Prototype: Biohazard Bundle

We zitten midden in een tijd van remakes, remasters en andere manieren om eerder uitgebrachte games nog eens onder de aandacht te brengen bij het grote publiek. Vele klassiekers en topgames uit het verleden hebben al een nieuw leven gekregen op de nieuwe consoles. Een verrassende aankondiging kwam enige tijd geleden van Activision, toen men onthulde dat beide Prototype-games onderweg waren naar de Xbox One en PlayStation 4 in een zogeheten Prototype: Biohazard Bundle. Is het vandaag de dag nog interessant om die games te spelen?

Bijzondere krachten

Laten we voor het gemak beginnen met de geschiedenis van Prototype in vogelvlucht. In Prototype, het eerste deel, stap je in de schoenen van Alex Mercer. Je wordt wakker op de snijtafel van de lijkschouwer en in blinde paniek ren je naar buiten. Al snel kom je er achter dat je genetisch gemuteerd bent en daardoor over bijzondere krachten beschikt. Je geheugen laat je echter volledig in de steek en dus ga je onderzoeken wie verantwoordelijk is voor jouw mutatie.

In Prototype 2 zorgt de uitbraak van een gevaarlijk virus ervoor dat de familie van sergeant James Heller sterft. Zelf overleeft Heller het virus, maar al snel blijkt hij over bijzondere krachten te beschikken. New York is grotendeels in quarantaine en door diverse gebieden vol geïnfecteerden ga je op zoek naar de oorzaak van de virusuitbraak. Er zijn hierbij diverse verbanden tussen deze game en het eerste deel.

De fun-factor

De opzet van beide games is vrijwel identiek, waarbij je al spelende over steeds meer krachten kunt beschikken. Toch kent de eerste Prototype wel een vreemde start, want het laat je even een paar minuten volledig uitpakken met bijna alle krachten die je maar kunt verdienen. Vet om te ervaren, maar het haalt wel een groot stuk verrassing weg. De meest brute, bloederige en extreme acties die je tot je beschikking hebt zijn de zogeheten devestators. In een straal van zo’n 20 meter kan je daarmee alles en iedereen om je heen wegvagen. Dit blijft geweldig om te doen en kan je uit menig lastige situatie redden.

Toch kan het er wel voor gaan zorgen dat de game wat makkelijk wordt als je zo krachtig bent. Je hebt dan weinig meer te vrezen van het gewone voetvolk, tanks of helikopters. Het echte gevaar komt pas weer als je een boss fight voor je kiezen krijgt, waardoor de games een beetje aan charme verliezen. Ook het feit dat veel missies in herhaling vallen, draagt niet bij aan de fun-factor. Ren ergens naar toe, consumeer een bepaald persoon om ongezien verder te kunnen en na een kort filmpje breekt de pleuris uit en mag je een bijzonder bloederig slachtveld aanrichten.

Voor meer informatie over beide games afzonderlijk kan je nog een rustig de reviews lezen van Prototype en Prototype 2.

Een luie remake

Kijken we puur naar de Biohazard Bundle als nieuwe uitgave, dan valt wel op dat we hier te maken hebben met een vrij luie remake. Visueel kunnen we er niet omheen dat we met oude games te maken hebben, wat vooral bij deel 1 uit 2009 het geval is. Prototype 2 is voorzien van wat mooiere CGI, maar dit tweede deel heeft daarnaast op de Xbox One nog te maken met een lage framerate bij vlagen. Kortom, deze release heeft niet de inmiddels gebruikelijke opknapbeurt gehad met een 1080p resolutie en 60 frames per seconde. Je krijgt er wel een lading DLC bij als je deze bundel aanschaft, dus qua content haal je wel behoorlijk wat in huis.

Conclusie

Prototype: Biohazard Bundle is een nogal luie remake, die het niet moet hebben van een grafische poetsbeurt. De games ogen gedateert, zo simpel is het. Toch staat de gameplay grotendeel als een huis, want het spelen met de extreme superkrachten is heerlijk. Hoewel de missies wat in herhaling kunnen vallen en je op een gemiddelde moeilijkheidsgraad al snel weinig te duchten hebt van de meeste tegenstanders, blijft het heerlijk om als Alex Mercer of James Heller helemaal los te gaan in een enorme stad. Tegen gebouwen op rennen, stukjes vliegen over de straten en enorme verwoestingen aanrichten… stiekem blijft het tof.

Toch is het jammer dat er vrijwel geen aandacht is besteed aan het opnieuw uitbrengen van deze games. Eeuwig zonde, want de games verdienen het wel. Onze hoop is gevestigd op de onthulling van Prototype 3, ooit, die voor meer variatie en een grafische sprong vooruit kan zorgen. Kan je door het gedateerde uiterlijk heen kijken, dan is deze Biohazard Bundle het overwegen waard. Wacht dan wel op een mooie aanbieding, want voor 49,99 euro kan je veel betere titels aan je gamecollectie toevoegen.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Brute superkrachten
 • Achtbaanrit vol actie

Wat is NOT

 • Een zeer luie remake
 • Veel te duur
 • Missies vallen in herhaling

5

 1.   
  Leon 2.0's avatar

  De reden dat Activision deze remake nauwelijks aandacht heeft gegeven, is ook direct duidelijk. Ik snap ook totaal niet waarom een game als Prototype een remake verdiend. Het waren behoorlijke matige spellen, hopelijk is dit niet de aftrap van een remake-offensief van Activision. Ze kunnen hun budget beter in nieuwe titels stoppen.

 2.   
  mmx's avatar

  EN ik ?? Ik ben het voor 1000% met jou eens Leon 2.0 ik koop toch geen remakes ik wil NIEUW ! 👿

 3.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Ik snap dit niet, van alle games waarom deze game Activision?!

  Jullie konden ook Modern Warfare 1 & 2 een remake geven!
  Dus waarom deze… 😕

 4.   
  TinusGN's avatar

  DutchGamer-W-
  2015-07-28 18:06:00
  Ik snap dit niet, van alle games waarom deze game Activision?! Jullie konden ook Modern Warfare 1

 5.   
  TinusGN's avatar

  TinusGN
  2015-07-28 18:56:35
  DutchGamer-W- 2015-07-28 18:06:00 Ik snap dit niet, van alle games waarom deze game Activision?! Jullie konden ook Modern Warfare 1

  Er ging iets mis xD met copy en paste

 6.   
  tijn80's avatar

  ”Leon 2.0″ schreef, "De reden dat Activision deze remake nauwelijks aandacht heeft gegeven, is ook direct duidelijk. Ik snap ook totaal niet waarom een game als Prototype een remake verdiend. Het waren behoorlijke matige spellen, hopelijk is dit niet de aftrap van een remake-offensief van Activision. Ze kunnen hun budget beter in nieuwe titels stoppen."

  Een remake van Infamous 1&2 zou ik nog wel leuk vinden. Dat was een directe concurrent van Prototype en veel beter opgezet