Skylanders: SuperChargers

Jaarlijkse franchises: het is één van de gevoeligste onderwerpen in de industrie. Elk jaar laait de discussie weer op: kunnen series waarvan elk jaar een nieuw deel verschijnt wel innoveren? Ook bij de immens populaire Skylanders-franchise wordt deze vraag regelmatig gesteld. Hoewel het lastig is om voor deze franchise een definitief antwoord te geven op deze vraag, is één ding zeker: Activision maakt zich er zeker niet makkelijk vanaf.

Vroem, vroem!

Elk jaar probeert Activision weer een nieuw type poppetjes toe te voegen aan de serie en elk jaar zorgen deze weer voor een aangename afwisseling. De belangrijkste vernieuwing in 2015 is de toevoeging van voertuigen. Een logische zet, want laten we eerlijk wezen: als er iets is wat elk kind – jong of oud – tof vindt, zijn wel het vette sportwagens of razendsnelle vliegtuigen.

Opvallend is dat met name de vliegstukken nog best pittig zijn. Net als in het echt druk je het pookje omhoog om naar beneden te vliegen en dat kan, met name voor de jongere spelertjes, best pittig zijn. Bovendien dien je tijdens het vliegen obstakels te ontwijken en je vijanden uit de lucht te schieten en hoewel dat het geheel er niet makkelijker op maakt, pakt het wel verrassend vermakelijk uit. Toegegeven: de vliegstukken doen weinig vernieuwends en blijven redelijk basic, maar als minigame is het best leuk.


Hetzelfde geldt voor de momenten waarop je plaatsneemt in een auto. De bolides laten zich soepel bewegen en hoewel de racebanen (net als de omgevingen waarin je vliegt) vrij lineair zijn, kom je op gezettte momenten ook terecht in een arena waarin je objecten moet verzamelen en het opneemt tegen vijanden. Het zorgt voor een fijne chaos, die nog leuker wordt wanneer je nieuwe race-auto’s gaat inzetten.

Ninty power!

Want dat is natuurlijk waar Skylanders om draait: het verzamelen van zoveel mogelijk poppetjes (en nu ook voertuigen). Extra vet is dat de Wii U-versie van de game wordt geleverd met Bowser en Donkey Kong! Het gaat hier niet om simpele skins, want beide personages hebben unieke krachten die je kent uit hun games en worden geleverd met hun eigen voertuigen. Bowser bijvoorbeeld kan vuurspuwen en heeft een speciale aanval waarbij hij Koopa’s kan inzetten. Ook zijn auto – een vuurspuwend racemonster dat we kennen uit Mario Kart – zal waarschijnlijk snel publieksfavoriet worden.

Voorlopige conclusie

Vindt Skylanders Superchargers het wiel opnieuw uit? Nee. Maar door het wiel toe te voegen aan de gameplay (pun intended), creërt Toys for Bob wel een toffe nieuwe game-ervaring die vooral bij jongens zeer in de smaak zal vallen. De momenten waarop je plaats mag nemen achter het stuur bieden een welkome afwisseling op de bestaande platforming gameplay en zorgen ervoor dat de game wat minder repetitief wordt. Bovendien bevat de Wii U-versie Bowser en Donkey Kong als speelbare personages en enkel dat is natuurlijk al een goede reden om de game aan te schaffen…

  1.   
    jelte23's avatar

    correctie: niet toys for bob maar vicarious visions. toys for bob deed de eerste twee games en trap team. swap force en superchargers zijn door vicarious visions ontwikkeld. een beetje net zoals cod die ook wisselt van intwikkelaar pee game