Dit zijn de Freemode Events in GTA Online

Eerder deze week kregen wij een hele mooie uitnodiging om ons te melden bij Rockstar in Londen. Een gebeurtenis op zich, aangezien de ontwikkelaar zelden pers bijeen roept. Dit keer was er echter een goede reden, want we krijgen heel veel nieuwe content in GTA Online. Heb jij je ook wel eens verveeld in de Freemode van GTA Online? Dat je eigenlijk alleen maar wat tankstations te overvallen hebt en je je verder doodergert aan medespelers die je het leven zuur maken? Dat hoeft niet meer! Aanstaande dinsdag verschijnen de Freemode Events; activiteiten in de open wereld, waar je naar wens altijd aan kunt meedoen, zonder lobbies, zonder laadtijden.

Het zal iedere twaalf minuten gebeuren, een Freemode Event, waarna je met een druk op de knop kunt kiezen om mee te doen. Vervolgens zal iedereen die mee wil doen een melding krijgen om te beginnen met zeer uiteenlopende evenementen, om veel lol te trappen en geld & RP te verdienen. Het aantal missies dat zal verschijnen is indrukwekkend. Veertien verschillende missies zijn aanwezig, maar omdat ze kunnen verschillen in locatie, voertuigen en wapens, krijg je direct al meer dan 200 variaties. In Londen mochten wij al aan de slag met een aantal Free Mode Events.

Penned in

Penned in is een bizarre en zeer chaotische activiteit. Mensen die meedoen moeten zich verzamelen op een bepaalde plek in de wereld, waarna je zal starten in een enorme doorzichtige bubbel. De bedoeling is om koste wat kost in de bubbel te blijven, zonder dat je daarbij je voertuig mag verlaten. Er zijn echter twee uitdagingen, de bubbel beweegt en wordt steeds kleiner. De chaos die volgt, kun je je voorstellen. In het begin ben je mensen al aan het plagen door auto’s alvast een beetje te beschadigen. Al snel wordt de uitdaging groter. De bubbel beweegt over moeilijk begaanbare plekken en gaat bovendien steeds sneller. Al snel denk je veel minder aan je tegenstanders, maar wil je simpelweg overleven, totdat de bubbel niet groter is dan vijf auto’s en uiteindelijk zo klein is als één auto. De chaos is heerlijk, de opbouw is iets te lang, maar de conclusie laat je achter met een glimlach op het gezicht.

Criminal Damage

Deze activiteit kennen we stiekem al uit Saint’s Row, maar dat maakt het niet minder leuk. Vernietig zoveel mogelijk spullen met een zo groot mogelijk waarde. Wie het meeste kapitaal vernietigt, die wint. Dit zonder gedoe met de politie, want die is in deze modus niet aanwezig. Mijn tactiek bleek vooral in het begin van de missie te werken. Omdat er een klok aftelt tot de activiteit begint, was ik al begonnen met het maken van een blokkade op de snelweg. Zoals we onlangs zagen in een GN Lunchtip, kan dit een oneindige chaos veroorzaken. Dat ging in het begin ook goed en ik begon als eerste in de ranglijst. Helaas werd ik overreden en moest ik opnieuw beginnen met de blokkade, wat niet helemaal meer lukte. De tijdsdruk maakt deze modus erg vet, al zal je enorm balen als je raketten en granaten op raken.

Hunt the Beast

Dit is misschien wel de meest intelligente missie, want samenwerken en communicatie is hierbij echt een pre. Bij het accepteren van de activiteit zal één iemand worden geselecteerd. Hij is The Beast, maar niemand anders weet dat. The Beast moet binnen een bepaalde tijd tien checkpoints bereiken. Hij is volledig onzichtbaar voor alle andere spelers, totdat hij of zij een checkpoint pakt. The Beast zal dan eventjes zichtbaar zijn op de map, waarna de hunt begint! Meerdere mensen zullen dan al een helikopter hebben gepakt om als echte traffic cop het grondteam aan te sturen. Als snel verdwijnt het stipje op de map namelijk en dan heb je nog maar één wapen; communicatie. “Volg de rode Cheetah!”. Als je die al kunt vinden natuurlijk. Hoe meer checkpoints The Beast pakt, hoe langer het stipje zichtbaar is op de map. Een heerlijk kat-en-muisspel, waarbij ik helaas niet The Beast was, maar wel toevallig tegen The Beast aanreed, zonder dat ik dat door had. Je hoort wel gegrom als je in de buurt bent, maar dat had ik natuurlijk weer veel te laat door… Communicatie is van levensbelang in deze activiteit.

Kill List Competitive

Deze activiteit is er in vele varianten, maar wij mochten met een team plaatsnemen in een helikopter, waarna het de bedoeling is om zoveel mogelijk Merryweather-soldaten en helikopters te vernietigen. Of in ieder geval meer dan de andere teams in de map. Een gezellige modus, zeker als je met vrienden speelt, al werd het wel minder gezellig toen ik uit de helikopter werd geschoten. Dat heb ik dan weer!

Nog veeeeeeel meer!

Dit is slechts een kleine greep uit het aantal Freemode Events dat zal worden geïntroduceerd. Er zijn tientallen challenges. Bereik de hoogste snelheid binnen het tijdslimiet, pak zo veel mogelijk checkpoints, maak de verste sprong, de persoon die op het laagste punt zijn parachute activeert, het verste zo laag mogelijk vliegt, de langste wheelie trekt, de eerste die een auto steelt, King of the Castle (hill) en nog veel meer.

De Freemode Events voegen echt iets toe. Niet langer zullen mensen klagen over het feit dat er te weinig te doen is in de open wereld, want iedere twaalf minuten kun je zonder laadtijden en samen met de mensen in je eigen map verschillende dingen doen. Dat alles natuurlijk volledig optioneel. Kies je ervoor niet mee te doen, dan kun je de rest overigens wel (passive) bekijken, want alles gebeurt in de wereld.

Nieuwe Adversary Modes

Naast de Freemode Events kunnen we ook nieuwe Adversary Modes verwachten. Deze starten ouderwets op via een lobby, maar ze zijn wel leuk. Cross The Line laat twee teams tegen elkaar strijden met wapens, vier tegen vier. Echter, aan beide zijden van de map is een lijn te vinden. Het doel is om alle vier over die lijn te wandelen. De tegenstanders hebben hetzelfde doel, kortom, chaos! Het viel mij op dat het slim is om in het begin vooral te verdedigen, omdat iedereen direct als een gek naar de andere zijde wil rennen. Een goed antwoord is er echter niet, want je hebt altijd een beetje geluk nodig.

Mijn favoriete Adversary Mode is echter Hunting Pack. Deze modus is overduidelijk geïnspireerd door de film Speed. Eén persoon krijgt een zwaar voertuig en deze moet de snelheid hoog houden. Ga je te langzaam, dan ontploft het voertuig. Drie man verdedigen de truck en vier mensen moeten hem (ongewapend!) tot stilstand (en dus een snelle dood) brengen. Een hilarische modus, met verschillende trucks en supportvoertuigen.

Conclusie

Het moge duidelijk zijn, we gaan een grote update krijgen. Voor console-gamers komt daar ook de Rockstar Editor bij, die nu ook wordt toegevoegd. Toch zijn de Freemode Events wat mij betreft het belangrijkst. Dit verandert de game namelijk in de basis. Persoonlijk deed ik vaak Daily Challenges, om toch maar wat te doen te hebben in de open wereld. Dit is waarschijnlijk verleden tijd, want geld en RP verdienen kan nu gewoon zonder laadtijden in de wereld, samen met de mensen waarmee je speelt in diezelfde wereld. Een hele nuttige en toffe toevoeging, waar we echt op aan het wachten waren.

 1.   
  sebastiaanwwe/Misterwwe's avatar

  Hunt the beast lijkt me echt zoo lachen voor al met xbox crew

 2.   
  Cyart's avatar

  nice, maar Peter, de plaatjes zijn beetje te groot 😛

 3.   
  PSPfreaky's avatar

  En het belangrijkste nog… Dit is een gratis update! Terwijl dit bij andere games betaalde DLC zal zijn 😀 Go Rockstar!!

  Het lijkt me echt vet om met andere GNers deze events te spelen tijdens livestreams 😛

 4.   
  Simonmaes2001's avatar

  jammer vind ik

 5.   
  Musicman88's avatar

  Lijkt me wel een mooie reden om GTA V weer eens op te pakken.

 6.   
  AllardK's avatar

  Wel leuk opzich…

 7.   
  HWSHHZ's avatar

  Met de politie er bij zou je tog nog meer damage kunnen maken?

 8.   
  Sjouke Hoogland's avatar

  Had echt gehoopt op een single player dlc.

  Helaas dat dankzij alle multiplayer dlc er eerst nog geen single player dlc komt :(.

  Natuurlijk kijk ik hier ook wel naar uit, alleen had liever een single player dlc.

 9.   
  Jerry97's avatar

  Echt te gek, heb er super veel zin in.

 10.   
  FireBallz's avatar

  Leuke toevoeging moet ik zeggen.