MSI GS30 2M Shadow

Toen de MSI GS30 op GamersNET HQ arriveerde, was ik een blij man! Als pc-gamer in wording ben ik nog niet de allerbeste tech-expert, maar sommige gadgets vind ik fantastisch. Zo ook dit apparaat van MSI. Het is een echte gadget, een beetje gimmicky, maar dat maakt niks uit als het allemaal ook goed werkt. Tijd dus om een echte pc-gamer te worden in de specs van dit apparaat te duiken, te benchmarken en te vergelijken. Het is net werk!

Hoe James Bond is dat?!

De MSI GS30 (2M Shadow 018NL) heeft een hoog gadgetgehalte, omdat het twee computers in één is. Allereerst is daar de superstrakke laptop. Een typische netbook voor de zelfbewuste zakenman. De 13-inch computer weegt nog geen anderhalve kilo en is dus ideaal voor op reis, maar absoluut niet om games op te spelen. Iets waar ik me wel in kan vinden. Hoe dik sommige laptops tegenwoordig ook zijn, ik ben iemand die werkt op een kleine laptop voor het gemak en gamet op de pc thuis. Wel moet opgemerkt worden dat de laptop wel bijzonder veel geluid maakt. De laptop in kwestie is het duurste model in de GS30-serie (richtprijs circa 2.699,- euro) en is dus uitgerust met een Intel i7 5950HQ, 16GB DDR3-geheugen en twee 256GB SSD’s in RAID 0.

De grafische kaart van deze laptop is de bottleneck als het gaat om het spelen van videogames of draaien van software. Er is namelijk enkel de Iris Pro 5200 GPU van Intel aanwezig in de losse netbook. Niet om te gamen dus, maar wel om je werk vlot te kunnen doen. Sterker nog, zelfs het bewerken van video’s is nog goed te doen met deze degelijke processor. Wil je echter gamen?

Dan komt de gadget om de hoek kijken! Want als je van een drukke werkdag thuiskomt en een game wilt spelen, klik je de laptop in het basisstation thuis! Zet de laptop uit, klik de draagbare computer vast in het ‘Gaming Dock’, start het systeem opnieuw op en je kunt beginnen. En nee, we gaan dan geen gebruik maken van het laptop-beeldscherm, want alles wat je thuis hebt sluit je gewoon aan op je basisstation. Tot twee beeldschermen (afhankelijk van de aanwezige videokaart in het dock), vier USB 3.0-poorten, audio-jacks en ethernet, je kunt het er gewoon op aansluiten. Je werkt vervolgens op dezelfde laptop, maar dan met heerlijke specs!

De test

Het basisstation gebruikt gewoon dezelfde componenten als de laptop, met een aantal uitzonderingen. Er is de mogelijkheid om één extra 3.5″ SATA-schijf in het dock te prikken, maar de rest van de ruimte wordt gebruikt voor de videokaart en de 450 watt voeding. De videokaart van dienst is de NVIDIA GeForce GTX 980 van MSI met 8GB geheugen en we spreken over een zeer degelijke pc, die de meeste games van nu op zeer hoge instellingen draait. Games met ingebouwde benchmarks als Metro 2033 en Batman: Arkham Origins zijn getest, maar ook GTA 5 heeft prima gedraaid op de GS30 in het Gaming Dock.


Even ter vergelijking, Batman Arkham Origins kwam niet boven de 15 FPS zonder het basisstation. Zelfs GTA 5 draaide op de op één na hoogte instellingen ruim voldoende.

Naast de grafische kaart en alle benodigde ingangen, zijn er ook twee stuks van 2 watt luidsprekers aanwezig in het basisstation. Deze audio is echter niet geweldig en voelt wat blikkerig aan, zoals we dat kennen van veel laptops. Daarnaast is ook het dock zelf niet heel stil, de voeding en de ingebouwde casefan kunnen enigszins luidruchtig hun taken uitvoeren.

Conclusie

Wat hebben we eraan? Het antwoord: “met een game-pc thuis kun je altijd meer” is altijd goed, zeker als we naar de prijs kijken van ruim 2.699,- euro. Toch denk ik serieus dat er mensen zijn die dit apparaat zeker waarderen. Een dikke gaming-laptop is vaak heel zwaar en lomp en een game-pc thuis kun je niet gemakkelijk meenemen. Als je dan de keuze moet maken tussen dit systeem en de aanschaf van zowel een laptop als een game-pc, dan is de GS30 niet een veel duurdere optie. Zeker als mensen vatbaar zijn voor het gadgetgehalte van het systeem (guilty…), is de GS30 het overwegen zeker waard. Daarnaast doet het systeem wat het belooft. Een zakelijke, kleine laptop voor onderweg en een degelijke game-pc voor thuis.

 1.   
  StroopKonijn's avatar

  Het is zo’n ongelooflijk vet ding 🙂

 2.   
  StroopKonijn's avatar

  echt heel nice

 3.   
  3333/3333's avatar

  Dit zijn leuke reviews om te lezen. 🙂

  Alleen een tip voor de volgende keer; de resolutie, gebrukte preset (medium/high/ultra) bij de benchmark vermelden en Vsync uitzetten zodat je geen cap hebt. (Van GTA V weet ik namelijk dat deze niet gecapped is op 60) De gebruikte (nvidia) driver-versie is ook wel handig om er soms bij te vermelden.

 4.   
  Ik kom Harambe wreken's avatar

  Was wel benieuwd naar hoe GTA het gedaan zou hebben zonder vsync. Vooral met MSAA x8, wat echt super zwaar zou moeten zijn voor een videokaart (ken ook niemand die zulke hoge AA instellingen gebruikt 😛 )

 5.   
  Tom's avatar

  Ikspeelnooitpokemon schreef, "Was wel benieuwd naar hoe GTA het gedaan zou hebben zonder vsync. Vooral met MSAA x8, wat echt super zwaar zou moeten zijn voor een videokaart (ken ook niemand die zulke hoge AA instellingen gebruikt 😛 )"

  De GTX 980 is dan ook vrij top-range, al zou ik inderdaad vermoeden dat je er dan toch twee van moet hebben voordat het echt een beetje soepeltjes draait (mét gras). 😛