te veel poespas. Het geheel weegt dan ook nog net geen twee kilo en daar scoort MSI’s nieuwe laptopje ook zeker hoge ogen mee.

Want ondanks het strakke uiterlijk van de GS60 6QE-029NL Ghost Pro (het rolt ook zo lekker van de tong), wil dat niets zeggen over de brute kracht waarover het beestje bezit. Deze serie laptops is uitgerust met onder andere een GTX970M videokaart met 3GB aan geheugen, 16GB RAM-opslag, een dikke Intel i7-6700HQ processor en een ruime SSD om je OS en wat games op kwijt te kunnen. Al met al is dat een mondvol specificaties, maar samen vormen ze wel het lichtste en kleinste laptopmodel met een GeForce 970M geïntegreerd. Het zit allemaal hoogstwaarschijnlijk hutjemutje in die dunne behuizing, maar het beest presteert in ieder geval naar behoren, zonder snel heet te worden. Dat moet een knap staaltje ‘Tetris voor volwassenen’ geweest zijn voor de assembleurs van MSI in Taiwan.

En ondanks de dichtheid van alle componenten bij elkaar, weet het systeem (ook onder druk) nog aardig koel te blijven. De zware processor is uitgerust met maar liefst twee ventilatoren, die de opgezogen koel lucht vanaf het toetsenbordje verplaatsen naar de achter- en onderzijde van de laptop. Deze zorgen er zodoende voor dat de laptop zelden echt heet of überhaupt warm aanvoelt, terwijl ze qua volume ook nog relatief stil blijven. Dat wil overigens wel zeggen dat het systeem niet beschikt over een simpele knop om de ventilatoren op volle toeren te laten draaien (zoals bijvoorbeeld bij veel GT- en GE-modellen het geval is), maar daar bleek tot dusver ook weinig echte behoefte naar. Wat je niet nodig hebt, kun je ook niet echt missen.

Krachtpatsen in 4K?

In het specifieke geval van dit 6QE-model, die met de ‘029NL’ erachter geplakt, beschikt het beest ook over een 4K-beeldscherm om je zaken kristalhelder over te brengen. Persoonlijk heb ik momenteel weinig ervaringen met Ultra HD-resoluties, maar ik kan je verzekeren: deze laptop beschikt over een ongekend scherpe monitor in vergelijking met andere gaming notebooks. Dat maakt het echter wel dat deze GS60 voor mij voelt als een imago-verschuiving, en dan niet zo zeer meer in de richting van games. Deze laptop leent zich namelijk uitermate goed voor video- en fotobewerking op een lekker grote resolutie, terwijl gamen op 4K momenteel nog erg lastig lijkt voor een laptop, dikke videokaart of niet.

Want ja, de GS60 presteert uitermate goed, maar simpelweg niet goed genoeg om nieuwe games op hoge instellingen én een 4K-resolutie te laten draaien. En daarin lijkt het imago dus enigszins te verschuiven. Je kunt heerlijk grote foto’s bewerken of in 4K aan je 3D-modelling werken, maar een hoogwaardige game spelen op 4K is op het moment nog niet bepaald een genot. De GTX970M is zeker een prima videokaart die een groot aantal spellen heerlijk zal draaien, maar niet als het gaat om veel visuele effecten en animaties én ook nog eens op die Ultra HD-resolutie. Zo heb ik meermaals geprobeerd om een (relatief goed geoptimaliseerde) game als Fallout 4 uit te draaien op 4K, maar moest ik noodgedwongen telkens grafische instellingen omlaag schroeven om überhaupt de framerate van 30 beelden per seconden te behalen. Die stabiele beeldverversing uiteindelijk behaald te hebben, bleef ik met een korrelige en verbleekte versie van Bethesda’s laatste meesterwerkje zitten. Niet om aan te zien.

Daarom raad ik potentiële kopers van de GS60 6QE-029NL ook aan om voor je (high-end) games lekker uit te gaan van een 1920×1080-weergave. De GTX970M presteert dan nog naar behoren in combinatie met alle andere hardware, zodat je tenminste een beetje kunt genieten van wat het systeem te bieden heeft, al dan niet in de hoogst mogelijke resolutie. Dat 4K-beeldscherm kun je altijd nog gebruiken voor een mooi filmpje, een presentatie of andere werkzaamheden die de videokaart wat minder onder druk zetten. Dat gezegd te hebben, een game als Ori and the Blind Forest zou ik nog steeds van het mooie 4K-scherm af willen zien spatten. Heerlijk scherp, met een helder contrast en volle kleuren.

Headsetje vereist

Hij is dun, stilletjes in verbruik maar relatief zwaar in krachtpatserij. Dat wil echter niet zeggen dat die factoren voort kunnen bestaan zonder dat andere minpunten zich voordoen. Niet alleen is de hardware voor het draaien zware games enigszins ondergeschikt aan het 4K-scherm, ook de speakers hebben op kwaliteit in moeten leveren om plaats te maken voor de andere factoren. De laptop mag dan wel ongekend subtiel en strak overkomen, maar dat gaat uiteindelijk ten koste van de Dynaudio-speakers die zijn ingebouwd. Nota bene een verkooppunt waar MSI anders op zegeviert: luide audio, die bijzonder duidelijk en diep overkomt, in ieder geval ten opzichte van de gemiddelde laptopspeaker. In het geval van de nieuwe GS60 kan het geluid echter geen grote stappen maken. Doordat de behuizing dun is, kunnen de audiodrivers ook niet bepaald diep zijn en dus klinken de speakers wat blikkerig dan we gewend zijn van de laptops van MSI. Qua volume zijn ze wat te zacht en qua tonen klinkt het allemaal wat vlak. Wie dus ook een beetje auditief wil wegdromen met dat 4K-scherm voor je gezicht, regelt ook even een mooi headsetje om erin te prikken.

Vooraf geleverde software? Weg ermee.

Wat ik MSI nog wel op het hart zou willen drukken, is de ernst van alle vooraf geïnstalleerde programma’s waar de laptops vandaag de dag mee geleverd worden. Natuurlijk is het fijn voor de consument om wat handige applicaties meegeleverd te krijgen, maar soms gaat het te ver. Naast de ‘in-yo-face‘ houding van programma’s als Norton Security mogen we in dit geval ook nog genieten van hulpsoftware als de MSI Social Media Collection, MSI Dragon Army, de MSI Reminder Manager (een applicatie die ervoor zorgt dat je de andere applicaties niet vergeet), een versie van BurnRecovery, Battery Calibration, vier manager-programma’s van Intel en de Source Monitor. Natuurlijk, sommige stukjes software zullen heus wel nut hebben, maar het voelt wat scheef dat door deze programma’s ziften je eerste bezigheid zal zijn op je nieuwe laptop. Je wilt ermee aan de slag, niet eerst uitvinden welke van de twintig vooraf geïnstalleerde applicaties je tijd en schijfruimte waard zijn.

Conclusie

MSI heeft met de nieuwe GS60 6QE-029NL wederom een uitzonderlijk goede laptop toegevoegd aan het aanbod voor de gamer. Het geheel is een strak apparaat dat op alle fronten erg degelijk presteert, al blijft het natuurlijk moeilijk om high-end games te draaien op de 4K-resolutie waarover dit model beschikt. Die enigszins te verwachten teleurstelling terzijde gezet, kan deze GS60 een erg fijne uitkomst zijn voor de scherpziende poweruser die mobiel moet blijven. Zware games zullen dan weliswaar in Full HD moeten, maar verder kun je zorgeloos surfen, video’s bewerken of andere werkzaamheden voltooien op de ‘nieuwe standaard’ voor beeldschermen. Dat strakke design en fonkelheldere scherm maken het echter wel dat ook dit model geen budgetbak-geval zal worden: met een richtprijs van 2.149 euro is dit een krachtpatser die je echt even voor jezelf zult moeten overwegen. Dit is een uitzonderlijk mooi model, maar ben jij ook de uitzonderlijk rijke gamer die het onderweg nodig zal hebben?

 1.   
  TinusGN's avatar

  Zijn er ook goede gaming laptops met een wat beter prijskaartje?

 2.   
  Tom's avatar

  Ja, maar het ligt puur aan je smaak. Hier betaal je heel dik voor het dunne design en een 4K-monitor, maar voor minder heb je vast ook iets leuks, maar hoogstwaarschijnlijk minder subtiel.

 3.   
  Basman01's avatar

  Erg goede review vindt ik. mooi gedaan 8)

  Ik zie enkel wel op de app: “Eindcijfer: 0 “? 😉

 4.   
  Tom's avatar

  Voor hardware, complete systemen en accessoires vind ik het persoonlijk niet echt nodig om cijfers te plaatsen, daar moet de review in ieder geval voor zich spreken. Vandaar dat ik dus geen cijfer invoer, terwijl de app ervan uitgaat dat dit wel gebeurt. Zodoende resulteert dat in een dikke 0.0 op de app, terwijl op de site verder niks van een punt staat. Klein bugje, die we hopelijk na de webshop en V5 van de website weg kunnen werken.

 5.   
  Basman01's avatar

  Tom schreef, "Voor hardware, complete systemen en accessoires vind ik het persoonlijk niet echt nodig om cijfers te plaatsen, daar moet de review in ieder geval voor zich spreken. Vandaar dat ik dus geen cijfer invoer, terwijl de app ervan uitgaat dat dit wel gebeurt. Zodoende resulteert dat in een dikke 0.0 op de app, terwijl op de site verder niks van een punt staat. Klein bugje, die we hopelijk na de webshop en V5 van de website weg kunnen werken. "

  Ah ok. Best logisch. Ty voor de reply 🙂

 6.   
  DennyPS4's avatar

  Koop lekker een PS4

 7.   
  jorisboots's avatar

  heeft het ook een redelijke accu want met een 4k beeldscherm lijkt hij mij wat stroom te gaan kosten

 8.   
  Tom's avatar

  De accu is niet te vervangen, maar functioneert naar mijn idee nog aardig. Wat videobewerking op 4K kan ie redelijk handelen, pak ‘m beet twee uur zonder netstroom. Met brute graphics gamen is uiteraard een ander verhaal, maar ik kan genoeg laptops aanwijzen die sneller leeglopen dan dit beestje.

  Tevens ligt dat er ook aan hoeveel van de nutteloze applicaties je uitschakelt. Ik kwam erachter dat de nieuwe GS60 veel langer meegaat zonder al die overbodige vooraf geïnstalleerde software.

 9.   
  DeAdSeYe's avatar

  Als ik zo’n dure laptop kan veroorloven, spaar ik liever 900 euro door en koop een goede desktop PC met 3x een 4k scherm. 🙄

 10.   
  Tom's avatar

  DeAdSeYe schreef, "Als ik zo’n dure laptop kan veroorloven, spaar ik liever 900 euro door en koop een goede desktop PC met 3x een 4k scherm. 🙄 "

  Dat is inmiddels wel de vaste dooddoener geworden onder elke video of artikel wat we plaatsen over laptops. Uiteraard kun je altijd meer performance halen uit een dekstop met hetzelfde budget (beetje spuit elf), maar feit blijft natuurlijk wel dat sommige gamers/consumenten op zoek zijn naar iets wat ze ook gewoon mee kunnen nemen.

  Zo hebben wij dus al onze DreamHack-items bewerkt op deze laptop (en heb ik Fallout 4 erop gespeeld, in de auto). Zo’n notebook gaat toch wat gemakkelijker mee naar Zweden en past sneller op de hotelkamer dan een desktop met drie 4K-monitoren. 😛