WildStar Update

WildStar is inmiddels alweer een tijdje geleden op de MMO-markt verschenen. Vorig jaar wist onze Richard de game nog te belonen met een prima cijfer in de WildStar review. Nu een jaar later heeft ontwikkelaar Carbine Studios echter besloten om de game compleet over de kop te gooien, omdat te weinig gamers de game speelden. Welke grote stappen gaat WildStar nemen om mensen aan te trekken? Valentijn neemt alles met je door.

Free-to-Play

De update voor WildStar gooit het roer helemaal om. Na een ruige start is het de ontwikkelaars namelijk duidelijk geworden dat zij het geheel anders moeten aanpakken met de MMORPG. De grootste verandering die daarbij wordt doorgevoerd is die van betaald naar free-to-play. Op een markt waar de concurrenten meestal hun games gratis aanbieden, is het moeilijk om achter een betaalde game te blijven staan. Het is de heren van Carbine Studios dan ook duidelijk geworden dat dat een onbegonnen strijd is. Consessies moesten er gemaakt worden.

Een andere grotere verandering is het toegankelijker maken van WildStar. De ontwikkelaars wisten me te vertellen dat de game nu nog vooral gevorderde MMO-gamers aantrok en de nieuwere er toch moeite mee hadden. Zo klaagden zij bijvoorbeeld over een gebrek aan tutorials en een geleidelijke spelopbouw. Beide problemen heeft Carbine Studios willen tackelen. Er zijn tal van tutorials ingevoerd die je de basics tot de meer geavanceerde stappen laten zien. Zo leer je hoe je moet lopen en hoe je om moet gaan met het vechtsysteem. Het is goed om te zien dat de ontwikkelaar naar zijn publiek luistert en zo de instap wil verlagen.

Ook de opbouw van het spel wordt wat geleidelijker. Uit de feedback die zij kregen, kwam naar voren dat gamers nu afhaakten na de te moeilijke dungeons. Om te voorkomen dat spelers crashen en afhaken gaat de ontwikkelaar nu zorgen dat spelers in kleinere stappen ergens komen. Zo zullen de beginnende spelers stukje bij beetje leren hoe zij op het niveau moeten komen van de gevorderde gamer. Ook zul je je personage gemakkelijker kunnen ontwerpen en specialiseren. Verwacht dus een hoop meer gemak in WildStar.

Compensatie

Toch ontstaat er één groot probleem met deze update. De huidige spelers van WildStar hebben namelijk al hun portemonnee getrokken om in de wereld van WildStar te kruipen en die moeten er nu achter komen dat de rest van de wereld dat niet hoeft. Gelukkig heeft Carbine Studios daaraan gedacht. Zo geven zij de gamers digitale cash terug, die nieuwe spelers eerst extra zullen moeten kopen . Voor deze ingame cash kun je in de shop voorwerpen kopen om je karakters anders aan te kleden of het wat gemakkelijker voor jezelf te maken, zodat ook gamers met weinig tijd ervan kunnen genieten. De ontwikkelaars drukten mij wel op het hart dat ze absoluut geen Pay-to-Win-game van WildStar willen maken. Verder dan gemak en cosmetische voordelen zal het betalen dan ook niet gaan.

Voorlopige Conclusie

Het is een goed teken dat de ontwikkelaar naar zijn publiek luistert. Door de game zowel free-to-play als toegankelijker te maken, kan er een nieuwe en ook grotere doelgroep worden aangeboord. Wat voor impact dit exact voor de huidige spelers zal brengen, valt nog te bezien. Zo is de stap naar de game nu een stuk gemakkelijker voor troll-gamers. Hopelijk doet Carbine Studios het goed en weet de studio te behoeden dat de balans verdwijnt door de nieuwe casshop. Helaas zullen we tot de herfst moeten wachten voor we kunnen zien wat voor succes de nieuwe inslag heeft. Het is in ieder geval een prachtig feit dat één van de betere MMORPG’s dadelijk gratis speelbaar is voor iedereen. Een excuus bedenken om niet eens naar planeet Nexus af te reizen wordt dan ook steeds moeilijker.

 1.   
  gunnarwish's avatar

  Misschien dan toch eens een kans geven.

 2.   
  Regge's avatar

  geweldige game, ik vind het nogsteed jammer dat mijn hele guild stopte en daardoor mijn motivatie om door te spelen niet genoeg was voor een betaalde mmorpg. ik ga hoogstwaarschijnlijk terug keren nu het gratis word:D!
  En nogsteeds goed om te zien dat carbine nogsteeds zo goed naar zijn spelers luisteren 🙂

 3.   
  DeAdSeYe's avatar

  Ik heb het spel ooit gekocht maar veel spijt van gehad. Ik heb het ongeveer 2 of 3 maanden naar release gekocht en toen voelde het al uitgestorven aan. Ben in 3 of 4 gebieden geweest tot ongeveer level 14 of 16 zonder iemand tegen te komen. Qeusts die je met meerdere mensen moest doen heb ik dan ook moeten overslaan.

  Ook in de chat reageerde gewoon helemaal niemand, op het officiéle forum beweerde sommige mensen dat je alleen andere spelers kunt tegen komen in de end-game content. Er zijn zoveel mensen gestopt en alleen de echte fans zijn overgebleven, en die zitten alleen in het end-game content.

  Voor mij kwam het niet onverwachts aan dat het F2P zou worden. Als F2P geen succes gaat worden, dan vrees ik voor de toekomst van Wildstar.