WildStar beta

Tijdens de komkommertijd in de zomer kreeg ik een appje van Peter. Of ik aan de slag wou met de beta van WildStar, een MMO. Niet wetende dat ik hiermee een nieuwe verslaving zou oppakken, stemde ik in. Na weken achter mijn beeldscherm geleefd te hebben, dwalend over de schitterende planeet Nexus, weet ik toch wat tijd vrij te maken om een review te schrijven van deze game. Is alles perfect, of kent het toch wat verbeterpuntjes?

Goed versus kwaad

Het is een beetje een terugkerend fenomeen in menig MMO, de strijd tussen een aantal verschillende rassen of facties. Zo ook in WildStar. Aan de ene kant staan de machtige, ‘kwaadaardige’ mannen en vrouwen van The Dominion, die de planeet Nexus willen inlijven ten behoeve van hun kwade plannen. Gelukkig zijn daar aan de andere kant The Exiles, een volk dat verdreven is van hun thuisplaneet en op Nexus een nieuw bestaan hoopt op te kunnen bouwen.

Elke factie heeft vier verschillende speelbare rassen, met elk verschillende bijzondere eigenschappen en wapens. Menslievend als ik ben kies ik voor de Exile Human, de meest mensachtige van allen met een zwaar zuid-Amerikaans accent. Naast de rassen zijn er ook een aantal klassen waar men uit dient te kiezen. Uit respect voor het koosnaampje dat een ex me gaf, besluit ik te kiezen voor The Stalker. Deze jongen, met twee dodelijke klauwen en een flinke portie stealth, wil je niet tegenkomen in een donker steegje! Alsof je hiermee nog niet genoeg keuzes hebt gemaakt, krijg je tot slot ook nog de vraag welk pad je wil bewandelen. ‘Zo snel mogelijk richting het eerste level’, is blijkbaar geen goed antwoord. De viertal paden zijn niet gebonden aan een ras, en geven je de mogelijkheid geheel unieke questlines te doorlopen.

Hoe cartoonesker, hoe beter!

Een cartooneske wereld in een game is een geval van hate it or love it. In mijn geval zeker dat laatste. De game speelt zich af op de gehele planeet Nexus, dus naar mate je verder vordert in het spel, zal je ook meer gaan zien van de wereld. Besneeuwde bergtoppen, groene weide en levensgevaarlijke ruimteschepen, elke omgeving schreeuwt erom verkent te worden. En dat is iets wat je niet zomaar even doet. Elk nieuw gebied kent namelijk zijn eigen hoofdmissies die je dient te voltooien om door te gaan naar het volgende. Klinkt makkelijk, ware het niet dat de hoofdmissie telkens iets te moeilijk is als je begint aan een gebied. Wat doe je dan? Juist! Sidequests! Wees maar niet bang dat je daar lang naar op zoek bent, want Nexus is ermee bezaait. Bijna elke NPC waar je mee praat heeft nog wel een familielid dat bevrijd moet worden van The Dominion, zoekt een zeldzame steen, of heeft simpelweg een bloedhekel aan Yeti’s en wil ze dood hebben. Daarnaast zijn er natuurlijk ook de klasse-gebonden quests, die variëren van dingen ophalen tot dingen tot moes slaan.

Humor om te lachen

Naast het feit dat Nexus er behoorlijk cartoonesk uitziet, is er nog een hilarisch feitje aan de game. Het wil namelijk redelijk vaak voorkomen dat NPC’s een poging doen tot woordgrappen, of gewoon botweg enorm cynisch of sarcastisch zijn. Toen ik na een lang gevecht helaas het loodje legde en respawnde, kwam er een NPC naar me te met de mededeling dat hij een boek over mijn heroïsche dood wilde schrijven. Het enige probleem volgens de beste man was dan wel dat ik voortaan dood moest blijven. Toen ik even later op het zelfde punt weer kwam te overlijden en herrees, kwam er een vrouw naar me toe die me bemoedigend toesprak met de woorden ‘dat ik nu op z’n minst wel een expert in sterven was’. Bedankt, AI. Naast deze hilarische toevoegingen zijn er ook een aantal feitjes die eigenlijk straight-up eng zijn. Zo kwam ik terecht in een dorp met hazen die me hallucinerende middelen gaven en me een lolly lieten likken, en noemt de verteller me constant ‘cupcake’.

Player versus error

Als een goede MMO betaamt, kent ook WildStar een player-versus-player gedeelte. Vanaf level 6 is het mogelijk je skills te testen tegen andere spelers in de Battlegrounds, vanaf level 30 kan je strijden in de Arena en vanaf level 50 kun je los gaan in 40 vs. 40 op het slachtveld. Tof concept, mindere uitwerking. Ik, en velen met mij, krijg namelijk regelmatig een error te zien tijdens het PvP. Dit haalt de lol er behoorlijk af, voor mij zelfs tot het punt dat ik enkel nog verhaalmissies geen spelen en helemaal geen PvP heb gedaan. Zonde, maar gezien dit een beta is verwacht ik dat de dames en heren van Carbine Studios het op gaan lossen.

Conclusie

WildStar is een ontzettend toffe game met een aantal kleine bugs. Het overgrote deel hiervan stoort minimaal tot niet, maar de problemen in PvP zijn behoorlijk irritant. Daarnaast is de game voor de beginnende MMO-speler wellicht wat lastiger te begrijpen en is de tutorial redelijk van korte duur. Zo werd ik tijdens het spel gevraagd een kanon uit te testen, maar was eerdergenoemd kanon nergens te bekennen. Rechtsonder in beeld, bleek uiteindelijk na hulp van Google. De game bevat een aantal van dit soort kleine puntjes die voor doorgewinterde MMO-spelers peulenschil zijn, maar voor de beginners toch wat wennen. Al met al is de game, mede dankzij de geweldig droge humor en absurditeiten fantastisch. Potentie is zeker volop aanwezig, en met een aantal kleine patches moeten de problemen te verhelpen zijn. Tel daar bij op dat het free-to-play is en er staat niks meer in de weg om stennis te schoppen op Nexus. Go Exiles!

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Cartoonesk
  • Hilarisch
  • Verslavend

Wat is NOT

  • PvP werkt niet naar behoren
  • Lastig voor beginnende MMO-spelers

8.6

  1.   
    WoKingNL's avatar

    Deze review klinkt alsof je de game niet kende en deze net uitkomt, ik heb er menig uur in gestoken tijdens de non f2p launch en maanden erna :p misschien een stukje vergelijking over wat voor changes er worden doorgevoerd had wat meer useful geweest. Maargoed als je het specifiek op de nieuwe mmo spelers wilde richting heb ik niets gezegt.