Uncharted 4: A Thief’s End Fast Forward 2016

In 2016 moeten eindelijk meer en grotere exclusives verschijnen voor de PlayStation 4. Tussendoor kwam ontwikkelaar Naughty Dog op de proppen met The Last of Us, maar na ruim vier jaar wachten mogen we in april gelukkig weer met Drake op schattenjacht in Uncharted 4: A Thief’s End. De hypemachine voor de nieuwe Nathan Drake draait nog niet op volle toeren, maar richting release zal hier vast en zeker verandering in komen.

Vervroegd pensioen

Uncharted 4: A Thief’s End speelt zich drie jaar na de gebeurtenissen van Uncharted 3: Drake’s Deception af. Nathan ‘Nate’ Drake geniet van zijn schattenjagerspensioen en heeft zijn leven op orde gebracht met Elena Fisher. Maar niet voor lang, want de oudere broer van Drake, Sam, die lang als dood werd aangezien, duikt op en vraagt onze protagonist om hulp. Natuurlijk kan Nate hier niet onderuit en begint het overal te jeuken, waarna hij met zijn broer op zoek gaat naar de conspiracy omtrent Libertatia (ook wel Libertalia), een verloren piratenkolonie uit de 17e en 18e eeuw met uiteraard een mogelijke schat vol rijkdom.

We trekken in Uncharted 4 richting het Afrikaanse continent, naar het land van Madagaskar en de toer brengt ons naar Île Sainte-Marie (ook wel Nosy-Boraha), waar ook de voorvader van Nathan Drake, Sir Francis Drake, naartoe reisde. Ook andere locaties gaan bezocht worden, zoals steden. Nate en Sam gaan echter niet samen op reis, ook onze veteraan op het gebied van schattenjagen en Thaise vrouwen, Victor ‘Sully’ Sullivan, en de vrouw van Drake, Elena Fisher, voegen zich toe aan de cast. Daarnaast worden er nieuwe vijanden geïntroduceerd die tevens op zoek zijn naar het artefact. Rafe en Nadine zijn twee van deze rovers die de rest in de weg zullen zitten.

Emotioneler, grootser, het laatste avontuur

Volgens Naughty Dog moet dit vierde deel het grootste avontuur van Drake worden, maar ook het laatste. Het verhaal in Uncharted 4 gaat een grotere rol spelen met meer epische momenten. Ook wordt de emotionele kant meer uitgelicht en komen de personages meer naar voren. Natuurlijk staat daarnaast de actie centraal en kunnen we veel nieuwe vaardigheden verwachten uit de handen van Drake. De game blijft lineair, maar binnen de gebieden wordt de bewegingsvrijheid uitgebreid. We kunnen op meerdere manieren voortbewegen en vijanden uitschakelen, zoals een touw met een grappling hook eraan, waarmee we naar andere platformen kunnen slingeren. Ook komt hier het element stealth bij kijken, want met het touw kun je vijanden gemakkelijker en dodelijker van bovenaf grijpen.

De omgevingen worden over het algemeen belangrijker om te gebruiken, want we kennen Drake als een echte klimmer en klauteraar. In Uncharted 4 krijgt hij een pikhouweel tot zijn beschikking om beter te klimmen. En om nog even terug te komen bij de stealth; de bosjes zijn te gebruiken om in te schuilen en stilletjes voorbij vijanden te kruipen of ze juist in verwarrende toestand te doden. Daarbij zal het vechtsysteem een verandering ondergaan en meer diepgang kennen. Zeker bij het gebruik van je omgeving zullen deze gevechten beter en heftiger aanvoelen dan nooit tevoren. De AI is namelijk een stuk slimmer en slechteriken zullen je dan ook gaan zoeken als ze je ontdekt hebben. Zelfs in het struikgewas zul je niet altijd veilig zijn.

Een ander nieuw element in Uncharted 4 is de dialoogoptie. We krijgen hier en daar in het verhaal de keuze de dialoog tussen personages zelf te kiezen, zoals vaak gebeurt in RPG’s. De optie is beperkt en zal geen consequenties hebben op het verhaal, maar het frist de serie op. Ook kunnen we in de game diverse voertuigen gaan besturen. Deze manier van vervoeren zal in eerste instantie alleen in de singleplayer mogelijk zijn, maar later ook in de multiplayer. De online multiplayer is tevens volledig omgekiept en we gaan werken met speciale krachten om een frisse blik te werpen. Uncharted 4 moet tot slot op visueel vlak gaan spetteren in 1080p, maar draait in de singleplayer wel op 30fps. De multiplayer moet het doen met 900p en haalt wel de 60fps.

Voorlopige conclusie

Het is duidelijk dat er met Uncharted 4: A Thief’s End, na enig uitstel, een frisse wind zal waaien binnen de serie en er dus menig vernieuwing wordt gebracht. Denk aan meer vrijheid in de omgevingen, nieuwe manieren om te bewegen, te vechten en te sluipen. Ook het besturen van voertuigen, de dialoogopties en de multiplayer die speciale krachten gaat introduceren zorgen voor nieuwsgierige blikken. Dit jaar staat in het teken van Uncharted 4 en deze visuele klapper moet dan ook zeker als ‘Hot’ bestempeld worden.

Uncharted 4: A Thief’s End verschijnt op 27 april exclusief voor de PlayStation 4.

 1.   
  Ryan2000's avatar

  Ik heb nu al aardig veel zin in deze game 🙂 😀

 2.   
  Bram_M99's avatar

  Wie kijkt hier niet naar uit?! Kan niet wachten!

 3.   
  NietNickMeneer's avatar

  Deze game lijkt mij wel gaaf sws kopen

 4.   
  FCBaselFan's avatar

  deze game word sws geweldig. ik ga hem ook zeker kopen

 5.   
  Thomsnov's avatar

  Kijk er naar uit

 6.   
  mmx's avatar

  Super deze moet ik hebben . 🙂

 7.   
  gamerfriend01's avatar

  Veel mensen klagen over lineaire shooters, ik speel nu de uncharted collection en ja het is zeer leuk, maar creatief is een ander woord. Uncharted is héél lineair en zeker niet te vergelijken met Tomb raider die alles in mijn ogen beter doet 😉

 8.   
  Rijstekorrel's avatar

  Het waren echt 3 geweldige games, ik heb ze met plezier ook nog eens gespeeld door de nathan drake collectie op de ps4

  Ik kan nu niet wachten op deel 4 😀

 9.   
  FireBallz's avatar

  Ben echt enorm hyped voor deze game. Ik moet nog wel even wat centen bij elkaar sprokkelen, maar als ik die heb, wordt dit hopelijk voor het eerst sinds jaren een release-prooi voor mij.